Bekapcsolták a nagyon ritka Sony-Nintendo konzolt

Az egykori közös együttműködés gyümölcséből mára csak egy ismert példány maradt fent. Ezt kapcsolták be most.

Bekapcsolták a nagyon ritka Sony-Nintendo konzolt

Ahogy azt valószínűleg ezen a ponton már mindenki tudja, a Sony eredetileg a Nintendóval közösen akart konzolt készíteni. Az előbbi számára a CD-ROM formátum elterjesztése volt a legfontosabb, az utóbbi pedig valamivel ki akarta váltani a nagyon drága cartridge-technológiát. Annak idején a Sony még nem nagyon akart beszállni a konzol üzletágba, azonban a két cég között nem igazán működött az összhang, így végül szakítottak.

A Super Nintendo utódja, a Nintendo 64 még mindig kazettás adathordozóval került piacra, a Sony azonban nem akarta, hogy a fejlesztések kárba vesszenek, így inkább elkészítette saját konzolját: ez volt a PlayStation.

Kevesen tudják azonban, hogy az eredeti Sony-Nintendo együttműködésből készült néhány prototípus konzol. PlayStation SNES-ből összesen nagyjából 200 darabot gyártottak (ez tulajdonképpen a mezei SNES hardvere volt egy CD-meghajtóval), de a legtöbbet meg is semmisítették, miután a két vállalat nem jött ki egymással. Idén júliusban azonban egy apa-fia páros, Terry és Dan Diebold ráakadt valahogyan egy nem kidobott, működő példányra a világ talán legritkább konzoljából. Párosítottak is hozzá egy tápegységet (az ugyanis nem volt hozzá), aminek köszönhetően most végre be tudták kapcsolni a masinát.

Érdekes, hogy az ehhez tartozó kontrollerek úgy néznek ki, mint az SNES irányítói, ám az elejére mégis Sony PlayStation van írva, míg hátul gyártóként a Nintendo van megjelölve. A konzol egyébként rendben be is kapcsolt, azonban a CD-meghajtót nem sikerült működésre bírni: az úriemberek megpróbálták megjavítani, azonban nincs látható problémája: kap áramot, és az elkészített röntgenfelvételek alapján sérüléssel sem állnak szemben. Vélhetően tehát szoftveres gondról van szó, a Nintendo valószínűleg nem fejezte be annak idején a CD-meghajtóhoz való driverek implementálását - vagy ha be is fejezte, ezen a konzolon nincs rajta a megfelelő szoftver.

Ennek ellenére is öröm látni azért, hogy a konzoltörténelem eme ritka darabja a mai napig működőképes.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward