Shop menü

BEADTA A DEREKÁT A GOOGLE, ENGEDI AZ ALTERNATÍV FIZETÉSI RENDSZEREK HASZNÁLATÁT

A fejlesztők ezentúl már nem kizárólag a Google fintech megoldására támaszkodhatnak, hanem a számukra előnyösebbet választhatják, legalábbis Európában.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Beadta a derekát a Google, engedi az alternatív fizetési rendszerek használatát

Az Apple és a Google egyre nagyobb nyomás alatt van globálisan, hogy engedjen a platformjain érvényre jutni más fizetési technológiákat is. A keresőóriás most úgy határozott, hogy lazít a korábbi szigoron, de nem nehéz azt belátni, hogy igazából már nem is nagyon van rá más lehetőséget.

Az Európai Unióban számtalan új szabályozás kerül bevezetésre, a DMA és a DSA révén, és ezeknek egy része kifejezetten a Big Tech szereplőkre, az úgynevezett „kapuőrökre” vonatkozik. Ennek része egy olyan törvénykezés is, mely alapján az Apple és a Google kénytelen lesz engedni a szabályozóknak például a fizetési megoldásokat tekintve. És a keresőóriás úgy határozott, hogy szeretne kicsit előre dolgozni.

Az új szabályok előre láthatólag 2023-tól lesznek bevezetve az Európai Unióban, de a Google Play Áruházban már mostantól lehetősége lesz a fejlesztőknek alternatív fizetési felületekre irányítani a vásárlókat. Legalábbis abban az esetben, ha teljesítik a vállalat erre vonatkozó előírásait. A Google egyébként a teljes Európai Gazdasági Térséget belevette a mostani lépésébe, szóval Izland, Liechtenstein és Norvégia is az érintettek között van.

Galéria megnyitása

A Google mostani döntése nyomán azoknál az alkalmazásoknál lehet majd bevonni alternatív fizetési rendszereket, amik nem játékok; szóval a mezei appokra vonatkozik ez a jelenlegi döntés. Le kell szögezni azt is, hogy csak alternatív opciókról beszélhetünk, tehát a fejlesztőknek a Google saját megoldását továbbra is mindenképpen támogatnia kell, csak innentől már fel lehet kínálni egyéb választási lehetőséget is, ha az előnyösebb a készítő számára.

Amennyiben alternatív rendszert használ a fejlesztő, akkor is fizetnie kell a tranzakciókat követően, szóval nem fog ez úgy menni, hogy innentől nem vándorol pénz a Google zsebébe. Viszont alacsonyabb „adót” szed majd a vállalat ilyen esetekben. 3 százalékkal kell majd kevesebbet a keresőóriás kasszájában hagynia azoknak, akik más alternatívák bevezetése mellett döntenek.

Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy a kifizetéseknek a 12 százalékára tart majd igényt a Google a korábbi 15% helyett, már amennyiben kisebb bevételű fejlesztőről van szó. Ha 1 millió dollárnál többet keres a programjai révén a csapat, akkor már 27%-os mértékű lesz a Google-adó, a korábbi 30%-os rész helyett.

Galéria megnyitása

A fejlesztőkkel szemben a Google több elvárást is támaszt abban az esetben, ha valamilyen alternatív fizetési lehetőséget biztosítanak a felhasználók számára. Meg kell azt oldania az illetékeseknek, hogy az általuk választott opciót kizárólag az erre lehetőséget nyújtó országokban, tehát az EGT területén lehessen elérni. Szóval megkerülhetetlennek kell lennie a rendszernek. Plusz bármilyen és akármennyi opciót sorakoztat fel az érintett, minden fizetési mód esetében gondoskodni kell a bármikor elérhető ügyfélszolgálatról.

Hogy ezzel a helyzettel mennyire lesz elégedett az EU, azt nem tudjuk, de valószínűleg azért is döntött a Google úgy, hogy már most elkezd az új törvények irányába mozgolódni, hogy mire ezek bevezetésre kerülnek, akkorra rendben legyen minden. Persze a cég minden bizonnyal azon lesz, hogy a saját érdekét szem előtt tartva a lehető legtöbbet hozza ki ebből is. Hiszen azt látni kell, hogy az Apple és a Google is foggal, körömmel kapaszkodik ebbe a bevételébe, arra hivatkozva, hogy ezek az összegek szükséges az ökoszisztéma fenntartásához, finanszírozásához.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére