Bill Gates az Android sikerében látja a legnagyobb kudarcát

A szakember szerint 400 milliárd dollárhoz segítette ezzel a Microsoft a Google-t.

Bill Gates az Android sikerében látja a legnagyobb kudarcát

Bill Gates egy ideje már a háttérbe vonult, nem dolgozik aktívan a Microsoftnál, és lényegében már akkor sem volt kiemelkedő pozícióban, amikor a redmondiak sorozatos hibákat elkövetve teljes kudarcot vallottak a mobilpiacon, de ennek ellenére úgy véli, hogy ő is hozzájárult ehhez. Erről a napokban, a Village Global számára adott interjúban beszélt meglepően nyíltan.

A szoftverek, és kiváltképp az operációs rendszerek világában nincs helye sok platformnak egymás mellett, egy-egy kiemelkedő megoldás mindent vihet, így van ez az okostelefonok terén is, ahol az iOS mellett megannyi próbálkozó közül csak az Android tudott talpon maradni, és a Windows is a porba hullt. Ezzel pontosan tisztában van Bill Gates, és úgy véli, hogy tehetett volna annak idején az ellen, hogy ne így alakuljon a piac, de ő is hibát követett el, amikor nem ismerte fel a Microsoft helyzetének a súlyosságát. A szakember szerint asszisztált az Android sikeréhez, és ezzel elképesztő pozícióba juttatta a Google-t, aki így óriási bevételekre tud szert tenni. A piaci versenyben a győztes ezúttal mindent vitt Gates meglátása szerint, és ezért véli a legnagyobb tévedésének, hogy a Microsoft kudarcot vallott.

Galéria megnyitása

A Village Globalnak arról is beszélt a szakember, hogy az Android véleménye szerint nagyjából 400 milliárd dollárt érhet a Google számára. És ha időben felismeri a problémákat a Microsoft, és jól reagál, akkor ez a 400 milliárdos platform talán a redmondiak portfólióját gyarapítaná, és nem az egyik legnagyobb riválisáét.

Bár Bill Gates biztosan tisztában van azzal, hogy tehetett volna azért, hogy ne így alakuljon a Windows okostelefonos sorsa, a valódi felelős a sorsfordítónak tekinthető bukásért biztosan nem ő, hanem sokkal inkább Steve Ballmer, aki az iPhone érkezése idején irányította a céget. Ballmer olyannyira rosszul látta a piaci igényeket, hogy ahelyett, hogy komolyan vette volna az Apple okostelefonját, kinevette a terméket, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy mostanra teljesen megváltoztak a felhasználói szokások. „A világ legdrágább telefonja, ami még csak nem is vonzó az üzletemberek számára, mert nincs rajta billentyűzet” – hangoztatta Steve Ballmer. És villámgyorsan el is robogott a Microsoft mellett a piac; mire felismerte a vállalat vezetése a problémát, már lekésett arról, hogy labdába tudjon rúgni.

A Microsoft „okostelefonjait” még érintőceruzával kellett bökdösni, amikor már a felhasználók fürgén tapogatták az ujjaikkal az iPhone-okat és az androidos mobilokat. Állítólag 2008 decemberében dőlt el egy válságtanácskozás keretében, hogy teljesen az alapoktól kell újraalkotni a cégnek az okostelefonos rendszerét, de ehhez érthető módon sok idő kellett, csak 2010 októberében került a boltokba az első eszköz a csempéket használó Windows Phone 7-tel a fedélzetén. Ekkor még talán lett volna egy kevés esélye a Microsoftnak arra, hogy az Androidot legyűrje, a Windows Phone meredek konstrukciónak tűnt azoknak a szemében, akik akkorra már megszokták az iOS és az Android látványát. Miután nem igazán nyerte el a nagyközönség tetszését a Windows Phone, így hiába gondolta újra az addigi stratégiáját a cég, és indult el más irányba a fejlesztésekkel, nem tudta elkerülni a teljes kudarcot. A Windows 10 Mobile megjelenését követően nem sokkal feladta ezt a szegmenst a cég.

Galéria megnyitása

Steve Ballmer 2013-ban, amikor távozott a Microsfot éléről, azt mondta, hogy a legnagyobb hibáját a Windows Vista esetén követte el. Nos, mára talán már Ballmer is belátná, hogy sokkal inkább a Windows Mobile idején tévedett igazán nagyot. Persze amikor az előbbi kijelentést tette, akkor még futott a Windows 10 Mobile operációs rendszer, így nem is lett volna bölcs dolog ilyet mondania, csak tovább rontotta volna ezzel az amúgy is rendkívül kínos helyzetet.

A friss interjúja végén azt azért elmondta Bill Gates, hogy a hibák ellenére a Microsoft továbbra is az egyik legerősebb vállalat a világon, meghatározó szerepe van a szektorban, és a Windows egyebek mellett a személyi számítógépeken továbbra is domináns szerepet tölt be, valamint az Office is piacvezető, és ez tényleg jól reagál a piaci igényekre a fejlődése során.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap