Befutott az Android 10 szerényebb, Go edition kiadása

Még alacsonyabb memóriaigény és nagyobb biztonság, ezt nyújtja a friss fejlesztés.

Befutott az Android 10 szerényebb, Go edition kiadása

Az Android rendszerigénye az utóbbi években eléggé megnövekedett, és ezt a Google is látta, így létrehozta a „fapados” Androidot, ami a belépő kategóriás okostelefonok számára lehet megfelelő. Az első Android (Go edition) kiadás még az Android 8.1-nél jelent meg, most pedig már az Android 10 (Go edition) debütálásáról számolhatunk be, tehát abszolút sikeres projektről beszélhetünk.

A Google elmondása alapján már több mint 1600 készülék került bevetésre az elmúlt években az Android (Go edition) rendszerekkel, és világszerte 180-nál is több olyan ország van, ahol megvásárolhatóak ezek a masinák. Több mint 500 kisebb-nagyobb márka hozott létre ilyen okostelefont, és a cég állítása szerint a legolcsóbb készülékeknek a 80 százalékán van ez jelen, és már 30 dollár alatt is lehet mobilt találni a világban Android (Go edition) operációs rendszerrel. És most, hogy az Android 10 (Go edition) befutott, még több készülék kerülhet majd bevetésre ezzel felvértezve.

 

Galéria megnyitása

A Google általában néhány hónappal a főverzió után szokta publikálni a (Go edition) verziót, de most egészen hamar összeállt ez a változat is. És ahogy az ezen a szinten elvárható, olyan fejlesztések találhatóak benne, amiknek köszönhetően még jobb élményt lesz képes biztosítani szerény hardverkörnyezetben. Például jobb lett a memóriahasználat a hatékonyságot figyelembe véve, ennek köszönhetően gyorsabban lehet majd váltani az applikációk között. És nemcsak a váltás, hanem az indítás is jobb lesz, ugyanis az Android 9 (Go edition)-höz mérten 10 százalékkal hamarabb tölthetnek be az alkalmazások ezen a platformon. A Go edition Android minden izében arra lett optimalizálva, hogy 1,5 GB-nál kevesebb RAM-mal is jól tudjon teljesíteni, és ez mostantól csak még inkább igaz rá. És akár 4 GB-os adattárolóval is igénybe vehető, mert sikerült a felére csökkenteni a rendszer által elfoglalt helyet a Nougat (Go edition) után.

Nagyon fontos, hogy az Android 10 (Go edition) már magában foglalja azt az újfajta titkosítási megoldást, amit a Google az év elején harangozott be, és Adiantum névre hallgat. Erről nagyvonalakban azt kell tudni, hogy egy olyan technológiáról van szó, amit az AES hardveres gyorsítását nem támogató készülékeknél lehet majd bevetni, és megfelelő teljesítményt, valamint biztonságot tud nyújtani az adatok számára egészen olcsó okostelefonoknál is. Eddig voltak olyan készülékek, melyeknél a titkosítás használata jelentősen visszavetette a teljesítményt, de az Adiantum esetében ilyenről nincs szó.

Galéria megnyitása

Az Android (Go edition) ökoszisztémának szerves részét képezik a Go alkalmazások. A Google igyekszik olyan applikációkat készíteni erre az Android kiadásra, amik különösen jól mozognak nagyon szerény hardveren is. És folyamatosan arra gyúr, hogy a Go appok minél jobban viselkedjenek ilyen körülmények között. A Google Go rendszeresen kap optimalizálásokat az integrált Lens szolgáltatással együtt, a YouTube Go pedig akkor is jó szolgálatot tesz, ha az adatforgalommal kell spórolni. A Gallery Go képnézegető pedig az eszközökön futó gépi tanulási funkciókkal is szolgál 10 MB-os méretből. És itt már egy tisztább, de jobb képességekkel rendelkező fájlkezelő is akad, ami képes helyet felszabadítani az adattárolón.

Galéria megnyitása

És a Google még azt is megemlítette, hogy szerencsére a népszerű alkalmazások fejlesztői is egyre több esetben készítenek a programokból valamilyen csökkentetett hardverigényű változatot. Példaként emelte ki a keresőóriás az Ubert, a Facebook Messengert, a Twittert, és Spotifyt is, de sok más olyan applikáció akad még, amiből van fapadosabb változat megfelelő funkcionalitással felvértezve.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap