Bemutatkozott a Kirin 820, és elképesztően jól sikerült

Tavaly a Kirin 810 már egy jól eltalált megoldás lett, de az új Kirin 820 az, ami tényleg révbe ért.

Bemutatkozott a Kirin 820, és elképesztően jól sikerült

A Huawei a HiSilicon divízió révén már régóta fejleszt rendszerchipeket, és a felsőkategóriás egységei hosszú ideje kiválóak a vállalatnak, egy Kirinnek köszönhető például az első dedikált neurális feldolgozó. A középkategóriás lapkák körében viszont még soha olyan összeszedett és átgondolt egység nem született, mint a Kirin 820.

Az újdonság természetesen nyolcmagos felépítéssel rendelkezik, mint szinte az összes rendszerchip, ami az alsókategóriától fentebb pozícionált manapság. A DynamIQ felépítést használja a lapka, és Cortex-A76, valamint Cortex-A55 magok dolgoznak benne vegyesen. Rendelkezik a Kirin 820 egy Cortex-A76 „főmaggal”, ami 2,36 GHz-es órajelig skálázódhat, ezt követi három újabb Cortex-A76 mag, melyek 2,22 GHz-es frekvenciát érhetnek el, és a sort egy Cortex-A55 kvartett zárja 1,84 GHz-es órajellel. A Kirin 810-hez képest elvileg 27%-kal gyorsabb az újdonság, és az előzetes tesztek alapján jobb tempót nyújthat a Qualcomm Snapdragon 765G-nél.

Galéria megnyitása

Az integrált grafikus vezérlő szerepében egy Mali-G57 található MP6 kiszerelésben, ami egészen friss. Az ARM tavaly ősszel jelentette be ezt a fejlesztést, és természetesen az egység támogat minden lényeges API-t, annak érdekében, hogy kiváló felhasználói élményről tudjon gondoskodni. Azt nem tudjuk, hogy az IGP itt milyen órajelen üzemel, de az egészen biztos, hogy a Kirin 810-hez képest adott körülmények között akár 38%-kal nagyobb tempót tud nyújtani – és ezt játékban mérte ki a Huawei. A hatékonyság növelése érdekében a Kirin Gaming+ 2.0 technológia szupportja is adott, ami korábban csak a Kirin 990-nél volt meg.

A memóriavezérlő LPDDR4X lapkákat biztosan támogat 8 GB-os kapacitási, és a tárhely tekintetében pedig az UFS 2.1 alkalmazására garantáltan van lehetőség. Ezeket nem a Huawei közölte, hanem Kirin 820-at alkalmazó okostelefon felépítéséből következi.

Az NPU fejlesztését a Huawei különösen a szívén viseli, amióta használ dedikált neurális gyorsítót, azóta ügyel arra, hogy kiváló lehetőségeket nyújtson ennek a kihasználásával, és persze ezt az egységet remek teljesítménnyel ruházza fel. A Kirin 820-ban egy olyan továbbfejlesztett komponens lapul, ami 73%-kal izmosabb a Kirin 810-nél, már 1,33 TFLOPS a számítási kapacitása.

Az újdonság a már említetten felül egyéb megoldást is kapott a Kirin 990-ből, ilyen például a Kirin ISP 5.0 képi jelfeldolgozó egység. Ezáltal a képalkotás során lehet számolni BM3D szűréssel, professzionális, hardveres zajszűréssel, ami a videókra is kiterjed már, és így akár szerény fényviszonyok mellett is éles és alacsony zajszintű tartalmak állíthatóak elő. És az NPU-t a rendszerchip a fotózásban, videózásban is képes lesz majd kihasználni, például már valós idejű post-processing érhető el ezzel egyebek mellett. Videózásnál egyébként 4K60 minőség támogatott, ami minden igényt kielégítő.

Galéria megnyitása

A Kirin 820 jó eséllyel ugyanazt a hálózati modemet hordozza, mint a Kirin 990 5G, de itt nem esett szó akkora letöltési sebességről. Itt a belső fejlesztéssel alkotott Balong 5000 révén 1,4 Gbps-os letöltési tempó érhető el, háromszoros vivő aggregáció támogatott, és 4x4 MIMO antennadizájnt lehet alkalmazni. A dual-mód 5G egység támogatja az NSA és az SA környezetet is, és öt frekvencián képes üzemelni. Az alapvető kapcsolati megoldások biztosítottak itt a Dual-SIM szupporttal együtt.

A tervezők itt már semmit nem szerettek volna a véletlenre bízni, ezért 7 nanométeres csíkszélességre optimalizálták a terméket. A Kirin 820 valószínűleg a TSMC-nél készül, de azt egyelőre nem lehet tudni pontosan, hogy melyik node-ot alkalmazza az elérhetőek közül. Az viszont borítékolható, hogy kiváló hatékonysággal végzi majd a dolgát a rendszerchip.

Az HiSilicon Kirin 820 esetében az sem kérdéses, hogy hol lesz először bevetve, a Honor 30S-sel karöltve hullott le róla a lepel. És a továbbiakban egészen biztos, hogy más felső-középkategóriás okostelefonok is alkalmazzák majd ezt – remélhetőleg hasonlóan jó ár-érték arány mutató mellett, mint amilyet a Honor 30S produkál.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap