Búcsúzik a 32 bittől az ARM, és bejelentette az új csúcsmagokat

Az ARM fontos dolgokat jelentett be a jövőre nézve. A 32 bit megy, a biztonság jobb lesz, és a tempó is nőni fog, de talán nem jelentősen.

Búcsúzik a 32 bittől az ARM, és bejelentette az új csúcsmagokat

Az utóbbi években az ARM kiváló dinamikával fejlesztett. A vállalat mostanra azt is felismerte, hogy nemcsak a sztenderd mag IP-kre van szüksége a piacnak, hanem a speciálisabb igényekhez érdemes külön dizájnokat is alkotni, így született meg a Cortex-X termékvonal, aminek az első tagja jelen állás szerint 2021-ben bizonyíthat majd kész termékekben. Nem csoda, hogy az Nvidia szeretné az ARM-ot felvásárolni, és bár azt még biztosan most sem lehet tudni, hogy ez az üzlet létre fog-e jönni, az már látszik, hogy az ARM milyen fejlesztéseket tervez, és milyen lépésekre készül.

Bejelentette a vállalat, hogy milyen felsőkategóriás processzormagokon dolgozik jelenleg. Persze egyelőre csak előzetesekről van szó, de néhány fontos információval már így is beljebb lettünk. Például már tudjuk, hogy le fog állni a jövőben a 32 bit támogatásával a vállalat, de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, milyen mag IP-ken dolgozik a vállalat.

Galéria megnyitása

Az ARM jelenleg még csak kódnevek szintjén beszél a következő generációs processzormag IP-kről. Az aktuális zászlóshajókat, a Cortex-X1 és a Cortex-A78-at a Matterhorn fogja követni, ezt az egységet jelen állás szerint 2021-ben kezdheti használni a vállalat. És már azt is tudjuk, hogy mi fogja felváltani a Matterhornt. 2022-ben tervezi az ARM bevezetni a Makalu néven említett megoldást. (Az elnevezések minden esetben hegycsúcsoktól erednek, és egyre magasabbak, így könnyen lehet, hogy még ebben az évtizedben eljut az ARM a Csomolungmához.)

A vállalat előrejelzése szerint az elkövetkezendő kettő évben nem a teljesítmény növelése lesz a cél elsődlegesen. Ugyanis a kihúzott teljesítménygörbe ellaposodni látszik 2021-ben és 2022-ben az eddigi tendenciához képest. A Matterhorn és a Makalu nem fog komoly tempóbeli javulást hozni ez alapján. A friss grafikonon az látható, hogy a következő két generáció összesen hoz 30% gyorsulást.

Galéria megnyitása

Ugyanakkor azt mindenképpen érdemes megjegyezni a grafikon kapcsán, hogy valamiért a Cortex-A78 és a Cortex-X1 egymás mellett van rajta említve, pedig ezek ilyen szempontból nagyon nem egy szintet képviselnek. Az ARM állásfoglalása szerint 22%-kal erősebb általános feladatokban a Cortex-X1 az A78-nál, de gépi tanulásban akár rá is duplázhat. Szóval ezen a ponton némi zavart érzünk az ARM összevetésében.

A Matterhorn processzormag esetében az ARM a biztonságra fogja áttolni a fókuszt. Itt először a vállalat szakemberei alkalmazzák majd az MTE (Memory Tagging Extension) technológiát, ami a memória alrendszerében adódó sebezhetőségeknek a kiküszöbölésére fog koncentrálni. Az MTE révén kiszűrhetőek majd az olyan biztonsági rések, amik a memóriához köthető támadásoknál okoznának kellemetlenségeket. Ez úgy lett megalkotva, hogy a szoftverfejlesztők munkáját is hatékonyabbá tudja majd tenni az ökoszisztémán belül.

Az ARM a Makalu esetében egy nagy lépésre szánja majd el magát: teljesen elhagyja a 32 bit támogatását. Ez azt jelenti, hogy azok az alkalmazások, amik kizárólag 32 bitesek, nem fognak majd futni ezen a magon. Igazából ez elsőre talán problémásan hangozhat, de igazából a felhasználók semmit nem fognak ebből észlelni. A Google már hosszú ideje nem teszi lehetővé, hogy a Play Áruházba új alkalmazás kerüljön be 64 bites támogatás nélkül, de még csak frissíteni sem engedi azokat, ahol csak 32 bit van. Legfeljebb néhány régről beragadt programot érinthet majd a „kompatibilitási” probléma.

A Makula magot foglalkoztató rendszerchipek nagy valószínűséggel 2023 előtt nem kerülnek készülékekbe, ez pedig még három év múlva lesz, addig pedig még több 32 bites programnál jelenhet meg a modernebb, 64 bites verzió. Addigra már tényleg csak nagyítóval lehet majd olyan fejlesztést találni, ami kizárólag 32 bites, és tekintve, hogy a 32 bit mellett már nem igazán szólnak érdemi érvek, új fejlesztésbe ilyen alapon már senki nem fog.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap