Ködös ügyek – cigi és e-cigi

Az elmúlt évek kutatásai alapján az e-cigi majdnem biztosan kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta, de ez nem jelenti azt, hogy ártalmatlan az egészségre.

Ködös ügyek – cigi és e-cigi

Az orvosok és az egészségügyi finanszírozással foglalkozók évtizedek óta próbálnak módot találni arra, hogyan lehetne hatékonyan leszoktatni az embereket a dohányzásról. Ami nem könnyű feladat, hiszen a nikotin ugyanúgy függőséget okoz, mint a heroin vagy a kokain. Így bár számos hivatalosan „bátorított” módszere van a leszokásnak a nikotinos rágóktól és tapaszoktól kezdve a vényköteles gyógyszerekig, mivel ezek nem alkalmasak a dohányzáshoz kötődő fizikai és társas rituálék helyettesítésére, az elkötelezett dohányosok számára nem sok vonzerő van bennük.

Ez volt legalábbis a helyzet az e-cigaretta egy évtizede való megérkezéséig. Míg a hagyományos cigarettában a dohány égése nyomán kerül be a nikotin a szervezetbe egy csomó más égéstermékkel együtt, az elektronikus változatban az ízesített nikotin párásítva jut a testbe. A fejlesztés hamar nagyon népszerűvé vált, különösen az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Japánban, elterjedését pedig jelentősen megkönnyítette, hogy a közegészségügyi szakértők is gyorsan megerősítették, az e-cigaretta sokkal jobb, mint a hagyományos dohányzás.

A helyzet ugyanakkor nem ennyire egyszerű. Az e-cigi annyira új, hogy hatásaival, különösen hosszú távú hatásaival kapcsolatban egyelőre alig tudni valamit. Ami különösen aggasztó annak fényében, hogy a szakértők egy része arra figyelmeztet, hogy

a dohányzás ezen újfajta módja azok számára is vonzóvá tette a cigarettát, akik annak hagyományos változatát nem próbálták volna ki.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatalának adatai szerint, amelyeket az illetékesek ígéretük szerint rövidesen részletesen is nyilvánosságra hoznak, a tinédzserek körében valóságos „vaping-járvány” dúl. Az FDA az elmúlt hetekben komolyan figyelmeztette is a gyártókat, hogy ha lépnek fel határozottan az e-cigaretta fiatal korúak körében való használata ellen, komoly szankciókra számíthatnak.

Galéria megnyitása

E-füst

De mennyire kell aggódniuk vapereknek – és szüleiknek? Azzal kapcsolatban nincs sok tere vitának, hogy a cigarettafüst rendkívül káros. A cigik égése során keletkezett termékek közt 70 különböző rákkeltő anyagot találni, a füst ezen kívül mérgező szén-monoxidot, finomszemcsés anyagokat, toxikus nehézfémeket, például kadmiumot és arzént, oxidatív vegyületeket és káros szerves anyagokat is tartalmaz.

Az e-cigaretta párájának összetevői nagyban függenek attól, hogy ki a gyártó, de annyi általánosan elmondható, hogy míg a hagyományos cigaretta „füstje” több ezer különböző kémikumot tartalmaz, az elektronikus cigifüst csak pár százat. A pára fő összetevői, a glikol és a glicerol a vizsgálatok szerint nagyrészt ártalmatlanok belélegezve. Hangsúlyozottan nagyrészt, ugyanis a rendezvényeken használt műfüst, amely propilén-glikolt tartalmaz, többeknél okozott már légzési problémákat.

Galéria megnyitása

Az e-cigi párájában ugyanakkor azonosítottak karcinogén nitrózaminokat is, bár olyan alacsony mennyiségben, hogy jelenlétük valószínűleg nem növeli érdemben a rák kialakulásának kockázatát. A készülék fűtőrendszeréből elszabaduló fémrészecskék, így a nikkel és a kadmium ugyanakkor aggodalomra adnak okot. Egyes vizsgálatok szerint a pára formadehidet, acetaldehidet és akroleint is tartalmazhat, amelyek szintén toxikus hatásúak, és az e-cigi összetevőinek hevítése során keletkeznek.

A belélegzett anyagban ezen túl akadnak szabadgyökök, amelyek oxidatív hatásuk révén nagy kockázatot jelentenek a szövetekre és a DNS-re is. Ezek többsége a kutatások szerint az ízesítő anyagokból származik. Egy tavasszal megjelent tanulmány szerint ilyen szempontból különösen nagy kockázatot jelent a fahéj, a vanília és a vajas ízesítés.

Egereken végzett vizsgálatok megerősítették, hogy forró pára a tüdőkben gyulladási reakciót válthat ki.

A Kaliforniai Egyetem kutatói júniusban megjelent tanulmányukban arról számolnak be, hogy a vaping többek közt veseelégtelenséget és a szív kötőszövetének hegesedését és megvastagodását, fibrózist válthat ki. A szakértők eredményei továbbá azt sugallják, hogy a pára megsértheti a tüdők hámját, ami egyrészt gyulladást válthat ki, másrészt megkönnyíti a kórokozók számára a szervekben való megtelepedést. Ezt egy másik friss, londoni vizsgálat is megerősíti, amely során a kutatók úgy találták, hogy a vaping hatására a légutak felszíne „ragacsosabbá” válik, ami megkönnyíti a bakteriális kolonizációt.

Ködösítés

Mindez első hallásra elég riasztónak tűnik, ugyanakkor az e-cigarettával kapcsolatos kutatások során érdemes résen lenni, mert sokszor nagyon nehéz szétszálazni, hogy mely hatások tulajdoníthatók a dohányzás új módjának, és melyek nem. Júliusban például megjelent egy sokakban aggodalmat keltő publikáció, amelynek szerzői arra jutottak, hogy az e-cigarettázók között ugyanolyan nagy a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási aránya, mint a hagyományos dohányosok körében. A kutatók azt ugyanakkor nem vették számításba, hogy

az e-dohányosok többsége korábban hagyományos cigarettát szívott, így könnyen lehet, hogy a magas megbetegedési arány a régi szokás eredménye, nem pedig az újé.

Egy másik kritika a hasonló vizsgálatokkal kapcsolatban, hogy többen azt állítják, a laborokban túlhevítik az e-cigarettákba való folyadékot, ezért tartalmaz annyi káros anyagot a pára. Holott a tényleges dohányzás során a felhasználók a túlzott felmelegítést igyekeznek elkerülni, mivel attól kellemetlen íze lesz a cigarettának.

Galéria megnyitása

A hatások kapcsán ugyanakkor a nikotinról sem szabad megfeledkezni, amely viszont kétségkívül ott van az e-cigarettákban (kivéve persze a nikotinmentes változatokat). Amellett, hogy a vegyület addiktív, más módon is negatív hatással lehet a testre. Az e-cigi kapcsán a legkomolyabb aggályok a nikotin gyerekekre való hatásai kapcsán hangzanak el. A vonatkozó állatkísérletek alapján a vegyület komoly hatással van a fejlődő agyra, például úgy, hogy a későbbiekben fogékonyabbá teszi azt a többi függőséget okozó szerre is.

Azt pedig a hagyományos dohányzás kapcsán már megerősítették, hogy aki gyermekkorban kezd cigarettázni, nagyobb eséllyel válik felnőttként kábítószerfüggővé. Vagyis napjaink e-cigiző tinédzsereiből könnyen egy életre nikotinfüggő válhat, és a vegyület még komolyabb addiktív szereket is vonzóvá tehet számukra.

A fiatalkori dohányzás a kutatások alapján hosszú távon negatívan hat a kognitív képességekre és a társas viselkedésre is. Többek közt memória- és figyelemzavarokat okozhat, és az állatkísérletek alapján úgy tűnik, hogy ezen hatások kibontakozásában kulcsszerep jut a nikotinnak.

Mindezen hatásoktól pedig az e-cigi sem véd meg, különösen ha abban hitben, hogy a vaping gyakorlatilag ártalmatlan, olyan fiatalok is elkezdenek dohányozni, akik egyébként nem nyúltak volna a cigihez, de legalábbis mértékletesebben fogyasztották volna a dohányárut.

***

Az e-cigarettázás hosszú távú és populációszintű következményeinek felmérésére időre és sok munkára lesz szükség. Az eredmények értelmezését ugyanis, ahogy már említettük, egy sor tényező nehezíti. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a vaping kevésbé ártalmas az egészségre, mint a hagyományos dohányzás, így a dohányosok számára minden bizonnyal jó döntés az átszokás. Az ebből szempontból valóban hasznosnak látszó fejlesztésnek azonban olyan nem várt társadalmi hatásai is lehetnek, amelyek komoly közegészségügyi következményekkel járhatnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap