Bemutatkozott a DJI Mavic 2 Pro, és nem egyedül érkezett

A DJI egyszerre kettő drónnal rukkolt elő, az egyik modell kiváló képminőséggel fog szolgálni, a másik pedig már zoomolási lehetőséget biztosít.

Bemutatkozott a DJI Mavic 2 Pro, és nem egyedül érkezett

A DJI csaknem két évvel ezelőtt mutatta be a Mavic Pro drónt, ami hamar sikeres lett. Ez a készülék mostanra túl van egy ráncfelvarráson (Mavic Pro Platinum) és kapott egy szerényebb testvért is (Mavic Air), most pedig elérkezett a generációváltás ideje. A vállalat néhány hete szerette volna bemutatni a Mavic 2 Prót, de végül némi csúszást követően csak most került reflektorfénybe a készülék, ami egy társsal, a Mavic 2 Zoommal röppent be a kínálatba.

Mavic 2 Pro

Galéria megnyitása

Elsőként ismerkedjünk meg a Mavic Pro utódjával, a Mavic 2 Próval, aminek a legfőbb erénye a jobb képminősége lesz. Ez a szerkezet már egy olyan kamerával lett felvértezve, amit a DJI szakemberei a Hasselblad mérnökeivel közösen hoztak kalap alá. A rendszer lelke egy 1 hüvelykes képérzékelő, ami jóval nagyobb a korábban alkalmazott 1/2.3 colosnál, ezáltal sokkal több részlet megörökítésére képes azonos körülmények között. A DJI nem most először használ ilyen egységet, 1 colos az érzékelője a jóval drágábban mért Phantom 4 Pro kamerájának is. Az új képalkotó 20 megapixeles fotókat tud megörökíteni és olyan lencserendszerrel van felszerelve, aminek lehet szabályozni a rekeszértékét F/2.8 és F/11 értékhatárok között.

Galéria megnyitása

A szerkezet állítólag még viszonylag gyenge fényviszonyok mellett is egészen jó videókat fog szállítani, és a Hasselblad Natural Color Solution révén remek lesz a színvilág dinamikája. Külön ügyelt arra is a DJI a fejlesztés során, hogy az igazán erős napsütést is jól tudja majd kezelni a drón a videóknál, ami feltehetően azt jelenti, hogy kevésbé kell kiégéssel számolni, mint korábban. Külön említést érdemel az is, hogy nem egyszerűen 4K videókat tud készíteni, hanem akár HDR is igénybe vehető, támogatott még a 10 bites Dlog-M színprofil is. A nagyfelbontású anyagok esetén csak 30 FPS-es módot kínál a gépezet, de emellett 100 Mbps-os sávszélességet támogat, szóval igazán kiváló minőséget lesz képes biztosítani. (Valószínűleg szándékosan tartja vissza a 4K60 módot a DJI a Phantom 4 Pro számára.)

Mavic 2 Zoom

Galéria megnyitása

A DJI másik újdonsága a Mavic 2 Zoom, aminek a neve azonnal elárulja, hogy mi az különleges képessége: közelítési lehetőséget is biztosít. A hivatalos leírás szerint egy olyan lencserendszert kapott a Mavic 2 Zoom, ami 24 és 48 milliméteres (ekv. 35 mm) gyújtótávolsággal képes dolgozni, tehát lényegében kétszeres optikai zoomot tud. És ehhez jön még egy olyan digitális eljárás is, ami a DJI elmondása alapján veszteségmentesen újabb kétszeres közelítési lehetőséget nyújt, ha a kétszeres optikai nem lenne elegendő. A kínai alakulat mindig megtalálja, hogyan használhatja ki a hardverében rejlő adottságokat a lehető legjobb módon, és ez a Mavic 2 Zoomra is igaz, ennek köszönhetően van például itt automatikus Dolly Zoom funkció, ami igazán különleges hatást kelthet, és leginkább profi filmekben lehet ezzel találkozni. A Mavic 2 Zoomban egyébként maradt a korábban alkalmazott 1/2,3 hüvelykes, 12 megapixeles érzékelő.

Galéria megnyitása
Így fest a gyakorlatban a maximális, négyszeres zoom.

Ennél a drónnál egy olyan fókuszrendszer dolgozik, ami a korábbinál 40 százalékkal gyorsabban teszi majd a dolgát, ez jól jön majd a zoomolással kombinálva, mert ez egyébként is több rutint fog igényelni, mint az egyszerű videózás. A DJI háromtengelyes stabilizátorra (gimbal) pakolta a kamerát, ami a közelítés mellett különösen hasznos, ilyen helyzetekben ugyanis a kép a megszokottnál is könnyebben remeghet be. Azoknak, akik részletes légifelvételeket akarnak lőni, a Super Resolution mód segít majd, ez több fotó összedolgozásából egy 48 megapixeles képet fog létrehozni. A drón rendelkezik egy beépített 8 GB-os kapacitású adattárolóval, ami egyébként a Mavic 2 Próra is igaz, de ez a háttértár csak egyfajta vészmegoldás mindkét esetben, és elsősorban a microSD memóriakártyák használatát ajánlja a vállalat.

A drónok repülési képességei is azonosak. A DJI gondoskodott arról is, hogy a Mavic 2 modellek ezen a téren jobban szerepeljenek, mint a 2016-os előd. Az újdonságok tovább képesek a levegőben maradni és fürgébben tudnak mozogni, ha a szükség úgy hozza. A készülékek repülési ideje a vállalat becslése szerint már eléri a 31 percet, ami csaknem 15 százalékos javulást jelent, és akár 72 km/h-s sebességgel is repülhetnek a megfelelő üzemmódba kapcsolva – ez pedig valamivel több mint 10%-os előrelépés a korábbi 65 km/h után. 6 kilométeres magasságba emelkedhetnek a Mavic 2 megoldások, és még 38 km/h-s szélben is stabilan állják majd a sarat.

Galéria megnyitása

A távirányítóra még 8 kilométeres távolságból is képesek lesznek az újdonságok Full HD-ben élőképet biztosítani, hála az OcuSync 2.0 átviteli rendszernek, aminek a sávszélessége eléri a 40 Mbps-ot legfeljebb 120 milliszekundumos késés mellett. A vezérlő a 2,4 és az 5,8 GHz-es sávokat alkalmazza, ezek között pedig automatikusan tudja megválasztani a megfelelőt. Támogatott itt a DJI Goggles használata is, ami egészen különleges élményt adhat a repülésekhez. A felhasználók dolgát nagyban megkönnyítheti a videózások során az ActiveTrack 2.0, ami rendkívül precíz automatikus követést tesz lehetővé akár változatos kameraállásokkal tarkítva is. És még azt is meg kell említeni, hogy több szenzor és eljárás (pl. APAS) is segíti majd a levegőben az eszközöket, hogy elkerüljék a tereptárgyakat.

Galéria megnyitása

Mi a helyzet az árakkal? A DJI Mavic 2 Pro nagyon jól sikerült, és a Mavic 2 Zoom is minden bizonnyal megtalálja majd a közönségét, de sajnos azzal számolni kell mindkét esetben, hogy a Mavic Próhoz képest az árazás fentebb kúszott. A Mavic 2 Próért a vásárlóknak 1450 eurót kell leszurkolnia, míg a Mavic 2 Zoom neve mellett 1250 eurós árcédula szerepel. Ilyenformán az újdonságok félúton lesznek a Mavic Pro és a professzionálisabb felhasználásra szánt Phantom 4 Pro V2.0 között, hiszen az előbbi 1000, az utóbbi pedig 1700 eurót kóstál.

Zárásául pedig mindenkinek ajánljuk szíves figyelmébe a Benéző legfrissebb adását, aminek éppen a drónok kerültek a középpontjába. Az alábbi képsorokban egyebek mellett a DJI Mavic termékcsaládjának két tagja is terítékre kerül, de szó esik az apró DJI Tellóról és a szigorúan profiknak szánt Inspire 2-ről is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward