Bolygónk változó arcát mutatja be a Google új projektje

A Google Earth Engine műholdfelvételekből összefűzött látványos animációkon keresztül mutatja be a földfelszín elmúlt három évtizedének változásait. 

Bolygónk változó arcát mutatja be a Google új projektje

A Google újonnan közrebocsátott projektjének köszönhetően különböző időpontokban készült, egymás után fűzött műholdfelvételeken figyelhetjük meg a földfelszín elmúlt három évtizedben bekövetkezett változásait. Az Egyesült Államok Geológiai Kutatóközpontjával (USGS), a NASA-val és a TIME magazinnal közösen megvalósított Google Earth Engine egy több millió műholdképből álló globális térkép, amelynek segítségével térben és időben egyaránt bebarangolhatjuk bolygónk felszínét, legalábbis ami az 1984−2012 közti időszakot illeti.

A képek nagy részének a NASA és a USGS együttműködésében folyó Landsat-program a forrása. Az 1972 óta működő projekt keretében felbocsátott műholdak elsődleges célja pontosan a Föld változó arcának megfigyelése és megörökítése. A korai, szalagokon tárolt felvételeket 2009-ben kezdték feldolgozni a Google szakértői, összesen több mint kétmillió képet, vagyis 909 terabájtnyi adatot digitalizálva. A nagy felbontású felvételeket aztán a Carnegie Mellon Egyetem technológiáját felhasználva alakították át böngészőben is könnyen kezelhető animációkká.

A főoldalon néhány különösen érdekes, 1984 óta sokat változó területet emeltek ki az üzemeltetők, így megfigyelhetjük, hogyan emelkedtek ki a Dubai partjainál a tengerből a különféle mesterséges szigetek, mekkorára nőtt Las Vegas városa ez alatt az időszak alatt, és saját szemünkkel követhetjük nyomon az Aral-tó pusztulását, az Urmia-tó kiszáradását, vagy éppen a szaúdi öntözőcsatornák kiépülését. A kiemelt képsorokon kívül azonban a Föld bármely pontjára rákereshetünk, és lefuttathatjuk az elmúlt csaknem három évtized történetét bemutató műholdfelvételek sorát. Budapest esetében például remekül megfigyelhető az M0-s körgyűrű kiépülésének folyamata.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward