Bemutatkozott a Snapdragon Wear 3100

A Qualcomm új rendszerchipje rengeteg okosórában fog megjelenni, de milyen újításokat nyújt?

Bemutatkozott a Snapdragon Wear 3100

Az okosórák szegmensében a legtöbb Wear OS-t futtató eszköz a meglehetősen elavult Snapdragon Wear 2100-at használja 2016 óta – ez már akkor is a több éves Snapdragon 400-ból lett létrehozva. Éppen ezért nagyon sokan várták az új generációs Snapdragon Wear érkezését, de sajnos az eredmény egy kicsit csalódást keltő lett. A Qualcomm főleg optimalizálásoktól és egy új segédprocesszortól várja az előrelépést az üzemidőben, a lapka jelentős része változatlan maradt.

Galéria megnyitása

A Qualcomm a Snapdragon Wear 3100 megalkotásakor továbbra is a jó öreg Cortex-A7 processzormagok használata mellett döntött, ezek a feldolgozók négyen lesznek és 1,2 GHz-es frekvenciát érhetnek majd el terhelés esetén. Viszont a Qualcomm ezúttal sok dolgot tesz azért, hogy a processzormagoknak a lehető legkevesebb helyzetben kelljen munkába állniuk. A Wear 3100 kapott új nagy hatékonysággal üzemelő DSP-t, valamint egy Qualcomm QCC1110 társprocesszor is szegődött mellé, ami rengeteg feladat végrehajtására lesz képes, és nagyon alacsony fogyasztás mellett fog üzemelni. A QCC1110 mindössze 21mm²-es méretű lett, és huszad akkora a fogyasztása, mint az alkalmazásprocesszornak. Ez az egység kapott saját SRAM-ot, és több különböző technológia használatával éri el, hogy a lehető legalacsonyabb feszültségen tudjon üzemelni. A QCC1110 párhuzamosan is tud dolgozni a CPU-val, és ilyenkor az erejét használhatja például a hangminőség javítására vagy a szenzorok pontosabb működtetésére. Ez még egy gépi tanulást segítő motorral is rendelkezik, ami olyan esetekben fog jól jönni, mint például a kulcsszavak felismerése a digitális asszisztensnél.

Galéria megnyitása
QCC1110

Azok az okosórák, amelyek a Snapdragon Wear 3100-ra épülnek, már egy gazdagabb interaktív élmény biztosítására lesznek képesek. A Qualcomm kiemelte, hogy még óraszerűbbek lehetnek az eszközök, ugyanis már az animált másodpercmutató is biztosítható lesz, ami épp olyan simán fog úszni, ahogy az idő múlik. A fogyasztás bizonyos körülmények mellett rendkívüli módon javult a Snapdragon Wear 2100-hoz képest. A legalacsonyabb energiaigényű módban 67%-kal, a GPS használata mellett, helymeghatározáskor 49 százalékkal, kulcsszavak érzékelésekor 43%-kal, a percmutató frissítésekor 35%-kal, MP3 lejátszásakor 34 százalékkal, hangátvitelnél pedig 13 százalékkal csökkent a fogyasztás. A kiváló eredmény elérése érdekében egy új energia menedzsment egységet (PMW3100) használ a Qualcomm külön erre a célra.

A Wear OS mellett három különböző módban lehet majd használni az okosórákat. Lesz a továbbfejlesztett környezeti mód, ahol inkább a látványosságra kerül majd a hangsúly, mintsem a hosszú üzemidőre. Ilyenkor jelenik meg a másodpercmutató, aminek lehet változtatni a színét, és meg lesz emelve a fényerő a jobb láthatóság érdekében. Korábban ilyenformán 4 órát bírt volna egy okosóra, itt viszont már 12 órás futási teljesítmény is kinéz. A sportélmény módban egy 450 milliamperes akkuval szerelt óránál 15 órás üzemidő érhető majd el, és ilyenkor folyamatosan üzemelni fog a GPS és az integrált pulzusmérő is egyebek mellett. Ez értelemszerűen az edzések alkalmával jön majd jól. És lesz tradicionális óra mód is, amikor a Wear OS a háttérbe fog vonulni, de a pontos időt továbbra is jelzi a készülék, és még ilyenkor is beállítható egyedi órafelület. Ebben az esetben a teljesen feltöltött készülék akár egy hónapig is képes lesz elmenni.

Galéria megnyitása
A Qualcomm referencia okosórája a Snapdragon Wear 3100 alapján

A Snapdragon Wear 3100 tovább viszi az Adreno 304 grafikus feldolgozó egységet, amit a Qualcomm tervezői ezúttal már úgy optimalizáltak, hogy a viselhető kiegészítők esetében várható feladatokban jeleskedjen. A kijelző felbontása legfeljebb 640 x 480 képpontos lehet 60 FPS-es megjelenítés mellett, ami az okosórák esetében bőven elegendő, a Qualcomm ezen a téren is újabb optimalizálásokat alkalmaz. A memóriavezérlő LPDDR3 egységek használatát teszi lehetővé, ami pedig a háttértárat illeti, eMMC 4.5 modulok vehetőek igénybe. Amennyiben valaki a 4G LTE támogatásra is igényt tart, a Snapdragon X5 LTE modemet veheti majd használatba az okosórában, a szimpla Wi-Fi és Bluetooth kapcsolatok felelőse a WCN3620, ami szintén az okosórák számára lett optimalizálva. És van továbbá integrált NFC chip támogatás is, ami NXP komponensek használatát teszi lehetővé. A gyártásról nem beszélt a Qualcomm, de valószínűleg ezúttal is 28 nm-ről beszélhetünk.

A Qualcomm Snapdragon Wear 3100 gyártása most indult be, szóval a következő hónapokban az első kész termékek is befuthatnak vele. A viselhető kiegészítők számára alkotott lapka három kivitelben lesz bevethető a kapcsolati lehetőségeket tekintve: a legjobban felszerelt esetben 4G LTE hálózati modemmel is szolgál, jöhet GPS-es változata, alapesetben pedig csak Bluetooth, valamint Wi-Fi kapcsolatokkal szolgál. Előre láthatólag a Fossil Group, a Louis Vuitton, és a Montblanc kínálatában fognak megjelenni az első kész termékek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward