Shop menü

BACK TO THE FUTURE: THE GAME – ELSŐ EPIZÓD

A Telltale Games új kalandjátékának hála végre részesei lehetünk annak, amit eddig csak nézőként volt lehetőségünk átélni.
Domján Gábor
Domján Gábor
Back to the Future: The Game – Első epizód

1. oldal

A Vissza a jövőbe trilógia kétségtelenül minden idők egyik legpatinásabb filmsorozata, mely az elmúlt 25 évben semmit sem veszített népszerűségéből. A Michael J. Fox és Christopher Lloyd főszereplésével készült alkotások tökéletesen vegyítették a vígjátékok, a kalandfilmek és tudományos fantasztikus filmek legjobb elemeit, nem csoda, hogy a széria a mai napig hatalmas rajongótáborral rendelkezik. Ezek a rajongók vélhetően egy kisebb szívinfarktuson estek át, amikor megtudták, hogy videójáték készül kedvenc filmjükből, hiszen az ilyen programok legtöbbje szimpla akciójáték, melyek még a közepes színvonalat sem ütik meg, és lerí róluk, hogy csak a gyors pénzszerzés céljából készültek. Aztán ahogy egyre több információt tudtunk meg a készülő programról, úgy vette át a kezdeti riadalom helyét a bizakodás. A Back to the Future: The Game (BTTF) ugyanis nem akciójátéknak, hanem egy point and click kalandnak készül, ráadásul a programot az a Telltale Games készíti, amelynek nagy szerepe volt a stílus feltámasztásában, gondoljunk csak az elmúlt években kiadott nagyszerű Sam&Max, és Monkey Island részekre. A fejlesztők új játéka a stúdió korábbi projektjeihez hasonlóan epizodikus formában jelenik meg, így sajnos nem élvezhetjük rögtön az egész kalandot. Ez lehet nem nyeri el néhányak tetszését, de nézzük a dolog jó oldalt, legalább nem kell még fél évet várnunk arra, hogy kipróbálhassuk a játékot, hiszen az első epizódra már most rátehetjük a kezünket.

1,21 gigawatt

A fejlesztés során kiadott videókból hamar kiderült, hogy a Telltale munkatársai kellő tisztelettel közelítettek a témához, és szerencsére nem a filmek történetét erőltették bele egy játékba, hanem teljesen önálló sztorit írtak hozzá. Ebben segítségükre volt Bob Gale, a filmek forgatókönyvírója, producere is, így biztosak lehetünk benne, hogy a BTTF eseményei nem lógnak ki a Vissza a jövőbe univerzumából. Az első epizód pár hónappal a harmadik film végét követően veszi fel a vonalat. Marty McFly visszatért saját idejébe a vadnyugatról, a DeLorean megsemmisült, Doki pedig családjával és időutazásra képes mozdonyával újabb kalandra indult az időben. Marty ezt követően semmit sem hallott barátjáról, egészen addig amíg egyik nap meg nem jelent a DeLorean, benne a jó öreg Einsteinnel (természetesen a kutyáról van szó). Első dolgunk természetesen annak kiderítése lesz, hogy miként került ide az autó, és hol van Doki. Utunk ezt követően a múltba vezet, ahol ismét meg kell mentenünk barátunk életét, miközben persze újból megbolygatjuk a tér-idő kontinuumot. Az első epizód alapján elmondhatjuk, hogy a sztori egyelőre jónak tűnik, kicsit olyan érzése van az embernek, mintha a negyedik film eseményeit játszaná végig.

 

2. oldal

Köszönhető ez az ízig-vérig eltalált Vissza a jövőbe hangulatnak, ami csak úgy árad a játékból. A két főszereplő, Marty és Doki természetesen adott, de emellett más, ismerős karakterekkel is össze fogunk futni, gondolunk itt George McFly-ra és Biffre, akik az epizód elején tűnnek fel. A helyszínek között is vannak olyanok, amiket egy az egyben a filmből vettek át, ilyen például az első film elején látott bevásárlóközpont parkolója, Doki háza, illetve Hill Valley központja (bár utóbbit kicsit átalakították, hiszen 1931-ben látogatunk el oda). Ám mindez mit sem érne, ha a zenék és a szinkron nem lennének a helyükön, de elmondhatjuk, hogy e téren első osztályú munkát végeztek a fejlesztők. Christopher Lloyd a filmeket követően a videójátékban is eljátsza Emett Brown szerepét, méghozzá igazán jól. Bár az elmúlt 25 év alatt sokat változott a színész hangja, így nem teljesen hasonlít a filmekben hallottakhoz, ennek ellenére jó munkát végzett. A prímet azonban a Marty-t megszólaltató AJ LoCascio viszi, aki kiköpött Michael J. Fox, nem találhattak volna nála alkalmasabb embert a munkára. A többi szinkronszínész nem ennyire kiemelkedő, de ettől függetlenül nem érheti panasz a munkájuket. A zenéket illetően nem lehet hiányérzetünk, hiszen a játékban többnyire a filmekben hallott zseniális számokat használtak fel. Ami a látványvilágot illeti, a program ebből a szempontból a Sam&Max és a Tales of Monkey Island nyomdokain halad, tehát erősen rajzfilmszerű grafikát láthatunk a játékban, kissé elnagyolt karakterekkel. Összességében nem néz ki rosszul a BTTF, de azért örülnénk neki, ha a Telltale összerittyentene már egy új játékmotort, mert ez már bizony kezd veszíteni fényéből.

88 mérföld/órás sebesség

Aki játszott már Telltale-es kalandjátékkal, annak bizonyára semmilyen meglepetést nem tartogat majd a játékmenet. Végig különféle fejtörők, feladványok állnak a továbbjutásunk útjában, melyeket Marty-val kell megoldanunk. Ehhez néha csak beszélgetnünk kell más szereplőkkel, kiválasztva a megfelelő dialógusokat, máskor pedig a környezetünkben lévő tárgyakat kell megvizsgálnunk, illetve összekombinálnunk egymással. A játékban szereplő feladványok nagyon ötletesek, és szerencsére a megoldásuk minden esetben logikus, az egyetlen hiba amit felróhatunk nekik, hogy nagy kihívást nem igazán jelentenek. Bár ha a Telltale eddigi munkáit nézzük, akkor ez várható is volt, hiszen az epizódikus játékaik első részében általában könnyebb fejtörők szerepelnek, valószínűleg nem szeretnék elijeszteni a potenciális, kalandjátékokban kevésbé járatos vásárlókat. Az eddigi tapasztalatokkal felvértezve reméljük hát, hogy a folytatásokban már egy fokkal összetettebb feladványok lesznek majd, mivel komolyabb kihívás hiányában elég hamar végig lehet rohanni a játékon. Ha minden beszélgetést megnézünk, akkor első alkalommal sem tart három óránál tovább az egész, második alkalommal (amikor már mindenre tudjuk a megoldást) pedig még egy óra sincs a játékidő.

3. oldal

Kicsit féltettük a Telltale Games-t, hiszen egy ilyen híres filmtrilógiát nem egyszerű átültetni videójáték formába, ráadásul amint az elmúlt években láthattuk, a filmek alapján készült programok az esetek nagy részében szörnyen rosszul sülnek el. A Telltale azonban sikeresen vette az akadályokat, és egy nagyszerű hangulatú játékot készített, és ha a folytatásokban a fejtörőknél kicsit jobban odateszik magukat a fejlesztők, akkor igazi klasszikussá válhat a sorozat. Ráadásul az egész évadért mindössze 25 dollárt kell fizetnünk, ami körülbelül a fele más játékok árának, már csak ezért is megéri egy esélyt adni a programnak.

Platformok: PC, Playstation 3

Tesztelt platform: PC

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére