Bemutatkozik az extrákkal teletűzdelt ASUS RoG Maximus VI Formula

Az ASUS Z87-es csúcsalaplapja 802.11ac támogatással, M.2 NGFF SSD bővítőhellyel és folyadékhűtő rendszerbe illeszthető hűtéssel érkezik - no meg számos hasznos és exkluzív szolgáltatást is felvonultat.

Bemutatkozik az extrákkal teletűzdelt ASUS RoG Maximus VI Formula

Megérkezett az ASUS legfrissebb RoG sorozatú alaplapja, amely a tuningolni is szerető játékosokat veszi célba. A remek felszereltséggel, rengeteg exkluzív szolgáltatással és minőségi audió rendszerrel érkező ASUS RoG Maximus VI Formula az Intel Z87 Express lapkakészlete köré épül, így LGA-1150-es tokozással rendelkező Haswell processzorokat fogad.

ASUS Maximus VI Formula
ASUS Maximus VI Formula

Az friss alaplap természetesen minőségi komponensekből épül fel. A minél stabilabb, minél tisztább és minél megbízhatóbb tápellátásról a RoG Extreme Engine DIGI+ III feszültségszabályzó modul gondoskodik, amely NexFET MOSFET-ekből, 60A BlackWing tekercsekből és japán 10K-s Black Metallic kondenzátorokból áll. A 8+2 fázisú tápellátással gazdálkodó deszka a 24-tűs ATX mellett nyolctűs, illetve négytűs CPU +12V EPS tápcsatlakozót is kapott. A rendszer energiatakarékos működéséért ezúttal is az ASUS EPU technológiája felel, de a sorból a TPU eljárás, illetve a ventilátorok hatékony vezérléséről gondoskodó Fan Xpert 2 technológia sem hiányzik.

Az ASUS Maximus VI Formula felépítése

A komponensek hűtéséről egy CrossChill névre hallgató hűtőrendszer gondoskodik, ami alapvetően passzívan üzemel, de G 1/4"-os furatokba illeszkedő fittingek segítségével bármikor folyadékhűtő rendszerhez csatlakoztatható, így a hőmérséklet szempontjából kritikus MOSFET térség üzemi hőmérséklete akár 23 celsius fokkal is csökkenthető, ami tuning alkalmával különösen jól jöhet, hiszen a jobb hűtés növeli a stabilitást.

ASUS Maximus VI Formula
ASUS Maximus VI Formula

Az új alaplap felső részét egy műanyagból készített hővédő lap védi a melegedő komponensek hőjétől, a hátoldalon pedig egy SECC acéllap foglal helyet. Utóbbinak kettős funkciója van: egyrészt megakadályozza, hogy az alaplap komolyabb terhelés hatására - a nehezebb komponensek miatt - elvetemedjen, de ezzel együtt a hűtés hatásfokát is javítja. Az acél hátlap néhány hűtőpad segítségével csatlakozik a melegedő MOSFET régióhoz, így hatékonyabbá teszi a hőleadást.

ASUS Maximus VI Formula
ASUS Maximus VI Formula

Persze a gyártó mérnökei nem csak a tuningosokra, hanem a minőségi hangzásra vágyó, már-már audiofil kategóriába tartozó felhasználókra is gondoltak. A Maximus VI Formula SupremeFX Formula audió rendszert kapott, amelynek hangminősége a hangkártyákéval vetekszik.

ASUS Maximus VI Formula
ASUS Maximus VI Formula

Az audió rendszer prémiumkategóriás komponenseket alkalmaz, így találunk itt ELNA audió kondenzárotokat és német WIMA filmkondenzátorokat is, amelyek a audiofil szintű hangminőségről gondoskodnak. Rajtuk kívül minőségi műveleterősítők is helyet kaptak a fedélzeten, de a sorban egy Cirrus Logic CS4398-es DAC (digitális/analóg konverter) is jelen van. A 120 dB-es jel/aj aránnyal érkező audió rendszerben egy Texas Instruments TPA6120A2-es fejhallgató erősítő is üzemel, ami akár a 600 ohmos fejhallgatók dinamikus, tiszta hangzás melletti megszólaltatására is használható. A minőségi hangzás érdekében az audió rendszert tartalmazó nyomtatott áramköri részt leválasztották a többi résztől, valamint földelését is elkülönítették, sőt, a komponensek még elektromágneses interferencia ellen védő borítást is kaptak annak érdekében, hogy semmi se állhasson a minőségi hangzás útjába.

Az új alaplap mellé egy ütős kis mini-PCIe Combo II bővítőkártya is jár, amely egyrészt kétsávos, ASUS WiFi GO! támogatással ellátott 802.11ac WiFi adaptert, másrészt egy Bluetooth V4.0-s adaptert is rejt. Az okos kis bővítőkártya "tudása" ezzel persze még nem ért véget, hiszen a másik oldalán egy M.2 NGFF típusú SSD meghajtókat fogadó bővítőhely is lapul, amely 22 x 42 milliméteres SSD kártyákat fogad. Ilyen SSD meghajtókat az Intel frissen bemutatott 530-as sorozatában is találunk.

ASUS Maximus VI Formula
ASUS Maximus VI Formula

A CrossfireX és SLI támogatással ellátott újdonság esetében a játékosokat számos exkluzív szolgáltatás veszi célba. A RoG Sonic Radar segítségével játék közben mindig tudható, honnan érkezik az ellenség, ugyanis a hangforrások helyét segít behatárolni a kijelzőn megjelenő kis radar ábra. A zökkenőmentes hálózati kapcsolatról a RoG GameFirst II technológia gondoskodik, amely a hálózati forgalom hatékony optimalizálásával éri el, hogy a válaszidő minél alacsonyabb lehessen, így a "ping" értéke mindig az elérhető legalacsonyabb szinten foglal helyet.

RoG RAMDISK
RoG RAMDISK

A csomag tartalmazza a RoG RAMDISK alkalmazást is, amely a rendszermemóriából különít el némi területet, így lehetőséget biztosít arra, hogy az ideiglenes fájlokat erre a területre helyeztessük át, ezáltal kímélhetjük a rendszerben elhelyezett SSD meghajtót a felesleges írási/törlési ciklusoktól, amelyek egyébként rövidítik élettartamát. Persze a helyzet nem ennyire drámai, ahogy azt egyik korábbi cikkünkben már említettük.

RoG UEFI
RoG UEFI

A fedélzeten egy RoG téműjú UEFI firmware kapott helyet, amely jól áttekinthető, remekül kezelhető, sokoldalú grafikus felhasználói kezelőfelületet és számos hasznos szolgáltatást kínál.

ASUS Maximus VI Formula
ASUS Maximus VI Formula

Az ASUS RoG alaplapsorozatának legújabb tagja hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, a termék várható hazai megjelenésével kapcsolatban azonban egyelőre nincs információ.

Az új alaplap legfontosabb tulajdonságai
Az új alaplap legfontosabb tulajdonságai

Az ASUS RoG Maximus VI Formula várható végfelhasználói ára jelenleg sajnos nem ismert.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward