Cooler Master gépházak a szorítóban

Kedvező árcédulával rendelkező, közepes torony és mini torony formátumú modellek vendégeskedtek nálunk.

Cooler Master gépházak a szorítóban

Bevezető

Négy számítógépház járt nálunk a Cooler Mastertől, amelyeket az elkövetkező néhány oldalon keresztül alaposan szemügyre is veszünk. Főleg a legközkedveltebb kategóriával, a közepes tornyokkal foglalkoztunk, de lesz a kínálatban egy mini-ITX-es példány is.

Mielőtt megismerkednénk magukkal a termékekkel, vessünk néhány pillantást az alábbi táblázatra, amely a házak legfőbb technikai paramétereit összesíti.

Ahogy az a fentiekből is látszik, főleg jól felszerelt, jól bővíthető, kedvező árcédulával rendelkező számítógépházakról van szó. A következő néhány oldalon igyekszünk alaposan kivesézni őket, hogy az esetleges hibáikra is fényt derítsünk.

Most pedig ismerkedjünk meg a szereplőkkel egyenként.

Elite 120 Advanced

Elite 120 Advanced

Kezdjük a sort a legkisebb versenyzővel, az Elite 120 Advanced modellel, amely nem csak kompakt, de erős asztali számítógép építésére is lehetőséget ad.

A termék egy egyszerű kartondobozban érkezik, ami önmagában nem túl izgalmas. Az egyszerű csomagolást viszont azonnal el is felejtjük, ahogy kibontjuk a dobozt: a belsejében egy igényes, apró számítógépház lapul, amelyhez a leírása alapján nagy reményeket fűztünk.

A ház belsejében, némi gyorskötözővel rögzítették a termékhez tartozó kiegészítőket, illetve kellékeket, így ne ijedjünk meg, ha ezeket nem találjuk meg a dobozban. Ott a házon kívül csak egy leírás kap helyet, amely némi információt ad a termékkel kapcsolatban. A házban található visszazárható tasakban minden apróságot megtalálunk, ami csak a szereléshez kellhet. Külön extra, hogy az alaplap rögzítésére szolgáló távtartókhoz kapunk egy kis adaptert is, amely lehetővé teszi, hogy az alap esetben csak kulccsal vagy crowa fejjel behajtható távtartókat egyszerű „csillagfejű csavarhúzóval” csavarjuk a helyükre. A csomagban a szükséges anyacsavarok is jelen vannak, igaz, ezekre a 3,5”-os és 5,25”-os meghajtók rögzítésekor nem lesz szükség, hiszen ezek szerszámmentesen rögzíthetőek. A tartozékok között ezeken kívül két sínt is találunk, amelyekkel egyetlen 3,5 colos adattároló szerszámmentes beszerelésére van mód. A 2,5"->3,5" átalakító kereteket, amelyek összesen 4 darab 2,5"-os adattároló beszerelésére adnak módot, a ház belsekében, a 3,5 colos bővítőhelyekbe illesztve találjuk, ugyanis ezek tartozékként járnak. A gyártó néhány gyorskötözőt is mellékelt a termékhez, így a kábelek esztétikus elrendezésére is van mód – persze ez a rendkívül kevés hely és a sok kábel miatt olykor gondot okozhat.

A tápegységet egy külön kis fém keretbe kell beszerelni – ezt először a tápegységre kell rögzíteni, majd a helyére tolhatjuk, mint egy fiókot, ha az alaplappal kapcsolatos szerelési munkálatokkal már készen állunk. Fontos szem előtt tartani, hogy processzorhűtőből maximum 65 milliméter magas példányok alkalmazására van lehetőség, ugyanis a tápegység belóg az alaplap fölé. A házban két darab PCI bővítőhelyet is találunk, ezekhez ugyanolyan, kézzel is könnyedén kitekerhető csavarok járnak, mint amilyenek a ház borítását is rögzítik. A gyárilag betekert csavarokhoz azért elsőre kelleni fog egy csavarhúzó. Bár az alaplapokon (m-ITX) csak egy bővítőhely lesz, a Cooler Master gondolt a nagyobb videókártyákra, ezért a két slotnyi hely a házban.

Az előlapi portok között két darab USB 2.0-s csatlakozót és a szokásos audió kimenetet találjuk - ezek a ház előlapjának bal szélén foglalnak helyet. A jobb szélen egy USB 3.0-s port is megbújik, plusz itt találjuk a bekapcsoló- és reset gombokat is.

A bővítőhelyek között három darab 3,5 colos és egy darab 5,25 colos formátumú helyet találunk – előbbiek természetesen megfelelő átalakító alkalmazása esetén 2,5 colos és 1,8 colos adattárolók fogadására is képesek. A 3,5"->2,5" átalakító keretekből kettő tartozékként jár és mindegyikbe két 2,5-es egység fér, így összesen négyet pakolhatunk a gépházba, ahogy azt már fentebb is említettük.

Az 5,25” –os bővítőhely takarólapját a ház előlapjának levételével tudjuk csak eltávolítani. Az előlapot egyszerű levenni: az alját és a tetejét megfogva határozottan magunk felé kell elmozdítanunk, így lepattan a helyéről. Elsőre ez nehéz lesz, főleg addig, míg nincs megfelelő „rutinunk” a művelet elvégzéséhez. Attól nem kell félni, hogy a kapcsolók vagy a portok vezetékeit elszakítjuk, ezek ugyanis a házba építve foglalnak helyet, az előlaphoz abszolút nem kapcsolódnak.

A megfelelő hűtésről alap esetben két ventilátor gondoskodik: egy 120 milliméteres átmérőjű, 1200-as percenkénti fordulatszámmal pörgő példány a ház előlapja mögött bújik meg, míg a ház jobb oldalán egy 80 x 15 milliméteres, 2000-es percenkénti fordulatszámmal pörgő légkeverő teljesít szolgálatot. A ventilátorok sorrendben 19 dB(A) és 20 dB(A) zajszint mellett üzemelnek, azaz nem hangosak. Ha még halkabb hűtésre vágyunk, a gyári légkeverőket könnyedén kicserélhetjük, bár erre az esetek többségében nem lesz szükség. Opcionálisan a merevlemezkeret elé egy további ventilátort is elhelyezhetünk – ez 120 x 25 milliméteres mérettel rendelkezhet.

A pici kuckóban könnyedén elhelyezhetünk olyan Mini-ITX formátumú alaplapot is, amelyen van PCI Express x16-os slot, ugyanis a két PCI bővítőhely jóvoltából akár a leghosszabb kétslotos videokártyák is beférnek a házba. Esetünkben egy régi Radeon HD 4890-es modellel próbálkoztunk, ami kényelmesen elfért. Persze a GeForce GTX 690-es és a Radeon HD 7990-es modellek beszerelése sem jelenthet majd problémát.

 

A házat összességében egyszerű szerelni és a komponensek is viszonylag jól elférnek benne.

Házi feladat: aki ilyen számítógépházat vesz, valósítson meg igényesebb kábelelrendezést, mint amit mi megfelelő mennyiségű idő hiányában kreáltunk.

 

Elite K350

Elite K350

A második számítógépház már nem mini torony, hanem közepes torony formátummal érkezik, így normál ATX és micro-ATX formátumú alaplapok fogadására képes. Az Elite sorozatba tartozó K350-es modell szintén egy egyszerűbb kartondobozban érkezett, de úgysem ez a lényeg, hanem az, hogy mit rejt a csomag. Lássuk!

A doboz belsejében a ház mellett megint csak egy pár oldalas leírást találtunk, a kellékeket rejtő visszazárható tasak ismét a ház belsejében lapult. A tasakban a szokásos csavarok mellett néhány kábelrögzítő, egy apró hangszóró, valamint az alaplaphoz tartozó távtartók és a betekerésüket segítő csillagcsavarhúzó-adaptert bújt meg. A fenti képen látható műanyag lapok nem mások, mint a bővítőhelyekhez tartozó kis rögzítő alkalmatosságok, amelyekkel az adott optikai meghajtó vagy egyéb adattároló szerszámmentesen, gyorsan rögzíthető. Az 5,25”-os bővítőhelyekhez csak kettő rögzítőt kaptunk, a 3,5 colos merevlemez bővítőhelyekhez pedig hatot.

Ez a kuckó összesen három darab 5,25 colos és egy külső 3,5 colos bővítőhelyet kínál. A ház belsejében további hat darab 3,5 colos formátumú adattárolót helyezhetünk el, de 2,5 colos meghajtók is helyet kaphatnak, ha beszerezzük hozzájuk a szükséges 2,5”->3,5” átalakító keretet. Ez utóbbi manapság már elég sok SSD meghajtóhoz jár – a drágábbakhoz szinte mindig.

A külső, 5,25”-os bővítőhelyeket úgy tudjuk használatba venni, ha a ház előlapját egy határozott mozdulattal, magunk felé húzva lepattintjuk. A portok és a kapcsolók a házhoz vannak rögzítve, nem az előlaphoz, így itt sem kell attól félnünk, hogy túlzott erő alkalmazásával a portokat és a vezetékeket is leszaggatjuk. Az előlap levétele után az egyes bővítőhelyek előtt lévő takarólemezt le kell pattintani az előlapról, a házról pedig le kell törni a használni kívánt bővítőhelyet fedő lemezt, de ez aligha meglepő.

A ház belsejében micro-ATX és ATX formátumú alaplapok számára van hely, PCI bővítőhelyekből pedig összesen hét darab áll rendelkezésre. A bővítőkártyákat csavarral rögzíthetjük, méghozzá egy, a házon kívül elhelyezett sín alkalmazásával. A K350-es modell maximum 148,5 milliméter magas processzorhűtőt fogad, a videokártyák számára pedig 315 milliméternyi helyet kínál, így nem jelenthet problémát egy GeForce GTX 690-es vagy Radeon HD 7990-es videokártya beszerelése sem. A rendszer minimális kábelmenedzsmentet is kínál, de a 24-tűs ATX kábel elrejtéséhez nem elég mély a tálca mögötti hely, így ott csak vékonyabb kábeleket vezethetünk el.

A ház bal oldalán egy plexiablak is helyet kapott, amely rendelkezik szellőzővel, sőt, ventilátort is fogad. A megfelelő szellőzésről alap esetben csak egyetlen egy előlapi ventilátor gondoskodik, amely 120 milliméteres átmérővel és kék LED-es világítással bír. A légkeverő méréseink alapján 1200-as percenkénti fordulatszámmal üzemel, zajszintje pedig bőven elfogadható. A rendszer szellőzését javíthatjuk, ha a hátoldalra egy 80, 90 vagy 120 milliméteres átmérőjű légkeverőt szerelünk, de rajta kívül a ház alján és oldalán is helyet kaphat 1-1 120 milliméteres átmérőjű ventilátor. A meleg levegő persze a ház tetején kialakított szellőzőn is távozhat. A ház hátulján két furat áll a folyadékhűtő rendszerek külső hőleadó radiátorához vezető csövek rendelkezésére.

Az Elite K350-es modell előlapi portjai között egy USB 2.0-s és egy USB 3.0-s csatlakozó, valamint a szokásos audió portok lapulnak. Mellettük persze a bekapcsoló gomb és a reset gomb is itt kapott helyet.

A kedvező árcédulával érkező számítógépház műanyag lábakon áll, amelyek eléggé megemelik a házat ahhoz, hogy alulról friss levegő juthasson be a rendszerbe. Ez különösen akkor jöhet jól, ha a ház alján elhelyezett ventilátor bővítőhelyet ki szeretnénk használni.

A K350-es modell összességében könnyedén szerelhető, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy magasabb processzorhűtők – mint például a Noctua NH-U12P SE1366 – nem férnek el benne. Ennek persze csak pár milliméter híja van, ahogy azt saját próbánk alkalmával megvizsgáltuk.

 

Pont egy hőcső volt hosszabb a kelleténél, ami aztán karcot is tett a plexi ablakra. Érdemes tehát figyelni a specifikációban megadott maximális méretre, és azt maximálisan betartani. 

Ezt a kuckót végül a gyári LGA-1366-os Intel processzorhűtő alkalmazása mellett teszteltük.

Elite K431 Plus

[bold]Elite K431 Plus

[/bold]A harmadik Elite sorozatú kuckó ránézésre a K350-es modellhez hasonló felépítéssel érkezik, mégis sok különbség van a két termék között. Ez a változat már egy igényesebb, színes kartonból készített dobozban érkezik és jobb felszereltséget kínál, mint az előző oldalon bemutatott társa.[link target="_blank" href="/_userfiles/Image/joker/hazak/cooler_master/elite431-box1.jpg"]

[/link]

Az Elite 431 Plus esetében is csak a ház és a hozzá tartozó dokumentáció lapul a dobozban, a tartozékokat megint a ház belsejében kell keresni. A közepes formátumú toronyházhoz szerencsére megkapunk mindent, amire csak szükség lehet. A tartozékok az alábbi fotón láthatóak.

A sorban a szokásos csavarok mellett néhány kábelkötegelő, egy apró rendszerhangszóró, valamint az alaplap beszereléséhez szükséges távtartók és azok csavarjai foglalnak helyet. A távtartók becsavarását megkönnyítő kis csillagcsavarhúzó-adapter most is jelen van a kínálatban, sőt, ezúttal egy szűrőt is rejt a csomag, amit a ház tetején elhelyezett ventilátor bővítőhelyek mögé lehet beszerelni.

Az Elite 431 Plus micro-ATX és ATX formátumú alaplapok fogadására lett felkészítve, alaplaptálcáján a távtartók furatait pedig betűkkel is jelölték a gyártó mérnökei. A tálcán még egy kis segítség is található: a tálcába gravírozva szerepelnek a micro-ATX és ATX formátumú alaplapok beszerelésekor használandó furatok betűjelei. Így egyszerűen láthatjuk, hova kell távtartó és hova nem. Ötletes megoldás. Természetesen a szokásos szerelőablak is jelen van az alaplaptálcán, amellyel az alaplap kiszerelése nélkül építhetünk be olyan processzorhűtőt is, amelynél az alaplap hátuljára rögzítő keretet kell felapplikálni.

A rendszer 5,25 colos bővítőhelyekből két külsőt, 3,5 colos bővítőhelyekből pedig két külsőt és öt belsőt tartalmaz. Külön extra, hogy egy külső dokkoló is rendelkezésre áll, amely 3,5 colos adattárolók gyors csatlakoztatását teszi lehetővé. A kuckó PCI bővítőhelyekből összesen hetet tartalmaz, a videokártyák számára pedig 315 milliméternyi helyet kínál. Az Elite 431 Plus előlapját könnyedén leszerelhetjük, azt ugyanis egy csavar sem tartja. Az előlapi portok, illetve kapcsolók miatt nem kell aggódni, ezek továbbra is a házra szerelve érkeznek, az előlap leszedésével nem mozdulnak meg.

A processzorhűtők számára szerencsére van elég hely, így a legmagasabb példányok is elférnek, ugyanis nem kevesebb, mint 192 milliméternyi hellyel gazdálkodhatunk. A bővítőhelyekre az adattárolók szerszámmentesen beszerelhetőek, a PCI bővítőhelyek esetében azonban már csavarhúzóra és csavarokra is szükség lesz. Kábelmenedzsment tekintetében sok jóra nem számíthatunk, ugyanis ebben a tekintetben semmilyen extrát sem kínál a ház. A bal oldallapon most is jelen van egy plexi ablak, ám ezen szellőző egyáltalán nincs.

Az Elite 431 Plus gyárilag csak egyetlen egy ventilátort tartalmaz, ami az előlap mögött helyezkedik el. Ez a példány 120 milliméteres átmérővel érkezik, és kék LED-es világítással rendelkezik, ami nem kikapcsolható. A légkeverő helyére igény esetén 140 milliméteres ventilátort is szerelhetünk. A ház tetejére két 120 milliméteres, az aljára pedig egyetlen 120 milliméteres átmérőjű ventilátor kerülhet, a hátlapon pedig egy 80, 90 vagy 120 milliméteres légkeverőt helyezhetünk el. Utóbbiak nem képezik a kínálat részét, azaz külön kell beszerezni őket. A tápegység alatt – ami a hát hátulján, alul foglal helyet – természetesen van szellőző. Maga a ház nagyjából 1 centiméter magas magaslábakon áll, amelyek lehetővé teszik, hogy alulról némi friss levegő áramolhasson a rendszerbe.

Az előlapi portok között ezúttal két USB 2.0-s és egy USB 3.0-s port bújik meg, de rajtuk kívül a szokásos audió csatlakozók, valamint a bekapcsoló- és reset gomb is jelen van a sorban. Extra, hogy az előlap egy SATA dokkolót is kínál, amelyben 3,5 colos adattárolók kaphatnak helyet.

Az Elite 431 Plus már nem gördített akadályt a nagy processzorhűtőnk alkalmazása elé – a termék gond nélkül befért a házba és az oldallapot is fel lehetett helyezni, de ez a fentiek alapján aligha meglepő. A számítógépház összességében jól szerelhető, igaz, némi kábelmenedzsment-lehetőség azért nem jött volna rosszul, még úgy is, ha azt idő hiányában úgysem tudtuk volna maximálisan kihasználni.

 

CM690 II Advanced

CM690 II Advanced

Végül, de cseppet sem utolsó sorban, vessünk néhány pillantást tesztünk legjobban felszerelt, legdrágább számítógépházára is, amely egyben a legvonzóbb is a közepes torony formátumú trióból.

A kuckó egy tetszetős, nagyméretű dobozban érkezett, amelynek a tömege is komolyabb, mint a másik két közepes torony formátumú számítógépházé. A dobozban a ház mellett a szokásos dokumentum is helyet kapott, a tartozékok azonban ezúttal nem egy visszazárható tasakban, hanem egy kartonból készült dobozban lapultak. Ez persze most is a ház belsejében rejtőzött, ahogy azt már megszokhattuk.

A tartozékok sorában ezúttal is jelen vannak a szokásos csavarok, az aprócska rendszerhangszóró, valamint az alaplapok beszereléséhez szükséges távtartók is. Természetesen most is megkapjuk a csillagcsavarhúzó-adaptert, amellyel a távtartók egyszerűen és gyorsan a helyükre csavarhatóak. A sorban a 3,5 colos külső eszközök beszereléséhez szükséges 5,25”->3,5” átalakító két sínje is jelen van, plusz kapunk néhány kábelkötegelőt is. A kínálatban még egy 5,25”->3,5” átalakító keret is megbújik.

A CM 690 II Advanced egy rendkívül igényes számítógépház benyomását kelti. A termék négy darab 5,25 colos külső és 6 darab 3.5 colos belső bővítőhelyet kínál – utóbbiak a mellékelt átalakító segítségével 2,5 colos és 1,8 colos adattárolót is fogadnak. Az említett átalakító a házban, az egyik 3,5 colos bővítőhelyben található. Az 5,25 colos bővítőhelyek közül az egyik átalakítható a mellékelt 5,25”->3,5” átalakító segítségével, így 3,5 colos külső bővítőhely is rendelkezésre áll. A belső 3,5 colos bővítőhelyek közül négy könnyedén eltávolítható, ha szükséges. A 3,5 colos bővítőhelyek fiókos rendszerűek és szerszámok nélkül szerelhetőek, az 5,25 colos bővítőhelyek pedig a szokásos szerszámmentes meghajtó rögzítést kínálják. Az 5,25”-os bővítőhelyek használatához most is le kell venni az előlapot és ki kell pattintani belőle a takarólemezt vagy takarólemezeket, attól függően, hány bővítőhelyre van szükségünk.

Az alaplaptálcán itt is megtaláljuk a betűvel jelölt furatokat, amelyek megkönnyítik a mini-ITX, micro-ATX és ATX formátumú alaplapok beszerelését, hiszen minden formátum mellett szerepel, hogy mely furatokat kell alkalmazni hozzá. Az alaplaptálca gumírozott kábelmenedzsment-nyílásokkal, valamint szerelőablakkal is rendelkezik, így egy rossz szavunk sem lehet rá. A PCI bővítőhelyek között ezúttal 7+1 darab lapul.

A videokártyák számára 304 milliméternyi helyet kínál a ház, processzorhűtőből pedig akár 177 milliméter magas példányt is alkalmazhatunk. A ház belsejében elegendő hely van ahhoz, hogy a ház tetején vagy a ház alján akár 240 milliméteres hőleadó radiátort is elhelyezzünk – ez a lehetőség folyadékhűtő rendszerek alkalmazását könnyíti meg. A szellőzők mindegyike előtt kivehető, tisztítható szűrő lapul, így a rendszerbe bejutó por mennyisége minimálisra szorítható.

A megfelelő szellőzésről alap esetben több ventilátor is gondoskodik. A ház előlapja mögött egy 140 milliméteres átmérőjű, kék LED-es világítással is ellátott példány lapul, amely 1200-as percenkénti fordulatszámmal pörög – teszi mindezt 19 dB(A) zajszint mellett. A LED-es világítás a ház tetején elhelyezett kapcsolóval bármikor kikapcsolható. A ház hátulján egy 120 milliméteres átmérőjű, 1200-as percenkénti fordulatszámmal és 17 dB(A) zajszinttel üzemelő légkeverő lapul, míg a ház tetején egy 140 milliméteres átmérőjű, 1200-as fordulatszámon és 19 dB(A) zajszinten működő légkeverő bújik meg. A ház tetején egy tovább 140 milliméteres átmérőjű ventilátort, a ház alján egy 120 milliméteres légkeverőt, a bal oldallapon egy 140 milliméteres átmérőjű légkeverőt, a jobb oldallapon pedig egy 80 x 15 milliméteres ventilátort helyezhetünk el. Extra, hogy a merevlemezkeretek elé egy 120 milliméteres átmérőjű ventilátor is elhelyezhető, így igencsak szelessé varázsolható a kuckó. A ház hátulján két furat áll a folyadékhűtő rendszerek csöveinek rendelkezésére. A házból olyan példány is kapható, amelynek bal oldallapján nincs ablak, így annál a példánynál a ház oldallapján két darab 120 milliméteres vagy két darab 140 milliméteres átmérőjű légkeverő fér el.

Az előlapi portok a ház tetején foglalnak helyet, így nyugodtan hívhatjuk őket tetőlapi portoknak is. Közöttük a szokásos két audió csatlakozó mellett két USB 2.0-s és két USB 3.0-s port is található. A jobb oldalon a bekapcsoló- és reset gombok, a bal oldalon pedig az előlapi ventilátor LED-es világítását vezérlő kapcsoló látható. A ház tetején egy SATA dokkoló egység is helyet kapott, amit alap esetben egy tetszetős plexi ablak véd.

A kábelmenedzsment-funkciók tökéletesek, azaz minden kábelt hatékonyan, igényesen el lehet vezetni az alaplaptálca mögött. Ezúttal a 24 tűs ATX tápkábel is kényelmesen elfért. Az összkép sajnos a sok munka ellenére sem lett olyan szép, mint ahogy azt szerettük volna, de a lényeget bemutatja, ebben a házban el lehet szépen pakolni a kábeleket.

Tesztek

A házak tesztelését kétféle konfigurációval végeztük. A közepes torony formátumú kuckókba LGA-1366-os platformra alapozó tesztrendszert pakoltunk, a mini torony formátumú Elite 120 Advanced modellbe pedig LGA-1155-ös processzorfoglalattal ellátott ASUS alaplap került.

Az alábbi felsorolás tartalmazza az egyes konfigurációk pontos paramétereit:

Közepes torony formátumú házak (Elite 431 Plus, Elite K350, CM 690 II Advanced)

[list type="unordered"]

[*]Alaplap: Gigabyte EX58-ED3R

[*]Processzor: Core i7-920 (LGA-1366, alap órajelen)

[*]Processzorhűtő: Noctua NH-U12P SE1366, Gyári LGA-1366-os CPU hűtő (Elite K350-hez)

[*]Memória: DDR3-1333 MHz-es modulok, 3 x 4 GB

[*]Merevlemez: 500 GB-os SATA 3 Gbps-os asztali Seagate HDD

[*]Optikai meghajtó: Sony DVD-Rom

[*]Tápegység: 500W-os Enermax Modu 87+

[*]Operációs rendszer: Windows 7 Professional 64-bit

[/list]

Mini torony formátumú ház (Elite 120 Advanced)

[list type="unordered"]

[*]Alaplap: ASUS P8H67-I DELUXE

[*]Processzor: Pentium G840 (LGA-1155, alap órajelen) 

[*]Processzorhűtő: gyári LGA-1155-ös Intel CPU hűtő

[*]Memória: DDR3-1066 MHz-es So-DIMM modul, 1 x 2 GB

[*]Merevlemez: 500 GB-os SATA 3 Gbps-os asztali Seagate HDD

[*]Optikai meghajtó: Sony DVD-Rom

[*]Tápegység:  500W-os Enermax Modu 87+

[*]Operációs rendszer: Windows 7 Professional 64-bit

[/list]

Most, hogy a konfigurációk paramétereivel tisztában vagyunk, következhetnek a tesztek. A vizsgálatok során arra voltunk kíváncsiak, hogy gyári hűtés alkalmazása mellett milyen szellőzést kínálnak a számítógépházak. Egyszóval a lenti eredmények az alap állapotot tükrözik, ami plusz ventilátorok beszerelésével mindegyik terméknél javítható, hiszen mindegyik házba lehet legalább egy ventilátort szerelni a gyáriakon felül. Egy ventilátorral az Elite 120 Advanced repertoárját bővíthetjük, a közepes torony formátumú házakba azonban több ventilátor beszerelésére is van mód - a pontos szám modelltől függően változik.

A tesztek alkalmával mértük a PCH, a HDD, a GPU és a CPU hőmérsékletét. Ezután a rendszert extrém módon terhelni kezdtük. Ez azt jelenti, hogy 50 GB-nyi tartalmat másoltunk egyik HDD partícióról a másikra, miközben futott a Prime 95 teszt és a Furmark teszt is. Ez eléggé megizzasztja a konfigurációkat, főleg, ha egyenként 30 percig terheljük őket.

 

[bold]Íme, az eredmények:

[/bold]

Mivel a tesztek alkalmával csak két számítógépháznál tudtunk teljesen azonos hardverkörnyezetet használni, így a többi eredményt a korrektség kedvéért szétbontottuk. A K350-es házba ugye nem fért be a Noctua processzorhűtő, így az Intel gyári LGA-1366-os processzorhűtőjét kellett használnunk, ami miatt felborult az összehasonlíthatóság. A Mini-ITX számítógépházban LGA-1366-os helyett LGA-1155-ös platform került, így az összehasonlítás itt is elmarad - ezt az alaplapot pedig a közepes torony formátumú házak többségébe nem tudtuk beszerelni, így vele sem születhettek összehasonlítható eredmények. Emiatt csak a GPU és a HDD hőfoka alapján tudunk csak messzebb menő következtetéseket levonni, hiszen ez a két komponens minden házban közös volt.

Tegyük is meg. A HDD a CM 690 II Advanced számítógépházban üzemelt a leghűvösebben mind üresjártban, mind pedig terhelés közben. A GPU esetében ugyanez volt a helyzet. A második leghűvösebb ebben a tekintetben meglepő módon az Elite 120 Advanced lett, míg a K350-es és az Elite 431 Plus modellek közel azonos szinten teljesítettek - igaz, az Elite 431 Plus HDD és GPU hőmérsékle tekintetében összességében jobb lett, mint a K350.

Végszó

A tesztben szereplő számítógépházakat az elmúlt oldalakon keresztül alaposan megismerhettük, így ideje, hogy véleményt formáljunk róluk. Mivel az Elite 120 Advanced formátuma miatt kilóg a sorból, így vele kezdjük az értékelést.

Ez a Mini-ITX kuckó egy üde színfolt volt a mezőnyben, ugyanis kompakt felépítése ellenére meglehetősen  sok bővítőhelyet kínál, emellett az USB 3.0-s port sem hiányzik róla és szerelhetőség tekintetében sem mondhatunk rá egyetlen rossz szót sem. A HDD és a GPU hőfoka a mezőnyben a második legjobb volt, így a szellőzés is teljesen rendben van. Összességében ezt a pici házat mindenkinek ajánljuk, aki kompakt, viszonylag izmos videokártyával ellátott asztali PC-t szeretne építeni. A termék a maga 15 000 forintos árával és remek tulajdonságaival bizony rászolgált az ajánlott vétel plecsnire!

A három közepes torony formátumú ház közül a CM 690 II Advanced és az Elite 431 Plus modelleket emelnénk ki. Kezdjük a nagyobbik modellel. A CM 690 II Advanced felszereltség és bővítőhelyek tekintetében igazán kiváló termék, hűtése pedig már gyárilag is teljesen rendben van, igaz, ha szükséges, tudunk még javítani rajta, hiszen rengeteg ventilátor hely van benne. A ház dupla (240 mm-es) folyadékhűtő radiátor beszerelésére is lehetőséget ad, rendelkezik X-Dock típusú SATA dokkoló egységgel és már alap esetben is fogad 2,5 colos adattárolókat. Ezek, plusz a kábelmenedzsmenttel kapcsolatos lehetőségek, valamint a minőség alapján ez a modell szintén kiérdemli az ajánlott plecsnit!

Az Elite K431 Plus modell kedvező árával vívta ki az elismerést. A termék egy átlagos számtógépház, amely akár egy vérbeli gamer konfigurációnak is tökéletes helye lehet. Bővítőhelyek tekintetében minden rendelkezésre áll, amire csak szükség lehet, a hűtés megfelelő, igaz, a gyári hűtőrendszert érdemes kiegészíteni legalább egy hátlapi rendszerhűtő ventilátorral, hogy megfelelőbb legyen a légáramlás. Az előlapi portok átlagosak, de azért USB 3.0-s port rendelkezésre áll. A szerelhetőségre szintén nem lehet panasz, legalábbis akkor, ha a terméket a helyén, az általa elfoglalt árkategóriában nézzük. Amennyiben költséghatékony PC ház beszerzése a cél és nem akarunk Mini-ITX alapú rendszer építeni, úgy a SATA dokkolóval is ellátott Elite 431 Plus nagyon jó alternatíva lehet.

A Cooler Master számítógépházakat az Expert Zrt.-től és a Cooler Master hazai képviseletétől, az ASUS P8H67-I Deluxe alaplapot pedig az ASUS hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre! Ezúton is köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward