Bővíthető médialejátszó a Dune-től

Kipróbáltuk a Dune HD Smart sorozatának H1-es tagját, ami nem más, mint egy igen jól felszerelt, renekül bővíthető asztali médialejátszó.

Bővíthető médialejátszó a Dune-től

Bevezető

Nemrégiben már vendégül láttunk néhány Dune HD sorozatú asztali médialejátszót,és a pozitív tapasztalataink miatt úgy gondoltuk folytatjuk is a cég gépeinek tesztelését. Választásunk ezúttal a Dune HD Smart H1-es modellre esett, amely már régóta jelen van a piacon, így remélhetőleg rendkívül kiforrott, nagyon kevés hibát tartalmazó szoftver fut rajta. Hogy ez így van-e? Nos a cikk végére kiderül.

A Dune HD Smart család több tagot is számlál, amelyek hardver tekintetében ugyanarra az alapra támaszkodnak, körítés tekintetében azonban már vannak különbségek közöttük. Haladjunk ABC sorrendben. A Smart B1-es példány Blu-ray lejátszójával emelkedik ki a mezőnyből, míg a D1-es változat LCD kijelzővel ellátott előlapjával próbál hódítani. Előbbi csak külső merevlemezeket, illetve adattárolókat fogad, míg utóbbiban már egy 3,5 colos belső SATA merevlemez is helyet kaphat.

A nálunk járt H1-es modell Blu-ray meghajtóval és LCD kijelzővel sem rendelkezik, cserébe viszont kínál egy kényelmesen, közvetlenül a lejátszó előlapja felől hozzáférhető Hot-Swap HDD bővítőhelyet, amely 3,5 colos SATA merevlemezek fogadására lett felkészítve.

Modelltől függetlenül mindhárom Smart sorozatú Dune HD lejátszó esetében lehetőségünk van a bővítésre, amihez háromféle bővítőmodul áll rendelkezésre - ezek eSATA csatolófelületen keresztül csatlakoznak az alap rendszerhez és annak felhasználói kezelőfelületén keresztül irányíthatóak.

A Smart HE bővítőmodul 3,5 colos SATA merevlemezt fogad, így ideális kiegészítője lehet a Smart B1-es modellnek, amelybe nem szerelhető HDD. A Smart BE modul egy Blu-ray olvasót kínál, ami a Blu-ray korongok mellett természetesen a CD és DVD lemezeket is olvassa. Ez a példány a Dune HD Smart D1 és H1 mellé jöhet jól.

A harmadik bővítőmodul már mindhárom termékhez jó választás lehet, hiszen a Smart ME bővítőmodullal a műholdas, kábeltelevíziós és digitális földfelszíni sugárzással érkező televízió adások vételére nyílik lehetőség. Az alap rendszerhez csatlakoztatott Smart HE bővítőmodul jóvoltából nem csak a televíziós adások megtekintésére, hanem visszajátszásukra és felvételükre is van mód.

Fontos megemlíteni, hogy a bővítőmodulok ugyanakkorák és ugyanolyan dizájnnal érkeznek, mint a Dune HD Smart B1-es, D1-es és H1-es asztali médialejátszók. A bővítőmodulokat hifitorony-módra egymásra is helyezhetjük, de ha ez a megoldás nem tetszik, akkor könnyedén egymás mellé is pakolhatjuk őket.

A kis kitérő után nézzük, mire számíthatunk a Dune HD Smart H1 esetében, már ami a nyers tulajdonságait illeti. Íme:

Nem egy olcsó asztali médialejátszóról van szó, de a bővíthetőség jó pont, plusz azért szolgáltatások tekintetében sem kell szégyenkeznie a terméknek - hogy a Sigma Designs SoC-ról már ne is beszéljünk. Plusz a korábban tesztelt HDi Dune HD lejátszókhoz képest 256 MB-nyi helyett 512 MB-nyi rendszermemória áll rendelkezésre, ami szintén jól jön.

Ne is húzzuk tovább az időt, a következő oldalon ismerkedjünk meg a hardverrel és a tartozékokkal.

Dune HD Smart H1 - A hardver

A HDI Dune HD Smart sorozat H1-es tagja szép csomagolásban érkezett meg hozzánk, amelyben szerencsére kellékek is szép számmal helyet kaptak.

A sort a felhasználói kézikönyv és a távirányító nyitja, utóbbihoz pedig az AAA elemek is járnak, amik az energiát biztosítják neki. Most is a szokásos, nagyméretű, remekül kézbe illeszkedő távkapcsoló jár a termékhez, amit korábbi tesztünk szereplőinél már megismerhettünk.

Tartozékok tekintetében jó a felhozatal. A külső tápadapter és a hozzá tartozó tápkábel mellett egy kompozit A/V kábel, egy HDMI kábel, valamint egy USB 2.0-s kábel is jár a rendszerhez - utóbbival közvetlenül asztali számítógéphez, illetve noteszgéphez kapcsolható a termék, így klasszikus külső HDD módjára használhatjuk. Persze a helyzet az EXT2/EXT3 fájlrendszer miatt nem egyszerű, ha nem Linux alapú operációs rendszert használunk, de erre is van megoldás - rövidesen részletesen is elmondjuk, mit kell tenni a nehézség leküzdéséhez.

A kellékek sorában tehát összességében minden jelen van, ami csak kellhet. Csavarok természetesen nincsenek, ugyanis a 3,5 colos SATA HDD-t egyszerűen és gyorsan beszerelhetjük a rendszerbe - mindjárt azt is megmutatjuk, hogyan.

Maga a Dune HD Smart H1 egy letisztult, egyszerű dizájnnal érkező asztali médialejátszó, amelynél szerencsére nem fényes, lakk hatású műanyagborítást, hanem matt feketére fújt fémházat használtak. Az előlap műanyagból van, de szerencsére ez is a strapabíróbb, matt feketére festett fajtából való, úgyhogy aggodalomra semmi ok. Az ujjlenyomatok persze ezen a felületen is meglátszanak, de optimális esetben beüzemelés után úgyis keveset tapogatjuk a H1-est.

A H1-es előlapján a leghangsúlyosabb elem a 3,5 colos merevlemezt fogadó ajtó, amely a NAS-ok világából már ismerős lehet.

Az ajtó könnyedén nyitható-csukható, a bővítőhelyre szánt merevlemezt pedig csak egyszerűen a helyére kell tolni: az ajtó szélén lévő kis hajlított fémlemez segítségével az ajtó csukásával egy időben a HDD is a helyére pattan. Kiszerelni hasonlóan egyszerű a merevlemezt

Az előlapon találunk még ki- bekapcsoló gombot, SD memóriakártya-olvasót, USB 2.0-s portot, illetve egy Eject gombot is, de az IR vevő kör alakú plexi ablaka is itt kapott helyet.

A termék jobb- és bal oldalán nincs semmi érdekes, itt csak az egybefüggő, szellőzők nélküli lemezborítást láthatjuk. A termék tetején és alján van egy-egy nagyobbacska szellőzőnyílás, de ezektől eltekintve egyéb érdekességre itt sem számíthatunk.

A Smart H1 műanyagból készített, csúszásgátló betétekkel ellátott talpakat kapott, amelyek nagyjából 1 centiméterrel emelik meg a lejátszót, így alulról be tud áramlani a friss levegő.

A H1 hátulján rengeteg érdekesség lapul. Itt találjuk az áramtalanításra használható kapcsolót, ami alatt a tápadapter csatlakozója látható. Balra haladva az USB 2.0-s Slave portot, egy optikai audió kimenetet, az eSATA portot és a HDMI 1.3-as videó kimenetet láthatjuk. A nagy RCA erdőben a jobb oldali három csatlakozó a komponens videó kimenethez tartozik, míg a bal oldali trió tagjai a kompozit A/V kimenetet alkotják. A sort egy Ethernet port, illetve két darab USB 2.0-s port zárja - utóbbiak memóriakártya-olvasót, pendrive-ot és külső adattárolókat fogadnak, sőt, billentyűzet és egér csatlakoztatására is bevethetőek. A rendszer opcionálisan, külön USB 2.0-s adapter segítségével felvértezhető WiFi támogatással is - ehhez a Dune HD AIR adapter passzol, de helyette akár D-Link DWA 140-es WiFi adaptert is lehet használni.

A távirányító szerepét ezúttal is egy testesebb, remek fogású példányra osztották, amely számos különálló gombot kínál annak érdekében, hogy az egyes funkciók könnyedén és gyorsan elérhetőek legyenek. A termék matt műanyag házzal érkezik, amelyen az ujjlenyomatok ugyan meglátszanak, de a felület szerencsére nem hajlamos a karcolódásra - nem úgy, mint lakkfekete műanyagborítással érkező társaié, amelyekből sajnos egyre több van.

A távirányító hátulján három mélyedést alakítottak ki a tervezők, amelybe ujjaink remekül illenek, így a termék fogása stabil és kényelmes. A távkapcsoló pontosan és gyorsan vezérli a rendszert és tömege sem vészes, igaz, ha alkáli elemek helyett AAA formátumú akkumulátorokat használunk, akkor azért már van súlya - de még ekkor sem vészes.

A távirányítóval összességében elégedettek voltunk, hiszen egy jó minőségű, kellemes fogású, remekül használható példány.

Most, hogy a hardver külsejét, illetve a tartozékokat is ismerjük, ideje, hogy pár szót ejtsünk a belső felépítésről is. A Dune HD Smart H1 esetében Sigma Designs 8642/8643-as SoC egység áll rendelkezésre, amelyhez 512 MB-nyi rendszermemória kapcsolódik.

Dune HD Smart H1 - A szoftver

Szoftverfrissítés

A HDI Dune HD Smart H1 esetében természetesen elérhető a már megszokott online szoftverfrissítő szolgáltatás, amellyel könnyen és gyorsan ellenőrizhetjük, hogy van-e friss firmware a lejátszónkhoz. Beállítástól függően a rendszer automatikusan is ellenőrizheti a frissítéseket.

Ahogy az a fenti képen is látszik, meglehetősen sok frissítés áll rendelkezésre, ami persze köszönhető a gép korának is, de legalább látszik, hogy foglalkoznak vele.

Esetünkben - ahogy az a fenti képeken is látszik - az elérhető legfrissebb szoftvert használtuk. A lenti tapasztalatok a 121018_0846-os szoftverre vonatkoznak, új kiadás érkezésekor már számíthatunk néhány, általunk lentebb is felsorolt hiba kijavítására.

Érdekeség, hogy a szoftverfrissítés alkalmával fura hibába futottunk. A lejátszó látta, hogy van friss szoftver, el is kezdte letölteni, ám pár másodperc után hibaüzenetet produkált: Open Failed (1502). Gond egy szál se, fogtuk magunkat és felkerestük a gyártó hivatalos weboldalát, majd onnan próbáltuk letölteni a fájlt. Sajnos sikertelenül. Ekkor némi kutakodás után azt találtuk egy orosz fórumon, hogy a Dune HD weboldalon korlátozva van néhány internetszolgáltató, így azokról a területekről, ahol ők szolgáltatnak, nem lehet firmware letöltést kezdeményezni. Ebben a jelek szerint volt valami, ugyanis T-Online és Invitel területről nem sikerült elindítani a letöltést, de a UPC hálózatából azonnal elindult a letöltés.

Azóta eltelt néhány hét és most, a cikk írásakor, Invitel területről próbálva már letölthető a firmware. A jelek szerint átmeneti probléma, illetve intézkedés lehetett a háttérben - csak érdekességképpen írtuk le. Ha valaki mégis belefutna a fenti problémába, kérje meg egy barátját vagy ismerősét, akinek más szolgáltatótól van internet hozzáférése, hogy töltse le neki a firmware fájlt.

Beállítások

Ezúttal is készítettünk egy videót az elérhető beállításokról, valamint azt is megmutatjuk, milyen ikonrendezési lehetőségek vannak, plusz a felhasználói kezelőfelülethez alkalmazható témákról is lerántjuk a leplet. Íme:

Főmenü

A HDI Dune HD Smart sorozatának tagjai ugyanazt az egyszerű, könnyedén áttekinthető, egyszerűen kezelhető menürendszert kapták, amit korábbi tesztünk szereplőinél már bemutattunk. A menürendszer dizájnját természetesen most is megváltoztathatjuk, ehhez csak a távirányító "A" gombját kell megnyomnni. Az adott könyvtárban lévő fájlok, illetve a merevlemezen lévő könyvtárak megjelenítését a "B" gomb megnyomásával tudjuk módosítani.

Maga a főmenü fájlkezelőként is funkcionál, amelyben könyvtárak és fájlok másolására, átnevezésére, illetve törlésére egyaránt van lehetőség, sőt, akár új könyvtárat is létrehozhatunk, ha éppen szükséges. A rendszer lehetőséget biztosít hálózati könyvtár csatlakoztatására is: itt el kell dönteni, hogy SMB vagy NFS alapon kívánunk-e dolgozni, majd meg kell adni a felhasználónevet, illetve a hozzáféréshez tartozó jelszót is. Ha mindent jól csináltunk, a merevlemezen található partíciók mellett az éppen csatlakoztatott hálózati könyvtár is megjelenik, így kényelmesen elérhetjük annak tartalmát.

Természetesen az adott merevlemez partícióinak formázására, illetve ellenőrzésükre egyaránt van mód, sőt, akár a teljes HDD-t is formáztathatjuk a rendszerrel.

Szükség esetén kedvenc zenéinket, videóinkat és képeinket kedvencek közé tehetjük, így azok egy külön menüből gyorsan, egyszerűen elérhetővé válnak, hiszen a rendszer parancsikont készít hozzájuk.

Zene

A zenelejátszóval kapcsolatos tapasztalataink szintén nem változtak a korábbiakhoz képest. A lejátszó most sem volt képes a szünet nélküli zeneszám-összefűzésre (Gapless Audio Playback), pedig többféle fájltípussal is próbát tettünk.

A zenéket most is egy külön ablakban kezeli a rendszer - ha kilépünk, elhallgat a muzsika.

A különböző audió tartalmak lejátszása ettől eltekintve zökkenőmentes volt.

Minden audiófájl megszólalt, amit kipróbáltunk - és ami a támogatott formátumok listáján van. Érdekességképpen még egy .aiff kirerjesztésű tartalommal is próbát tettünk, ám ezt nem kezelte a rendszer (persze papíron nem is kell neki).

Fotók

A fotónézegetőre egy rossz szavunk sem lehet. A képek megjelenítése zökkenőmentes, lehet őket nagyítani, indíthatunk diavetítést és még az áttűnési effekteket is módosíthatjuk.

Amennyiben a fotók helyi hálózatról érkeznek, úgy nagyobb méretű képek esetén 1-2 másodpercnyi töltést figyelhetünk meg, ettől eltekintve minden remekül működik. A .tiff képeket és az animált .gif fájlokat nem kezeli a rendszer - utóbbiaknál csak az animáció első képkockáját jeleníti meg. A progresszív .jpg fotók kezelésével nincs probléma.

Filmek, feliratok és audió sávok

A filmlejátszás esetében szintén elégedettek voltunk, ugyanis a különböző funkciók remekül működnek, az egyes tartalmak lejátszása pedig zökkenőmentes. A filmeknél módosítható a képi megjelenés, a hangszinkron, a hangsebesség, valamint a feliratok különböző paraméterei is állíthatóak.

Utóbbiaknál a formázott feliratokkal nem tudott mit kezdeni a rendszer, igaz, legalább a formázó tageket sem jelenítette meg. Ettől eltekintve az ékezetek kezelése hibátlan, a külső és beágyazott feliratokkal pedig egyformán képes megbirkózni a lejátszó.

A filmek lejátszásánál miden megszokott funkció rendelkezésre áll: tekerhetünk, ugorhatunk időpontra, sőt, DVD ISO fájlok esetén a fejezetek között is lépkedhetünk.

DVD és Blu-ray ISO fájloknál a menükezelés zökkenőmentes - Blu-ray esetében Lite és normál mód között választhatunk.

Előbbinél a menüt átugorva elkezdi lejátszani a rendszer az adott filmet, míg utóbbinál a menüt is hibátlanul megjeleníti - csak rajtunk múlik, melyik módot választjuk.

A tesztelt fájlok közül egyedül egy FLV állományok lejátszásánál ütköztünk problémába: ezt nem akarta lejátszani a rendszer. A második kisebb kellemetlenség egy veszteségmentes (lossless) audió csatornát tartalmazó m2ts fájl esetében jelentkezett: itt a hang szaggatott, viszont a videó zökkenőmentesen futott.

A képminőséggel soha nem volt semmi problémánk, sőt, teljesen meg voltunk vele elégedve. A beállítások között több opció is található, amelyek segítenek a minél szebb képminőség elérésében - ahogy az a fenti képeken is látszik.

Többcsatornás audió tartalmak

A lejátszót a szokásos házimozi erősítő segítségével most is megvizsgáltuk, hogy kiderüljön, hogyan boldogul a többcsatornás audió tartalmakkal. Bitstream módban

A Dolby Digital Plus állományok közül a veszteségmentes audió csatornát használó fájlok hangja szaggatott, a többi tartalom esetében azonban nem volt baj: a TrueHD, a DTS HD Master, a DD 5.1 EX, a DTS HD Hi, a DTS-ES 6.1, a DTS 96/24 és a hagyományos DTS tartalmak egyaránt hibátlanul szólaltak meg. A DTS->sztereó konverzió szintén hibátlan volt, ezt HD televízióval próbáltuk ki.

PCM módban az erősítőn Multi-CH helyett most is sima PCM folyam formájában jelent meg a tartalmak többsége, egyetül a DTS96/24 tartalom esetében jelentkezett Multi-CH PCM felirat, illetve többcsatornás hangzás. Az erősítő egy Harman/Kardon AVR-265-ös modell volt.

Egyébként jó volt ismét látni, hogy az audió csatornák váltásánál nem csak az éppen aktuális csatorna nevét látjuk, hanem egy kis listában az összes elérhető audió csatornát megjeleníti a rendszer, azok tulajdonságaival együtt.

Online és beépített alkalmazások

Itt a repertoár konkrétan ugyanazokat az alkalmazásokat tartalmazza, amelyeket korábbi cikkünkben már bemutattunk - a tapasztaltok is nagyrészt ugyanazok.

A szokásos négy játék most is a kínálat részét képezi - ezek tökéletesen működnek. A YouTube, AccuWeather, RadioTime és Shoutcast alkalmazások szintén hibátlanul használhatóak, csak úgy, mint a beépített webböngésző, igaz, utóbbitól túl sokat ne várjunk, hiszen zökkenőmentes netezésre nem jó. A szoftver nem kínál Flash támogatást, működése pedig kissé darabos, így csak akkor érdemes használni, ha valamire nagyon sürgősen, a PC bekapcsolása nélkül kíváncsiak vagyunk - bár az SSD-vel szerelt PC még a bekapcsolási időt figyelembe véve is gyorsabb megoldás lehet.

Az internetes alkalmazások közül a Twittert és a Facebookot nem sikerült beüzemelni: mindig hibaüzenetet kaptunk, amikor a felhasználónevet és a jelszót megadva be szerettünk volna bejelentkezni. Az adatok biztosan helyesek voltak, hiszen ezeket nap mint nap használjuk, így a tévedés lehetősége maximálisan ki van zárva.

Torrent kliens és beállításai

A HDI Dune HD Smart H1 egy ütőképes torrent klienssel is rendelkezik, amely több beállítást is kínál. A szoftver könnyen kezelhető, remekül áttekinthető és összességében jól is működik, igaz, egy kisebb probléma azért van vele.

A kliensnél beállíthatjük a maximális le- és feltöltési limitet, valamint korlátozhatjuk a kapcsolatok számát is.

A Seed funkció, illetve a letöltő funkció működőképes, ám azért baj is van: az éjszakára magára hagyott rendszer reggelre megállt, a le- és feltöltések pedig csak újraindítás után indultak el ismét.

Jó hír viszont, hogy 10 torrent elindítása sem jelent problémát: ekkor a Blu-ray ISO fájl lejátszása még mindig zökkenőmentes, igaz, a lejátszó működése már azért kezd darabosabbá válni - reakciók, menü megjelenítése, stb...

Fontos kiemelni, hogy a Torrent kliens futásához egy EXT2/EXT3 fájlrendszerrel formázott, beszerelt merevlemezre van szükség - nélküle ne is próbálkozzunk, mert nem fog működni a szolgáltatás.

Irányítás és tartalmak lejátszása okostelefonról

Előző cikkünkben már említettük az ingyenesen elérhető Dune HD RC alkalmazást, ami iOS-re és Android-ra egyaránt letölthető. Az okos kis alkalmazással könnyedén irányíthatjuk a Dune HD Smart H1-et a helyi hálózatra WiFi kapcsolaton keresztül csatlakozó okostelefonunkon, illetve táblagépünkön keresztül. Az irányítás gyors és zökkenőmentes - nekünk határozottan tetszik.

Ahhoz, hogy a médialejátszón, illetve a hozzá kapcsolt adattárolókon elhelyezett tartalmakhoz is hozzáférhessünk, bővítmények telepítésére van szükség. Az egyik ilyen bővítmény a Mobile Media nevet viseli, míg a másik a Remote Control nevet kapta.

Utóbbi a tartalmak böngészéséhez, míg előbbi a tartalmak lejátszásához kell - mindkettőt telepítenünk kell a Smart H1-re. A bővítményeket töltsük le innen, majd kicsomagolás nélkül másoljuk őket pendrive-ra. A lejátszón .zip állományokra lépve csak egyszerűen nyomjunk egy OK gombot a távirányítón, majd a bővítmények azonnal települnek is.

A telepítés végeztével a Dune HD RC alkalmazásban megjelenik a beépített adattároló, illetve a külső adattárolók is, így már tallózhatunk rajtuk, sőt, a különböző tartalmakat mobil eszközünkön le is játszhatjuk.

FTP jelszó beállítása

Bizonyára sokak számára fontos lehet, hogy legyen FTP elérhetőség egy médialejátszó esetében. A HDI Dune HD Smart H1 természetesen kínál ilyen funkciót, ám a jelszó megadása nem menüből, egyszerűen történik, hanem egy apró trükkel.

Első körben el kell látogatni ide, ahonnan le kell tölteni a lap alsó részén található dune_service_set_ftp_password.dsf nevű fájlt. Ezt másoljuk pendrive-ra, majd hozzunk létre mellé egy ftp_password.txt fájlt is. Utóbbinál felhasználónévként az első sorba írjuk be, hogy ftp - idézőjelek és minden egyéb ákom-bákom nélkül. A második sorba kerüljön a kívánt jelszó, szintén idézőjelek nélkül. A kész pendrive-ot csatlakoztassuk a rendszerhez, tallózzuk ki a .dsf fájlt, majd a távirányítón nyomjunk rá OK gombot. Ezután a rendszer alkalmazza, majd egy párbeszédablakban kiírja az FTP jelszót - ez most már aktív is.

Most, hogy a szoftvert megvizsgáltuk, illetve ismertettünk egy apró trükköt is, a következő oldalon a működéssel kapcsolatos egyéb tapasztalatainkat szedjük csokorba.

Működéssel kapcsolatos tapasztalatok

NAS üzemmód

A HDI Dune HD Smart H1 természetesen elérhető helyi hálózaton keresztül, így a belső HDD-re tudunk tartalmakat másolni. A másolás sebessége sajnos nem az igazi: a lejátszóra 8 MB/s körüli tempóval tudunk írni, róla pedig 7,5 MB/s-os tempóval olvashatóak a különböző tartalmak. Amennyiben az előbb említett 10 torrentet is elindítjuk, úgy a másolási sebesség 4,3 MB/s-ra csökken, azaz a rendszer érezhetően lassul, de ezen kár is csodálkozni, hiszen az alkalmazott SoC nem egy mindenre bevethető erőmű.

Nem véletlen tehát, hogy a vállalat mérnökei USB 2.0-s Slave porttal is ellátták az eszközt, amely így egyszerűen PC-hez kapcsolható, mint ha csak egy külső HDD lenne (azért remélhetőleg ha termékfrissítésre kerül sor, akkor ez már USB 3-as port lesz).

USB-s üzemmód

USB 2.0-s kapcsolaton keresztül elérhetjük a belső HDD tartalmát, ám mivel ezt a rendszer EXT2/EXT3 fájlrendszer használatával formázza meg, így a Windows alapú konfigurációk nem tudják elérni.

Szerencsére a problémára van ingyenes megoldás, méghozzá egy driver formájában. Ennek telepítése után elérjük a belső HDD tartalmát, így másolgatni is tudunk. Linux alatt persze ez már alap esetben sem probléma, ugyanis az elérés trükk nélkül működik.

Külső HDD-k kezelése, boot idő

A H1-es asztali médialejátszó a csatlakoztatott külső merevlemezeket nem kapcsolta le, ha a rendszert készenléti állapotba küldtük, csak akkor, ha a beállítások menüben a Power gomb lenyomásához eseményként a kikapcsolást társítottuk.

Maga a lejátszó hidegindítás alkalmával 35 másodperc alatt, készenléti módból pedig 12 másodperc alatt bootolt be.

Belső HDD hőmérséklete

A beszerelt 3,5 colos merevlemez esetében megvizsgáltuk, hogy egy hosszab ideig tartó másolás után mennyire melegszik fel. A másolás végeztével a H1-es médialejátszót USB 2.0-s porton keresztül asztali számítógéphez kapcsolatuk, majd ellenőriztük a HDD hőmérsékletét: a HD Sentinel alkalmazás 56 Celsius fokot mutatott, ami elég sok. Mivel plusz hűtőventilátor nincs - legalábbis nem hallottunk, nem éreztünk ilyet -, így ez abszolút nem meglepő. A 3,5 colos HDD tud fűteni, plusz a házban lapuló Sigma Designs SoC is melegszik, ha leterheljük.

A helyzetet javíthatjuk, ha a lejátszót jól szellőző helyre tesszük, ahol kényelmesen átjárhatja a levegő.

Fogyasztás

Természetesen most is megvizsgáltuk, hogy a különböző üzemmódokhoz milyen fogyasztás társul. A Smart H1-es modell kikapcsolt állapotban 0,65 wattot fogyasztott, üresjáratban pedig 15,4 wattot kért. A torrent kliens elindításával 16,5 wattra ugrott a fogyasztás, NAS üzemmódban pedig 17,5 wattot fogyasztott a rendszer másolás alkalmával.

Blu-ray ISO fájl lejátszásakor 17,2 wattot mértünk, ám a 10 torrent fájl bekapcsolása után ez az érték már 18,5 wattra emelkedett. A Blu-ray tartalom lejátszása zökkenőmentes maradt.

A tétet emeltük, ugyanis a futó Blu-ray film, illetve letöltések mellett még egy hálózati másolással is megfejeltük a terhelést, így 19,5 wattra ugrott a fogyasztás, a Blu-ray lejátszás pedig akadt egyet, ahogy elindítottuk a másolást. Utána minden zökkenőmentesen ment tovább, de a lejátszó érezhetően melegedni kezdett, a hálózati másolási sebesség pedig csökkent, majd 8 MB/s helyett 4,3 MB/s-os sebességgel folytatódott.

Végszó

A HDI Dune HD Smart H1 összességében jól vizsgázott a tesztek során, a darabos webböngésző, a nem működő Twitter és Facebook appok, illetve az egyéb kisebb hibák ellenére is meg voltunk elégedve a Smart H1 teljesítményével. A részletes beállítási lehetőségek, a gazdag szoftver, a minőségi képi megjelenítés és az ütőképes appok miatt úgy gondoljuk, hogy jó választás, ha a termék mellett döntünk, igaz, a maga 56 000 forint körül árával olcsónak azért egyáltalán nem mondhatjuk - de ez is relatív.

Van lehetőségünk rendszerbővítésre is, hála a Smart bővítőmoduloknak, így egész ütőképes kis médiaközpontot hozhatunk létre. A bővítőmodulok közül a 3,5 colos merevlemezhelyet kínáló Dune HD Smart HE bővítőmodul 22 000 forintba, a Blu-ray optikai meghajtót tartalmazó Dune HD Smart BE kiegészítő modul pedig 37 000 forintba kerül.

Persze itt jöhetnek a megjegyzések, hogy mindent összeszámolva egy HTPC olcsóbban is kijön, és ez igaz is, viszont a HTPC-hez képest ez egy kész, komolyabb problémáktól mentes, megbízhatóan működő rendszer, ami még szolgáltatások tekintetében is ütőképes - emellett még a fogyasztása és a minimális zajszintje is mellette szól - utóbbi is csak a beszerelt HDD miatt nem nem nulla. Félreértés ne essék, nem vagyunk HTPC ellenesek, a szerkesztőségben is több kollégának van, de nem mindenki szeret vagy akar pepecselni a rendszer finomhangolásával, illetve tökéletesítésével, ami eléggé időigényes lehet.

Mindent összegezve mi úgy gondoljuk, hogy azoknak, akik megengedhetnek maguknak egy ekkora kiadást, jó választás lesz a HDI Dune HD Smart H1, ezért kiérdemli az ajánlott vétel címet.

A tesztben szereplő HDI Dune asztali médialejátszót a Cédrus Kft.-től kaptuk kölcsön, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Hasznos hivatkozások

HDI Dune HD Smart médialejátszók

[list type="unordered"]

[*]HDI Dune HD Smart H1

[*]HDI Dune HD Smart B1

[*]Dune HD Smart D1

[/list]

Dune HD Smart bővítőmodulok

[list type="unordered"]

[*]HDI Dune HD Smart HE bővítőmodul (3,5" HDD fiókkal)

[*]HDI Dune HD Smart BE bővítőmodul (Blu-ray optikai meghajtóval)

[/list]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward