Befutott KaiOS-re is a WhatsApp

A népszerű csevegő alkalmazás így már eggyel több platformot támogat.

Befutott KaiOS-re is a WhatsApp

A WhatsApp napjainkban az egyik legelterjedtebb alkalmazás üzenetek küldésére, és a sikerét elég nagy részben annak köszönheti, hogy nagyon sok rendszert támogat. Ez az egyike azon csevegőknek, ami a legtöbb kicsit is jelentős platformon ott van. És a WhatsApp abban is erősnek tekinthető, hogy világviszonylatban népszerű, szóval nemcsak a fejlett régiókban használják sokan, hanem például Indiában és elmaradottabb területeken is.

Ezek alapján nem meglepő, hogy úgy látta a fejlesztő, hogy a KaiOS operációs rendszert is célba kell vennie. A WhatsApp korábban már felütötte a fejét exkluzívan a JioPhone fedélzetén, ez a főleg Indiában elérhető eszköz a KaiOS meghajtásával érkezett. Ebből már lehetett arra következtetni, hogy a KaiOS-re általánosan is elérhető lehet majd a kommunikációs szolgáltatás, de azt egészen mostanáig nem lehetett tudni, hogy erre mikor kerülhet sor. Ettől kezdve minden készülékre telepíthető a WhatsApp alkalmazása, amin a KaiOS fut. Hazánkban a legismertebb a HMD Global által alkotott Nokia 8110 és a Cat B35, ami elsősorban a fizikai dolgozok körében népszerű.

Galéria megnyitása

A nyílt webes technológiákat használó rendszerre úgy alkotta meg a WhatsApp a kliensprogramot, hogy az viszonylag kevés energiaforrást igényeljen. Ez alapvető volt a fejlesztés során, hiszen a KaiOS olyan eszközökön szokott felbukkanni, amik nem eléggé erősek már az Android futtatásához, de még az Android (Go edition) szükségleteit sem teljesítik. A hivatalos adatok szerint 512 és 256 MB-nyi RAM-mal szerelt mobilokon lesz majd kényelmesen használható a KaiOS-re szabott WhatsApp, ez pedig le is fedi az összes jelenlegi készüléket. Információnk szerint pillanatnyilag éppen 20 mobil van forgalomban a KaiOS-sel világszerte, és ebből a kínálatból egy tucatnyi rendelkezik félgigás rendszermemóriával, a maradék nyolc pedig 256 MB-tal.

A WhatsApp érkezésével egyre színesebbé kezd válni az alkalmazáskínálat a KaiOS-en, ami megágyazhat a rendszer jövőjének. A mobilgyártók látva azt, hogy egyre erősebb a szoftveres összefogás a KaiOS mögött, nagyobb késztetést érezhetnek majd arra, hogy saját belépő készüléket adjanak ki ezzel felvértezve. Korábban a Google és a Facebook is támogatni kezdte ezt a rendszert, és a Twitternek is van már hivatalos applikációja. És mostanra már több mint 100 millió ilyen eszköz talált gazdára világszerte száznál is több országban.

Mint minden felületen, a KaiOS-en is végponttól végpontig titkosított a kommunikáció a WhatsAppon belül, és a funkciók java biztosított a megfelelő felhasználói élményhez. Ráadásul nemcsak, hogy telepíthető lett a WhatsApp erre a rendszerre is, hanem a következő hónapokban előre telepített szerepbe fog lépni. Tehát minden új készüléken az alapfelszereltség részét fogja képezni, ez pedig új felhasználókat is hozhat idővel a WhatsApp számára.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap