Shop menü

BŐVÍTŐKÁRTYÁRA KERÜLT A MÁSODIK LAPKAKÉSZLET-VEZÉRLŐ AZ ASUS ÚJ X670-ES MINI-ITX ALAPLAPJÁNÁL

Az ASUS szakemberei mindent elkövettek annak érdekében, hogy a helykihasználás a lehető legjobb legyen. Ehhez szükség volt némi kreativitásra is...
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Bővítőkártyára került a második lapkakészlet-vezérlő az ASUS új X670-es Mini-ITX alaplapjánál

Az X670-es sorozatú alaplapok között egyelőre nem sok olyan modell lapul, amelyek Mini-ITX formátum köré épülnek, lényegében csak az ASUS RoG Strix X670E-I Gaming Wi-Fi névre keresztelt megoldását találjuk a felhozatalban, ami eléggé érdekes felépítést vet be annak érdekében, hogy a két lapkakészlet elférjen. Utóbbira azért van szükség, mert míg a B650-es alapokon nyugvó megoldások csak egyetlen platformvezérlő hubot tartalmaznak (PCH), addig az X670-es és az X670E sorozatú alaplapokon már két ilyen chip foglal helyet. Mivel a klasszikus Mini-ITX formátum 170 x 170 milliméteres alapterületet jelent, amelyen már alapból is eléggé be van osztva a hely, egy második PCH beépítéséhez kreatív módszert kellett alkalmazni.

Galéria megnyitása

Noha az ASUS szóban forgó alaplapjáról már régen lehullott a lepel, eddig valahogy nem születtek róla olyan tesztek, amelyeknél arra is vették a fáradtságot a készítők, hogy szétszedjék az adott alaplapot, és megmutassák, konkrétan hogyan is épül fel. Szerencsére az Uniko’s Hardware jóvoltából most betekintést nyerhetünk abba, hogyan is oldották meg az ASUS szakemberei az egyszerűnek éppen nem nevezhető kihívást.

Galéria megnyitása

Az impresszív mérnöki munka eredményeként a második PCH egy vertikálisan elhelyezett bővítőkáryán foglal helyet, amihez egy speciális hűtőborda kapcsolódik. Ez a hűtőborda egyrészt az M.2-es bővítőhelybe illesztett SSD kártyák által termelt hőt veszi át, másrészt azonban a lapkakészlet chipjét tartalmazó bővítőkártya is érintkezik vele, méghozzá oldalról. Az egész rendszer egy szendvicsszerű felépítést alkalmaz, ahogy az a lenti ábrán is látszik.

Galéria megnyitása

Az elegáns és innovatív megoldás jóvoltából minden rendelkezésre álló négyzetmillimétert sikerült hatékonyan kihasználni. A szóban forgó alaplap két darab DDR5-ös memóriafoglalattal érkezik, egy PCI Express 5.0 x16-os bővítőhelyet vonultat fel, valamint összesen két M.2-2280-as bővítőhellyel rendelkezik, amelyek közül az egyik PCI Express 5.0 x4-es, a másik pedig PCI Express 4.0 x4-es sávszélességgel dolgozhat. Rajtuk kívül két darab SATA 6 Gbps-os port is jelen van a kínálatban. A vezetékes kommunikációt egy 2,5 GbE LAN vezérlő segíti, ami Intel gyártmány, míg a vezeték nélküli kapcsolatokról egy 2T2R rendszerű Wi-Fi 6E vezérlő gondoskodik, valamint Bluetooth 5.2 támogatást is kapunk.

Az alaplap összesen 10 darab USB portot kapott, amelyek között 5 darab USB 3.2 Gen2 Type-A, három darab USB 2.0-s, valamint két darab USB-C formátumú USB4-es megoldás található. Ezeken felül további 8 USB portot is kapunk az alaplapi tüskesorok, illetve az egyéb kiegészítők jóvoltából. A videó kimenetek között egy HDMI 2.1-es csatlakozó, illetve két darab USB-C port sorakozik – utóbbiak az USB4 szabványúak.

Az új alaplapról szóló teszt egyelőre még nem jelent meg az említett lapon, ám alighanem már erre sem kell sokat várni, és akkor az is kiderülhet, hogyan működik a rendszer, amennyiben a második lapkakészletet tartalmazó bővítőkártyát eltávolítják.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére