Shop menü

BRUTÁLIS LEÉPÍTÉSBE KEZD A META, TÖBB MINT 10 EZER EMBER MARAD MUNKA NÉLKÜL

Az IT ipar valaha volt legnagyobb leépítését hajthatja végre a Meta a következő időszakban. A hír nem pletyka, Mark Zuckergberg közölte a döntést.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Brutális leépítésbe kezd a Meta, több mint 10 ezer ember marad munka nélkül

A Twitter leépítési hulláma elbújhat amellett, amire a Meta készül. Bár arányaiban ez kevesebb dolgozót érint, de ez csak annak köszönhető, hogy a Facebook anyacége lényegesen nagyobb, mint a mikroblogé. Háromszor annyi munkahelyet számol fel a Meta, mint amennyit a Twitter szüntetett meg.

Az elmúlt időszakban már többször is voltak arról hírek, hogy a Meta befagyasztotta a létszámát, és hogy elbocsájtásokat is végrehajthat, de arra talán senki sem számított, hogy ekkora mértékű lehet a leépítés. Talán már stratégiai lépés is lehet ennek a hátterében. Most úgyis nagyon sokan a Twitterrel vannak elfoglalva, kevesebb figyelem jut erre a radikális bejelentésre – gondolhatják a Metánál. Hiszen a Twitter nagyjából 50 százalékos leépítést jelentett be a múlt héten, ehhez képest most csak 13 százalékos elbocsátásokról beszélhetünk.

A kevesebb viszont néha több, és most szó szerint erről van szó. Hiába, hogy a Meta „csak” 13%-nyi dolgozótól válik meg, ez lényegesen nagyobb közönséget érint, mint a Twitter döntése. Mark Zuckerberg beszámolója szerint 11 ezer munkahelyet szüntet meg a Meta, miközben a Twitter esetében 3700-3800 dolgozót érintett a radikális döntés.

Galéria megnyitása

Zuckerberg a döntést elsődlegesen azzal indokolta, hogy a koronavírusjárvány hatására a Facebook és a többi platform jelentős növekedésen ment keresztül. Ezt a vállalat lekövette, és folyamatosan erősített fejlesztőkben, azt gondolva, hogy a növekedés nem fog alábbhagyni, viszont nem így alakult. A felhasználói bázis gyarapodása elveszítette a lendületét, és így korrigálni kell a munkavállalói csoportok méretét a különböző frontokon.

„A COVID kezdetén a világ rohamosan az internetre költözött, és az e-kereskedelem fellendülése a bevételek óriási növekedéséhez vezetett” – mondta Zuckerberg. „Sokan azt jósolták, hogy ez egy tartós gyorsulás lesz, amely a világjárvány megszűnése után is folytatódni fog. Én is így gondoltam, ezért döntöttem úgy, hogy jelentősen növeljük a befektetéseinket. Sajnos ez nem úgy alakult, ahogyan vártam.”

Galéria megnyitása

A vállalat vezetője elmondta, hogy kénytelenek voltak meghozni ezt a nagyon nehéz döntést, mert a mostani körülmények között sajnos az egészséges gazdasági működés ezt megköveteli. Karcsúsítani kell a létszámot a költséghatékonyságot szem elé helyezve. Átszervezések is lesznek, ami ekkora mértékű leépítés esetén igazából egyáltalán nem meglepő. A vállalat olyan területeken igyekszik majd tartani az eddigi kapacitást, vagy esetleg erősíteni is fog, ahol nagy növekedés potenciált és jelentős megtérülést lát. Ilyen a reklámszegmens, a mesterséget intelligencia, valamint a metaverzum.

Kiemelte a Meta, hogy a Facebook 2004-es indulása óta ez lesz az első jelentősebb leépítése, ami vállalati szinten érint jóformán minden divíziót. Most azonban alaposan belehúzott, hiszen nem sűrűn lehet hallani több mint tízezer dolgozó leépítéséről. A Meta egyébként 87 ezer embert foglalkoztatott a legutóbbi, szeptemberi adatok szerint, szóval azért azt is hozzá kell tenni, hogy a világ egyik legnagyobb foglalkoztatójáról van szó.

Galéria megnyitása

A vállalat az elmúlt egy évben szinte összeomlott. Tette ezt viszonylag csendben, és bár ez a kijelentés durvának tűnhet, elnézve a tőzsdei helyzetét, egyáltalán nem túlzás. Az év elejéhez képest 73 százalékkal esett az értéke, a csúcshoz képest pedig már több mint 75%-ot zsugorodott. Egykor csaknem 380 dollárért mentek az értékpapírjai, egy ideje azonban már a 100 dollárt sem tudja áttörni.

A jelentős leépítések hírére emelkedni kezdett a Meta ára, ami jól mutatja a bajt. A befektetők már azt sem bánják, ha több mint 10 ezer ember elveszti az állását, csak könnyítsen a terhein a vállalat. De jó eséllyel ennél is jobban értékelnék azt, ha Mark Zuckerberg felhagyna a metaverzummal, arra ugyanis csak 2022-ben eddig 9,4 milliárd dollárt költött, amiből jelen állás szerint nem sokat fog viszont látni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére