Befutott az új Nvidia Shield TV és Shield TV Pro

Kettő újdonsággal állt elő az Nvidia, és mindkettő alapját a Tegra X1+ biztosítja, de más házban.

Befutott az új Nvidia Shield TV és Shield TV Pro

Már korábban kiszivárgott a hír, hogy az Nvidia készül az új generációs Shield eszközöknek a bevezetésére, és immáron hivatalosan közölhetjük ezt. A vállalat már szinte teljesen elengedte a konzolos vonalat, de továbbra is lehet a készülékeken játszani, csak már inkább a multimédiás oldal lett kiemelve.

Az Nvidia Shield TV Pro néven kínálja majd a korábbi dizájnt tovább örökítő készüléket, és az j Shield TV már egy jóval kompaktabb eszköz lett, amit könnyű elrejteni akár a televízió mögött is, de hordozhatóbb is az elődnél. A hengeres formában testet öltött Shield TV kevesebb csatlakozóval fog szolgálni, akinek kell például USB, annak a Shield TV Prót kell majd választania. A Shield TV csak 4 centiméteres átmérőjű és 16,5 cm magas mindössze 137 grammos tömeg mellett, míg a Shield TV Pro már 250 grammot nyom 15,9 x 9,8 x 2,6 cm idomokkal karöltve. De ne szaladjunk ennyire előre.

Az újdonságok az Android TV operációs rendszert elevenítik meg egy televízióhoz, vagy más megjelenítőhöz csatlakoztatva, ennek pedig az Android 9.0 adja az alapját, aminél még nincs újabb ezen a fronton, szóval a frissességre igazából nem lehet panasz. A szerkezetek olyan lehetőségekről gondoskodnak, mint a Chromecast 4K és a GeForce NOW támogatás, amivel a tulajdonosok bátran élvezhetik majd megfelelő infrastruktúra biztosítása után az Nvidia felhő alapú gaming szolgáltatását. A GeForce NOW egyebek mellett AAA címeket is felvonultat, lehet a Shieldekkel több játékos módot élvezni, vagy futtathatóak olyan androidos címek, amik néhány perces szórakozást nyújtanak, akár egy reklámblokk idejére.

Galéria megnyitása

A Shield TV Pro esetében a PLEX médiaszerver szolgáltatás is adott, ami sokaknak okozhat majd örömöt. Továbbá a digitális asszisztens megoldások, így a Google Assistant és az Amazon Alexa pedig már ismét mindkettő eszköznél támogatott, jól kihasználhatóak lesznek a gépek hangutasításokkal. És van itt támogatás a Google Home és az Amazon Echo irányába is, ennek hála a Shieldek okosotthonok részét is képezhetik szükség esetén, ezzel is még jobb élményről gondoskodva.

Az Nvidia minden esetben a továbbfejlesztett Tegra X1+ lapkát alkalmazza, amiről túl sok információt nem szeretett volna megosztani. Azt megtudhattuk, hogy az újdonság biztosan ugyanazt a felépítést használja, mint a Tegra X1, viszont 25%-kal nagyobb teljesítményre lesz képes, és jobban fog szerepelni az energiahatékonyság szempontjából. Ebből arra lehet következtetni, hogy egyrészt fejlettebb lett a gyártástechnológia, másrészt az Nvidia szakemberei megemelték a működési frekvenciát. A Tegra X1+ üzemel a feltételezések szerint az új generációs Nintendo Switch-ben is, de ezt hivatalosan nem kommentálta a cég. Ez már több mint 4 éves fejlesztés egyébként, ami kicsit lelombozó lehet, de az az igazság, hogy a multimédiás lejátszók körében még most is elképesztően erősnek számít, szóval használat közben aligha érheti kritika a tempóját.

Galéria megnyitása
Shield TV

A Shield TV apró, hengeres testében csak 2 GB-nyi rendszermemória kapott helyett mindössze 8 GB-os tárhely mellett. Ez a készülék rendelkezik egy Ethernet csatlakozóval, egy HDMI-vel (2.0b), valamint egy microSD-s bővítőfiókkal, hogy fentebb lehessen tornászni a tárkapacitását az offline tartalmak mentéséhez. Ezek alapján inkább a Shield TV Pro lesz az, ahol igazán ki lehet élvezni az eszköz képességeit. Ennél a modellnél a rendszerchip mellé már 3 GB rendszermemória és 16 GB-ra hizlalt tárhely kapcsolódik. És, ami még nagyon fontos, hogy a portoknak a kínálata jobb. Itt már kettő nagysebességű USB 3.0 aljazat is van a kelléktárban. A vezeték nélküli kapcsolatokban nincs eltérés, Bluetooth 5 modul (LE) és 802.11ac szabványnak is megfelelő, kétsávos, 2x2 MIMO antennás Wi-Fi van a Shieldekben.

Galéria megnyitása
Shield TV Pro

Az Nvidia az új Shield generáció bemutatása kapcsán kiemelte a Dolby Vision HDR, Dolby Atmos és a 4K felskálázás bevezetését. A Dolby Vision és a Dolby Atmos a képi világot és a hangzást fogja új szintre emelni különböző módszerekkel, és ahogy azt az Nvidia halkan megjegyezte, ezeket elsősorban a Netflix, a Vudu és a Prime Video alkalmazásokban lehet majd kiélvezni. Persze megfelelő tartalomra is szükség lesz minden esetben. A 4K felskálázás mesterséges intelligenciával fog menni, és akár HD minőségű tartalomból is képes lesz tisztább, részletesebb, élesebb UHD látványt kihozni valós időben. Ezt a Tegra X1+ számítási kapacitása fogja lehetővé tenni. És egyébként van HDR10 támogatás is, ha éppen arra lenne szükség.

Galéria megnyitása

Új távirányítót is készített az Nvidia a Shieldek mellé, ami elsősorban Bluetooth kapcsolattal fog kommunikálni, de egyébként kapott infrás egységet is, hogy a televíziók, hangprojektorok kezelésébe is be lehessen vonni szükség esetén – például hangerő kezelés vagy be-/kikapcsolás. A Shield Remote rendelkezik mikrofonnal, amit a hangutasításoknál, kereséseknél kell alkalmazni, és van benne háttérvilágítás, ami az esti kezelést nagyon meg fogja könnyíteni. Ez utóbbi funkció ráadásul mozgásra fog kapcsolni, így nem kell majd a világítás külön kapcsolóját sem keresgélni sötétben. Extraként van itt még távkapcsoló kereső is, ha elveszne ez, ami azért néha előfordul minden háztartásban. Elemekkel megy (2 x AAA) a távirányító, amit biztosít az Nvidia a csomagban, és egy elempárral nagyjából 6 hónapig fog menni az eszköz, mielőtt megérne cserére.

Galéria megnyitása

Az Nvidia Shield TV Pro november 5-étől lesz megvásárolható az Egyesült Államokban, a Shield TV pedig máris elérhető. Idővel szélesebb körben is forgalomba kerülhetnek a termékek. A Shield TV 150 dolláros ajánlott fogyasztói áron fut, a Shield TV Pro pedig 200 dollárt kóstál majd az USA-ban. Dedikált játék kontroller már nincs a Shield TV-khez, de venni természetesen lehet melléjük ilyen egységet is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap