Connected Standby támogatás Windows 8.1 x64 alatt is

Végre 64-bites Windows 8.1 alatt is működik a Connected Standby szolgáltatás, aminek valószínűleg sokan fognak örülni.

Connected Standby támogatás Windows 8.1 x64 alatt is

A mobileszközök piacán megszokott dolog, hogy az adott rendszer instant bekapcsolható, "készenléti" állapotban pedig folyamatosan aktív rajta az összes hálózati kapcsolat. Ez eleinte csak az okostelefonokra volt igaz, de mára már a táblák is kínálnak hasonló funkciót: a mélyen alvó rendszer képes üzenetek és értesítések fogadására, illetve a különböző szolgáltatásokkal való kapcsolattartásra is, így a weboldalak is frissülhetnek a háttérben.

A Windows 8 érkezésével a Microsoft ezeket az áldásos tulajdonságokat a Windows 8-as eszközökre is kiterjesztette. A váltás szembetűnő volt a hagyományos alvó (S3) és hibernált (S4) állapotokhoz képest, amikor is a rendszer nagy része le van kapcsolva, így a fentebb említett funkciók nem érhetőek el. A Connected Standby névre keresztelt szolgáltatás első körben csak az ARM alapú konfigurációknál volt elérhető, de nem sokkal később az x86-os rendszerek is megkapták, valamivel a Windows 8 2012 októberi rajtja után. Ekkoriban elkezdtek megjelenni a Clover Trail alapú táblák, amelyek már támogatták az új alvó állapotot. A Connected Standby állapot lényege, hogy az alvó rendszer hálózati eszközei alacsony fogyasztású módban működnek tovább, így a különböző alkalmazások és szolgáltatások háttérfolyamatai, illetve a különböző értesítések feldolgozása zavartalanul működhet tovább.

A Clover Trail processzorok 32-bites megoldások voltak, így nem meglepő módon csak a Windows 8 32-bites változatainak alkalmazása mellett lehetett profitálni a Connected Standby mód előnyeiből. Azóta persze rengeteg minden történt: elrajtoltak a Bay Trail táblák, amelyek amellett, hogy egy gyorsabb, ütőképesebb Intel Atom SoC egységgel rendelkeznek, még 64-bites támogatást is kaptak. Az első Bay Trail alapú rendszerek a Connected Standby funkció támogatása érdekében 32-bites Windows 8 operációs rendszert kaptak, hiszen a 64-bites kiadásokhoz sem a Haswell, sem a Bay Trail platform esetén nem járt Connected Standby támogatás.

Hogy egyáltalán mi kell a Connected Standby támogatás biztosításához? Az alábbi táblázat elárulja.

Mostantól a Windows 8.1 64-bites kiadásai is rendelkeznek Connected Standby támogatással. E funkció a nemrégiben bemutatott Surface Pro 3 esetében már aktív és tökéletesen működik is. Az Intel eközben azt is megerősítette, már elérhetőek a Connected Standby mód alkalmazásához szükséges driverek és firmware-ek, így a Bay Trail-T SoC egységgel szerelt rendszerek 64-bites Windows 8.1 operációs rendszer alatt is profitálhatnak a technológiából.

Persze az, hogy egy adott termék végül rendelkezik-e Connected Standby támogatással, nagymértékben függ az adott OEM-től is. Az már biztos, hogy a Surface Pro 3 mellett a HP ElitePad 1000 G2 is rendelkezik Contected Standby támogatással.

Intel fronton tehát már 64-bites operációs rendszer esetén is működik a Connected Standby, az AMD térfelén azonban más a helyzet: a gyártó egyelőre nem tervezi a Connected Standby szolgáltatás támogatásának bevezetését.

Hogyan lehet ellenőrizni, hogy az adott termék támogatja-e a Connected Standby módot?

Nagyon-nagyon egyszerűen. Először is el kell indítani a parancssort (Futtatás menü, CMD parancs), majd be kell pögyögni ezt: powercfg /a. Ha az adott ultrabook, táblagép, illetve konvertibilis noteszgép kínál Connected Standby támogatást, akkor az meg fog jelenni az összegzésben. Mi egy ASUS Zenbook UX301L notebooknál vizsgáltuk meg, valójában támogatott-e a Connected Standby mód.

A fentiek alapján itt sajnos nincs Connected Standby támogatás.(Standby (Connected) The system firmware does not support this standby state).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward