Bee Simulator – A virágpor legyen veled!

Vajon milyen lehet egy méhkas tagjaként a mindennapi élet? Milyen veszélyek, izgalmak és felfedeznivalók várnak ránk?

Bee Simulator – A virágpor legyen veled!

71 %
{{ average }} %
  • Bzzzzzz!
Szerzői értékelés
Szerző
71
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Nem ment el senkinek sem az esze, nem a híres és hírhedt Goat Simulator nyomdokaiban lépdel a következő állat szimulátor. Itt egy kicsit komolyabb dolgokról van szó. A méhek világszerte bajban vannak, és velük együtt mi is. A Bee Simulator egyszerre edukációs játék gyerekeknek vagy érdeklődő felnőtteknek és egy nagyon jó példa a játszva tanulásra. Igaz, hogy angol nyelvtudás kell hozzá, de látszik, hogy a készítők elsősorban a körülöttünk élő állat és növény világ bemutatását, valamint a méheket érintő kérdések, problémák minél szélesebb körének feldolgozását és elmesélését tűzték ki céljuknak.

Galéria megnyitása

A Varsav Game Studios indulásakor is érdekes projektekhez adta a nevét. Van közöttük űrbéli mentőkapszula szimulátor, Franz Kafka Átváltozás című művére alapozott játék és most a legújabb szerzeményük, a Bee Simulator.

Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.” Az Albert Einsteinnek tulajdonított mondattal leginkább az a baj, hogy még mindig nem tudjuk, nyilatkozott-e ilyet a zseniális fizikus. Az idézetnek először a Snopes.com próbált utánajárni, de nem sikerült fellelniük egyetlen Einstein-szöveggyűjteményben sem. Noha Einstein 1955-ben meghalt, a legendavadász oldal szerkesztői nem találtak 1994-nél korábbi említést a mondatról. Ennek a kilencvenes évekbeli találatnak a forrása két újságcikk, amelyek egy brüsszeli méhésztüntetés pamfletjét idézték. Ellenben a Quote Investigator blog rálelt egy 1941-es cikkre, amelyben Einsteinhez kötik a mondást – igaz, a Canadian Bee Journal megállapítása szintén nem tekinthető bizonyító erejűnek: „Ha jól emlékszem, Einstein volt az, aki azt mondta…” – kezdi mondatát a cikk szerzője. Az idézetek eredetének felkutatásával foglalkozó blog szerint a drámai állítás alighanem Maurice Maeterlinck belga író egyik 1901-es írásából való.

A játék maga hasonlóan borúlátó, de a hangsúlyt a tudatosításra, a figyelem felhívására és a játékos oktatása helyezi. Egyre inkább nyilvánvaló, hogy a jelenlegi rendszerrel problémák vannak.  Az emberiség által fogyasztott élelmiszerek 30-40 százalékának léte a beporzáshoz kötődik. A kutatók becslései szerint a méhek kipusztulása vagy számuk radikális csökkenése a gyümölcsök termését világszerte 23 százalékkal, a zöldségekét 16 százalékkal, a dió- és gabonafélékét pedig 22 százalékkal vetné vissza. Talán ezért is fontos, hogy méh-szemszögből is ránézzünk erre a helyzetre. Még akkor is, ha a felszínen egy bugyuta gyerekjátéknak tűnik csak a Bee Simulator.

Galéria megnyitása

Az első perctől kezdve egy dolgozó (honeybee) bőrébe bújunk és hősünknek megszületésétől kezdve rengeteg feladata lesz, ami nem merül ki abban, hogy virágport hord a kasba. Fel kell fedeznie a világot ami körbevesz minket. A berepülhető területek között lesz nagyvárosi park, pálmaház, állatkert, vidámpark és még sok érdekes helyszín. De nem csak repkedésből és a virágok megkereséséből áll az élet, a többi állattal is kapcsolatba lépünk. Gyűjtögethetünk makkot éhes kismókusoknak, verekedhetünk darazsakkal és ha valaki szeretett virágaink életére tör és letaposná, akkor mi fogjuk az aljas gonosztevőt elkergetni.

Galéria megnyitása

A fő küldetésszál folyamán a méhkas életét, a királynőt (helyesen mondva méhanyát), a dolgozókat is megismerhetjük és kiderül mennyi feladat és hány féle veszély lehet egy család életében. Érdekesség, hogy mi, dolgozóként terméketlen nősténynek számítunk, akinek a feladata az utódok gondozása, a nektár begyűjtése és az ehhez tartozó egyéb termékek (propolisz, viasz, méz, stb.) előállítása, de emellett például a védelem és a felderítés is.

Galéria megnyitása

Játékból is sok féle áll a rendelkezésünkre. Repülő versenyben kell helyt állnunk, harcokat vívhatunk darazsak, lódarazsak ellen, adott ritkaságú virágból kell gyűjtögetnünk, vagy épp le kell utánoznunk társaink táncát, amivel egy ritka virág helyét mutatják meg nekünk. Ezek a mini játékok egyre nehezebb kihívás elé állítanak minket, de fejlődési (tapasztalati) pontokat kapunk, ha sikerül megcsinálni őket.

Galéria megnyitása

És mire jók a pontok? A játékban főleg kozmetikai elemeket és tudást vehetünk segítségükkel. Ha arra vágyunk, megváltoztathatjuk a főszereplőnk kinézetét más fajtára, de vicces vagy furcsa külalakot is kaphat, mint például egy cyber méh formájában. Vehetünk kis sapkákat és egyéb kiegészítőket és azt is beállíthatjuk, hogy milyen színű csíkot húzzon maga után.

Ez az „öltöztetős” rész jó eséllyel inkább a gyerekeknek szól, de rengeteg tudásanyagot is magunkba szívhatunk a játék segítségével. Komoly adatbázisa van ugyanis a Bee Simulatornak a rovarok, növények és egyéb állatok terén. Ahogy bejárjuk a világot egyre több fajtával találkozunk és nem csak leírást és színes képeket kapunk róluk, de 3D modellen élethű ábrázolással is megtekinthetjük a gyűjteményünket. Ugyanis a kas egyik szegletében kis trófeaterem és múzeum/könyvtár vár minket.

A Bee Simulator elegendő komplexitást, humort és változatosságot rejt, hogy érdekes játék legyen belőle. Repülés közben külön „szűrőt” kell bekapcsolnunk, ha specifikus virágokat keresünk (Bee vision) és a sebességünket cukros ételek, gyümölcsök formájában feltöltött „nitróval” (Beetro) növelhetjük. A minket körülvevő világban könnyen eligazodhatunk, a fő és mellékküldetések pedig egy interaktív meséhez is hasonlíthatók. A párbeszédek tele vannak humorral, szóviccekkel és a készítők igyekeztek minden szereplőnek jellegzetes karaktert adni, legyen szó feledékeny mókusról, idős méhről, harcos darazsakról vagy akár a főszereplőről.

Galéria megnyitása

A játék által küldött üzenet egyértelmű: ha jobban megismerjük a környezetünket és azt a kölcsönhatást, amiben együtt élünk a sok féle állattal, növénnyel akkor talán jobban oda figyelünk arra is, milyen következményekkel jár az amit jelenleg a mezőgazdaságban teszünk. Ha egy lépéssel közelebb megyünk kiderülhet, hogy a méhek társadalma, családja hasonló a miénkhez és az egymásra utaltságunk legalább olyan fontos, mint az, hogy a másik nélkül súlyos problémákkal kell majd szembenéznünk.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Összefoglalás

Bee Simulator – A virágpor legyen veled!

Bee Simulator – A virágpor legyen veled!

Bee Simulator – A virágpor legyen veled!
Szerzői értékelés
71
%
Egy méhecske bőrébe bújva fedezzük fel a világot, játszva ismerhetjük meg a növényeket, állatokat és azt is, miért fontosak a méhek a világunknak.
Sokféle feladat vár minket és nagy a bejárható terület is, nagyon jó a játék humora és hatalmas, részletes oktató jellegű adatbázis van benne.
Főként gyerekeket céloz meg a játék, és akit az állatok vagy a környezet védelme nem érdekel, azt a mondanivaló sem fogja megérinteni.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap