Befutott az Xperia C5 Ultra és az Xperia M5

A Sony mindkét új mobilja MediaTek chipre épül. A C5 Ultra a méretével, az M5 pedig inkább a képességeivel hódíthat.

Befutott az Xperia C5 Ultra és az Xperia M5

A Sony ezúttal két teljesen új okostelefonnal örvendezteti meg a nagyközönséget. Az Xperia termékcsalád kínálatát színesítő újdonságok egyike sem teljesen szokványos, mind az Xperia M5, mind pedig az Xperia C5 Ultra tartogat remek figyelemfelkeltő vonásokat.

Sony Xperia C5 Ultra

Lássuk először az Ultra jelzővel illetett készüléket, aminél ez a szó egyértelműen a méretre utal. Az Xperia C5 Ultra óriási, 6 hüvelykes kijelzővel került bevetésre. Itt biztosan perdöntő lesz a vásárláskor a méret, vagy így vagy úgy. A felhasznált panel remek képminőséggel fog egyébként szolgálni a Full HD felbontásnak és az IPS technológiának köszönhetően, ráadásul a Sony Mobile szakemberei jó szokásukhoz híven itt sem feledkeztek meg a Mobile BRAVIA Engine 2 képjavító használatáról. A kamerarendszerét talán az jellemzi legjobban, amit maga a Sony is állít róla: „Főkamera van a hátán... és az elején is”. Mindkét irányba 13 megapixeles egységek tekintenek, melyek Exmor RS szenzorra épülnek, ráadásul egyaránt LED-es segédfény támogatását élvezik. A szelfikamera különlegessége, hogy 22 mm-es a látószöge, hogy semmi ne maradjon le a fotókról.

A Sony az elmúlt időszakban egészen szoros kapcsolatot épített ki a MediaTekkel, ennek következtében mindkét új okostelefonba általuk gyártott chip került. Az Xperia C5 Ultra lelke egy MT6752-es, ami nyolc egyenrangú Cortex-A53 magot állít csatasorba 1,7 GHz-es órajelen, a grafikus feladatokat pedig egy Mali-T760 MP2 látja el benne. Ez a chip kiegyensúlyozott, komoly reményeket fűzhetünk hozzá, és vélhetően kiválóan teljesít majd minden helyzetben – a Snapdragon 615-tel említhető egy lapon, CPU fronton erősebb valamivel, míg a GPU-ja kicsit gyengébb. A telefon rendszermemóriája 2 GB-os, ami szintén rendben van a felhasznált lapkát figyelembe véve, ezen a ponton sem kell csalódnia az érdeklődőknek. A tárhely 16 GB-os, és ha megtelne, akkor sincs gond, mert bővíthető; ezáltal egy microSD közbeiktatásával pillanatok alatt lehet segíteni a dolgon. A kapcsolati képességek tárházában minden fontos elem szerepel. A 4G LTE hálózati modemtől kezdve az NFC chipig semmi nem hiányzik az Xperia C5 Ultra fedélzetéről. Van 802.11 a/b/g/n Wi-Fi DLNA-val és Miracasttal, A-GPS vevő, ami a GLONASS műholdakkal is együtt működik, Bluetooth 4.1 modul és még RDS-sel megtámogatott FM rádió is.

A készüléken az Android 5.0 lesz jelen, aminél az egyik legfontosabb extra, hogy olyan opciót is kínál, amivel egykezes használathoz lehet igazítani a felhasználói felületet. Ezen felül persze számos plusz képességet fog még felvonultatni, ahogy a korábbi Sony mobilok is. A japánok már hosszú ideje hódolnak az OmniBalance dizájnnak, és jelen esetben is ezt a szellemiséget követték a tervezők. A végeredmény egy nagyon letisztult szerkezet lett, ami mégis igazán szemrevaló a 164,2 x 79,6 x 8,2 milliméteres idomainak köszönhetően. A vállalat a 187 grammos okostelefont egy 2930 mAh-s kapacitású telepre bízta. A hatalmas házba nagyobb akkumulátor is elférhetett volna, mivel ez eléggé vérszegénynek tűnik. A vállalat állítása szerint két napot kibír majd egy töltéssel az eszköz vegyes használat mellett, de ezt az információt nem árt fenntartásokkal kezelni.

Sony Xperia M5

A nagyképű C5 Ultra után most ismerkedjünk meg közelebbről az Xperia M5-tel, ami ugyan eltörpül a testvére mellett, de a tudását tekintve szinte mindenben előtte jár. Az M4 Aqua utódjául szolgáló telefon változatlanul 5 hüvelykes méretű, azonban már 1920 x 1080 képpont tölti ki a felületét. Az IPS technológiával dolgozó panel itt is megkapta a Sony egyedi képjavítóját, a BRAVIA Engine 2-t, hogy valóban a lehető legjobb képminőséget tudja garantálni. Ezúttal már nem ikerkamerák vannak, de ez egyáltalán nem hátrány, sőt. Az előlapra ugyanaz a 13 megapixeles megoldás került, mint amit a C5 Ultra is használ az Exmor RS érzékelővel – igaz, itt a LED-es villanó nélkül, így rosszabb fényviszonyoknál azért nem tudja majd azt a minőséget produkálni, mint az óriás. A főkamerája viszont 21,5 MPixeles felvételek készítésére alkalmas, és egy hibrid autófókusz rendszert használ, ami villámgyorsan és hajszálpontosan állítja majd be az élességet minden helyzetben. Ehhez már segédfény is társul, ha pedig videózásra kerülne a sor, 4K-s támogatással szolgál, ami az izmosabb központi chipnek köszönhető.

Ahogy az már fentebb említést nyert, a színfalak mögött egy MediaTek lapka kapta a főszerepet. Nos, itt már a Helio X10, alias MT6795 bizonyíthatja a rátermettségét, ami jelenleg a MediaTek egyik legizmosabb megoldása. Ebben a chipben 2 GHz-es órajelen dolgozó ARM Cortex-A53 nyolcas várja, hogy bevetésre induljon, a grafikus feladatok felelőse pedig egy PowerVR G6200 feldolgozó egység. Ez a SoC szinte minden téren jól fog szerepelni (legfeljebb az igazán GPU-igényes játékok foghatnak ki rajta), főleg a multimédiás képességeit lesz érdemes szem előtt tartani. A rendszer nem kevesebb mint 3 GB-nyi memóriával gazdálkodhat, ami legfeljebb szélsőséges esetekben lehet szűk keresztmetszet. A háttértár 16 GB-os kapacitással szolgál a felhasználóknak, ami alapjában véve nem annyira kevés már, de figyelembe véve azt, hogy itt a 4K videózást is számításba kell venni, bizony jól jön majd a bővítési lehetőség. Az Xperia M5 akár a jelenleg elérhető legnagyobb, 200 GB-os microSD kártyát is tudja kezelni. A kapcsolati képességek lajstroma teljesen megegyezik az Xperia C5 Ultra által felvonultatottal. Van itt tehát 150 Mbps-os letöltési sebességet támogató 4G LTE modem, WLAN Miracasttal és DLNA-val, Bluetooth 4.1 modul apt-X-szel, A-GPS vevő (GNSS támogatás), NFC chip és FM rádió is, ami természetesen az RDS-nek sincs híján.

A készüléken az Android 5.0 Lollipop fut a Sony minden szükséges extrájával megspékelve. Külön ki kell emelni az Xperia M5 esetében, hogy vízzel és porral szemben is erősen védett, ami egészen pontosan azt jelenti, hogy megfelel az IP68 előírásoknak is. Ennek megfelelően a legfinomabb por sem juthat bele, és a víz is csak nagyobb nyomás vagy hosszabb idő alatt szivároghat át a „gátakon”. Szóval senkit ne zavarjon meg, hogy itt már nem szerepel az Aqua jelző, ettől függetlenül kiválóan bírja a vizet. A mobil kecses, de nem különösebben kompakt, 145 x 72 x 7,6 milliméteres a térfogata, a mérleg nyelve pedig 143 grammot mutat alatta. Az energiaforrás beépített, nem lehet házilag cserélni, ezzel a manőverrel érdemes lesz szakszervizhez fordulni. Az akkumulátor 2600 mAh-s kapacitással szolgál, ami átlagos ebben a méretben, ennek megfelelően a produkciója is átlagosnak ígérkezik majd. Az érdeklődők fehér, arany és fekete kivitelek közül választhatják ki a számukra leginkább megfelelőt.

A Sony Xperia C5 Ultra és az Xperia M5 is csak később, augusztus közepén fog kereskedelmi forgalomba kerülni, és mindkettő elérhető lesz két SIM kezelésére alkalmas változatban is. Sajnos a japán gyártó nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyibe kerülnek majd az újdonságok, de elég kövér árcédula kíséretében érkezhetnek, hiszen a középkategória felső, illetve a felsőkategória alsó szegmensét célozzák meg.

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward