Benq Joybook R56: Minden kezdet nehéz

Megérkezett hozzánk a Benq első tesztnotebook-ja. Jobb, mint vártuk.

Benq Joybook R56: Minden kezdet nehéz

I. Specifikáció és kellékek

Nem járt még nálunk Benq notebook, így nagyon kíváncsiak voltunk vajon hova tudjuk elhelyezni a teszt után a notebookokkal csak nemrég óta foglalkozó céget. Annyi biztos, hogy a Fujitsu-Siemensnek nincs keresnivalója mostantól az olcsó piacon.

Első tesztalanyunkat mi magunk választhattuk ki, így egyből a legdrágább típust hoztuk el partnerünktől, amely – mint utólag kiderült – közel sem a legjobb vétel a Benq palettájáról. Íme a speckifikáció:

Processzor: Intel Core 2 Duo T5250 1.50 GHz (667 MHz FSB, 2 MB L2 cache)

Memória: 1x1 GB DDR2-667 (CL5-5-5-15)

Chipset: Intel GM965

Videokártya: Nvidia GeForce 8400M G 128 MB (16 egyesített shader egység, 4 raszter egység, 432(864)/800 MHz, DX10, 64 bites memória interfész)

Hangkártya: Conexant Cx20549 HD Audio

Kijelző: 15,4” (1280x800, Glare-Type, AUO B154EW08 V1)

Merevlemez: Fujitsu MHW2120BH (120 GB, 5400 RPM, 8 MB cache, SATA)

Optikai meghajtó: Optiarc AD-7530B DVD-RW ATA-133

Hálózati kártya (LAN): Generic Marvell Yukon 88E8039 PCI-E Fast Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel(R) Pro/Wireless WiFi 4965AGN max. 54 Mbit/s

Modem: HDAUDIO Soft Data Fax Modem with SmartCP

Webkamera: van (1.3 MPixel)

FireWire: van (Ricoh RL5C832)

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 53Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium

Egy teljesen átlagos gépről beszélünk, az egyik leggyengébb Core 2 Duo processzor mellett mindössze 1 GB memória lakozik, viszont kapunk egy GeForce 8400-as gyorsítókártyát, amivel már kezdhetünk valamit, ha játékra kerülne a sor (igaz nem sok mindent).

A notebook mellé csak a legszükségesebb dolgokat kapjuk meg, ha esetleg baj érné a mrevlemezen lakozó Windows Vista-t, akkor a rejtett partícióról vagy a lemezről tudjuk visszaállítani, külön driver CD-t nem kapunk. Az előtelepített szoftverek között találtunk egy kakukktojást: a TrendMicro AntiVirus 2007 közölte velünk az első frissítésnél, hogy a licenszünk fél éve lejárt és hogy hosszabbítsuk meg…

II. Hardver és teljesítménytesztek

Első utunk bekapcsolás a BIOS-ba vezetett, ahol gyakorlatilag semmit nem tudunk megpiszkálni a szokásos boot sorrenden és a jelszavakon kívül. A gépezet amúgy igen halkan kapott életre, meg is lepődtünk, de sajnos kedvünket hamar leszegte az első Windows boot, ugyanis a ventilátor hol rákapcsolt, hol elhalkutl, ráadásul átmenet nélkül, tehát vagy alacsony vagy maximális fordulatszámon üzemelt. Később árjöttünk ennek a valószínűsíthető okára.

Memória foglaltból kettő áll rendelkezésünkre, szükségünk is lesz a másodikra, mert az 1 GB bizony elég kevés a Windows Vista zökkenőmentes futtatásához (így nyugodtan számolhatunk egy 4-5 ezer forintos plusz kiadással). Sajnos a videokártyával ugyanaz volt a problémánk, mint nem is olyan régen az Asus méregdrága szubnotebookjánál. Driver ide vagy oda, sehogy nem bírtuk rávenni arra, hogy az energiagazdálkodási funkciókat használva 2D-ben visszavegye az órajelét, pedig több program is kimutatta, hogy hány MHz-en illene működnie a G86M chipnek. Ez több szempontból is hátrány volt. Egyrészt a VGA folyamatosan 432/800 MHz-en pöfékelt, így terhelés nélkül is 66-68 fokos volt (vélhetően ezért ugrándozott a ventilátor sebessége), másrészt az akkumulátoros használatot gyakorlatilag ellehetetlenítette.

Ezúttal hiányzik az Everest riportunk, ugyanis a program szerint a gépben nem volt merevlemez, így nincs mit tesztelni. Nem tudtuk meggyőzni őfelségét, így maradt a talán valamivel jobb HDTune. Sajnos komoly igénybevétel esetén már nagyon hallható a merevlemez működése (más kérdés, hogy a ventilátortól mennyire fogjuk hallani), ráadásul sebessége is éppenhogy csak kielégítő (ezt már a Windows Vista értékelésből is lehetett látni). Ettúl függetlenül megemlítenénk, hogy végre találkoztunk olyan céggel, aki normálisan osztotta el a partíciókat. A rendszernek egy 34,5 GB-os rész, a többi dolognak pedig egy 71,5 GB-os meghajtó van elkülönítve. A rejtett partíció mérete közel 6 GB.

Benq Joybook R56-APW14 teszteredmények:

3DMark05: 1695

PCMark05 (CPU): 3753

PCMark05 (Graphics): 1854

PCMark05 (HDD): 3709

Cinebench10: 2880 (5 perc 7 másodperc)

Memória olvasás: 4789 MB/s

Memória írás: 3024 MB/s

Memória másolás: 3314 MB/s

Memória késleltetés: 103 ns

CPU Queen: 6371

CPU PhotoWorxx: 14662

CPU Zlib: 19676 kB/s

CPU AES: 5543

FPU Julia: 5677

FPU Mandel: 2754

FPU SinJulia: 4136

III. Belsőségek és ergonómia

Ergonómiailag többnyire pozitív tapasztalataink voltak, kezdjük is mindjárt a kijelzővel. Az AU Optronics panelre támaszkodó 15,4”-os TFT gyönyörű színeket produkált, vélhetően a matricán hírdetett UltraVivid kijelzők közé tartozik. Látószöge átlagos volt, fényere viszonylag magas, napsütésben is még olvasható. Kásásodást és bevilágítást sem tapasztaltunk, a kép kristálytiszta és éles volt. Játékok közben inkább az alacsony framerate okozott gondot, mintsem az utánhúzás (ami egyébként nem volt). Jár a piros pont.

A billentyűzetről is csak jókat lehet írni. Bár a Delete gomb szokatlan helyre (bal alsó sarok) került, a többi billentyű a helyén van, az Enter talán lehetne kicsit szélesebb, de így se nyomtunk soha félre. A nyomáspont tökéletes, gyors- és gépírásra is tökéletesen használható az R56 klaviatúrája.

Gyorsgombokat ezúttal nem találunk, gyakorlatilag csak a webkamerát és a vezeték nélküli hálózatot tudjuk ki-bekapcsolni. Minden mást a szokásos Fn+Fx billentyűkombinációval érhetünk el. Sajnálatos módon a WLAN elég furcsán működött, bár lehet ennek energiatakarékossági oka van. Minden bekapcsolásnál nekünk kellett aktivizálni a gyorsgombbal, mert alapértelmezetten a WiFi bizony ki van kapcsolva. Nem egy nagy valami, pusztán furcsállottuk a dolgot. A visszajelző (O?)LED-ek nagyon frappánsak, fehéren világítanak, de napsütésben is pontosan ugyanolyan jól láthatók, mint sötétben.

A touchpad felülete jól használhatónak bizonyult, scrollsávot ne keressünk rajta, nem véletlenül nincs feltüntetve. Az egybefüggő gombokat igyekezzünk a szélükön nyomogatni, nem a legjobb megoldás, de az Asus hasonszőrű verziójánál sokkal használhatóbbnak véltük. Egyetlen és igencsak zavaró dolog a tapipaddal kapcsolatban a gombok és a felület között elhelyezkedő vastag kék LED-es csík, amely dizájnelemnek tökéletes, de egy fél este után a szemészeten köthet ki az ember tőle, ha nincs erősebb világítás a helységben. Kikapcsolni sajnos nem lehet.

A különböző bővítőportok elhelyezése többnyire jó, egyedül a jobb oldali USB-k torlaszolása nem túl szerencsés, főleg, hogy ha sok vezetékes eszközt dugunk oda, akkor útban lehetnek a DVD tálcának (amely egyébként átlagos hangerővel üzemelt, enyhe rezonanciával). Örömteli volt látni, hogy a gyártó nem spórolta le a HDMI és e-SATA portokat sem.

A webkamera a szokásos minőséget hozza, mozgásnál kisebb utánhúzást véltünk felfedezni. Az igazi különlegessége viszont, hogy képes 1280x1024-es felbontásban nem csak álló-, hanem mozgóképet is rögzíteni, méghozzá elég jó framerate-tel.

IV. Üzemidő és értékelés

Az akkumulátoros üzemidőről már előre sejtettük, hogy nem órákban kell majd mérnünk köszönhetően a magát szabályozni nem képes GeForce 8400M G-nek. 50%-os fényerő melett visszafogott használattal elérhető a 2 óra, de játékkal 1 óránál ne számítsunk többre, főleg ha a fényerőt is feljebb tornásszuk. Úgy tűnik, hogy ez a videokártya inkább öngól lett, mintsem tényleges segítség a játékosabb kedvű felhasználóknak. Sebaj, kapható Intel GMA X3100-zal szerelt Joybook is, az vélhetően elmegy 4 órán keresztül is. Aggodalomra adhat viszont okot az akkumulátor elhasználódása, melynek mértéke a teszt végére elérte az 5%-ot (ez vélhetően azért van, mert a gépet nagyon régóta nem használta senki az első feltöltés óta).

A Benq első nálunk járt Joybook-ja a virtuálisan elhangzott hibák ellenére egy remek készülék. Sajnos a fő problémát a dedikált videokártya jelenti, így érdemesebb tekintetünket az integrált VGA-s változatok felé fordítani, azzal vélhetően a zajszint is lejjebb tolható és az akkumulátor is tovább bírja majd.

[bold]Pro:

[/bold]+ remek billentyűzet

+ jó kijelző

+ okosan partícionált

+ HDMI és e-SATA

[bold]Kontra:

[/bold]- általában hangos

- csekély akkumulátoros üzemidő

- zavaró kék LED-es touchpad

[italic]A Benq Joybook R56-APW14-et a Cédrus Kft-től kaptuk tesztelésre.

[/italic]

Hivatalos honlap: Benq Magyarország

Vásárlás: Ipon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward