Brutális összegű beszállítói szerződést írt alá az Apple a Broadcommal

Vezeték nélküli technológiával üzemelő megoldásokról szól a megállapodás.

Brutális összegű beszállítói szerződést írt alá az Apple a Broadcommal

Az Apple és a Broadcom hosszú ideje kiemelt partnerekként működnek együtt, és most a cupertinói alakulat gondoskodott arról, hogy ez a jövőben se legyen másként. A két cég között olyan megállapodás született, ami magában hosszú ideig biztosít jó bevételt az amerikai chipgyártónak.

15 milliárd dolláros összegű beszállítói megállapodást hozott össze az Apple a Broadcommal. Ez egy több éves szerződés az amerikai felek között, és különböző komponensek biztosításáról szól mindenféle termék számára. A részleteket illetően csak annyit lehet tudni, hogy a következő 3,5 évben érkező Apple eszközökben fognak megjelenni a mostani megállapodás értelmében a Broadcom chipjei. És különböző vezeték nélküli egységekre kell itt gondolni, ennél pontosabb rálátásunk nincs a szerződésre.

Galéria megnyitása

Az iPhone 11 legutóbbi belső vizsgálatainál (is) kiderült, hogy az okostelefonok egészen sok különböző funkciót betöltő Broadcom egységet alkalmaznak, jellemzően rádiós megoldásokról van szó, szóval nem meglepő, hogy az új megállapodás is vezeték nélküli technológiákról szól.

Egyes elemzők szerint elképzelhető, hogy az 5G-vel kapcsolatos komponenseket is szállítani fog a Broadcom az Apple számára, hiszen az idei évtől már ezt is támogatni fogják a vállalat készülékei. Amennyiben az 5G támogatáshoz is jelentősen hozzá tudna járulni az Apple, abban az esetben akár a mostaninál is hosszabb időre megágyazhatna magának az Apple eszközeiben.

Galéria megnyitása

A Broadcom és az Apple kapcsolata olyan szoros, hogy az elmúlt években a bevétel jelentős része volt annak köszönhető a cégek együttműködésének. Azt túlzás lenne állítani, hogy az Apple tartja el a Broadcomot, de igazán tekintélyes mértékben járul hozzá a működéséhez.

A legutóbbi pénzügyi jelentések szerint az Apple által vásárolt megoldásokból folyt be a cég nyereségének a 20 százaléka 2019-ben. Egy évvel korábban, 2018-ban pedig ez még jelentősebb volt, 25 százalék profit származott az Apple-től.

Galéria megnyitása

Ez a mostani megállapodás része lehet annak a törekvésnek az Apple oldaláról, hogy segítse a hazai vállalakozásoknak a helyzetét. Az iPhone-ok gyártását esze ágában sincs Amerikába vinni az Apple-nek, pedig vannak, akik ezt is szívesen látnák, de ilyen formában legalább segíti a hazai gazdaságot. Érdekesség, hogy a JP Morgan egy korábbi elemzése szerint, 2018-ban egy iPhone 10 dollárnyi Broadcom komponenst tartalmazott különböző megoldások révén. Bluetooth, Wi-Fi, RF front-end és már Broadcom egységek tűntek fel az elmúlt években az Apple okostelefonjaiban.

A hír egyébként a befektetőket nem érte különösebben meglepetésként, amit abból lehet látni, hogy a részvények árfolyama nem különösebben mutatott kiugrást. Egy 3 százalékos „tüske” után visszacsökkent az értékpapírok ára szinte ugyanarra a szintre, ahol a bejelentést megelőzően állt.

Amennyiben semmiről nem szeretnétek lemaradni, mindenképpen kövessetek minket az Instagramona YouTube-on és persze a Facebookon egyaránt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap