Bolygó születik

Nagy valószínűséggel egy formálódó planétát kapott lencsevégre az Európai Déli Obszervatórium VLT nevű távcsöve.

Bolygó születik

Az AB Aurigae egy rendkívül fiatal csillag, amely mindössze 520 fényévre található a Földtől. A rendszerrel kapcsolatban már 2017-ben kiderült, hogy a központi égitestet körülvevő anyagkorongban rések és különös, spirális anyagnyúlványok figyelhető meg. Egy friss vizsgálat során pedig nemrégiben sikerült alátámasztani azt a feltevést is, amely szerint az érdekfeszítő struktúrák hátterében egy formálódó bolygó állhat. A kutatók elmondása szerint ez lehet az első közvetlen bizonyíték egy bolygó születésére.

A csillagászok a magyarázata szerint a fiatal bolygó úgy viselkedik, mint egy csónak egy tavon: ahogy csillaga körül kering, hullámokat kelt a környező anyagban. Mivel azonban egy jelentős gravitációs forrásról van szó, magába is szippantja a korong anyagát, így hozva létre a jellegzetes mintázatot. A bolygó felé áramló anyag jól kivehető, az égitestet spirális karok formájában körülvevő nyúlványokat formál, amelyek folyamatosan követik a planétát, ahogy az kering.

Galéria megnyitása

Amennyiben valóban egy bolygó áll a jelenség hátterében, ami a megfigyelések alapján igen valószínűnek tűnik, nagyjából olyan távolságra lehet csillagától, mint a Neptunusz a Naptól. A mostani megfigyelések a 2017-ben az ALMA távcsővel végzett észlelésekre épülnek, az ESO gyakorlatilag az ALMA képein kirajzolódó érdekesebb részletekre „közelített rá” SPHERE nevű, rendkívül érzékeny műszerével, hogy részletesebb felvételeket rögzítsen ezekről, különösen a feltételezett bolygót tápláló, spirális gázkarokról.

Ahogy Anthony Boccaletti, a kutatócsoport vezetője elmondta, bár az elmúlt két évtizedben több ezer Naprendszeren kívüli bolygót azonosítottak a szakértők, még mindig nagyon keveset lehet tudni ezen égitestek formálódásáról. Itt azonban nagy valószínűséggel pontosan egy ilyen folyamatnak lehetnek tanúi a szakértők, és a rendszer vizsgálata sokat elárulhat arról, hogyan táplálkozik egy keletkező bolygó a környező protoplanetáris korongból.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap