Cooler Master HAF Stacker 935: Legózzunk PC házakkal!

Kipróbáltuk, a gyakorlatban is olyan vonzó-e a Cooler Master HAF Stacker koncepciója, mint ahogy azt az első hírek sugallták.

Cooler Master HAF Stacker 935: Legózzunk PC házakkal!

Bevezető

Bevezető

A Cooler Master különleges számítógépház-sorozata, a HAF Stacker széria, amely egymásra pakolható számítógépházakból áll, megjelenésekor meglehetősen nagy port kavart: néhányan azonnal meg szerették volna vásárolni a család tagjait, annyira bejöttek nekik az általuk képviselt koncepció, mások viszont nem értették, miért olyan jó a Cooler Master rendhagyó ötlete, amit egyébként szabadalom is véd.

Érthető, hogy a HAF Stacker sorozat a különlegessége miatt egy kissé megosztja a felhasználókat, de ez abszolút nem baj, nem mindenkinek lehet szüksége pont ilyen megoldásra. Az okos koncepció viszont több esetben is jó szolgálatot tehet, hiszen egy hagyományos számítógépházhoz képest jelentősen több bővítési lehetőség közül válogathatunk attól függően, éppen mi a cél.

A HAF Stacker számítógépházakat, illetve az általuk kínált lehetőségeket egyik korábbi hírünkben már bemutattuk – akkor a termékek pontos tulajdonságait is alaposan kiveséztük. Most, a hazai Cooler Master képviselet jóvoltából arra is lehetőséget kaptunk, hogy kipróbáljuk a sorozat HAF Stacker 935-ös tagját, ami egy klasszikus Mini-ITX formátumú, illetve egy közepes torony formátumú számítógépházból áll. Az egymásra pakolható kuckók rengeteg bővítőhelyet kínálnak, így igen ütős rendszert szállásolhatunk el bennük, sőt, igény esetén akár két komplett számítógépnek is helyet biztosíthatnak: egy hagyományos mini-ITX, microATX vagy ATX alapúnak az alsó, nagyobb házrészben, illetve egy Mini-ITX alapúnak a felső, kisebb házrészben. A bővítőhelyekről, illetve az egyes modellek pontos tulajdonságairól az alábbi táblázat ad képet.

A Cooler Master HAF Stacker 935 vonzó terméknek tűnik, igaz, az 56 000 forint körüli ár elsőre kissé borsosnak tűnhet, cserébe viszont egy remekül bővíthető, szabadon variálható számítógépházat kapunk.

Ahogy az a következő oldalon is kiderül majd, a két számítógépház-rész között átjárás is van: a folyadékhűtő rendszer csöveit, illetve a táp- vagy adatkábeleket könnyedén átvezethetjük egyik házból a másikba – akár alulra, akár felülre kerül a második ház. Extraként még egy harmadik, Mini-ITX formátumú alaplapokat fogadó számítógépházzal is színesíthetjük a képet, ami egy harmadik konfigurációnak, számos adattárolónak vagy a folyadékhűtő rendszer részét képező hőleadó radiátoroknak nyújthat szállást.

Igazából kár is ezt tovább ragozni, úgyhogy a felesleges szócséplés helyett inkább kezdjük meg az ismerkedést a HAF Stacker sorozat legnagyobb tagjával, a HAF Stacker 935-tel.

A HAF Stacker 935 tartozékai

A doboz és a tartozékok

A Cooler Master HAF Stacker 935 egy igényes, hatalmas, fülekkel is ellátott dobozban érkezik, amelynek hátoldalán megtaláljuk a dobozban található számítógépház-együttes legfontosabb tulajdonságait.

A doboz kibontása után egy gigászi csomaggal találtuk szembe magunkat: az alsó és a felső házrész külön-külön, igényesen elcsomagolva várták, hogy megismerkedjünk velük. A dobozban még némi dokumentáció is lapult, ami a szerelésben nyújt hathatós segítséget. Igaz, erre jó eséllyel nem is lesz szükség, hiszen minden egyértelmű, minden kézre esik és gyakorlatilag minden adja magát.

Az extra kellékek az alsó házrész belsejében, egy barna kis kartondobozban lapulnak. A gyártó a szokásos csavarok és szerelési anyagok mellé ezúttal néhány extrát is mellékelt. Ezek között először is találunk egy tápkábelt, amely segít a tápegység SATA tápkábelének meghosszabbításában – erre akkor lehet szükség, ha a tápegység tápkábelei közül egy sem ér fel a felső házrészbe, ahová az adattárolókat szánjuk. A másik két kiegészítő is a felső házrészhez kapcsolódik, igaz, igény esetén az alsóhoz is alkalmazhatjuk őket. A nagy fekete fémlap a tápegység bővítőhelyét takarja, a másik, fényes felülettel rendelkező takarólemez pedig az alaplap hátlapi kivezetéseinek helyet adó bővítőhelyre passzol. Ezekre akkor lehet szükség, ha a felső házrészbe nem akarunk komplett PC-t építeni, csak a folyadékhűtő rendszer hőleadó radiátorait, vagy az alsó házrészből száműzött adattárolókat kívánjuk felül elszállásolni. Öröm látni, hogy a vállalat illetékesei erre is gondoltak.

A tartozékok között egy speciális szerszám is lapul, ami az alaplaphoz szükséges távtartók becsavarását segíti: a krómozott kiegészítő segítségével a távtartókhoz nem kell dugókulcs, Crowa készlet vagy kombinált fogó – a csavarokat egyszerű kereszthornyos (Philips, más néven csillag) csavarhúzóval is a helyükre tekerhetjük.

A tartozékok között más nincs is, így most egy fotó erejéig ismerkedjünk meg az összeszerelt HAF Stacker 935-tel. Íme:

A számítógépház igényes és tágas termék benyomását kelti. Annak érdekében, hogy jobban be tudjuk mutatni, a következő oldalakon keresztül az alsó és a felső házrészt külön-külön vesszük szemügyre, majd megnézzük azt is, hogyan néz ki az összeszerelt, de üres HAF Stacker 935, ezután pedig két komplett konfigurációt is elszállásolunk benne, elvégre a puding próbája az evés.

HAF Stacker 935 – Az alsó házrész

HAF Stacker 935 – Az alsó házrész

A HAF Stacker 935 alja egy közepes torony formátumú, acélvázzal rendelkező számítógépház, ami külön a HAF Stacker 925-ös nevet kapta (a 935 azt jelenti, hogy megvan a fenti, mini-ITX ház is). Ez a kuckó kívül-belül feketére festve érkezik, szemből nézve a bal oldallapján pedig egy nagyméretű plexi ablak kapott helyet. A plexi ablak nagyjából 5-8 milliméternyit domborodik kifelé, így ennyivel több helye van a processzorhűtőnek. A termékből plexi oldallap nélküli kiadás is készül, ami extra, ventilátorokkal felszerelhető oldallapi szellőzőket kínál.

A ház másik oldallapján sem szellőző, sem egyéb "látványosság" nincs. A ház alja és teteje már érdekesebb: alul és felül találunk néhány nyílást, amelyek akkor jönnek jól, ha a ház alá vagy fölé egy HAF Stacker 915R vagy 915F sorozatú Mini-ITX kuckót szerelünk, ugyanis ezeken a nyílásokon át tudjuk vezetni a különböző csöveket és kábeleket. A ház talpa természetesen leszerelhető, a tetejére pedig másik ház helyett akár fedelet is szerelhetünk. Ez a lehetőség akkor jön jól, ha a Mini-ITX formátumú felső házrészt nem felülre, hanem alulra akarjuk rakni. Nyugodtan megtehetjük.

A közepes torony formátumú kuckó belsejében ATX, microATX vagy Mini-ITX formátumú alaplap számára van hely, magáról az alaplaptálcáról pedig a szokásos szerelőablak sem hiányzik, ami a processzor és/vagy a processzorhűtő gyors, könnyű szerelhetőségét biztosítja, hiszen a szerelőablak jóvoltából nincs szükség az alaplap kiszerelésére ahhoz, hogy a szerelési feladatokat elvégezzük. Az alaplaptálcán emellett néhány kivágás is található, amelyek igényes gumiborítást kaptak – ezeken keresztül biztonságosan, hatékonyan elvezethetjük a különböző kábeleket, így biztosíthatjuk a házban keringő levegő akadálytalan tovahaladását, plusz ezzel egy időben a rendszer igényes megjelenéséről is gondoskodhatunk. Az alaplaptálcán a távtartók menetes furatai mellett betűjelek is láthatóak, középen pedig egy jelmagyarázat segíti a felhasználót abban, hogy az adott alaplapformátumnak megfelelő összeállításban szerelje be a távtartókat. Hasznos, ötletes dolog, ami szerencsére sok számítógépházban megtalálható.

Előlapi portok tekintetében jó a helyzet, ugyanis két darab USB 3.0-s csatlakozó, egy fejhallgató kimenet és egy mikrofon bemenet képezi a kínálat részét. A sorban egy piros LED-es háttérvilágítással ellátott bekapcsoló gomb is lapul, amelynek nagyon visszafogott fénye van: a piros fény sötétben nem zavaró, világosban meg szinte fel sem tűnik, annyira halvány. Érdekesség, hogy RESET kapcsoló nincs az előlapon, de manapság ez talán nem is olyan nagy probléma.

A ház előlapi portjaihoz tartozó csatlakozók közül az audió kábel HD audió és AC97-es csatlakozóval egyaránt rendelkik. Az USB 3.0-s portok a szokásos USB 3.0-s belső kábel segítségével USB 3.0-s előlapi kivezetéshez csatlakozhatnak. Szerencsére dedikált USB 2.0-s csatlakozó is jelen van a kínálatban, így az USB 3.0-s portok végső soron akár USB 2.0-s csatlakozókként is működhetnek, ha az adott alaplapon éppen nincs USB 3.0-s előlapi kivezetést kínáló tüskesor.

A HAF Stacker 925-ös házrész előlapja könnyedén, hat műanyag fül kipattintásával leszerelhető, így elénk tárul az előlapi ventilátorok bővítőhelye, valamint az előlapi portok műanyag konzolja, ami igény esetén leszerelhető, majd áthelyezhető a felső házrészre, amelyen gyárilag nincsenek előlapi portok. Az előlap nagyméretű perforált szellőzői egyébként porszűrőként is funkcionálnak.

Szerencsére bővítőhelyekből sincs hiány. A ház belsejében két rekeszre osztva összesen hat darab 3,5 hüvelykes bővítőhelyet találunk, amelyek 2,5 colos adattárolókat is fogadnak. A 2,5 colos adattárolók számára egy plusz bővítőhely az alaplaptálca hátoldalán is lapul. 5,25 hüvelykes bővítőhelyből ez a házrész összesen hármat kínál. Ide persze nem csak optikai meghajtókat, hanem ötletes előlapi paneleket is szerelhetünk, amelyek a ventilátorok fordulatszámának szabályzására, a rendszer hőmérsékletének monitorozására és/vagy a legfontosabb rendszertulajdonságok megjelenítésére is használhatóak.

A HDD keretek egyébként eltávolíthatóak: a ház eleje felől 8, a ház hátulja felől pedig négy csavar tartja őket – ha ezeket eltávolítottuk, a fülek segítségével kihúzhatjuk a fiókokat. Ezek a fiókok természetesen felpakolhatóak a felső házrészbe is, ha szükséges.

Maguk a bővítőhelyek szerszámok nélkül szerelhetőek, a 3,5 hüvelykes merevlemezek esetében pedig még rezgéselnyelő felfüggesztés is rendelkezésre áll.

PCI bővítőhelyből 8+1 áll rendelkezésre, így akár négykártyás multi-GPU rendszer is elfér a termékben. A bővítőhelyek kézzel kitekerhető csavarokat kaptak a könnyebb szerelhetőség érdekében, igaz, ezekhez első alkalommal szükség lesz egy kereszthornyos csavarhúzóra is, mert alaposan meghúzzák őket a gyárban. Ugyanez igaz az oldallapokat tartó csavarokra is, amelyek az első meglazítás után kézzel is könnyedén ki- becsavarhatóak.

Processzorhűtőből maximum 180 milliméter magas példány alkalmazása jöhet szóba, videokártyából pedig maximum 354 milliméter hosszú példány fér el – már ha létezik ekkora. A tápegység helye a ház hátulján, alul lett kialakítva, ahol gumilábakra pakolhatjuk azt. A tápegység alatt még szellőző is található, amelynek külső felén kivehető, mosható szűrő is jelen van.

A megfelelő szellőzésről alap esetben csak egyetlen egy ventilátor gondoskodik, ami a ház hátulján teljesít szolgálatot. Ezt a 140 milliméteres átmérőjű ventilátort akár egy 120 milliméteresre is lecserélhetjük, ha úgy látjuk jónak. A ház előlapja mögött két darab 92 vagy 120 milliméteres légkeverő fér el, a ház tetején pedig két darab 120 milliméteres ventilátort szállásolhatunk el – ha nincs felül egy Mini-ITX ház.

A HAF-935-KKN1 modell esetében a ház oldallapján egy 200 milliméteres átmérőjű ventilátor is jelen van, amelynek a helyére hat darab 120 milliméteres vagy négy darab 140 milliméteres átmérőjű légkeverő szerelhető. Esetünkben, mivel a ház oldallapján plexi ablak van, így ide nem szerelhetünk légkeverőket. Legalábbis alap esetben – kis barkácsolással minden megoldható, de nem biztos, hogy érdemes venni a fáradtságot.

Aki folyadékhűtő alkalmazásában gondolkodik, több lehetőség közül válogathat. A ház előlapja mögött a HDD keretek eltávolítása után kényelmesen elfér egy 240 milliméteres hőleadó radiátor, a ház hátuljára pedig egy 120 vagy 140 milliméteres példányt applikálhatunk. A ház hátuljáról természetesen a szokásos furatok sem hiányoznak, amelyek a folyadékhűtő rendszer külső hőleadó radiátorához tartozó csövek kivezetésében segítenek. Ezekből szám szerint három van: két nagyobb a két szélen, illetve egy kisebb középen.

A ház kidolgozása összességében minőségi: nincsenek sorjás, éles részek, illetve balesetveszélyes, sérülést okozó komponensek sem, azaz nem kell attól félnünk, hogy szerelés közben elvágjuk az ujjunkat – nem úgy, mint az olcsóbb PC házak esetében.

HAF Stacker 935 – A felső házrész

HAF Stacker 915R – A felső házrész

A HAF Stacker 925 tetejére egy HAF Stacker 915 modellt szerelhetünk, ami egy kompakt, Mini-ITX formátumú számítógépház. Ez a kuckó nagyméretű szellőzőkkel rendelkezik szinte minden oldalról, így igen huzatos lehet a belseje, de ez nem is véletlen, hiszen elsősorban adattárolók, vagy folyadékhűtő rendszerek hőleadó radiátorainak elszállásolására készült. Persze igény esetén akár Mini-ITX formátumú PC konfiguráció is elfér benne – némi kompromisszummal. Maga az acélvázra alapozó kuckó 228 milliméter széles, 248 milliméter magas és 578 milliméter mély, tömege pedig 5,7 kilogramm.

A HAF Stacker 915R előlapja egy 5,25 hüvelykes bővítőhelyet rejt, előlapi portok azonban nincsenek rajta. Az ötletes felépítés jóvoltából viszont a HAF Stacker 925 előlapi portjai egy az egyben átszerelhetőek a kisebbik házra, a pici házon található "vakdugó" pedig mehet a HAF Stacker 925-re, így máris jobban kézre esnek az előző lapon említett előlapi portok (2 db USB 3,0, 1 fejhallgató kimenet, 1 mikrofon bemenet, plusz egy bekapcsoló gomb).

Az apróság belsejében egy háromrekeszes bővítőhely fogadja az adattárolókat: a fiókok három darab 3,5 hüvelykes vagy 3 darab 2,5 hüvelykes adattároló elhelyezésére adnak lehetőséget. Persze a kialakított furatok és kivágások jóvoltából akár a HAF Stacker 925 két darab háromfiókos bővítőkerete is elfér az apróságban. Cserébe akkor Mini-ITX formátumú alaplapot nem tudunk beszerelni, de hát valamit valamiért.

Az apró ház belsejében egyébként pont az alaplap bővítőhelye fölött alakították ki a normál ATX formátumú tápegység bővítőhelyét, így csak egy egészen kompakt processzorhűtő fér el itt. A helyzet azért szerencsére nem drámai, hiszen 80 milliméternél alacsonyabb processzorhűtőből jó néhány kapható kereskedelmi forgalomban. PCI bővítőhelyből kettő áll rendelkezésre, amelyek akár kétslotos videokártya alkalmazására is lehetőséget biztosítanak. Az apró számítógépház 360 milliméternyi hellyel áll a videokártyák rendelkezésére, így akár egy abszolút felsőkategóriás példány is elfér benne.

A ház előlapját egyébként meglehetősen egyszerű leszedni: csak a négy műanyagfület kell kipattintani, majd az egész előlap levehető. Itt egy 92 milliméteres átmérőjű előlapi ventilátorra lelhetünk, ami remekül hűti a bővítőkeretben lapuló adattárolókat, sőt, egyúttal a rendszer szellőztetéséről is gondoskodik. A nagyméretű perforált felülettel rendelkező előlap ennél a modellnél is szűrőként funkcionál.

A ház tetejét könnyedén le lehet szerelni – akár sínekkel együtt átszerelhetjük az egészet HAF Stacker 925-re, a HAF Stacker 915R pedig mehet alulra – de csak a szükséges sínek, illetve a talp átszerelése után. Szerencsére a Cooler Master koncepciója meglehetősen rugalmas. Akár 915-ös sorozatú házakat is egymásra pakolhatunk.

Az apró kuckó oldallapjai három-három 120 milliméteres átmérőjű vagy kettő-kettő 140 milliméteres átmérőjű légkeverőnek adhatnak helyet. Igény esetén az oldallapokon 1-1 120/140/240/280 vagy 360 milliméteres hőleadó radiátor is elfér – ekkor persze megint csak le kell mondani a Mini-ITX alaplap használatáról, sőt, nagyobb/vastagabb hőleadó radiátorok alkalmazásakor akár az adattárolókéról is. Egyszóval jó előre el kell dönteni, mihez szeretnénk kezdeni a rengeteg bővítési lehetőséggel.

Ha a termékben sem tápegységet, sem pedig alaplapot nem akarunk elhelyezni, a tápegység bővítőhelyét a mellékelt fekete lemezzel, az alaplap hátsó csatlakozóinak fenntartott kivágást pedig a fényes lemezzel tüntethetjük el, így a ház hátulja igényes lesz, és a por sem tud majd beszivárogni – legalábbis könnyedén biztosan nem.

HAF Stacker 935 egyben – tesztek és tapasztalatok

HAF Stacker 935 – Egyben, ami egybe tartozik

Az előző oldalakon külön-külön már bemutattuk az alsó és a felső házrészt, hiszen így könnyebb volt legfontosabb tulajdonságaikat számba venni. Most nézzük, hogyan fest a két házrész rendeltetésszerűen használva, azaz egymás tetejére pakolva. Íme:

A dokkolás folyamata egyszerűen és gyorsan kivitelezhető, a házakat oldalanként két-két csavarral lehet stabilan egymáshoz rögzíteni, a végeredményt azonban már üres állapotban is nehéz megemelni, ha nincs jó formában az ember. Az összeszerelt konfiguráció oldallapjait célszerű csak a végső rendeltetési helyen felszerelni, ellenkező esetben nem marad fogás a házon, így nehéz lesz a helyére vinni a monstrumot.

Szerelés után azért elgondolkodtunk rajta, nem lett volna-e érdemes még négy kerékkel is felszerelni a terméket, hiszen úgy könnyebben mozdítható lenne. A kerekek helyét ki lehetne alakítani minden ház alján, így mindegy lenne, melyiket akarjuk alulra tenni, a kerekeket csak fel kéne pattintani és már lehetnek is tologatni a monstrumot. Ez persze csak egy ötlet – vagy megfogadják, vagy nem. Azért szabadalmaztatáskor majd gondoljanak az ötletadóra, ha kérhetjük! :D

Az biztos, hogy a HAF Stacker 935 meglehetősen impozáns méretekkel rendelkezik. Az összeszerelt számítógépház-együttes 235 milliméter széles, 578 milliméter mély és 719 milliméter magas, tömege pedig üresen is 15,6 kilogramm. El lehet képzelni, mennyire nehézzé válik a termék, ha két tápegységgel, illetve két komplett konfiguráció alkatrészeivel megpakoljuk, sőt, még akár még több 3,5 hüvelykes merevlemezzel is megtömjük. Nem véletlenül javasoltuk a kerekek alkalmazását...

Szereléssel kapcsolatos tapasztalatok

Most, hogy a HAF Stacker 935 már kívül-belül ismerős, eljött az ideje, hogy elhelyezzük benne a konfigurációkat. Mi két külön PC beszerelése mellett döntöttünk, hiszen így egy csapásra több dolgot is kipróbálhatunk. Apró buktató, hogy a felső házban elhelyezkedő Mini-ITX formátumú rendszerhez nincs bekapcsoló gomb, de ezen lehet segíteni. Az első bekapcsolás után, amit akár az alsó házrész bekapcsoló gombjának igénybevételével (vagy egy egyszerű lapos csavarhúzóval) is elvégezhetünk, látogassunk el a BIOS-ba, majd az energiamenedzsment résznél, a bekapcsolás menünél engedélyezzük, hogy billentyűlenyomásra vagy egérkattintásra is bekapcsoljon a rendszer. Alternatívaként – ha például bizonyos időszakokban működő NAS-ban gondolkodunk – időzített ki- és bekapcsolással működő rendszert is kreálhatunk, de megfelelő alaplap, illetve hálózati kártya alkalmazásával akár a Wake on LAN szolgáltatásban rejlő lehetőségek kiaknázásával is bekapcsolható a rendszer.

Ha a felső házrészben több HDD-t, illetve egyéb adattárolót szeretnénk elszállásolni, vegyük figyelembe, hogy az alaplaphoz mellékelt gyári, általában 50 centiméteres hosszúságú SATA adatkábelek jó eséllyel nem fognak elérni a legfelső merevlemezek SATA portjáig, főleg akkor, ha az adott alaplapnál alul helyezték el az összes SATA portot és a kábelmenedzsmentre ügyelve apró kerülők beiktatásával próbáljuk minél inkább elrejteni a SATA adatkábelt. Amennyiben a kisebbik házat csak adattárolókkal akarjuk megtölteni, tegyük inkább a nagy ház alá, hisz így a SATA portok közelebb kerülnek az adattárolókhoz.

Alternatívaként persze vehetünk hosszabb SATA adatkábeleket is – vannak például 70/90/100 centiméteresek is – amelyek már igényesebb kábelmenedzsment alkalmazása mellett is bőven elég hosszúak. Amennyiben a SATA portok az alaplap alsó szélén helyezkednek el, akkor érdemes a legalább 70 centiméteres kábelek között szemezgetni. Az alsó HDD-k esetében a gyári 50 centiméteres SATA adatkábel is elég.

Szerelés közben egyébként semmilyen kellemetlenséggel nem találkoztunk: minden munkálatot egyszerűen és gyorsan sikerült elvégezni, igaz, a kábelmenedzsmenttel most is elpepecseltünk egy kis időt, hogy a végeredmény a rondánál egy fokkal azért mégis csak szebb legyen. Hogy ez sikerült-e? Az alábbi fotókról kiderül. Mi reméljük, hogy igen.

A tápegységek rögzítésénél csak ezüst színű csavarok voltak kéznél – a feketék stílusosabbak lettek volna, de ez most talán nem akkora probléma, hisz az a lényeg, hogy szerepel a HAF Stacker 935.

Mielőtt erre is rátérnénk, még mutatunk néhány képet a készre szerelt, bekapcsolt rendszerről. Mivel most nem egy csilli-villi, LED fényárban úszó alaplappal teszteltünk, így az extrém látvány ezúttal elmarad.

A teszt alkalmával egy MSI 970A-G45-ös alaplapot szereltünk az alsó házrészbe – ez is látható a fotókon –, de teszt közben problémák adódtak, így végül egy Gigabyte 990FXA-UD5 alaplappal végeztük el a méréseket. Az MSI alaplap VRM áramköre nem csípte az FX-8350-es processzor áramfelvételét, pár percnyi terhelés után vadul throttlingolni kezdett, így a teljes terhelés mellett zajló tesztek nem mutattak valós képet – a processzor órajele visszaesett 1339 MHz-re, a hőmérséklet pedig azonnal csökkenésnek indult.

Tesztek

Mindkét házrészbe egy-egy komplett PC került, amelyek az alábbi komponensekből épültek fel.

HAF Stacker 925 (alsó házrész)

[list type="unordered"]

[*]Alaplap: Gigabyte 990FXA-UD5

[*]Processzor: AMD FX-8350

[*]Memória: 2 x 4 GB DDR3-1866 MHz

[*]Videokártya: Nvidia GeForce GTX 780

[*]Merevlemez: Western Digital Caviar Black 500 GB (SATA 6 Gbps)

[*]Tápegység: Corsair TX 650W

[*]Processzorhűtő: Cooler Master TPC 812XS / AMD referencia

[*]Operációs rendszer: Windows 7 Professional SP1 x64

[/list]

HAF Stacker 915R (felső házrész)

[list type="unordered"]

[*]Alaplap: ASUS P8Z77-I DELUXE/WD

[*]Processzor: Intel Pentium G850

[*]Memória: 2 x 4 GB DDR3-1333 MHz

[*]Videokártya:-

[*]Merevlemez: Western Digital 320 GB (SATA 3 Gbps)

[*]Tápegység: Enermax Modu 87+ 500W

[*]Processzorhűtő: Gyári Intel

[*]Operációs rendszer: Windows 7 Professional SP1 x64

[/list]

A tesztek minden esetben 30 perces időtartamon keresztül zajlottak, akár üresjárati, akár terhelés alatti mérésekről van szó. Az alábbi eredmények születtek:

Az FX 8350 alapú tesztrendszernél remekül látszik hogy a gyári, fekvő CPU hűtő lecserélésével a HDD hőfoka csökkent, sőt, a rendszer egyéb komponensei is hűvösebben üzemeltek üresjáratban, ami a 120 milliméteres átmérőjű CPU hűtőventilátor által keltett huzatnak köszönhető. Terhelés alkalmával is látszik némi előny a különböző komponenseknél, a processzornál pedig különösképpen.

A Pentium tesztrendszernél hátul nem, csak elől volt rendszerhűtő ventilátor – pont ott, ahol a merevlemez is lapult. Ennek hatására a HDD meglehetősen barátságos hőmérsékleten üzemelt. A többi hőfok-érték csak érdekességképpen szerepel a diagramon, túl nagy jelentőségük nincs.

További érdekesség, hogy azt is megnéztük, változnak-e a különböző hőfokok, ha egyszerre csak egy rendszert járatunk, majd így vizsgáljuk az értékek alakulását. Az alsó tesztrendszer hőfokára nem volt hatással az, hogy a felső tesztrendszer megy-e, fordított esetben azonban apró különbségekre azért felfigyeltünk. Az alsó tesztrendszer működésekor a felső részen a HDD egy Celsius fokkal magasabb üzemi hőmérsékleten dolgozott, teljes terhelésnél pedig a CPU is két Celsius fokkal melegebb volt, ha alulról fűtött az FX 8350-es tesztrendszer.

A gyári rendszerhűtő ventilátorok zajszintjére nem panaszkodunk, csendesek voltak – már csak azért is, mert nagyrészt elnyomták a hangjukat a tesztrendszerek hangoskodó hűtői.

A fentiekhez hozzáfűznénk, hogy mindenképpen érdemes előlapi rendszerhűtőket alkalmazni a merevlemezek hűtéséhez, de a rendszer szellőzésére is pozitív hatást gyakorolnak a ház elején elhelyezett ventilátorok. Ha a gyári megoldások használata mellett akarjuk minél hűvösebb helyen tudni a merevlemezeket, akkor helyezzük el őket a felső házban, ahol alapból van előlapi hűtés. Tényleg érdemes.

Verdikt

Verdikt

A Cooler Master HAF Stacker 935 egy üde színfolt a számítógépházak szegmensében. Az egymásra pakolható számítógépházakból álló sorozat tagjai jó minőségben érkeznek és átgondolt belső elrendezéssel büszkélkednek, így nem panaszkodhatunk rájuk. Bővítőhelyekből rengeteget kapunk és összességében a szellőzéssel sem lehet gond. A HAF Stacker 925-ös házrész esetében azért az előlap mögött szívesen láttunk volna gyárilag egy 120 milliméteres átmérőjű rendszerhűtő ventilátort, de ahogy az előző oldalon is kiderült, nélküle sem volt rossz a termék szellőzése. Nyáron azért mindenképpen jó szolgálatot tehet egy-egy extra előlapi rendszerhűtő ventilátor.

A Cooler Master HAF Stacker 935 összességében egy remekül szerelhető, jó minőségű, rengeteg bővítőhellyel ellátott számítógépház benyomását keltette már első pillantásra is, és a tapasztalataink is pozitívak voltak. A termék üresen nem könnyű, hardverkomponensekkel megrakva pedig igazi kihívás lehet a mozgatása – főleg, ha a házak oldallapjai is a helyükön vannak, mert akkor nincs hol megfogni a monstrumot. Emiatt talán érdemes lett volna elgondolkodni kerekek alkalmazásán.

Szerelhetőség tekintetében nem volt probléma, sőt, minden maximálisan rendben volt, annak pedig külön örültünk, hogy az előlapi portokat szabadon át lehetett szerelni egyik számítógépházról a másikra. USB 3.0-s előlapi kivezetésből az átlagos alaplapok csak egyet kínálnak, de mivel USB 2.0-s kivezetésre is rákapcsolhatóak az előlapi portok, így egy második szett abszolút nem lett volna haszontalan. A jelek szerint a tervezők inkább egy rendszer építésére szánták a HAF Stacker 935-öt, pedig, mint ahogy azt az előző oldalakon bemutattuk, tökéletesen elfér benne kettő is, és fel is van készítve rá, csak előlapi panelből nincs kettő, ami nagy kár. Mellékelhettek volna egy másodikat a házhoz, aztán a felhasználó eldönti, hogy alkalmazza-e vagy sem.

Érdekesség, hogy ha külön vásárolunk egy HAF Stacker 915R vagy 915F számítógépházat, akkor persze kapunk előlapi portokat is. A 915R és a 915F modellek egyaránt 23 000 forint körüli áron vásárolhatóak meg. Maga a HAF Stacker 935, azaz a cikk főszereplője 56 000 forint körüli áron kapható (ebben egy 925 és egy 915 is van).

Amennyiben szeretnénk, úgy a HAF Stacker 935-höz vehetünk egy második Mini-ITX számítógépházat is, amely a nagy házrész alatt foglalhat helyet, így egy gigantikus toronyházat kapunk eredményül, amely minden igényt maximálisan kielégít: bőven elférnek a folyadékhűtő radiátorok, az adattárolók és az egyéb kiegészítők is. Persze akár 915-ös sorozatú számítógépházakból is építhetünk tetszés szerinti magasságú tornyot, úgy legózhatunk, ahogy csak akarunk.

A HAF Stacker 935 összességében nagyon tetszett nekünk, használhatósága, átgondolt felépítése, könnyű szerelhetősége és ötletessége miatt mindenképpen odaítéljük neki az ajánlott vétel címet (egy kis ejnye-bejnyével azért az előlapi portok miatt).

Cooler Master HAF Stacker 935

A Cooler Master HAF Stacker 935-öt a Cooler Master hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward