Bíztató részletek az AMD Zen architektúrájáról

A Zen architektúra köré épülő központi egységek processzormagjait rettentően komolyan kigyúrja a gyártó, így CPU magonként kétszeres sebesség várható.

Bíztató részletek az AMD Zen architektúrájáról

Az AMD CPU architektúra fronton a jelek szerint nagyon nagy dobásra készül, ha hihetünk a 3DCenter.org virtuális hasábjain megjelent beszámolónak, ami a Zen architektúrával kapcsolatos egyes részletekről rántja le a leplet. Az új architektúra köré épülő központi egységek a Steamrollerhez képest közel megduplázzák a processzormagonként elérhető erőforrások számát. A koncepció: mi lenne, ha a Streamroller modul két "processzormagját" egybegyúrnánk egy nagy processzormaggá, ami SMT támogatással is rendelkezik?

A két processzormagot tartalmazó processzormodul koncepciója egészen a Bulldozer architektúráig nyúlik vissza, ami az FX sorozatú AM3+-os asztali processzoroknál debütált, mára pedig fejlődés tekintetében egészen az Excavator architektúráig jutott el – utóbbi az AMD Carrizo APU egységeiben teljesít szolgálatot. Az akkori koncepció lényege az volt, hogy a kétmagos modulban a processzormagok számos dedikált és néhány megosztott komponenssel gazdálkodtak.

A koncepció jól hangzott, viszont az implementációval már bajok voltak, ugyanis szoftverek frontján nem volt meg a kellő optimalizáció ahhoz, hogy hatékonyan kezeljék a rendelkezésre álló erőforrásokat: a processzormagok lefoglalása és feladatokkal való ellátásuk nem volt zökkenőmentes. Az AMD erre a problémára egy frissítéssel reagált, ami az operációs rendszerek ütemezőit vette célba, amelynek hatására a szoftver úgy kezdte kezelni az új processzorokat, mint ha egy modul egy CPU mag lenne, ami két szálon képes dolgozni – ilyen módon egy FX-8350-es processzor négymagos, nyolc szálon dolgozni tudó központi egységként állt rendelkezésre. Sajnos azonban ez sem hozta meg a várt mértékű gyorsulást.

A Zen mikroarchitektúra ismét más úton indul el a siker felé: a két processzormagból álló modul gyengeségeit küszöbölik ki, méghozzá elég alaposan. A Zen architektúra esetén egy processzormag egyetlen óriási monolitikus magként jelenik meg a központi egységben. Egy ilyen óriás processzormag összesen négy dekóder egységgel rendelkezik, amelyek a feladat-elosztást végzik, de csatlakozik hozzájuk 4 ALU is, méghozzá négy darab 128-bites lebegőpontos egység (FPU) és két darab 256-bites FMAC társaságában. Az új elgondolásnak köszönhetően közel duplájára emelkedhet a processzormagonként elérhető maximális számítási teljesítmény értéke. A Zen architektúra processzormagjainál az Intel Hyper-Threadyng technológiájához hasonló SMT technológia is rendelkezésre áll, vagyis egy processzormag akár két programszálon is képes dolgozni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward