Bejelentette a világ első kijelző mögé rejtett kameráját az Oppo

Nem kell bemetszés, sem motoros mechanika, kompromisszum nélkül lehet gyönyörködni az egész előlapot kitöltő kijelzőben.

Bejelentette a világ első kijelző mögé rejtett kameráját az Oppo

2016 második felében a vállalatok elkezdték lefaragni az okostelefonok keretét, azóta egymást követik a vékonyabbnál vékonyabb kávával rendelkező szerkezetek, és most az Oppo egy újabb fontost fejlesztést mutatott be azért, hogy még szebbek lehessenek a készülékek. A mobiloknál a kamera elhelyezése sok fejtörést okozott a szakembereknek, és most az Oppo előrukkolt az eddig legjobb megoldással erre a problémára.

Az elmúlt években láttunk már alulra pakolt, félszigeten elhelyezett, bevágott, és motorosan mozgatott kamerát, sőt mi több, még a szétcsúsztatós dizájn is visszatért, ilyen kialakítást kapott a Xiaomi Mi Mix 3. A gyártók tucatnyi különböző formulával próbálkoztak már, de eddig egyetlen olyan megoldás sem volt, amiről most az Oppo lerántotta a leplet. A kínai alakulat sikeresen összehozta a megjelenítőbe rejtett kameramodult, itt nem kell a mozgó komponensek meghibásodásától tartani, és az a veszély sem áll fenn, hogy elrondítja a külső dizájnt az egység. Ugyanakkor nem volt egyszerű feladata a tervezőknek, hogy ezt megcsinálják, de úgy gondoljuk, kijelenthető, hogy ennél jobban nehezen lehetne megoldani a frontkamera helyzetét.

Galéria megnyitása

Az MWC Shanghai 2019 esemény keretében állította reflektorfénybe az Oppo ezt az újítását, ami így még magasabb szintre emeli a zavartalan kijelzőhasználat élményét. Ahhoz, hogy ez működhessen, a vállalatnak le kellett mondania a megszokott panel és kamera komponensekről. A kijelzőt a cég úgy alkotta meg, hogy a hordozó rétegnek egy nagyon magas áteresztő képességű anyagot alkalmazott, és át kellett alakítani a pixelstruktúrát is, hogy biztosított legyen a megfelelő fénytörés.

A kamera szerepét betöltő speciális egységről pedig azt lehet tudni, hogy egy kifejezetten nagy rekesznyílású optikával lett ellátva, és az érzékelő is átlagon felüli mérettel rendelkezik, hogy minél több fényt legyen képes befogadni és hasznosítani. Bővebben nem ment bele a részletekbe az Oppo, ami abszolút érthető, eddig még egy riválisa sem tudta ezt megoldani, szóval előnyben érezheti magát.

Galéria megnyitása

A vállalat azt is elmondta, hogy az így készült képeket különlegesen kell feldolgozni is, az egyedi algoritmusok nélkül nem lehetne elérni a megfelelő képminőséget.

A kijelzőn keresztül elkészült kép a vállalat minden törekvése ellenére sem tökéletesen tiszta, hanem egy kicsit homályos, de ezt három eljárással képes kiküszöbölni az Oppo. A fehéregyensúlyt itt a megszokottól eltérő módon kell beállítani, enélkül a színekkel gondok adódnának. Különleges HDR eljárást is bevet a vállalat, hogy szintbe tudja hozni a kiégésre hajlamos területeket az árnyékosabb pontokkal. És egy külön algoritmus fogja élesíteni is a képeket, hogy a részletek pontosan a helyükre kerüljenek. Arról nem esett szó, hogy mindezek gond nélkül fognak-e menni a videohívások során is, de remélhetőleg igen, hiszen ott is megfelelő képminőségre van szükség.

A vállalat elmondása szerint már közel tökéletes képminőséggel dolgozik a kamera a kijelzőn keresztül. Az Oppo az elérhetőségről túl sokat nem szeretett volna mondani egyelőre, de elvileg nem kell már sokáig várni, hogy ez megjelenjen egy kész termékben. Azt sem lehet tudni most még, hogy milyen képességekkel rendelkező okostelefonban fog megjelenni a speciális kamera, de szinte borítékolható, hogy valamilyen felsőkategóriás szerkezetben debütálhat, és eléggé vastag ára lehet majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap