Bemutató: két pici Samsung külső HDD

A külső merevlemezek egyre népszerűbbek a piacon, ugyanis a HDD-k egyre nagyobb kapacitást kínálnak egyre kedvezőbb áron. Sokan alapból merevlemezen tárolják fontosabb dokumentumaikat és egyéb fájljaikat ahelyett, hogy DVD-re vagy CD-re írnák ki őket. A mostani tesztben szereplő termékek erre a célra tökéletesen alkalmasak, ha a hordozhatóságukat is figyelembe vesszük. Tény, hogy viszonylag kedvező áron kaphatóak asztali merevlemezt tartalmazó külső megoldások is, viszont azok más rétegeket céloznak meg, így azokkal lehetőségeinkhez mérten majd később foglalkozunk.

Bemutató: két pici Samsung külső HDD

Bevezető: a két termék specifikációi

A külső merevlemezek egyre népszerűbbek a piacon, ugyanis a HDD-k egyre nagyobb kapacitást kínálnak egyre kedvezőbb áron. Sokan alapból merevlemezen tárolják fontosabb dokumentumaikat és egyéb fájljaikat ahelyett, hogy DVD-re vagy CD-re írnák ki őket. A mostani tesztben szereplő termékek erre a célra tökéletesen alkalmasak, ha a hordozhatóságukat is figyelembe vesszük. Tény, hogy viszonylag kedvező áron és nagyobb adattároló kapacitással kaphatóak asztali merevlemezt tartalmazó külső megoldások is, viszont azok más rétegeket céloznak meg, így velük lehetőségeinkhez mérten majd később foglalkozunk.

Nagy előnyük a tesztben szereplő pici termékeknek, hogy kisméretűek és mindössze egyetlen USB portot alkalmaznak az áramfelvételhez és az adatátvitelhez, vagyis semmiféle külön tápegység nem szükséges hozzájuk, de ez sokak számára egészen biztosan nem újdonság. A 2,5 hüvelykes és 1,8 hüvelykes HDD-k nem csak alacsony áramfelvételükkel, de rendkívül halk működésükkel is hódítanak a piacon. A kis külső merevlemezek adatmentő szoftverrel és az adatok titkosításáért felelős alkalmazással érkeznek, egyszóval mindent tartalmaznak, amelyre csak szükségünk lehet. Ahhoz, hogy a versenyzők paramétereit tökéletesen át lehessen látni, az alábbi táblázatba próbáltuk összefoglalni a fontosabb adatokat az aktuális végfelhasználói árral együtt.

A termékek specifikációit már ismerjük, most következzenek maguk a merevlemezek képekkel és információkkal illusztrálva.

Samsung S1 Mini 120 GB

Bemutatónk első szereplője egy igazán pici hordozható merevlemez. A Samsung S1 Mini meghajtója 120 GB-os adattároló kapacitással érkezik, méreteit tekintve mindössze 62 mm széles, 87 mm hosszú és 15 mm magas, a termék súlya 91 gramm, egyszóval nagyon kicsi és nagyon könnyű. Az 1,8 hüvelykes merevlemez fehér dobozban lapul: egy átlátszó, műanyag borításnak köszönhetően már kibontás előtt is láthatjuk, hogy hogy néz ki.

A doboz belsejében egy szivacs szerű, ám annál valamivel keményebb keret öleli át a külső merevlemezt. A keret tetején egy bevágás segíti az egység zökkenőmentes kivételét, a merevlemez helye alatt egy Accessories, azaz kellékek feliratú színes karton lap bújik meg, amely alatt egy boríték és egy hagyományos USB kábel található.

A kis fehér borítékban egy többnyelvű üzembehelyezési útmutató található, ám a nyelvek sorában nincs jelen a magyar, hiába is keressük. A borítékban egy fehér csomag is található, ebben egy rendkívül rövid, nagyjából 10 cm-es USB kábel lapul, ami főként akkor jön jól, ha noteszgéppel kívánjuk használni a külső merevlemezt, ekkor ugyanis nem kell a tekergő kábelekkel bajlódni. A másik, hosszabb USB kábel az asztali számítógéppel történő használatkor jön jól. Ezzel ki is merítettük a kellékek listáját, azaz mégsem: hol vannak vajon a telepítő alkalmazások? Nos, mivel külső merevlemezről van szó, a gyártó nem bajlódott külön telepítőlemez készítésével, a szükséges programokat egyszerűen felmásolták az S1-re. Az alkalmazások, amelyek között az AutoBackup és a SecretZone van jelen, összesen 45 195 KB helyet foglalnak. A könyvtárakat böngészve némi dokumentációra is rábukkanunk (782 182 KB), ezek között a programok kezeléséről tudhatunk meg részleteket, valamint a készülék üzembehelyezéséről is tájékozódhatunk, ami mellesleg rémesen egyszerű. A terméket az USB kábellel a számítógéphez kell kapcsolni, ezután a rendszer felismeri, akár egy pendrive-ot.

A merevlemez háza dizájnos kivitellel bír: a gyártó által zongora feketének hívott felső borítást és a hátlapot egy szürke, fényes csík választja el egymástól, a hátlap műanyagból készült, de különleges, bőrhatású erezet díszíti. Az eszköz működéséről egy kék led tájékoztat minket. A terméken a mini USB csatlakozótól balra találunk egy pánt rögzítésére alkalmas "furatot" is, amelybe nyakpántot helyezhetünk, mint a pendrive-ok esetében. Maga a készülék egy 1,8 hüvelykes, 120 GB-os adattároló kapacitással rendelkező, 4200-as fordulatszámon üzemelő Samsung merevlemezt tartalmaz. A készülék egyetlen USB kapcsolat segítségével oldja meg az áramfelvételt és az adatátvitelt. A 2 MB-os gyorsítótárral ellátott merevlemez kikapcsolt állapotban 900G gyorsulási terhelést képes elviselni 1 ms ideig, míg bekapcsolt állapotban 325G elviselésére képes 2 ms ideig. A termék készenléti állapotban 1,8 Bel (18 dB) zajszinttel működik, de terhelt állapotban sem hangosabb 2,1 Bel-nél (21 dB). A kis újdonság egyébként FAT32-es fájlrendszerrel érkezik, így ha 4 GB-nál nagyobb fájlokat (vob, iso, mkv, m2ts, stb...) kívánunk rámásolni, akkor NTSF-re való formázásra lesz szükség.

Samsung S2 Portable 320 GB

A második tesztalany az S2 Portable családból érkezett. A termék az S1 Mininél nagyobb, 320 GB-os adattároló

kapacitással rendelkezik (de létezik 160,250 és 500GB-s is), ám fizikai méreteit tekintve is nagyobb, mint a pici, 1,8 hüvelykes meghajtó. Az S2 Portable 320 GB-os változat 82 mm-es szélességgel, 111 mm-es hosszúsággal és 17 mm-es magassággal rendelkezik, az külső merevlemez súlya összesen 154 gramm. A termék hasonló dizájnú csomaglással érkezik, mint a pici merevlemez: ennél a modellnél is jelen van az átlátszó, műanyag lap a dobozon, illetve a kellékek listája a csomagolás hátlapján.

A dobozban a 2,5 hüvelykes merevlemez van felül, az egységet egy puha keret veszi körül, amelynek a tetején bevágás található, hogy könnyedén ki tudjuk belőle venni az egységet. A merevlemez alatt Accessories, vagyis kellékek feliratú karton lapul. A tartozékok között nagyjából ugyanazt találjuk, mint a kistestvér esetében, azzal a különbséggel, hogy itt már hiányzik a 10 cm-es USB adatkábel a kínálatból. A termékhez kapunk egy gyors üzembehelyezési útmutatót, ami most is többnyelvű változat, de a magyar nyelv ezúttal sem található meg benne.

A borítékban elhelyezett útmutató mellett már csak egyetlen USB-s adatkábelt rejt a csomag, ezen kívül semmi egyéb nincs a dobozban, de tulajdonképpen nem is kell. Maga a külső merevlemez piros festéssel bír (létezik még barna, fekete és fehér is), a széle fényes piros kerettel van körülvéve, a hátlapnál pedig ugyanazt a bőrhatású műanyagot alkalmazta a vállalat, amit a kis merevlemeznél is. A szoftverek és a termékhez tartozó leírások ismét a merevlemezen kaptak helyet. Ezekről érdemes mentést készíteni, sőt, akár CD-re is kiírni, hogy bármikor kéznél legyenek, ha kellenek. A szoftverek listája egyébként ugyanaz, mint az S1 Mininél.

A rendkívül tetszetős házzal érkező terméken most is a Samsung felirattal szemben lévő oldalon bújik meg a mini USB port. A port oldalán most nincs furat a nyakpántnak, de a nagyobb súly miatt ezt itt nem is várhatjuk el. A műanyag tokban egy 2,5 hüvelykes, 320 GB-os adattároló kapacitással rendelkező mobil merevlemez található. A merevlemez 5400 RPM-es fordulatszámon üzemel és 8 MB gyorsítótárat tartalmaz. A gyártó ennél az egységnél is 1,8 Bel-es (18 dB) zajszintet ad meg nyugalmi állapotban, illetve 2,1 Bel-est (21 dB) teljes terhelés alatt, viszont ez a termék hallhatóan hangosabb, mint a kis S1 Mini, de erre a tesztnél még visszatérünk. A termék működéséről ebben az esetben is kék státusz led gondoskodik, a merevlemez most is FAT32-re formázva érkezik.

A merevlemezek szoftverei és a teszt

A két kis merevlemezen azonos szoftverek vannak elhelyezve, ezek mindkét esetben az alábbi telepítő menü segítségével varázsolhatóak fel az adott noteszgépre, vagy asztali konfigurációra.

A telepítés végeztével egy gyors újraindítást is kér az alkalmazás, ám ezután már birtokba vehetjük a rendszert és elvégezhetjük a szükséges beállításokat.

Auto Backup

A sort az Auto Backup névre keresztelt szoftverrel kezdjük, amely fontos adataink biztonságáról próbál gondoskodni. A szoftver rendkívül letisztult kezelőfelülettel bír, így a merevlemezen, a Dokumentumok könyvtáron belül elhelyezett leírás elolvasására nincs szükség.

A telepítő alkalmazás első képernyője gyakorlatilag nem szól másról, mint a merevlemez kiválasztásáról és esetlegesen jelszavas védelmének magadásáról. A jelszó megadása opcionális, nem kötelező, de mindenképpen ajánlott.

A következő oldalon már azt adhatjuk meg, hogy a szoftver pontosan milyen fájlkiterjesztéssel ellátott adatokat mentsen, illetve melyek azok a fájlok, amelyeknek mentésére nincs szükségünk, ezt is kiterjesztés megadásával tudjunk érvényesíteni. Miután meghatároztuk az általunk fontosnak ítélt fájlokat, valamint a mentésből kizárt kiterjesztéseket, tovább is léphetünk.

A fenti ablakban beállíthatjuk, hogy kívánjuk-e tömöríteni a mentésre ítélt  fájlokat, vagy sem, sőt, előzményeket is vezethetünk a mentett fájlok listájáról. A "Turn off Backup engine after completion" jelölőnégyzet kipipálásával a mentés befejezése után kikapcsol az adatmentő szoftver motorja. Az alatta lévő kis négyzet bejelölésével a háttérben zajlik a mentés folyamata, míg a "Shut down" szöveggel ellátott sor jelölőnégyzetének aktiválásával a mentés befejezése után kikapcsol a gép

.

Az adatmentést előre beállított időpontokban is végezheti a rendszer, ekkor teljesen automatikusan megy végbe az adatok mentésének folyamata, így biztosan nem felejtjük el menteni a fontos dokumentumokat. Hasznos opció, érdemes használni.

A mentés módját kétféleképpen lehet beállítani: vagy a fenti pár sorban már említett automatikus módot, vagy pedig a valós idejű módot választhatjuk. Ez utóbbi módszer segítségével az Auto Backup program kezelőfelületén kell kiválasztanunk a menteni kívánt könyvtárak listáját, majd a program ablakjának bal felső sarkában a Backup! feliratra kattintva elindul a mentés.

A mentés megkezdését jelszó megadásához is köthetjük, ezt a fenti ablakban, az Auto Backup alkalmazás beállításai között tehetjük meg.

A szoftver dizájnos, gyakorlatilag minden fontos információt megmutat a mentés ideje alatt, amit csak szeretnénk. A kezelőfelület és a folyamatjelző ablak egyáltalán nem bonyolult, így egy kezdő is könnyedén elboldogul vele, még akkor is, ha az alkalmazás csak angol nyelven hajlandó kommunikálni.

SecretZone

A SecretZone egy másik hasznos szoftver, ám ez már nem az adatok mentésével, hanem azok titkosításával foglalkozik. A program segítségével titkosított merevlemez-részeket (képfájlokat) hozhatunk létre, az ezekben tárolt adatok biztonságáról pedig döntésünktől függően AES-128, AES-256 vagy Blowfish-448-as kódolással gondoskodhatunk. A titkosításhoz mindössze egy 5 és 15 karakter közötti hosszúsággal rendelkező jelszót kell megadnunk.

Ahogy az a fenti képen is látszik, a titkosított rész létrehozása rendkívül egyszerű. Első körben meg kell adnunk, hogy a merevlemezen hol kerüljön elhelyezésre a titkosított fájl, amelynek méretéről szintén szabadon, a rendelkezésre álló tárterület föggvényében dönthetünk.

A titkosított könyvtárak menedzseléséhez mindenekelőtt egy Admin fiókot kell létrehozni, amelyet jelszóval tudunk védeni. Az account beállítása után természetesen további felhasználói fiókokat is létrehozhatunk.

A különböző felhasználói fiókokba a fent látható kis párbeszédablak segítségével tudunk belépni, gyakorlatilag ennyit kell tudni az alkalmazásról. A kezelés az Auto Backup-hoz hasonlóan egyszerű és magától értetődő, de ha valahol esetleg elakadnánk, akkor sincs baj, mert a merevlemezen találunk leírást a szoftverhez, igaz sajnos csak angol nyelven, nem magyarul.

Tesztek

A két külső merevlemez írási- és olvasási teljesítményét a két klasszikussal, azaz a HDTune 3.50 Pro-val és a HDTach-kal próbáljuk megvizsgálni. Az eredmények magukért beszélnek, de persze nem csak ezekre támaszkodtunk, amikor a teljesítményről próbáltuk lerántani a leplet, no de mindent a maga idejében.

A HDTach eredményei alapján a két merevlemez átlagos adatátviteli sebessége között mindössze 6 MB/s-os különbséget mértünk, többszörös mérés után. Az S1-es modell 8%-os, az S2-es merevlemez pedig 7%-os processzorterhelés mellett üzemelt. Az átlagos elérési idő az S1 Mininél 19,9 ms, az S2 Portable-nél 18,2 ms-os értéket képvisel. A grafikonon is látható Burst Speed értékei között mindössze 0,3 MB/s-os sebességkülönbséget mértünk az S2 Portable javára.

A HDTach segítségével is megnéztük, hogy mi a különbség a két merevlemez között. A maximális adatátviteli sebesség 28,4 MB/s volt az S1-nél és 31,2 MB/s volt az S2-esetében. Az átlagos adatátviteli sebességek között ebben az esetben 5,4 MB/s-ot mértünk, természetesen ismét az S2 javára. A processzorterhelés ebben a szoftverben már fordított helyzetet mutatott: az S1 6,9%-os, az S2 pedig 8,7%-os terhelést helyezett a processzor vállára. A Burst Rate értéknél 0,4 MB/s-os különbség mutatkozott az S2 javára.

Természetesen a tesztalkalmazások valamelyest támpontot adnak az egységek teljesítményét illetően, de addig nem nyugodtunk, míg valós teszt segítségével le nem mértük az egyes merevlemezek képességeit. A teszt során 13 GB-nyi .cr2 és .jpg kiterjesztésű fényképet másoltunk át az egységekre. A .cr2-es nyers képek 11 MB körüli, a .jpg képek pedig 3-5 MB körüli méretekkel bírnak, ezek gyakorlatilag tisztességesen megizzasztják a versenyzőket. Az S1 Mini 120 GB esetében a folyamat 18 perc 32 másodperc alatt ment végbe, az 320 GB-os S2-es merevlemeznél viszont elég volt 16 perc 55 másodperc is a fájlok átmásolásához. Az írás sebessége az S1 esetében 12,5 és 15 MB/s között helyezkedett el a teszt során, míg az S2-es modellnél 13,5 MB/s és 17 MB/s közötti írási eredményt mértünk.

Zajszint és melegedés

A gyártó oldalán ugyanazok a zajszint adatok találhatóak meg mindkét modellnél, de ez sajnos nem sokat jelent. A termékek tesztje alatt egyértelmű sorrendet sikerült felállítani a merevlemezek zajszintjét illetően. A pici, S1-es modell annyira hangtalanul működik, hogy nem is gondolnánk, hogy merevlemez van benne, ha nem tudnánk. A fülünkhöz emelve már tisztán hallatszik a motor zaja, viszont a merevlemez fejek kattogását míg így is nagyon nehezen lehet észlelni. Az asztalra téve minimális regést érzékelhetünk, zajt egyáltalán nem lehet hallani a merevlemez felől. A hőmérséklet adatait csak a HDTune jelenítette meg, az alkalmazás 38 Celsius fokosnak mutatta a merevlemezt a 18 és fél perces teszt után, ami érintés alapján reálisnak mondható.

Az S2-es változatnál már más a helyzet. A termék merevlemezének motorja nagyobb zajt kelt, mint az S1-esé, méghozzá annyira, hogy jól hallhatóan berezonál tőle az asztal. A merevlemez fejeknek a mozgása ennél a modellnél sem hallható, viszont összességében az S1-esnél mindenképpen hangosabb az egység, ami még így is halknak mondható egy asztali merevlemezhez viszonyítva. A termék hőmérsékletét könnyedén nyomon követhettük, ugyanis a HD Sentinel mindig megmutatta az aktuális értéket. Adatmentés folyamán 32-35 Celsius fokig melegedett fel az egység, viszont a több, mint negyed órás fájlmásolás alkalmával ez bizony 43 Celsius fokig szökött fel, így a termék érezhetően melegebb volt a kis S1-es változatnál.

Végszó: Melyiket és miért?

A merevlemezek specifikációit már megismerhettük, sőt, a teljesítményüket illetően sem lehetnek már kérdéseink. A tartozékok között minimális különbség van, ár, méret, illetve adattároló kapacitás esetében már annál nagyobb a szakadék a két termék között. Hogy egy picit jobban árnyaljuk a képet, készítettünk egy pici táblázatot is, amely bemutatja, hogy 1 GB-nyi adattároló kapacitást pontosan mennyi pénzért kapunk az egyes modellek esetében.

Az S1 Mini 120 GB-os verzió teljesítményét tekintve alig-alig marad le a nagytestvértől, viszont vitathatatlan előnye, hogy gyakorlatilag teljesen csendben üzemel és nagyon-nagyon kicsi. Az alig 100 grammos külső merevlemez rendkívül dizájnos, szép házzal bír és 120 GB adattároló kapacitást kínál egy mobiltelefonnál alig nagyobb méretbe zsúfolva. A kis termék ezzel szemben szinte alig olcsóbb, mint a 320 GB-os nagytestvér. Egyetlen Gigabájt adattároló területet 224,3 forintért kapunk meg a pici termék esetében, ami a nagyobb modell 90,2 forint/GB árával szemben picit drága, de nem ok nélkül. A terméket mindenkinek ajánljuk, aki tetszetős, halk és pici merevlemezt szeretne. Az ár sajnos nem mondható alacsonynak, főleg ha a viszonylag kis adattároló kapacitást nézzük, de ez a kis mérettel magyarázható. Aki megteheti, nyugodt szívvel megveheti! Ajánlott vétel.

Az S2 Portable már nagyobb és nehezebb, mint az S1-es modell, de cserébe sokkal nagyobb adattároló kapacitást is kínál. A merevlemez hangosabb és jobban melegszik, mint a kistestvére. Dizájn és szoftverkörítés szempontjából nincs különbség a két modell között, viszont ár/teljesítmény tekintetében a 320 GB-os változat jobban megéri a pénzét, főleg akkor, ha nem a nagyon pici méret és a nagyon halk működés van előtérben. Ezt a külső merevlemezt mindenkinek bátran ajánljuk!

A tesztben szereplő Samsung külső merevlemezeket a Cédrus Kft-től kaptuk kölcsön, amit ezúton is köszönünk!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward