Computex 2010: új ASUS, MSI és Gigabyte alaplapok

P67-es és H67-es alaplapokat az elmúlt napok során már számos vállalat kínálatában láthattunk a Computex alkalmával. Az ASUS, az MSI és a Gigabyte megoldásait még nem mutattuk be, de erre most sor kerül, sőt, az ASUS mini-ITX formátumú, 880G lapkakészlet köré épülő alaplapjáról is lerántjuk a leplet.

Computex 2010: új ASUS, MSI és Gigabyte alaplapok

P67-es és H67-es alaplapokat az elmúlt napok során már számos vállalat kínálatában láthattunk a Computex alkalmával, gondoljunk csak a BIOStar vagy az ECS standjára. Az ASUS, az MSI és a Gigabyte megoldásait még nem mutattuk be, de erre most sor kerül, sőt, az ASUS mini-ITX formátumú, 880G lapkakészlet köré épülő alaplapjáról is lerántjuk a leplet.

[bold]P67-es ASUS, MSI és Gigabyte alaplapok

[/bold]A három gyártó egyaránt elhozta a Computexre az Intel 6-os sorozatú lapkakészlete köré épülő megoldásait, amelyek ezúttal mind a P67-es lapkakészletre alapoznak. A P67-es megoldások nem kínálnak FDI linket és így videó kimeneteket sem a beépített videó vezérlővel ellátott LGA-1155-ös Sandy Bridge processzorok számára.

Az ASUS standján a P8P67 EVO modell volt jelen, amely 12+2 fázisú tápellátást biztosít a processzor és a memória modulok számára. Az alaplap összesen négy darab DDR3-as memória foglalatot kínál, amelyek a processzorba épített kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlőhöz kapcsolódnak. A terméken két darab PCI Expres 2.0 x16-os slotot helyeztek el a mérnökök, ezek a foglalatok kétkártyás módban egyenként x8-as sávszélességet kínálnak a videokártyák számára. A bővítőhelyek között van még két hagyományos PCI slot és három PCI Express x1-es foglalat is.

Az MSI standján a P67A-GD65-ös modell vehető szemügyre közelebbről. Ez az alaplap már „csak” 8+1 fázisú tápellátással büszkélkedik, viszont ugyanúgy négy darab DDR3-as memória foglalatot tartalmaz, mint az ASUS megoldása. Az MSI termékén két PCI Express 2.0 x16-os port, két PCI Express x1-es csatlakozó és két hagyományos PCI foglalat bújik meg. Az ASUS és az MSI termékein egyaránt találunk majd USB 3.0-s és SATA 6 Gbps-os portokat, illetve nyolccsatornás beépített audió vezérlőt és Gigabites Ethernet vezérlőt is.

Most nézzük, hogy mivel várja majd a felhasználókat a Gigabyte. A gyártó a fent bemutatott két alaplapnál érdekesebb termékkel rukkolt elő, amely szintén a P67-es lapkakészletre alapoz, de a fentieknél jóval gazdagabb felszereltséggel rendelkezik. A GA-P67-UD9-es újdonság egy igazi felsőkategóriás P67-es alaplap lesz, amely LGA-1155-ös processzorokat fogad majd és négy darab DDR3-as memória foglalattal rendelkezik. Az alaplap 24 fázisú tápellátással érkezik és kétunciányi rezet tartalmazó nyomtatott áramköri lapra épül (Ultra Durable 3 technológia). PCI Express 2.0 x16-os slotokból ennél a modellnél nem kevesebb, mint négy darab áll rendelkezésre, így négyutas SLI és CrossfireX konfigurációk építéséhez egyaránt felhasználhatjuk majd a jövevényt. A gyártó az alaplap egyes alkatrészeit komoly hűtéssel látta el, amely még egy folyadékhűtő blokkot is tartalmaz. A termék DES (Dynamic Energy Saver) támogatással érkezik az energiatakarékos működés érdekében. A P67-es újdonság négy darab SATA 6 Gbps-os, valamint hat darab SATA 3 Gbps-os portot tartalmaz és még két Gigabites Ethernet csatlakozóval is ellátta a gyártó. A rendszerben kétszer hétszegmenses ledes debug kijelző, nyolccsatornás beépített audió vezérlő és néhány USB 3.0-s port is helyet kap majd.

Az új alaplapok és a hozzájuk tartozó friss processzorok a következő év első negyedévében válhatnak elérhetővé.

[bold]Az ASUS egy 880G alapú mini-ITX alaplapot is bemutatott

[/bold]A HTPC piacra szánt ütőképes kis megoldás az M4A88T-I Deluxe nevet kapta és Socket AM3-as tokozású processzorok fogadására képes. A gyártó az alaplapot két DDR3-as memóriafoglalattal látta el, amelyekben notebookokba való DDR3-as So-DIMM modulokat helyezhetünk el. A tetszetős kis újdonság a lapkakészlet jóvoltából Radeon HD 4250-es beépített videó vezérlőt tartalmaz, amely átlagos felhasználásra (régebbi játékok, netezés, Full HD videók megtekintése) tökéletesen alkalmas. Amennyiben az integrált videó vezérlő helyett egy ütőképesebb videokártyával szeretnénk felszerelni a rendszert, akkor természetesen arra is van mód, ugyanis a terméken egy PCI Express 2.0 x16-os slot is jelen van.

Ahogy az összes 8-as sorozatú lapkakészletre épülő alaplap, úgy az ASUS friss terméke is támogatja a Core Unlocker funkciót, amely lehetővé teszi, hogy a processzor letiltott magjait aktiváljuk. Az alaplapon hatcsatornás beépített audió vezérlő, eSATA és USB 3.0-s portok, valamint DVI és HDMI videó kimenetek egyaránt jelen vannak, sőt, még Bluetooth támogatással is rendelkezik, így a PC és a mobiltelefonunk között könnyedén másolgathatunk fájlokat vagy akár szinkronizálhatjuk a címjegyzéket is, ha az adott mobil támogatja ezt a funkciót. A képek alapján beépített WiFi vezérlő is szerepel a kínálatban.

Az alaplap összességében rendkívül érdekesnek ígérkezik, ám azzal kapcsolatban, hogy mikor jelenik meg az üzletek polcain, és pontosan mennyibe fog kerülni, egyelőre sajnos nem állnak rendelkezésre információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward