Bemutatkozik az Xtreamer Ultra

Nálunk járt egy teszt erejéig az Xtreamer legfrissebb asztali médialejátszója, amely tulajdonképpen nem is médialejátszó, hanem egy teljes értékű HTPC. Vajon megéri a pénzét? A cikk végére ez is kiderül!

Bemutatkozik az Xtreamer Ultra

Bevezető

Galéria megnyitása
Már számos asztali multimédia lejátszó járt nálunk egy-egy teszt erejéig, legutóbb például az Xtreamer kínálatában található termékeket láttuk vendégül, egy kivételével. Most ezt pótoljuk, a gyártó legfrissebb lejátszóját helyezzük górcső alá, amely igazság szerint nem más, mint egy kompakt HTPC, ami ION2-es alapokon nyugszik.

A termék lelke egy 1,8 GHz-en ketyegő, kétmagos Intel Atom D525-ös processzor, ami elég a mindennapos, átlagos feladatokra, a mellette lévő ION2-es GPU pedig besegít, ahol tud. Az ION2 név egyébként egy GT218-as GPU-t  jelent, ami hatékonyan gondoskodik a multimédiás szolgáltatásokról. Multimédiás szolgáltatások alatt a HD és Full HD YouTube videókat, a HD és Full HD filmeket, valamint a Blu-ray tartalmakat értjük. A konfiguráció egyetlen hiányossága talán az lehet, hogy nem tartalmaz alapból 2,5 colos merevlemezt, de ezen könnyedén segíthetünk, a helye ki van alakítva. Amíg ezt nem tesszük meg, addig operációs rendszert csak külső adattárolóról futtathatunk, a géphez adnak is egy 8 GB-os pendrive-ot, amelyen ott van az Ubuntu 10.10 alapokon nyugvó Ultra OS.

Az Ultra OS egy egész korrekt operációs rendszer, de az USB 2.0-s csatolófelület és a pendrive sebességbeli limitáltsága miatt ezzel sajnos nem igazán jutunk előrébb, mindenképpen érdemes HDD-ről vagy SSD-ről gondoskodni (ezzel később még foglalkozunk).

Nézzük, hogy milyen specifikációkkal rendelkezik az Xtreamer Ultra és a cikk írásakor mennyibe kerül.

Galéria megnyitása

Most pedig lássuk, mit is kapunk a pénzükért!

Hardver

Az Xtreamer Ultra egy nagyobbacska dobozban érkezett, amely dizájn tekintetében hasonlít a korábban már bemutatott Xtreamer lejátszók dobozaira. A csomagolás hátulján a termék legfőbb specifikációiról kapunk képet.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A fehér dobozt kinyitva elénk tárul két újabb, kisebb doboz, amelyek a tartozékokat rejtik, valamint egy komolyabb csomag, amiben az Xtreamer Ultra lapul. A tartozékok között mindent megtalálunk, amire csak szükség lehet: a gyors üzembe helyezési útmutató mellett a tápadapter és a tápkábel is a csomag részét képezi, valamint az elmaradhatatlan távirányító és a hozzá tartozó elemek sem hiányoznak a dobozból. A gyártó egy HDMI kábelt is ad a pici HTPC-hez, aminek külön örültünk, mert sokan spórolják ki. Mivel a HTPC hátlapi videó kimenetei között nem találunk D-Sub portot, így kapunk egy DVI-I->VGA átalakító adaptert is. A dobozban az eddigieken felül még a HTPC talpa, a 2,5 hüvelykes adattároló beszereléséhez szükséges csavarok, valamint egy igazi különlegesség, egy akkumulátoros billentyűzet is van, a már említett 8 GB-os pendrive mellett. Ezen találjuk a szükséges drivereket, amelyek például Windows 7 telepítés alkalmával jönnek jól, és egy komplett operációs rendszert, ami az Ultra OS nevet kapta.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A HTPC előlapján két USB 2.0-s port, egy bekapcsoló gomb és egy reset mikrokapcsoló vár minket. A bekapcsoló gomb alatti két piktogram egy-egy LED-et rejt, amik a merevlemez aktivitásáról, valamint ki-/bekapcsolt állapotáról adnak információt. Az oldallapok a SideWinder-nél látottakhoz hasonlóan hűtőbordaként funkcionálnak, csak ezúttal van egy ventilátorunk is. A légkeverő csendesen dolgozik: a BIOS-ban beállíthatjuk, hogy százalékos értékben mekkora fordulatszámon üzemeljen, de akár a Smart üzemmódot is használhatjuk, ekkor a rendszer "okosan", a pillanatnyi helyzetnek megfelelően határozza meg, hogy éppen milyen hűtőteljesítményre van szükség. A gyártó egyébként a hűtőrendszer esetében 24 dB(A) körüli zajszintet határoz meg, ami tapasztalataink és a különböző fórumokban olvasott felhasználói vélemények alapján maximálisan hihető.

A termék hátulján már sokkal több érdekességet találunk. A csatlakozók között négy darab USB 2.0-s port, két audió csatlakozó (mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet), valamint egy optikai audió csatlakozó és egy Gigabites Ethernet port is lapul. Az eSATA 3 Gbps-os csatlakozó mellett egy HDMI port van, a sort pedig egy DVI-I csatlakozó, illetve a tápcsatlakozó zárja. Érdekesség, hogy az Xtreamer összes írott tájékoztatója 1.4a szabvány köré épülő HDMI csatlakozóról beszél, pedig az ION2-es "platform" hivatalosan csak HDMI 1.3a támogatást kínál. A termék specifikációi között a magyarországi hivatalos weboldal is 1.3a HDMI támogatásról tesz említést. Az viszont tény, hogy az ION2 GPU kínál 3DTV Play támogatást.

Eddig még nem tettünk említést az USB 2.0-s portok alatt elhelyezkedő csatlakozóról (a hátlapon): ez nem más, mint az infravörös távirányító kiegészítő vevőjének aljzata, amely azért jó, mert a vevőt bárhol elhelyezhetjük, ahol a távirányítóra rálátás van - persze csak amíg az IR Extender kábele elér -, a HTPC-t pedig nyugodtan elrejthetjük. A termékhez egyébként igény esetén akár 802.11n támogatást kínáló USB 2.0-s WiFi adaptert is lehet kapni, de ez nem a csomag része. Az említett adapterről korábbi cikkünkben találnak bővebb információt az érdeklődők.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az Xtreamer Ultra tetején egy műanyag lapka alatt találjuk a 2,5 hüvelykes merevlemez helyet, ami 12 mm-es vastagságig fogadja az adattárolókat (tehát a nem szabányos méretű, 1TB-os példányok is elférnek benne). Alap esetben nem jár az Xtreamer Ultra-hoz 2,5 hüvelykes adattároló, így ennek a beszerzése a felhasználók feladata. Maga a műanyag tető egyébként rögzítő keretként is funkcionál: a két oldalán elhelyezett furatok segítségével lehet hozzá rögzíteni az adott SSD-t vagy merevlemezt, majd az adattároló mehet is a helyére. Sajnos a kevés hely miatt a 2,5 hüvelykes öböl mellett találjuk az Intel Atom processzor és a GT218-as GPU hűtéséért felelős nagyméretű hűtőbordát, ami melegíti a merevlemezt.

A HTPC-hez kapunk egy talpat is, amit nagyon egyszerűen felszerelhetünk a termék aljára: csak a sínbe kell beilleszteni a talpat, majd a helyére kell tolni. Ezzel nagyjából el is mondtunk mindent magáról az Xtreamer Ultráról, de az ötletes kiegészítő, valamint a távirányító bemutatásával még adósak vagyunk.

Galéria megnyitása

A Média Center távirányító egy hasznos, de igazából átlagos kiegészítő, amely felépítését tekintve hasonlít a korábban tesztelt Xtreamer készülékek távirányítóira, csak azokhoz képest néhány extra gombot is tartalmaz. A termék segítségével irányíthatjuk a videó- és zenelejátszást, valamint a képnézegető funkciót is, sőt, a HTPC ki- és bekapcsolására is lehetőség van. A távirányító hátulján az elemtartó fedele egy flexibilis kis műanyag csíkkal rögzül az eszközhöz, így elemcsere alkalmával nem tudjuk elhagyni a fedelet, maximum távirányítóval együtt. Az IR távirányítóhoz - ahogy az a kellékek között látható - kapunk egy IR Extender kábelt is, így a HTPC előlapjának nem kell a távirányító számára láthatónak lennie, elég, ha az IR Extender vevőjét olyan helyre tesszük, ahol a távirányító jeleit fogni tudja. Ez egy nagyon hasznos kiegészítő, sokan örülni fognak neki.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A hagyományos távirányítónál sokkal-sokkal érdekesebb a beépített akkumulátorral ellátott billentyűzet. Az ékezetes billentyűket sajnos nem tartalmazó kiegészítő rendkívül jól használható a rendszerrel, igaz, vannak vele problémák is, de erről bővebben majd a következő oldalon. A pici billentyűzet egy többfunkciós megoldás: használhatjuk vezeték nélküli billentyűzetként és egérként (az érintőpadnak hála), és tartalmaz még egy lézerdiódát is, ami prezentációk alkalmával jöhet jól. A termék a billentyűkhöz háttérvilágítást is kínál, beleértve az egérbillentyűket, illetve a köztük elhelyezett "nyíl" billentyűket is.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Ahogy az a képeken is látható, a billentyűzet szélén bújik meg a termék beépített akkumulátorának töltésére használható mikro-USB port, tőle jobbra pedig egy kis fiókban találjuk az RF vevőt, amelynek segítségével a billentyűzet - 2,4 GHz-es rádiójelek alkalmazásával - kommunikálni tud az Xtream Ultrával. A billentyűzet bal oldalán található kapcsoló segítségével az eszközt könnyedén kikapcsolhatjuk, ha huzamosabb időre el szeretnénk tenni. A beépített Lítium-ion akkumulátor elvileg öt órán keresztül képes ellátni energiával a billentyűzetet, ha folyamatosan használjuk (be van kapcsolva a háttérvilágítás, gépelünk, stb.).

Szoftver és tapasztalatok

Az Xtreamer Ultrához jár a már emlegetett Utra OS (pendrive-on). Ez nem más, mint egy Ubuntu 10.10-es alapokon nyugvó operációs rendszer, amelyet az Xtreamer szoftvermérnökei finomhangoltak annak érdekében, hogy az tökéletesen fusson az adott vason, illetve minden olyan programot tartalmazzon, amelyre egy HTPC esetében szükség lehet.

Lehetőségek

Igazság szerint az Xtreamer Ultra tesztelését Windows XP-vel, Windows Vistával és Windows 7-tel is elvégezhettük volna, de mivel az ION2-es platformról korábban már készítettünk egy tesztet, amelyből a platform minden fontosabb tulajdonságával kapcsolatban információhoz juthatunk, így úgy gondoltuk, hogy inkább a különlegességnek számító Ultra OS-re helyezzük a fő hangsúlyt. Aki mégis inkább az ION2 platform Windows 7 alatti videó lejátszási képességeire kíváncsi, tekintse meg korábbi cikkünket, amelyben pont egy Atom D525-ös processzorral szerelt gép képességeit vizsgáljuk - egyebek mellett - az AMD Brazos platformjának képességeivel együtt. Erre tessék. Most pedig térjünk vissza az Ultra OS-re.

A profi Linuxosok a lenti szoftver láttán biztosan legyintenek, mondván ezt a disztribúciót némi munkával könnyedén össze lehet hozni saját kezűleg is, no de nem is nekik szánja a vállalat a szoftvert, hanem azoknak, akik kényelmesen, gondtalanul szeretnének kikapcsolódni és nem igazán érdekli őket a szoftver lelkivilága, csak használni szeretnék azt. Más kérdés, hogy előbb-utóbb úgyis kénytelenek lesznek megismerkedni a Linux operációs rendszer kezelésének alapjaival, ha módosítani szeretnének a rendszeren (például új alkalmazások telepítése, esetleges rendszerkarbantartás, stb.).

Bemutatkozik az Ultra OS

Galéria megnyitása

Nézzük tehát, hogy mit kínál az Ultra OS. Ez az operációs rendszer minden szükséges szoftvert tartalmaz, amelyek a mindennapi teendőink során jól jönnek. Van benne OpenOffice, különböző film- és zenelejátszó alkalmazások, Google Chrome és Firefox webböngésző, Facebook és Youtube gyorsindító menü, Skype, valamint komplett frontend is, amellyel médiacentert varázsolhatunk a kis konfigurációból. A frontend szerepét a méltán népszerű XBMC tölti be, amely hardveres gyorsítás melletti videó lejátszást, Youtube támogatást, képnézegetőt és zenelejátszót is kínál, méghozzá tetszetős, könnyen kezelhető menürendszerrel.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az operációs rendszer asztalán, jobb oldalon egy információs panel is van, amely a rendszerrel kapcsolatos legfontosabb információkat közli (IP cím, CPU terheltség, szabad adattároló kapacitás, stb.). További említésre méltó dolog, hogy az Nvidia driver lehetőséget biztosít a GPU hőmérsékletének ellenőrzésére, valamint a különböző üzemmódok közötti váltásra, de ez maximum csak kezdő Linuxosok számára lehet érdekesség.

A GPU hőmérséklete az Nvidia drivere szerint üresjáratban 58 Celsius fokos volt, míg teljes terhelés után 64 Celsius fokra emelkedett. A GPU esetében egyébként a driveren belül adaptív és teljesítmény módok között választhatunk: a teljesítmény mód maximális órajelen járatja az egységet, így maximális teljesítmény áll rendelkezésre, míg az adaptív mód az energiatakarékosságban segít, ugyanis a rendszer mérsékelt órajeleket és alacsonyabb feszültségeket alkalmaz.

Ha már a feszültségnél és a fogyasztásnál tartunk, mutatunk néhány fogyasztás értéket, amelyek képet adnak róla, hogy ebben a tekintetben nagyjából mire számíthatunk a termékkel kapcsolatban.

Üresjárat:

[list type="unordered"]

[*]21,7W (adaptív mód),

[*]24,2W (teljesítmény mód),

[/list]

Youtube 1080P-s videó:

[list type="unordered"]

[*]27W (adaptív mód),

[*]27,5W (teljesítmény mód),

[/list]

[bold]1080P-s H.264 videó:

[/bold]

[list type="unordered"]

[*]29,8W (adaptív mód),

[*]30,4W (teljesítmény mód).

[/list]

Tapasztalatok pendrive-ról és SSD-ről történő futtatás alkalmával

Első körben pendrive-ról indítva próbáltuk ki az Ultra OS-t, de az eredmény nem volt valami meggyőző: a rendszer nem volt elég rugalmas, a 720p-s YouTube és egyéb videók néha be-beszaggattak, egyszóval a pendrive alacsony írási/olvasási tempója miatt a felhasználói élmény nyúlós, darabos volt. Fogtunk egy éppen rendelkezésre álló, kicsit régi, de azért használható 64 GB-os Corsair SSD meghajtót, rápakoltuk az Ultra OS-t, frissítettük a rendszert, majd elkezdtük használni. Az operációs rendszer betöltődése sokkal gyorsabb lett és a felhasználói kezelőfelület is rugalmasabbá vált, nem beszélve arról, hogy így már a 720p-s és 1080p-s tartalmakat is zökkenőmentesen nézhettük, ami azért elvárható, tekintve, hogy mire találták ki a gépet.

A boot folyamathoz szükséges idő és az Ultra OS szoftverei 

A hardveres videó gyorsítás nagyon szépen működött - XBMC-n belül is, valamint Firefoxon belül is a YouTube videók esetében -, a zenelejátszásra és a fotónézegetőre szintén nem lehetett panaszunk, egyszóval minden tökéletes volt. Az ION2-es GPU hozta a formáját, szépen gyorsította a különböző tartalmakat és a rendszer a nagyobbacska - 25 GB-os - Blu-ray ripektől sem ijedt meg. Eddig multimédiás szolgáltatások tekintetében tehát nem érheti szó a ház elejét.

Átlagfelhasználói igényekre szintén elég az Intel Atom D525-ös processzor, ami a HT támogatásnak köszönhetően akár négy szálon is képes egyidejűleg dolgozni. A 4 GB-nyi rendszermemória szintén jó szolgálatot tesz, ha úgy szeretnénk internetezni, hogy egy időben több böngésző fület is megnyitunk, vagy egyszerre több alkalmazást is futtatunk. Játékra az ION2 GPU és az Atom processzor csak korlátozottan alkalmas, de ez valószínűleg nem lep meg senkit. A rendszer - a gyártó állítása szerint - 3D Blu-ray filmek megtekintését is lehetővé teszi, ehhez a HDMI 1.4a videó kimenetet, valamint egy 120 Hz-es képfrissítési ráta mellett üzemelő 3D-s monitort, illetve egy hozzá való 3D-s szemüveget kell használni. Mivel a teszt idején egyik feltétel sem volt adott, így a konfiguráció 3D-s képességeit sajnos nem tudtuk kipróbálni.

A távirányító és a vezeték nélküli, háttérvilágítással és beépített akkumulátorral ellátott billentyűzet

Galéria megnyitása
A mellékelt távirányítóval a kis HTPC-t könnyedén ki- és bekapcsolhatjuk, viszont az UltraOS menüjében már nem lépkedhetünk vele: az XBMC-t a mellékelt billentyűzettel tudjuk elindítani, ha mindenképpen vezeték nélküli vezérlésre van szükségünk (vagy rakhatjuk autó-indításba).

A billentyűzetnek egyébként jó a minőségérzete és nagyon ötletesre sikerült, de a gombok sajnos kicsit kicsire sikeredtek, így nagyobb kézzel/ vastagabb újakkal megáldott emberek számára egy picit nehéz használni, ugyanis egy gomb lenyomásával szinte biztos, hogy még egyet lenyomunk.

Ettől eltekintve jól lehet használni a billentyűzetet - ha már megszoktuk. Éjszaka az F2-es funkcióbillentyű lenyomásával előcsalogatható a billentyűzet-háttérvilágítás is, ami a gomb újbóli megnyomásával könnyedén kikapcsolható. A billentyűk megvilágítása nem egyenletes, de arra, hogy sötétben megtaláljuk a kívánt gombot, tökéletesen megfelel. A billentyűk mellett találunk még a kis klaviatúrán egy érintőpadot is, amely két egérgombbal rendelkezik.

Galéria megnyitása
Ezzel már meggyűlt a bajunk, ugyanis az érintőpad picit pontatlanul követi ujjunk mozgását és néha hajlamos egy-egy művelet végét dupla kattintásnak érzékelni, így olyan alkalmazást indít el, amit pont nem akartunk. Idővel a kezelést meg lehet szokni, de az érintés érzékelésének pontatlansága akkor is rányomja a bélyegét az amúgy kiváló kiegészítőre.

Prezentáció alkalmával hasznos lehet még a billentyűzetbe épített kis lézerdióda is, de a célközönség ezt a funkciót valószínűleg csak ritkán fogja használni, akkor is csak poénból.

BIOS

Az Xtreamer Ultra egy mini-ITX alaplapot alkalmaz. A BIOS-ban ugyanazokat a beállításokat találjuk, mint például egy Intel Atom alapú nettop esetében. Hogy pontosan hogyan is néz ki a BIOS? Erről az alábbi kis videó ad képet.

A mellékelt szoftver tehát összességében elég ütőképes, de ha mégsem nyerné el a tetszésünket, akkor még mindig lehetőségünk van Windows operációs rendszert telepíteni a termékre. Az ehhez szükséges driverek a pendrive-on lapulnak. A termék távirányítója tökéletesen kompatibilis a Windows Media Centerrel és a vezeték nélküli akkumulátoros billentyűzet is használható Windows alatt, így ebben a tekintetben sincs probléma, maximum többet kell állítgatni a szoftvereket.

Végszó

Galéria megnyitása
Az Xtreamer Ultra mindent egybevéve egy hasznos kis termék, ugyanis jól felszerelve, extra kiegészítőkkel kerül forgalomba, csak a 84 000 forint körüli végfelhasználói ára elsőre soknak tűnik. A nagyobb probléma mégsem ez, hanem, hogy véleményünk szerint az Atom felett egy kicsit eljárt az idő, napjainkban az AMD Brazos platformja olcsó multimédiás mindenesnek alkalmasabb, nincs szüksége külső videó vezérlő alkalmazására a filmek lejátszásához.

Ettől függetlenül, ha a bemutatott szolgáltatások, kiegészítők és tulajdonságok tetszettek, nem akarunk régebbi játékokkal sem nagyon játszani, de azért mindennapi átlagos feladatokra be szeretnénk fogni a rendszert, akkor tökéletesen megfelel az Xtreamer Ultra. Azt azért mindenképpen vegyük számításba, hogy a végösszeg - 2,5 hüvelykes adattárolóval együtt - 100000 forint körül helyezkedik majd el, így érdemes elgondolkozni azon, hogy mire is van igazából szükségünk, mert ha nem használnánk ki a plusz lehetőségeket, akkor jobban járunk egy „szimpla” médialejátszóval, már Dunát lehet velük rekeszteni, az Xtreamer kínálatában is találunk többet is. Annak pedig, aki kihasználná a teljes értékű operációs rendszer előnyeit, de nem szeretne házilag barkácsolni egy HTPC-t, érdemes elgondolkozni az Ultrán.

A felszereltsége és szoftvere nagyon jó, a legkomolyabb problémánk talán a touchpad pontatlansága, és a nem túl szerencsés merevlemez elhelyezés volt csak.

A tesztben szereplő Xtreamer Ultrát a CompMarket Hungary Zrt.-től kaptuk kölcsön, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Hasznos hivatkozások:

[list type="unordered"]

[*]Az Xtreamer Ultra hivatalos magyar weboldala

[*]Az Xtreamer Ultra hivatalos külföldi weboldala

[*]Xtreamer Ultra az iPon webshopban

 

[/list]

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap