Bemutatkozott az Intel Optane Memory H10 hibrid SSD sorozat

Az új kártyák az Optane Memory M10-es és az Intel 660p termékcsalád előnyeit egyesítik.

Bemutatkozott az Intel Optane Memory H10 hibrid SSD sorozat

Az Intel bemutatta Optane Memory sorozatának legfrissebb tagjait, a H10-es hibrid SSD kártyákat, amelyek az Optane Memory M10 gyorsítótár SSD-k, illetve az Intel 660p típusú QLC NAND SSD-k előnyeit egyesítik egyetlen termékeben. Az Optane Memory H10-es modellek egy hagyományos M.2-2280-as SSD formájában érkeznek, ám az egyoldalas NYÁK lap ezúttal nem egy, hanem két SSD-t rejt: az egyik egy 3D Xpoint alapú gyorsítótár, míg a másik egy 3D QLC NAND Flash alapú adattároló – mindkettő külön-külön vezérlőt kapott. Ezek a vezérlők a PCI Express 3.0 x4-es csatolófelületnek csak a felét érik el, vagyis PCI Express 3.0 x2 alapon kommunikálnak, azaz 2000 MB/s-os maximális adatátviteli sávszélességgel gazdálkodhatnak, ám az Intel Optane Memory Caching és az NVMe RAID funkció jóvoltából együttes erővel ennél gyorsabbak is lehetnek, ahogy az a lenti táblázatból is kiderül.

Galéria megnyitása

A meghajtók 256 GB-os, 512 GB-os, illetve 1 TB-os változatban kerülnek forgalomba – ezek a számok persze csak a QLC NAND Flash alapú tárhelyet jelölik. Mellette még lesz a fedélzeten 16 vagy 32 GB-nyi 3D XPoint alapú gyorsítótár is, adattároló kapacitástól függően, ami segít a QLC NAND Flash alapú tárhely gyorsításában, valamint az írási ciklusok számának csökkentésében és így a strapabíróság növelésében is. Érdekesség egyébként, hogy a strapabírósággal kapcsolatos adatot csak az 1 TB-os modellnél adta meg a gyártó, ami 300 TBW értéket képvisel, a kisebb modelleknél nem. Az 1 TB-os  660p-s SSD-nél ez az érték egyébként 200 TBW, vagyis az Optane Memory Cache tényleg érezhetően javít az élettartamon.

Galéria megnyitása

Az új SSD kártyák alkalmazásához persze néhány feltételnek meg kell felelnie az adott rendszernek. Mindenképpen szükség lesz az Intel RST Driver 17.2-es, illetve ennél frissebb kiadására, ami ugye már Pentium és Celeron processzorok mellé is kínál Optane Memory támogatást. Ezen kívül 300-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplap is szükségeltetik. A mobil konfigurációk piacán 8. generációs Intel Core U sorozatú processzorra is szükség lesz, az asztali követelményeket azonban egyelőre nem részletezte a gyártó, hiszem most még csak a noteszgépek piacát veszi célba az új termék, így csak az OEM-ek számára lesz elérhető első körben.

A korábbi adatok szerint az asztali konfigurációknál is 300-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapokra lehet majd szükség, ám az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mikor jelennek meg a DIY piacon az első H10-es meghajtók, így áraikól sem rántották le a leplet. Elméletben a 100-as és 200-as sorozatú lapkakészlettel szerelt termékekkel, illetve a Skylake-ig visszamenőleg a többi processzorral is kompatibilis lehetne a H10-es sorozat, ám kicsi rá az esély, hogy az Intel foglalkozik majd a régebbi platformokkal.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap