Shop menü

BEMUTATKOZTAK AZ AMD RYZEN 7040HS PROCESSZORAI, AMELYEK A PHOENIX APU SOROZATOT ERŐSÍTIK

Az új mobil APU egységek eléggé meggyőzőnek tűnnek mind teljesítmény, mind pedig általános felszereltség terén. A termékekkel az AMD a jelek szerint számos OEM partnert is megnyert, így többféle notebook épülhet köréjük.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Bemutatkoztak az AMD RYZEN 7040HS processzorai, amelyek a Phoenix APU sorozatot erősítik

Az AMD a napokban elég sok újdonságról rántotta le a leplet. Az adatközpontok és szerverek szegmensébe szánt újdonságokról éppen a minap számoltunk be, ám rajtuk kívül a mobil APU egységek szegmensébe is érkezett egy új termékcsalád a Phoenix APU köré épülve, ez pedig nem más, mint a RYZEN 7040HS sorozat.

A szóban forgó APU egységek gyakorlatilag a már forgalomban lévő RYZEN 7045HX és a RYZEN 7040U sorozat közé érkeznek: míg előbbiek a Dragon Range lapka köré épülnek és 45 W-tól 65 W-ig fedik le a kínálatot, addig utóbbiak már a Phoenix lapkát használják és a 15 W-tól 25 W-ig terjedő tartományban mozognak. A RYZEN 7040HS modellek a maguk 35 W és 54 W közötti TDP keretükkel pont a két említett család közötti szakadékot töltik meg.

Galéria megnyitása

Alapok terén a 4 nm-es csíkszélességgel készülő Phoenix lapkát láthatjuk viszont, ami a RYZEN 7040U sorozat tagjairól már ismerős lehet. A lapka a ZEN 4 alapú processzormagok mellett RDNA 3 alapú iGPU-t is tartalmaz, valamint az XDNA architektúra köré épülő RYZEN AI célhardver is jelen van rajta, ami a különböző MI feladatok gyorsításáról gondoskodik. A processzor-részleg továbbra is maximum 8 darab ZEN 4-es magot tartalmaz, amelyek az SMT támogatás jóvoltából maximum 16 szálon dolgozhatnak egyidejűleg. Minden egyes processzormaghoz 1 MB-nyi másodszintű gyorsítótár társul, a harmadszintű megosztott gyorsítótár kapacitása pedig 16 MB.

Galéria megnyitása

Az iGPU részleg, ami az RDNA 3 architektúrában rejlő lehetőségeket próbálja kamatoztatni, összesem 12 darab CU tömbbel rendelkezik, amelyek 768 stream egységet tartalmaznak, ez természetesen a teljes kiépítésre vonatkozik. A stream egységek mellé társul még 24 AI gyorsító, 24 RT gyorsító, valamint 48 textúrázó és 32 renderelő komponens is, maga az iGPU pedig tökéletesen megfelel a DirectX 12 Ultimate „szabvány” követelményeinek is.

Az iGPU részleg tartalmaz még médiamotort is, ami két külön hardveres gyorsítóval dolgozik, amelyek mindketten képesek a tartalmak kódolására és dekódolására, valamint AV1 támogatással is rendelkeznek. Végül, de cseppet sem utolsó sorban egy RYZEN AI gyorsítót is tartalmaz a lapka, ami összesen maximum 20 darab csempéből áll, ezekhez minden esetben külön helyi memória is társul a hatékonyabb munkavégzés érdekében.

Galéria megnyitása

A Phoenix sorozatú APU egységek esetébe az I/O részleg nagyon hasonlít a Dragon Range modelleknél alkalmazott kínálathoz, de azért némi különbség is van közöttük. Hasonlóság, hogy a kétcsatornás memóriavezérlő, ami összesen négy alcsatornával dolgozik, DDR5-ös és LPDDR5-ös memóriachipeket támogat, viszont a PCI Express vezérlő itt már csak 4.0-s szabvány köré épül.

A videokártyákat kiszolgáló részleg PCI Express 4.0 x16-os sávszélesség elérésére képes, míg a processzorhoz kapcsolódó M.2-es slot PCI Express 4.0 x4-es kivitelű lehet. Az I/O részleghez kapcsolódik a kijelzővezérlő motor is, ami az RDNA 3 architektúra jóvoltából a legújabb Radiance Display Engine lehet, azaz HDMI 2.1a és DisplayPort 2.1 támogatás egyaránt rendelkezésre áll.

Galéria megnyitása

Érdekes összetevő a Xilinx technológiái köré épülő RYZEN AI gyorsító, ami összesen 20 darab AI Engine csempével rendelkezik, ezek mindannyian külön saját memóriához férhetnek hozzá, és hatékony összeköttetés is húzódik a szomszédos csempék között, ami nem-blokkoló, determinisztikus alapokon dolgozik.

A 20 darab csempe mellé összesen hat memóriaszint tartozik annak érdekében, hogy a rendszermemóriához minél kevesebb szer kelljen fordulnia a rendszernek, így a teljesítmény jobb lehet és az energiahatékonyság is kedvezőbben alakulhat. Maga a RYZEN AI motor jelenleg RNN, CNN és LSTM AI hálózatok tréningezésére képes, adattípusok terén pedig az Int32, Int16, Int8 és bfloat16 támogatása szerepel a kínálatban.

Galéria megnyitása

A RZYEN AI gyorsító maximum 4 konkurens AI stream kezelésére képes, azaz maximum 4 különféle alkalmazást tud egyidejűleg kiszolgálni, de ha a szükség úgy hozza, egy alkalmazás számára kínálhat viszonylag nagy párhuzamos számítási teljesítményt. A 10 TOP/s-os teljesítményszint elérésére képes AI gyorsító nagyon sok feladatkörben jöhet jól, például gyorsíthatja a helyi médiatartalmak válogatását, javíthatja a videókonferencia kép- és hangminőségét, de akár a GPT alapú szoftvereket is futtathatja, például akár az Office Co-pilot mellé is alkalmazható. Utóbbi esetben igazából felhő alapú szolgáltatás használatára sincs szükség, az AI feladatokat ugyanis helyi erőforrásokkal végzi el a rendszer.

Az AI motor támogatásán már dolgozik a Microsoft, így a Windows 11 mellett az Office is kiaknázhatja az új központi egységekben rejlő lehetőségeket, még a 2023-as esztendő vége előtt. Az AMD szerint számos partner dolgozik még a RYZEN AI integrálásán, így a Windows 11 és az Office mellett rengeteg egyéb szoftver is képes lesz használni az új gyorsítót. Érdekesség, hogy a RYZEN AI mellett az iGPU-ban található AI gyorsítók, valamint a ZEN 4 architektúra is képes gyorsítani az AI feladattípusokat, vagyis a teljes lapka bevethető e célra.

A RYZEN 7040HS család tagjai fejlett energiamenedzsmenttel dolgoznak, amelynek jó része már a Rembrandt sorozatú RYZEN 6000-as APU egységekből is ismerős lehet. Az energiahatékony működésnek köszönhetően az újdonságok a viszonylag magas, 35 W és 54 W közötti TDP keret ellenére is képesek akár 9 órányi üzemidőt elérni egyetlen teljes akkumulátortöltés hatására, amennyiben videólejátszással kapcsolatos terhelésformákról van szó.

Galéria megnyitása

A RYZEN 7040HS családban mindössze három tagot találunk, amelyek közül a RYZEN 9 7940HS képviseli a csúcsot. Ez a modell összesen 8 maggal és 16 szállal rendelkezik, a CPU részleg 4 GHz-es alap- és 5,2 GHz-es maximális boost órajelen ketyeg. Az iGPU itt mint a 12 CU tömböt munkára foghatja, azaz 768 stream egységgel dolgozhat. A második a sorban a RYZEN 7 7840HS, ami szintén 8 maggal és 16 szállal érkezik, viszont az órajelek itt már alacsonyabbak: a magórajel 3,8 GHz-es, a maximális boost órajel 5,1 GHz-es értéket képvisel.

A Radeon 780M sorozatú iGPU ebben az esetben csak 8 CU tömböt kapott. A sor végén a RYZEN 5 7640HS kullog, ami már csak 6 maggal és 12 szállal érkezik. A magórajel 4,3 GHz-es, míg a boost órajel 5 GHz-es értéket képvisel, iGPU-ból pedig egy Radeon 760M sorozatú megoldás foglal helyet. A RYZEN AI gyorsító mindhárom terméknél elérhető, a TDP keret pedig 35 W és 54 W között helyezkedhet el. Mivel a TDP konfigurálható, így az OEM partnerek mindig az aktuális notebook dizájn lehetőségeihez mérten állíthatják be azt a TDP keretet, amivel a hűtés és a tápellátás még gond nélkül kényelmesen és biztonságosan elbír.

Természetesen a teljesítmény is szóba került, hála az AMD belsős méréseinek, amelyeket ezúttal is érdemes kellő távolságtartással fogadni, ahogy az lenni szokott. A számok alapján a RYZEN 9 7940HS 6% és 41% közötti mértékben tudja felülmúlni az Intel Core i9-13900H teljesítményét a különböző alkalmazások alatt, amelyek között a 3dsMax, a Lame MP3 kódoló, a PCMark Essentials, illetve a 3DMark FireStrike CPU tesztje is jelen van. Ha egy GeFore RTX 4070 Laptop GPU sorozatú videokártya kerül a rendszerbe, akkor a RYZEN 9 7940HS teljesítményével kapcsolatban az látszik, hogy a RYZEN 9 13900H típusú processzorral szerelt rendszerhez képest -2% és +13% között van az előnye.

Extraként az Apple M2 Pro SoC egységével ellátott MacBook Pro notebookkal is összemérték az új mobil APU-t, ennek során azt tapasztalták, hogy az alkalmazások esetében 1% és 11% közötti előny mutatkozik a PassMark CPUmark, a Cinebench R23 1T, a Photoshop, a Cinebench R23, illetve a Blender alatt. Az iGPU részleg 1080p-s felbontás esetén, ha a Low Quality presetet alkalmazzák, játéktól függően 45 FPS és 75 FPS közötti teljesítmény elérésére képes ami igazából nem hangzik rosszul. A teljes képet persze majd az első független tesztek mutathatják meg, amelyek minden fontos részletre kiterjedhetnek.

Az AMD szerint a RYZEN 7040HS sorozattal több OEM partnert is sikerült már megnyerni, ennek köszönhetően számos gamer notebookban, illetve egyes üzleti noteszgépekben is felbukkanhatnak majd az új mobil APU egységek az év folyamán.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére