Bemutatkozik az O!Play Mini Plus és a Wavi

Vendégül láttuk az ASUS O!Play családjának legfrissebb tagját és azt is megnéztük, mire képes a gyártó WAVI fantázianévre keresztelt hasznos kis kiegészítője.

Bemutatkozik az O!Play Mini Plus és a Wavi

Bevezető

ASUS O!Play Mini Plus - egy újabb nagyágyú?

Az elmúlt napok folyamán az ASUS O!Play családja egy újabb taggal bővült, amely kedvező árával, minőségi szolgáltatásaival és a sorozatra jellemző sokoldalúságával próbál majd hódítani a piacon. Az új termék az ASUS O!Play Mini Plus HD Smart TV nevet kapta és gyártója szerint nem csak az összes népszerű multimédiás tartalom lejátszására képes, hanem még számos internet alapú szolgáltatást is kínál. Ez utóbbiak között a YouTube mellett a Picasa és a FlickR is jelen van, sőt, néhány érdekesebb szolgáltatás támogatása is bekerült a kis újdonság repertoárjába, de egyelőre nem lőjük el az összes puskaport, minden kiderül majd szépen, sorban.

A legújabb O!Play esetében a gyártó korábbi állítása szerint ugyanolyan magasságban helyezkedik majd el az ajánlott végfelhasználói ár, mint a régóta kapható O!Play Air-nél, márpedig ez a tény elég combossá teszi e szerkezetet, melynek legfontosabb specifikációi lentebb leledzenek.

Ahogy az a fenti táblázatból is kiderül, szinte mindent tud a kis O!Play, amit ennyi pénzért elvárhatunk, sőt, rendesen túl is teljesíti az elvárásokat, így nagyon kíváncsiak voltunk rá, pontosan hogyan tálalja tudását.

ASUS Wavi: Full HD tartalmak egyik helyről a másikra hanggal, tömörítetlenül, vezeték nélkül

Az O!Play Mini Plus mellett egy másik érdekességgel is foglalkozunk, amely híreink között korábban már szerepelt. Ez a termék nem más, mint az ASUS Wavi, ami egy adóból és egy vevőből áll, ezek pedig maximum 25 méteres hatótávolságig képesek eljuttatni egyik pontról a másikra az 1080p-s videófolyamokat, természetesen hanggal együtt. Extra, hogy a vevő még USB 2.0-s portokat is tartalmaz, amelyek különböző perifériákat fogadhatnak, így a dolgozó szobánkban lévő PC-t könnyedén irányíthatjuk a nappaliból úgy, hogy kedvenc játékainkat az ott elhelyezett HD vagy Full HD televízión élvezhetjük - legyen szó konzolos játékokról vagy akár PC-s címekről.

A fenti táblázat nagyjából össze is foglalja, hogy milyen specifikációkkal rendelkezik a Wavi szett. A legfontosabb, vagyis az, hogy a szett pontosan mire képes, azonban majd csak néhány oldal múlva derül ki, mert a bemutatót az O!Play Mini Plus-szal kezdjük!

O!Play Mini Plus - a hardver

Az O!Play Mini korábban már járt nálunk, ám most végre vendégül láthattuk a napokban hivatalosan is bemutatott O!Play Mini Plus-t, amellyel hamarosan találkozhatunk a boltok polcain is. A pici kis asztali médialejátszó szokás szerint most is tetszetős, igényes dobozkában érkezett, amelynek külsején minden szükséges információt megkapunk a belül rejtőző újdonság képességeivel kapcsolatban.

A csomag kibontása után nagyjából a szokásos kiegészítőket, illetve tartozékokat találjuk, azaz megkapjuk a felhasználói kézikönyvet, a telepítő lemezt, valamint a tápadaptert, a távirányítót és a hozzá tartozó elemeket, plusz még egy A/V RCA kábelt is. Érdekesség, hogy a tápadapterhez kétféle kis fejet is kapunk, amelyek közül az egyik az európai szabványú, míg a másik az angol/amerikai szabványú konnektorokhoz használható.

A tartozékok közül maximum egy HDMI kábel hiányozhat, de a termék kedvező árát elnézve, ez az apró hiányosság talán megbocsátható (csak különös, mert az ASUS az elsők között kezdett el a lejátszóihoz kábelt adni).

Az O!Play Mini Plus nevéhez hűen valóban egy pici, kompakt asztali médialejátszó, ennek megfelelően merevlemezt sem tartalmaz és bővítőhelyet sem kínál neki. Ez tulajdonképpen nem is baj, tekintve, hogy a termék Gigabites Ethernet vezérlővel és 802.11n típusú WiFi adapterrel is rendelkezik, így nem jelent számára gondot a vezetékes vagy vezeték nélküli hálózati forrásból érkező tartalmak lejátszása. A forrás lehet például egy NAS is, amelyen kényelmesen, biztonságosan tárolhatjuk filmjeinket és egyéb tartalmainkat.

Természetesen akkor sincs baj, ha nem rendelkezünk hálózati adattárolóval, vagy akár hálózati eszközökkel sem, ugyanis a termék a rajta elhelyezett négy az egyben memóriakártya-olvasónak, az USB 2.0-s portnak és az eSATA+USB 2.0 kombó portnak köszönhetően külső adattárolókról is gond nélkül le tudja játszani a különböző tartalmakat - a filmek és videók esetében a lejátszás akár automatikusan is történhet, rögtön az adattároló behelyezése után. Ez utóbbi funkcióról a következő oldalon részletesebben is említést teszünk

A tetszetős kis szerkezet egyébként 151,85 x 106,7 x 29,03 milliméteres mérettel és mindössze 175 grammos súllyal bír. Az audió kimenetek között a szokásos optikai audió csatlakozó mellett analóg RCA audió kimenetet is találunk, igaz, ezt csak a mellékelt jack-RCA kábel segítségével tudjuk igénybe venni, ami egyébként kompozit videó kimenetet is kínál. A sorban találunk még egy HDMI 1.3-as portot is. A hátlapon ezeken kívül a már említett csatlakozók lapulnak: egy Gigabites Ethernet port, egy eSATA port, valamint az adapter tápcsatlakozója. Az előlapon az USB 2.0-s port mellett a fentebb már említett memóriakártya-olvasót találjuk, amely SD, MS, xD és MMC típusú adathordozókat egyaránt fogad. A jobb szélen az IR vevőegység kör alakú kis plexi ablaka látható - ez fogja a távirányító jeleit. A bal oldalon egy kék LED is található, amely a rendszer működéséről árulkodik. A LED a beállítások menüben kikapcsolható, így este kék fényével nem zavarja a felhőtlen kikapcsolódást.

Ha már egyébként szóba került a távirányító, vegyük szemügyre egy picit közelebbről őt is. A termék rendkívül tetszetős, fényes fekete borítással érkezik, ami eleinte nagyon tetszeni fog mindenkinek, de a későbbiekben, ahogy gyűlnek rajta az ujjlenyomatok, és egyre nehezebben tudjuk tisztán tartani, sajnos könnyen lehet, hogy némiképp változik majd a véleményünk (éljenek a csillogó műanyagok). A távirányító egyébként AAA formátumú elemekkel üzemel, szám szerint két darabbal, amelyek a csomag részét képezik.

A távirányító felépítésében semmi kivetnivalót nem találtunk: minden gomb kézre esik, ám egyes funkciógombok elhelyezkedését sajnos most is szokni kell - de nincs ez másképp egyéb új termékek esetében sem. Ami már elsőre is feltűnhet, az a FaceBook gomb, ami egyelőre sajnos nem tudja betölteni a funkcióját, hiszen a Facebook szolgáltatás támogatása majd csak egy októberi firmware frissítés alkalmával kerül be a készülék repertoárjába. Pont ez az oka annak is, hogy a kis "Like" gomb sem működik a távirányítón. Azaz működik, de a rendszer csak annyit ír ki megnyomásakor: "A szolgáltatás átmenetileg nem elérhető".

 

O!Play Mini Plus - szoftver és tapasztalatok

[bold]Kezelőfelület és fájlkezelő

[/bold]

Az O!Play Mini Plus esetében a felhasználói kezelőfelület az előző generációs O!Play Mini-nél tapasztaltakhoz képest kissé átalakult – természetesen előnyére változott. A főmenüben a beállítások mellett a filmek, a zenék, a fotók és az internetes tartalmak (IMS) egyaránt elérhetőek, sőt, még egy külön fájlkezelőt is kapunk. Utóbbiban a különböző könyvtárakat könnyedén másolhatjuk, törölhetjük, sőt, még át is nevezhetjük őket, vagy akár áthelyezhetjük egyik adattárolóról a másikra. Érdekesség, hogy a menüsor bárhonnan elérhető, akár filmnézés közben is, ehhez csak a "Menu" gobmot kell megnyomni. Így gyorsan kiléphetünk a beállításokhoz, majd onnan vissza a filmbe. Ha esetleg valamilyen beállítást gyorsan módosítani kéne, kényelmesen megtehetjük, majd a filmet folytathatjuk onnan, ahol abbahagytuk.

No, de térjünk vissza a fájlkezelőhöz. Az opció segítségével egyszerre több könyvtár kijelölésére is van mód, ami kényelmes fájl-, illetve könyvtármásolásra ad módot. A „Több kijelölése” opció segítségével egy új menü tárul elénk, amelynek segítségével nem csak több fájllal végezhetünk egyszerre műveleteket, de egyéb opciók is elénk tárulnak. A fájlok kijelölésével készíthetünk lejátszási listát (*.m3u) és akár még fotóalbumot (*.alb) is. Egy művelet alkalmával csak egyetlen partícióról dolgozhatunk. A már létrehozott lejátszási listát, illetve fotóalbumot a fájlkezelőn belül könnyedén szerkeszthetjük, ehhez csak a távirányító zöld-fehér gombját kell megnyomni. A fájlkezelőn belül egyébként USB 2.0-s adattárolók, eSATA HDD, memóriakártyák, UPNP eszközök, DVD meghajtó és hálózati megosztások kezelésére egyaránt lehetőség van.

Beállítások

A beállítások között megtalálunk mindent, amire csak szükség lehet. A különböző opciók ezúttal is nagyobb témakörökre bontva foglalnak helyet, így a tájékozódás nagyon egyszerű. A főbb menüpontok között a rendszerbeállításokat, az audió és a videó beállításokat, valamint a hálózati beállításokat és magát a firmware frissítésére szolgáló menüpontot találjuk. Utóbbinál lehetőség van mind online, mind pedig USB 2.0-s adathordozóról történő frissítésre, igaz, akkor amikor  nálunk járt a termék, az online frissítő felület nem működött és a gyártó hivatalos weboldalán sem volt friss firmware.

A beállítások között van még egy különlegesség, ami egyelőre sajnos nem működik, de októberben érkezik egy friss firmware, ami ezt a szolgáltatást is engedélyezi. Hogy miről van szó? A Facebook fiókról. A beállítások menüben tudjuk majd megadni Facebook felhasználói fiókunk adatait, majd ezután képeket oszthatunk meg  a Facebookon keresztül és a különböző tartalmak „lájkolására” is van mód. A távirányító pont ezért kapott külön „Like” gombot, azaz felfelé mutató hüvelykujjat.

[bold]Képek

[/bold]A képeknél a támogatott fájlformátumokkal semmi baj sem volt, mindent szépen lejátszott az O!Play Mini Plus, viszont az animált GIF fájlok esetében még mindig csak az első képkocka megjelenítésére képes a rendszer. A képek egyébként könnyedén elforgathatóak, nagyíthatóak (max . 16x). Az Option gomb lenyomásával előcsalogathatjuk a képekhez tartozó opciókat. Elforgathatjuk őket, beállíthatjuk, hogy lejátszás alkalmával milyen időközönként, milyen átmenettel kövessék egymást a fotók. Beállíthatunk véletlenszerű effektet és lejátszást is, sőt, természetesen még háttérzene hallgatására is van mód. Ezzel együtt a kép különböző beállításait is módosíthatjuk (fényerő, kontraszt, telítettség, színezet) – ezek az opciók itt is Videó beállítások néven szerepel. Az „I” gomb lenyomásával az adott kép EXIF információit is megtekinthetjük, már ha vannak.

Természetesen a menü gomb lenyomásával itt is előcsalogathatóak a főmenüben található menüpontok. Igény esetén kiléphetünk a beállítások közé, majd a különböző módosítások elvégzése után ugyanonnan folytathatjuk a képek nézegetését. A „Home” gombbal kiléphetünk a főmenübe, ám ekkor már nem léphetünk vissza a képnézegetéshez, legalábbis egy gombnyomással nem. A fotó menüponton belül az Option gomb lenyomásával tudjuk módosítani a képek rendezési feltételeit (Dátum szerint, A-Z, Z-A, Legújabbak szerint, Legrégebbiek szerint, Legnézettebb). Az „Ugrás mappára” menüponttal a kiválasztott kép könyvtárába léphetünk át. Kényelmes megoldás. A legfelső menüpont segítségével keresgélhetünk is a fotók között.

[bold]Zenék

[/bold]

A zenéknél ezúttal nem áll fenn az a korábban már kifogásolt kellemetlenség, amely azt okozta, hogy a fájlok lejátszásakor az első 2-3 másodpercet levágta a rendszer. Az O!Play Mini Plus-nál – és a frissítések jóvoltából remélhetőleg már a HD2-nél is – hibátlanul megy a zenék lejátszása. Egyetlen fájó pont talán az „.ape” fájlkiterjesztés hiányát említhetnénk, de cserébe kapunk „.flac” támogatást, ami már régóta szerepel a repertoárban.

A zene menüpontban találjuk a csatlakoztatott eszközökön elhelyezkedő zenefájlokat. Itt a fájlok nézetének és rendezésének beállítására az Option gomb lenyomásával van mód, ekkor ugyanis egy menü siet segítségünkre, amelyben többféle nézet opciót is találunk (Összes dal, albumok, előadók, évek, műfajok). A fájlokat rendezhetjük dátum szerint, ABC sorrendbe (A-z, Z-a), legújabbak szerint, legrégebbiek szerint és akár a nemrégiben lejátszott fájlokat is vehetjük előre.

A zenelejátszón belül ugyancsak az Option gomb segítségével tudjuk előcsalogatni a fájllejátszással kapcsolatos beállításokat (Egy dal ismétlése, Összes ismétlése, Véletlenszerű ismételt lejátszás, Ismétlés kikapcsolása).

Filmek

A filmek esetében maximálisan meg voltunk elégedve a termékkel, az ugyanis minden fájlt lejátszott, amelyek szerepelnek a támogatott fájlok listáján. A feliratkezeléssel szintén nem volt probléma, egyetlen esetben egy divx fájlnál találkoztunk egy furcsasággal: a feliratfájl esetében (SRT) a hosszú „Ő” és hosszú „Ű” betűk ékezetei helyett kalapok jelentek meg, de a karakterkódolást UTF8-ra állítva megszűnt a probléma. Ahogy az lenti képek közül a legelsőn is látszik, a formázott feliratok kezelése azért gondot jelent.

A filmek menüjében egyébként előnézeti kép megtekintésére is van mód, de ha ez minket zavar, akkor kikapcsolhatjuk. Az Option gomb itt is előhozza a már megszokott fájlrendezési opciókat, azzal a kiegészítéssel, hogy itt van lehetőség a DVD-k mutatására, valamint az Összes film listázására is, sőt, rendezhetjük a fájlokat méret szerint és a formátum típusa szerint is. Utóbbi esetben a fájlnév mögé biggyeszti a rendszer az adott tartalom fájlkiterjesztését is.

A filmeken belül az Option gomb megnyomásával előjön egy szép hosszú menü. Itt ugorhatunk időpontra vagy konkrét fejezetre, de ugorhatunk többféle léptékkel időtartamot (5-10-15-20-25-30 perc) is. A menüpontban a felirat és az audió sáv beállításait is elvégezhetjük, de a kép nagyítására és kicsinyítésére is van mód, sőt, a képarányt is módosíthatjuk. Hab a tortán, hogy a videó beállítások módosítására is van lehetőség (fényerő, kontraszt, telítettség, színezet). A filmen belül az „I” gomb segítségével információt kapunk a fájl paramétereiről. Ezzel együtt előre-, illetve hátra történő tekerésre is van mód (1,5x – 32x).

Az audió sávok kezelése zökkenőmentes volt: a DTS->sztereó konverzió tökéletesen üzemelt és gyakorlatilag nem is találunk olyan filmet, amellyel hang tekintetében baj lett volna. Sajnos többcsatornás erősítő nem állt rendelkezésre, így az optikai audió kimenet képességeit nem tudtuk felmérni.

 

[bold]Online tartalmak

[/bold]Az O!Play Mini Plus esetében az online tartalmakat az IMS menüponton belül találjuk. Itt jelen van a már megszokott Picasa és FlickR támogatás, sőt, a YouTube videók megtekintésére is lehetőség nyílik, hála a YouTube támogatásnak. Mindhárom esetben keresgélhetünk a tartalmak között. A szolgáltatások között internetes televízió- és rádióadások is jelen vannak, amelyek között ugyancsak keresgélhetünk, méghozzá műfaj, vagy akár konkrét keresőszó alapján.

A következő két szolgáltatás közül csak az egyiket aknázatjuk ki idehaza. Az AceTrax szolgáltatás tulajdonképpen egy online tartalomkölcsönző, amely Magyarországon egyelőre nem érhető el, viszont a Mediafly tartalommegosztó szolgáltatását könnyedén igénybe vehetjük.

Kapunk még tőzsdei információkat, időjárás-jelentés funkciót és egy RSS hírolvasót is. Összességében a fentiek közül már csak a Facebook támogatás hiányzik, amely október vége felé egy firmware frissítéssel válik minden O!Play Mini Plus tulajdonos számára elérhetővé.

[bold]O!Direct funkció

[/bold]Az ASUS O!Play Mini Plus esetében – csak úgy, mint a HD2-nél – elérhető az O!Direct szolgáltatás, amelynek segítségével képeket, videókat és zenéket továbbíthatunk asztali számítógépünkről vagy noteszgépünkről televíziónkra, méghozzá vezetékes és vezeték nélküli módban egyaránt, egyszóval rajtunk múlik, melyiket választjuk.

A szolgáltatás használata előtt telepítenünk kell az O!Direct segédprogramot, amely a telepítés végeztével a tálcán csücsül majd a többi futó alkalmazásunkkal együtt. Itt, azaz a tálcán semmi teendőnk nem lesz, ne is nézelődjünk, maximum arról kaphatunk információt, hogy mégsem kapcsolódik az O!Play Mini Plus a rendszerhez (No Device Connected felirat). Ha esetleg szembesülünk a felirattal, akkor ne pánikoljunk, hanem fogadjuk meg az alábbi sorokban található tanácsokat.

Először is az O!Play Mini Plus és az asztali- vagy mobil konfiguráció ugyanazt a hálózati maszkot kell, hogy használja, sőt, ugyanabban az IP tartományban is kell lenniük. A tűzfalon érdemes kiengedni az O!Direct szolgáltatást, de ha ez nem jönne össze, akkor ideiglenesen kikapcsolhatjuk a tűzfalunkat (akár az internetkapcsolat letiltása mellett). Ha ezzel megvagyunk, akkor válasszuk ki azt a fájlt, amit a PC-ről a HDTV-re szeretnénk streamelni. Ez lehet videó, fotó vagy akár zene is, csak az a fontos, hogy az O!Play Mini Plus HD által támogatott formátummal rendelkezzen. A fájlra jobb gombbal kattintva válasszuk a felugró menüből az O!Direct szolgáltatást. Ha ez megvan, a PC és az O!Play Mini Plus  csatlakozni fognak egymáshoz, ám első alkalommal még van némi extra teendőnk is. A csatlakozás kezdeményezése után az O!Play Mini Plus  kiír majd egy PIN kódot, amit a PC-n a jobb alsó sarokban felbukkanó O!Direct menübe kell beírni. Ha ez megvan, már mehetünk is a TV elé kikapcsolódni.

O!MediaShare

Ez a funkció okostelefonon vagy tábla PC-n tárolt tartalmak streamelését teszi lehetővé. A szolgáltatás használatához az Android Marketről le kell tölteni az O!MediaShare appot, majd azonnal használatba is vehetjük. Mi személy szerint - Androidos mobil hiányában - nem tudtuk kipróbálni a funkciót.

[bold]AutoPlay funkció

[/bold]

Ennek a szolgáltatásnak a lényege mindössze annyi, hogy az adott adattárolón létre kell hozni egy AutoPlay könyvtárat, amelybe a lejátszani kívánt filmeket kell belepakolni. Ahogy ezt az adattárolót az O!Play-hez csatlakoztatjuk, a mappa tartalmát elkezdi lejátszani a rendszer. Amennyiben az O!Play-t kikapcsoljuk, a következő bekapcsolásnál szintén elkezdi a rendszer az AutoPlay mappa tartalmának lejátszását. A mappát USB 2.0-s vagy eSATA merevlemezen, a támogatott memóriakártya típusok bármelyikén, sőt, még pendrive-on is elhelyezhetjük - a funkció mindenhol tökéletesen működni fog.

Fogyasztás és zajszint

Az O!Play Mini Plus üresjáratban, egy 2,5 hüvelykes külső merevlemezzel, élő LAN kapcsolat mellett 7,4W-os üresjárati fogyasztást produkált, míg 2,5 colos HDD nélkül 4,4 wattal is beérte. Full HD tartalom lejátszása mellett a maximális fogyasztás 8,2 wattos értéket képviselt, ugyancsak aktív LAN kapcsolat és csatlakoztatott 2,5 colos külső HDD mellett.

Az O!Play Mini Plus teljesen passzív hűtéssel rendelkezik, így sem üresjáratban, sem pedig működés közben nem zajong - ideális választás nappaliban a televízió mellé. A termék teljesen hangtalanul tölti be a szórakoztatóközpont szerepét.

 

ASUS Wavi - a hardver

Most, hogy az O!Play Mini Plus HD képességeit megvizsgáltuk, jöhet tesztünk második szereplője, az ASUS Wavi. Az ötletes kis vezeték nélküli kiegészítőről korábban már írtunk, igaz, akkor még nem személyes tapasztalatainkat osztottuk meg.

Most az ASUS magyarországi képviseletének köszönhetően végre kipróbálhatjuk, mire képes a két részből álló újdonság. A termék egy tetszetős, informatív dobozban lapul, amelyre ha pár pillantást vetünk, nagyjából már tudhatjuk is, hogy milyen kiegészítő lapul odabent. A csomag kinyitása után először az adó és a vevő tárul elénk. A két főszereplő mellett találunk néhány tartozékot is, ezek a doboz belső oldalfalában kialakított kis fiókokban lapulnak. A két tápegységet viszonylag könnyű megtalálni, hiszen ők szem előtt vannak, de a két HDMI kábel, valamint az USB 2.0-s kábel megtalálásához első körben kell egy picit kutatni.

 

Az adóhoz és a vevőhöz tartozó kellékek mellett találunk egy telepítő lemezt is a csomagban, mellette pedig egy felhasználói kézikönyv is a kínálat részét képezi, de a rendszer beüzemelése annyira egyszerű, hogy erre túl nagy szükségünk nem lesz.

 

A fenti képeken az adó- és a vevőegység látható - a könnyű azonosítás érdekében mindkettőn találunk egy-egy matricát, de alapjában véve sem nehéz őket megkülönböztetni egymástól. Az adó csak három csatlakozót tartalmaz: a bal szélen egy USB 2.0-s portot látunk, amellyel a készüléket a PC-hez vagy noteszgéphez kapcsolhatjuk, tőle jobbra egy HDMI port lapul, a sor végén pedig a tápcsatlakozót és magát a bekapcsoló gombot láthatjuk.

Ezzel szemben a vevőegységen a HDMI port, a tápcsatlakozó és a bekapcsoló gomb mellett két USB 2.0-s csatlakozó és egy Ethernet port található. Az Ethernet portot csak firmware frissítésre használhatjuk, a mellette lévő USB 2.0-s portokra pedig különböző USB-s perifériákat kapcsolhatunk - például egeret, billentyűzetet, kontrollert. A felhasználói kézikönyvben is benne van, de azért a kellemetlenségek elkerülésének érdekében mi is elmondjuk: az USB 2.0-s portokra semmilyen adattárolót sem szabad kapcsolni. Meg lehet próbálni, de működni úgysem fog.

Érdekesség egyébként, hogy a Wavi név a Wireless Audio Video Interaction szavak kezdőbetűiből áll össze.

ASUS Wavi - tapasztalatok

Most, hogy az ASUS Wavi szett felépítésével tisztában vagyunk, ugorjunk is egy hatalmas fejest a mélyvízbe: próbáljuk ki, mire képes a rendszer!

Beüzemelés

Amennyiben a szettet egy PC-hez szeretnénk csatlakoztatni, akkor a Transmittert, azaz az adóegységet magához a PC-hez kell kapcsolni. Első, és legfontosabb lépés, hogy az adót a mellékelt USB 2.0-s kábel segítségével a PC-hez kössük, majd ezek után áram alá kell helyezni a szerkezetet. Ha ezzel megvagyunk, telepíthetjük az illesztőprogramot. Az egész folyamat rémesen egyszerű. Miután a driver feltelepült, a HDMI kábel segítségével az IGP vagy a videokártya HDMI portjával is összekötetjük az adót. A fenti sorrendet tartsuk be, ha azt akarjuk, hogy kellemetlenségek nélkül, azonnal használatba vehessük a rendszert.

Ezek után a vevőt kell elhelyeznünk a kiszemelt televíziónál, vagy monitornál, majd a mellékelt HDMI kábel segítségével össze kell kötni a megjelenítőt a Reciever dobozkával. Az USB 2.0-s portokra egeret, billentyűzetet, vagy akár kontrollert és joystickot is kapcsolhatunk.

A próba

A két eszköz között 802.11 n típusú WiFi kapcsolat húzódik, méghozzű WPA2 PSK titkosítás mellett. Ennek megfelelően a driver telepítése után a tálcán meg is jelenik egy WiFi ikon - Windows 7-tel teszteltünk -, amely a kapcsolat tulajdonságairól árulkodik. A rendszerhez semmiféle beállítás nem tartozik, az adót és a vevőt nem kell összehangolni, hiszen azok automatikusan megtalálják egymást. Ha a kapcsolat bármi miatt megszakad, akkor a vevő újra megpróbál kapcsolódni az adóhoz, semmit sem kell tennünk. Amennyiben felépült a kapcsolat és minden hibátlanul üzemel, mindkét LED kéken világít mind az adón, mind pedig a vevőn. A kapcsolat megszakadásakor a vevő második LED-je narancssárgán világít, a kijelzőn pedig azt olvashatjuk, hogy a rendszer keresi a jelet. Akkor is figyelmeztetést kapunk, ha gyenge a jel: a Wavi százalékos formában tájékoztat a jelerősségről és rögtön szól, ha a jel erőssége nem elegendő a távolság áthidalásához. Itt érdemes azt is megemlíteni, hogy a jelátvitel tömörítés nélkül, veszteségmentesen történik, sőt, nem csak 1080p-s Full HD tartalmakat továbbíthatunk hanggal, hanem akár még 3D-s tartalmakat is, ha ehhez vannak megfelelő eszközeink, úgy mint 3D támogatással ellátott videóvezérlő, 3D képes megjelenítő, a rendszerhez való aktív vagy passzív 3D-s szemüveg.

A szett egyébként a WIHD technológiának köszönhetően 25 méteres maximális hatótávolságot kínál, azaz az adó és a vevő között maximum ekkora távolság lehet, persze csak úgy, hogy a két eszköznek szabadon rá kell látnia egymásra. Amennyiben "tereptárgyak" vagy falak nehezítik az 5 GHz-es rádióhullámok terjedését, akkor a 25 méteres hatótávolság jelentősen lecsökken. Egy normál téglafal esetén 3-7 méteres hatótávolságra számíthatunk.

Mi magunk a tesztek alkalmával nem tapasztaltunk semmiféle rendellenességet a szett működésében, minden üzembiztos volt, semmilyen kellemetlenség sem árnyalta be a Wavi használatát. Első körben egy légtérben, falak nélkül próbáltuk ki a rendszert. Nem túl meglepő módon az adó és a vevő hamar egymásra talált és rettenetesen stabilan üzemeltek: sem a közöttük járkálók, sem a WiFi router, sem egyéb dolog nem tudta kizökkenteni őket a feladatukból.

Második körben már bonyolítottuk a helyzetet, azaz egy átlagos téglafalat is beiktattunk az adó és a vevő közé: a két eszköz két külön helységben lapult, de így sem jöttek zavarba. Igaz, amikor 6-8 méterre növeltük közöttük a távolságot és átmentünk közöttük párszor, akkor már meg-megszakadt a jelfolyam. Érdekességképpen megnéztük azt is, hogy mi a helyzet, ha két falon kell áthatolniuk a jeleknek: a művelet esélytelen volt, gyakorlatilag nem tudtuk működésre bírni a szettet.

Az USB 2.0-s perifériák esetében nem vettünk észre lagot, igaz, átlagos HTPC-s feladatokat végeztünk az adott PC-n, játszani nem játszottunk. Az ASUS állítása szerint a lag mértéke rendkívül minimális, így gond nélkül használhatjuk játékra is a szettet. Tény persze az is, hogy valamekkora lag-nak mindenképpen lennie kell, már csak azért is, mert a jel több eszközön megy keresztül, és ez mind-mind idő, akármilyen gyors is a feldolgozás. Más kérdés, hogy a szettet nem játékosoknak készítették.

Kinek éri ez meg?

Főként azoknak, akik egyetlen, nehezen mozgatható asztali PC-vel rendelkeznek, amit HTPC-ként szeretnének használni, méghozzá úgy, hogy a lakást ne kelljen átkábelezni és a konfigurációt se kelljen minden alkalommal ide-oda pakolgatni. A Wavi itt jön a képbe, ugyanis a videókártya kimenetét tömörítetlenül továbbítja a másik szobában található HD vagy Full HD televízióra, sőt, még azt is lehetővé teszi, hogy a TV előtt ülve vezérelhessük is a másik szobában lévő gépet, azaz internetezzünk, vagy akár egymás után több különböző filmet, illetve egyéb tartalmat is megnézhessünk - mindet kényelmesen. Ott is jó alternatíva lehet a Wavi, ahol nem lehet kábeleket lefektetni, de egyik helységből a másikba mindenképpen továbbítani kell valamilyen módszerrel a tartalmakat. Ez utóbbira több lehetőség is kínálkozik, viszont a Wavi a maga nemében mindenképpen egyedülálló. Nem tud ugyan annyit, mint egy HTPC, de nem is kerül annyiba, másrészt képes arra, amire egy átlagos, 1080p-s tartalmak vezeték nélküli továbbítására való eszköz, sőt, még többre is, mert ugye USB 2.0-s perifériák kezelésére is lehetőséget biztosít, ami egyedi megoldássá teszi a piacon.

A Wavi összességében egy nagyon jól kitalált kis kiegészítő, ami egy korábban meglévő piaci rést töm be, méghozzá nagyon hatékonyan. Tény, hogy az eszköz nem valami olcsó, így a többség majd legyint rá, de rengeteg felhasználónak jelenthet óriási segítséget, és hát nekik készült.

Végszó

O!Play Mini Plus

Az ASUS O!Play Mini Plus összességében egy nagyon ütőképes kis asztali multimédia lejátszó lett, amely tökéletesen illik az O!Play sorozat tagjai közé. A termék már most, a legelső firmware-rel is hibátlanul, bosszantó kellemetlenségek nélkül használható, igaz, egy-két funkció még nem érhető el - például FaceBook és Daily Motion -, plusz most is van néhány félig magyarosított menüpont - hálózati csatlakozás menüje -, de ezektől eltekintve nagyon megéri a pénzét a termék.

Tulajdonképpen mindent kínál, amire csak szükség lehet, kezdve a Gigabites Ethernet porttól, a 802.11 b/g/n WiFi adapteren át az optikai audió kimenetig. Pozitívum az eSATA+USB2.0 kombó port jelenléte, ugyanakkor negatívum, hogy a termékhez nem kapunk HDMI kábelt. Mindent összevetve azonban, ezen az áron úgy véljük, hogy bőven megérdemli a kis O!Play az ajánlott vétel címet!

[bold]ASUS Wavi

[/bold]

A WIHD technológiát alkalmazó ötletes kis kiegészítő sokak számára lehet vonzó választás, ha az a cél, hogy egyik szobában lévő számítógépünk képét vezeték nélkül át tudjuk varázsolni a másik szobában lévő televízióra, sőt, a másik szobából még irányítani is tudjuk a konfigurációt. Egy fal esetén 3-7 méteres távolságok áthidalhatóak, de ha az adó és a vevő között nincs akadály, azaz a két egység rálát egymásra, akkor ez a távolság akár 25 méterre is kitolható. Ez utóbbi egy nagyobb terem esetében, vagy szabadtéri rendezvény alkalmával jön különösen jól.

A Wavi rendkívül stabilan és megbízhatóan üzemel, tulajdonképpen tökéletesen nyújtja mindazt, amit gyártója ígér. Egyetlen egy kellemetlen pont lehet, ami sokakat elriaszthat a termék megvásárlásától, ez pedig nem más, mint a 47000 forint körüli ár. Ettől függetlenül a Wavi egy ötletes, rendkívül jól működő kis kiegészítő, ami hiánypótló termék a piacon.

Az O!Play Mini Plus-t és a Wavi-t az ASUS magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward