BitFenix Pandora: különleges megoldások tárháza

A BitFenix számítógépháza nem csak szemrevaló formavilágával próbálja elcsábítani a vásárlókat – számos apró trükköt is bevet a siker érdekében.

BitFenix Pandora: különleges megoldások tárháza

Bevezető

Bevezető

Előző tesztünkben a Raijintek Metis Classic számítógépházzal ismerkedtünk meg, amely Mini-ITX formátumú alaplapokat fogad, ár/teljesítmény arány tekintetében pedig elég jóra sikeredett. Ezúttal egy picivel nagyobb, akár microATX formátumú alaplapokat is elnyelő kuckót látunk vendégül, ami a BitFenix műhelyében készült. A gyártó Prodigy névre keresztelt számítógépházát néhány hónapja már kipróbáltuk, felszereltségével és árával pedig akkoriban elégedettek voltunk, csak úgy, mint a szerelhetőségével. Reméljük, a Pandora esetében is hasonló konklúzióra jutunk majd – rövidesen kiderül.

A tesztpéldányunk a Pandora sorozat egyik tagja, az oldalablakkal is ellátott Pandora Window. A Pandora sorozat többféle modellt is tartalmaz, amelyek között leginkább felszereltség tekintetében találunk kisebb-nagyobb különbségeket. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen eligazodni a család tagjai között, felsorolással mutatjuk meg az egyes sorozatok tagjai közötti különbségeket.

• Pandora: oldalablak nélküli kivitel, amihez programozható előlapi kijelző is jár.

• Pandora Window: oldalablakos kivitel, amihez programozható előlapi kijelző is jár.

• Pandora Core: oldalablak nélküli kivitel, amihez nem jár előlapi kijelző.

• Pandora Core Window: oldalablakos kivitel, amihez nem jár előlapi kijelző.

A fenti felsorolást még annyival ki lehet egészíteni, hogy minden modell elérhető feketében és ezüstben is, így elég szép választékkal állunk szemben: a Pandora család összesen nyolc tagot számlál.

A programozható BitFenix ICON kijelzőt csak a Pandora és Pandora Window sorozat tagjaihoz kaphatjuk meg, a Core modelleknél a kijelző helyén egy alumínium BitFenix logó lapul. A kijelzőről elöljáróban annyit érdemes megemlíteni, hogy a ház előlapjának felső harmadában helyezkedik el, és 240 x 320 pixeles felbontású állóképek megjelenítésére képes. Nem egy szokványos dolog, az egyszer biztos.

A BitFenix Pandora kétségkívül az elegánsabb számítógépházak táborát erősíti, programozható előlapi kijelzője miatt pedig igazi kuriózumnak tekinthető, de kialakítása sem szokványos. A komplett számítógépház nem szélesebb 160 milliméternél, belsejében pedig találunk egy-két rendhagyó megoldást is, legalábbis ami a meghajtók elrendezését illeti. De mielőtt még ellőnénk az összes puskaport, inkább megmutatjuk, pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkezik a Pandora Window. Íme:

Az új számítógépház számos bővítőhellyel várja a microATX vagy Mini-ITX alapú konfigurációkat, igaz, se vékony, se hagyományos optikai meghajtót nem fogad, de ez nem is csoda, hisz keskenyebb, mint egy szabványos 5,25 hüvelykes meghajtó. Külső optikai meghajtóval így is orvosolható a helyzet, ha a szükség úgy hozza.

Hogy milyen a Pandora Window külseje és belseje, illetve szerelés alkalmával kell-e tartanunk bármiféle kellemetlenségtől? Ezekre a kérdésekre a következő oldalakon keresztül próbálunk kimerítő választ adni, plusz azt is megnézzük, mennyire hatékony a ház gyári szellőzése. Vágjunk is bele!

Pandora Window – Kívülről

Pandora Window - Kívülről

A Pandora sorozat oldalablakkal és programozható előlapi kijelzővel egyaránt felszerelt tagja egy egyszerű kartondobozban érkezett, amelynek elején a gyártó logója és a termék neve, hátulján pedig a számítógépház legfontosabb tulajdonságai láthatóak. A csomagolás összességében rendben volt, de a ház belsejében nem rögzítették kellő alapossággal a kábeleket, így azok a szállítás okozta rázkódás miatt apró karcokat ejtettek a plexi oldalablak belső felén, amin sajnos nem volt fólia. A gyártó kérdésünkre elmondta, hogy a bolti példányok esetében már nincs probléma a rögzítéssel, szóval elvileg ez nem okozhat problémát.

A doboz belsejében egy szerelési útmutatót találtunk, a tartozékokat tartalmazó apró kartondoboz pedig a házban lapult. A szereléshez szükséges csavarok mellett extraként kaptunk némi kábelrögzítő gyorskötözőt, valamint egy tépőzáras kábelrögzítőt is, amivel a tápegységből kijövő kábeleket tudjuk hatékonyan megrendszabályozni.

Az extrák között néhány gumialátét is lapult, amiket a HDD rögzítésekor lehet felhasználni, a PCI slotok takarólemezének leszerelését pedig egy imbuszkulcs segíti. A sort egy alumínium BitFenix logó zárja, ami egyszerűen a kívánt helyre ragasztható.

A tartozékok után vegyük szemügyre tesztünk főszereplőjét is. A kívül-belül feketére festett számítógépház meglehetősen elegáns: oldallapjai szálcsiszolt alumíniumból készültek, csak úgy, ahogy a ház hátulján elhelyezett kiegészítő panel, ami segít, hogy a termék "áramvonalassága" hátul se törjön meg. Szemből nézve a bal oldallapon egy plexi ablak látható, a ház elején pedig zongoralakk-fekete műanyag előlapot helyeztek el, ami segít a kellő kontraszt megteremtésében. A ház eleje letisztult és igényes, köszönhetően annak a ténynek, hogy nincsenek rajta 5,25 hüvelykes bővítőhelyek, valamint előlapi portok sem.

A kellő szellőzést a tetőlapon kialakított nagyméretű perforált felület biztosítja, de a ház előlapjának szélein, illetve hátulján és alján is kialakítottak a mérnökök néhány szellőzőt, így kíváncsian várjuk, hogyan teljesít majd a rendszer, ha beépítünk egy szerényebb gamer konfigurációt.

A tetőlap levehető, így a szellőző könnyedén megtisztítható a portól. Az előlap szintén levehető, csak úgy, mint a mögötte található szűrő, de a ház alján, a tápegység alatt kialakított szellőző előtt is van egy szűrő, amit szintén könnyedén eltávolíthatunk, ha eljön az ideje a takarításnak. Az előlapi- és a tápegység alatti szűrőt apró mágnesek rögzítik a házhoz, a tetőlapot pedig nyomásra kipattanó reteszek fogják.

A Pandora Window igényes, krómhatású karikával és szivacs talppal ellátott lábakat kapott, amelyek némileg megemelik a házat, hogy alulról is bejuthasson a friss levegő a tápegység alatti, illetve az előlap alatti szellőzőn keresztül. A lábak a ház csúszásmentes "rögzítéséről" is gondoskodnak.

Az előlapi portok között, amelyek a tetőlapon helyezkednek el, ezúttal két darab USB 3.0-s csatlakozó, egy fejhallgató kimenet és egy mikrofon bemenet sorakozik, azaz átlagos felszereltséggel van dolgunk. A bal oldalon a bekapcsoló gomb, a jobb oldalon pedig a reset gomb található – előbbi az aktív üzemmódról árulkodó LED-et is tartalmazza, míg utóbbi a HDD aktivitását jelző LED-del van egybeépítve.

Pandora Window – Belülről

Pandora Window - Belülről

Tesztünk főszereplője sok érdekes technikai megoldást tartalmaz. A mindössze 160 milliméter széles, 420 milliméter mély és 465 milliméter magas kuckó egyrészt teli előlappal érkezik, amelynek frontját az oldalt elhelyezett, alap esetben nem látható szellőzőkön kívül semmi sem töri meg. Az esztétikum és a karcsúság oltárán feláldozták az 5,25 hüvelykes külső bővítőhelyeket, de ez valószínűleg egyre kevesebb embernek jelent problémát, legalábbis optikai meghajtó frontján. Amennyiben viszont előlapi panelt szeretnénk beépíteni, az már nem fog menni – ez sokak számára lehet fájó pont.

Az elegáns számítógépház oldallapjait nem csavarok, hanem rugalmas rögzítő lábak tartják a helyükön: ezek olyanok, mint a hangfalaknál alkalmazott kis lábak, azaz csak be kell pattintani őket a helyükre. Az oldallap levételénél érdemes odafigyelni arra, hogy a panelt lehetőleg egyenesen emeljük le, ne feszítsük semelyik irányba, nehogy elgörbüljenek a lábak. Szerencsére strapabíró megoldásról van szó, de az ördög ugye nem alszik.

Az oldallap levétele után elénk tárul a Pandora Window belseje. A jókora szerelőablakkal ellátott alaplaptálcán Mini-ITX vagy microATX formátumú alaplap fér el, és természetesen a kábelmenedzsmentet segítő kivágásokat sem spórolták le a mérnökök. Extraként az SSD/HDD rögzítésére használható keret is betölt némi kábelmenedzsment-funkciót: a tápegységből kilépő kábeleket ez a keret takarja el a kíváncsi szemek elől. Jó hír, hogy az alaplap rögzítéséhez szükséges távtartókat már gyárilag a helyükre csavarják, így nagyon könnyű dolgunk van szerelés közben.

A ház belsejében maximum 350 milliméter hosszú bővítőkártya kaphat helyet, de ha az előlap mögött nincs ventilátor, akkor akár 375 milliméter hosszú bővítőkártya is elfér. Ahogy az majd a következő oldalon is kiderül, nem érdemes lespórolni az előlapi rendszerhűtő ventilátorokat, mert a keskeny kis ház nagyon át tud melegedni.

PCI slotból összesen ötöt kapunk, amelyek kézzel kitekerhető csavarokat kaptak. A csavarokat gyárilag meghúzzák, méghozzá elég erősen, így kitekerésük alkalmával szükség lesz a mellékelt imbuszkulcsra. Az esztétikusabb megjelenés érdekében a PCI slotok csavarjait egy lepattintható műanyag borítás takarja el a kíváncsi szemek elől. A kecses számítógépházban processzorhűtőből maximum 134 milliméter magas példány fér el – sajnos itt fizetünk meg a karcsú kivitelből fakadó előnyökért. Mivel már sokféle kompakt CPU hűtő közül lehet választani, így ez a megkötés talán nem tragédia.

A ház hátulján, alul kialakított tápegység-bővítőhely négy gumibetétet kapott, plusz egy nagyméretű szellőző is van itt, amelynek másik oldalán mágnesekkel rögzített szűrő található.

Tápegységből maximum 180 milliméter hosszú példány fér el, ha a kábelmenedzsment-keretet is bent hagyjuk a házban. Apropó keret. A kábelmenedzsmentet segítő keret szélén egy 2,5 hüvelykes meghajtó helyezhető el, a ház aljára pedig egy 3,5 hüvelykes vagy egy 2,5 hüvelykes meghajtót szerelhetünk, természetesen rezgésmentes rögzítéssel – hála a mellékelt gumialátéteknek. Egy további 2,5 hüvelykes adattárolót az alaplaptálca mögötti részen is elszállásolhatunk, a ház tetején pedig egy 3,5 hüvelykes adattárolókat fogadó, gumikorongokkal is ellátott bővítőhely zárja a sort. Ennek a bővítőhelynek az egyik fele kis gumikörmöket tartalmaz, amelyekbe egyszerűen beilleszthetőek a HDD furatai, a másik oldalon pedig csavarokkal rögzíthetjük a helyére a merevlemezt. A kábelmenedzsment-kereten kialakított 2,5 hüvelykes bővítőhely szintén ilyen rendszert alkalmaz, ahogy az alaplaptálca mögötti bővítőhely is.

A tetőlap mögötti részen, a ház hátulján egy 120 milliméteres ventilátort is elszállásoltak, ami segít a szellőzés hatásfokának javításában. A tetőlap műanyagkerete teljes egészében lepattintható, ha szükséges: itt nincs egyetlen egy csavar sem, ami nehezítené a műveletet.

A ház előlapja ugyancsak könnyedén lepattintható, mögötte megtaláljuk az előlapi ventilátorhoz tartozó szűrőt is, amit mágnesek rögzítenek a helyére. Gyárilag csak egyetlen 120 milliméteres átmérőjű előlapi légkeverőt kapunk, de igény esetén egy második is elhelyezhető itt. Persze, ha szeretnénk, a ventilátorok helyére 120 vagy 240 milliméteres hőleadó radiátor is kerülhet.

Az előlapon egy fura kiegészítő is helyet kapott, ami nem más, mint egy 2,4 hüvelykes képátlójú LCD kijelző. A belső USB 2.0-s alaplapi kivezetésre kapcsolódó BitFenix ICON egység 240 x 320 pixeles felbontással rendelkezik, és színes vagy fekete-fehér állóképek megjelenítésére alkalmas – a képek JPG, PNG vagy GIF formátumúak lehetnek. Sajnos a GIF mozgóképek nem támogatottak – pedig az komoly poénforrás lehetne.

A kijelző a 240 x 320 pixelnél nagyobb képeket is megjeleníti, igaz, saját arányainak megfelelően összenyomva. Betekintési szögek tekintetében nincs túl nagy mozgástér: ha oldalról nézzük a kijelzőt, akkor a színek csúnyán elmásznak – szinte monokróm hatást tapasztalunk még akkor is, ha a kép eredetileg színes volt. Hivatalos leírást nem találunk a betekintési szögekkel kapcsolatban, de az biztos, hogy nagyon szűkek. Ha a kijelzőt szemből nézzük, nincs semmi baj. A képminőség ettől eltekintve jó: sem a színekkel, sem a fényerősséggel nincs baj.

A kép feltöltése nagyon egyszerű: a szükséges app letöltése után ki kell azt csomagolni az asztalra, majd a kívánt képet egyszerűen rá kell dobni az app ikonjára. Ekkor egy MS-DOS parancssor jelenik meg, amiben gyorsan és egyszerűen, egyetlen gombnyomással engedélyezhetjük a kép továbbítását.

Szerelés és néhány teszt

Szerelés

A Pandora Window esetében néhány apró szabály betartásával kényelmesen és gyorsan elvégezhetjük a szereléssel kapcsolatos munkálatokat. Az alaplap és a különböző meghajtók beszerelése egyszerű és gyors a felhasználóbarát kialakításnak köszönhetően, ám a tápegység esetében már vár ránk egy extra feladat: a kényelmes hozzáférés érdekében mindenképpen el kell távolítani a tápegység bővítőhelye mögött található kábelmenedzsment-keretet. A keretet csak két csavar fogja, így ez nem egy bonyolult feladat.

A kábeleket könnyedén el lehet rendezni, igaz, az alaplaptálca mögött nincs túl sok hely, így ide a vastagabb kábelkorbácsok sajnos nem férnek be. Vékonyabb kábelek – SATA adatkábel, USB kábel, ventilátor-kábelek – az alaplaptálca mögött is elférnek, ám rögzítésük előtt érdemes megnézni, összekötve nem lógnak-e ki a ház síkjából, különben nem megy majd a helyére az oldallap. Emiatt eleve moduláris tápegységben érdemes gondolkodni, így ugyanis jelentősen leegyszerűsíthető a kábelmenedzsmenttel kapcsolatos munkavégzés.

A nagyobb videokártyáknál, ha a PCI Express tápcsatlakozó a ház oldala felé néz, óvatosan kell eljárni, ugyanis a kábel könnyen hozzáérhet a plexi oldalablakhoz, és könnyedén meg is karcolhatja azt. Ebben az esetben előnyben vannak azok a tápegységek, amelyeknél minden tápkábel-vezetéket egyenként láttak el kábelharisnyával – ilyesmit rendszerint a modder konfigurációkban láthatunk. Na meg a BitFenix hivatalos bemutató videójában.

A fentiek a Pandora Window filigrán felépítésének köszönhetőek: nehéz ilyen karcsú házat úgy kialakítani, hogy minden területre elengedő hely jusson. A szerelés egyébként ettől eltekintve egyszerűen, nehézségek nélkül zajlott – a nagyobb hely miatt sokkal egyszerűbb dolgunk volt, mint a korábban tesztelt apróság, a Metis esetében.

A Pandora Window gyári világítása abszolút nem zavaró: a LED-ek fénye nem erős, így éjszaka sem borítják díszkivilágításba a szobát. A kijelző már más tészta, az ugyanis elég erős háttérvilágítást kapott, ám a háttérvilágítás dimmelésére sajnos nincs mód – legalábbis gyárilag.

Apropó kijelző. A fenti két képen valamelyest látszik, mennyire szűk betekintési szögekkel rendelkezik a parányi LCD panel – a helyzet oldalról sem sokkal jobb. A háttér élőben némileg feketébb volt, nem ennyire világos – a fotó sajnos nem adja vissza jól az élőben tapasztalt képminőséget.

A bemutatott fotók kapcsán két dolgot feltétlenül meg kell említenünk: ugyan a fotókon csak egyetlen memóriamodul lapul a memóriafoglalatokban, de a teszt két memóriamodullal zajlott. A másik említésre méltó dolog az, hogy csak gyári processzorhűtővel tudtunk tesztelni, ugyanis a ház maximum 134 milliméter magas processzorhűtőt fogad, így a Cooler Master TPC 812S egyszerűen nem fért be a 163 milliméteres magassága miatt – konkrétan a CPU hűtő teljes magassága nagyobb volt, mint a Pandora Window teljes szélessége.

Tesztek

A Pandora Window belsejében egy gamer konfigrációt szállásoltunk el, ami egy erős videokártyát is tartalmazott. Ahogy a fentiekben már említettük, a szerelés nem volt nehéz, így viszonylag gyorsan nekiláthattunk a tesztelésnek. Mielőtt azonban rátérnénk az eredmények ismertetésének, előbb megmutatjuk, milyen komponenseket építettünk be. Íme, a lista:

Processzor: Core i3-4160

Processzorhűtő: Gyári Intel (a Cooler Master TPC 812S nem fért be, mert 163 milliméter magas)

Alaplap: MSI B85M Gaming

Rendszermemória: 2 x 4 GB HyperX Genesis DDR3-1866 CL9

Adattároló: 500 GB-os Western Digital Cavira Black HDD (3,5", SATA 6 Gbps)

Videokártya: GeForce GTX 780

Tápegység: Cooler Master V850

Operációs rendszer: Windows 8.1 minden frissítésével, a legfrissebb driverekkel.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy egy viszonylag erős rendszer komponensei mennyire érzik jól magukat a Pandora Window belsejében – azaz mennyire melegszenek. Ebből leszűrhető, jó-e a ház szellőzése. Extra ventillátort nem építettünk be, igaz, a gyári kivitelhez képest csak egyetlen egy plusz 120 milliméteres előlapi ventilátorral egészíthető ki az alap felállás.

A fentiek fényében lássuk, milyen hőfokokat mértünk:

A hőfokok teljes terhelés alkalmával meglehetősen magasak voltak – persze nem szabad elfelejteni, hogy egy játék ekkora terhelést azért nem ró a komponensek vállára. A hőfokok alapján úgy gondoljuk, mindenképpen érdemes beszerelni egy plusz 120 milliméteres előlapi ventilátort, az ugyanis segít, hogy a videokártya alatt is áramoljon a friss levegő, így a GPU hőmérséklete alacsonyabb lehet, ami jótékonyan hat a teljesítményre is.

A gyári ventilátorok egyébként nem voltak hangosak: minimális szélzajt keltettek, üresjáratban és terhelés alkalmával szinte teljesen észrevétlenül működtek, ugyanis a gyári Intel processzorhűtő, illetve a GeForce GTX 780 gyári hűtése elnyomta a zajukat.

A Pandora Window gyári szellőzése tehát nem az igazi, ha maximális terhelés mellett használjuk a rendszert, maximum középkategóriás vasakat pakolhatunk bele.

Verdikt

Verdikt

A BitFenix Pandora Window remek felszereltséggel kerül az üzletek polcaira, kivitele meglehetősen igényes és egyedi, anyaghasználat tekintetében pedig abszolút nem érheti szó a ház elejét.

A direkt 160 milliméteres szélesség erősen behatárolja a belső tér lehetőségeit, de a mérnökök a karcsú felépítés ellenére is elkövettek mindent annak érdekében, hogy remekül bővíthető, könnyedén szerelhető számítógépház születhessen. A szellőzés a tesztek alapján viszont lehetne jobb is: mindenképpen érdemes lehet beszerelni egy plusz előlapi 120 milliméteres ventilátort, ha erősebb konfigurációban gondolkodunk, különben a nyári nagy melegben problémáink lehetnek (és a legmelegebb VGA-kat így is kerülnénk ebben a házban).

A szerelhetőség tökéletes, a kábelmenedzsmenttel kapcsolatos lehetőségek pedig egy picit limitáltak, de ezen kár is csodálkozni: 160 milliméteres teljes szélesség esetén nem lehet csodát tenni.

A Pandora Window külcsín és belbecs tekintetében így is jól vizsgázott, programozható kijelzője pedig üde színfolt a számítógépházak piacán. A kijelző könnyedén használható, betekintési szögei azonban lehetnének jobbak is.

A Pandora Window a maga 37 000 forint körüli árával nem éppen olcsó, de cserébe számos különleges, egyedi dolgot kínál, így érdemes lehet számításba venni, ha microATX vagy Mini-ITX alapú rendszer építésében gondolkodunk. Az oldalablak nélküli, de kijelzőt is tartalmazó Pandora kiadás egyébként szintén 37 000 forintba kerül, de aki nem igényli a programozható Bitfenix ICON kijelzőt, 31 0000 forint körüli összegért hazaviheti a Pandora Core (Window) változatot is. A kijelzős változatokhoz mért különbözetből kényelmesen kijön egy halk, hatékony rendszerhűtő ventilátor, sőt, ezen felül még akár a gyári ventilátorokat is kicserélhetjük halkabb, nagyobb léghozamú példányokra.

A Bitfenix Pandora Window fekete kiadását a Kellytech jóvoltából próbálhattuk ki, ezúton is köszönet érte!

Hasznos hivatkozások:

Gyártói oldal

iPon Webshop

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward