AZZA Pyramid Mini 806 – Mini-ITX üvegpiramis, avagy mindent a szemnek

A Mini-ITX formátumú alaplapokat fogadó házba tökéletesen passzolnak az RGB LED világítással ellátott eszközök, ezeket ugyanis szinte minden szögből meg lehet csodálni, hála a négy edzett üvegből készített ablaknak.

AZZA Pyramid Mini 806 – Mini-ITX üvegpiramis, avagy mindent a szemnek

91 %
{{ average }} %
  • Egy piramis formájú Mini-ITX számítógépházat teszteltünk, ami ezúttal az esztétikumot helyezi előtérbe, de így is megad mindent, amire csak szükség lehet.
Szerzői értékelés
Szerző
91
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Előszó

A piramis szó hallatán általában nem a Mini-ITX ház az első, ami bevillan az embernek, hanem Egyiptom, egy együttes, vagy éppen egy olyan üzleti gyakorlat, ami főképp a kitalálói számára jövedelmező. Meg aztán a Mini-ITX számítógépházak rendszerint a kompaktságról és a praktikumról szólnak, nem a helypazarlásról. Ám az AZZA megoldásának akkor is van létjogosultsága, ugyanis formabontó dizájnnal rendelkezik, ami mágnesként vonzza a tekinteteket és az elismerő pillantásokat.

Extravagáns számítógépházakból manapság már bőven van választék, gondoljunk csak például az In Win speciális, olykor-olykor méregdrága termékeire – ebbe a kategóriába csatlakozik az AZZA Pyramid Mini 806 is, igaz, nem az extrém drága, csak simán a drága megoldások táborában foglal helyet.

A Pyramid Mini 806 egy figyelemfelkeltő jelenség, ami az aRGB LED alapú világításának köszönhetően még a gamer igényeknek is megfelelhet, sőt, az aRGB világításra még rá is tehetünk egy lapáttal, ha olyan komponensekkel szórjuk tele a házat, amelyek mindannyian rendelkeznek aRGB világítással. Ez manapság nem egy nehéz feladat, hiszen a memóriamoduloktól kezdve a videokártyákon át egészen az SSD meghajtókig minden kategóriában találunk már RGB LED-es világítással ellátott termékeket, sőt, még a 24-tűs ATX tápcsatlakozó is elérhető RGB LED világítással. A négy ablakon keresztül bármikor megcsodálhatjuk a működő és világító rendszert, így a Pyramid Mini 806 nem pusztán egy egyszerű számítógépház, hanem egy elegáns, stílusos kirakat is egyben.

Galéria megnyitása

A dizájn szerencsére nem megy a praktikum rovására, legalábbis nem vészesen, ugyanis 2,5 hüvelykes bővítőhelyeket így is kapunk. Akár 2,5 slotos videokártya is elfér a ház alján, valamint a szellőzés is kielégítő, hála a 120 milliméteres felső ventilátornak. Némi kompromisszumot jelent, hogy tápegységből nem használhatunk normál ATX formátumút, csak SFX kivitelt, ám ez manapság nem egy nagy probléma, hiszen az SFX tápegységekből is elég széles kínálat áll rendelkezésre, jó hatásfokú modellekkel, moduláris kábelezéssel, lapos tápkábelekkel, így ezek tökéletesen passzolnak a szóban forgó házba.

A processzorhűtő magassága azért 85 milliméter, mert az üveg oldallap nagyjából ennyit enged, plusz a rendszerhűtő ventilátor alatt is kell hagyni némi szabad helyet, hogy hatékonyan végezhesse feladatát. A processzorhűtőt akár kompakt folyadékhűtő szettre is cserélhetjük, ám ekkor számítani kell rá, hogy az alaplapi VRM áramkör az extra légáramlatok nélkül elkezd majd melegedni, ami esetenként a stabilitásra is kihatással lehet – ezt az utat ilyen kis légtérben nem biztos, hogy érdemes kipróbálni.

A tartozékok

A Pyramid Mini 806 alapjában véve nem egy óriási számítógépház, így sokkal kisebb dobozra számítottunk, ám az edzett üveglapok és a ház általános védelme miatt alaposan "kipárnázott" csomagban érkezett a termék, 65 x 60 x 60 centiméteres méretben. A gondos védelemnek köszönhetően tökéletes épségben viselte el a szállítás viszontagságait, maga a csomag pedig ötletes kivitelben került megvalósításra.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A doboz belsejében a házon kívül semmilyen kiegészítőt és tartozékot nem találunk majd, azok ugyanis házon belül, két külön tasakba csoportosítva várják, hogy rájuk leljünk. A tasakokban jelen van a 200 milliméteres PCIe Riser kábel, ami a videokártya beszereléséhez szükséges, míg egy másik tasakban tépőzáras kábelrendezőket, kábelrögzítőket, valamint a szereléshez szükséges csavarokat találjuk. Lényegében mindent megkapunk amire csak szükség lehet.

A ház külseje

A Pyramid Mini 806 formavilágának legkarakteresebb része a négy darab edzett üveglap, amelyeket eloxált alumínium keret vesz körül – a lapok 2 milliméter vastagok. Az edzett üveglapok a keretbe rögzítve foglalnak helyet a rendszerben, vagyis ezeket nem kell külön szerelhetni, fix kivitelben érkeznek. Az ezüst alumíniumlapok alsó és felső részén egyaránt van némi rés, amelyen keresztül beáramolhat a friss levegő, felül pedig távozhat a hardverkomponensek által termelt meleg.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az üvegeket gyárilag fóliázás védi kívül-belül, ám a fenti fotók készítse előtt csak a külső fólia tűnt fel, a belső így még rajta maradt a lapokon, ezért tompább egy picit az összkép. A ház előlapjára összesen két csatlakozó került: egy USB 3.0 Type-A, valamint egy 3,5 milliméteres Jack Audió, rajtuk kívül csak egy bekapcsoló gomb, illetve egy kéken világító Power Led lapul a kínálatban. Amennyiben a kék LED fényét zavarónak találjuk, nem muszáj bekötni.

A ház belseje és váza

A piramisba úgy juthatunk be, ha a ház alján található négy darab csavart kitekerjük. Ezek a csavarok fixek, még rugót is kaptak a könnyebb szerelhetőség érdekében, ezért jár a piros pont, de egy prémium kategóriás háznál ilyesmi azért talán már alapból is elvárható. A csavarok kitekerése után egyben húzhatjuk le az alumínium keretbe foglalt edzett üveglapos "sisakot", ami alatt 1,5 milliméteres SPCC acélból készített fekete váz bújik meg. A művelet után a tartozékokat tartalmazó tasakokhoz is hozzáférhetünk.

Galéria megnyitása

A váz egy Mini-ITX formátumú alaplapnak nyújthat helyet, alul egy SFX formátumú tápegység fér el egy maximum 280 milliméter hosszú, maximum 2,5 slotnyi magas videokártya társaságában. Hogy az adattárolókat hova lehet szerelni? Az előlapi port oldalán láthatunk egy érdekes kis lemezt, ami kézzel oldható csavarokat kapott: gyakorlatilag ide rögzíthetjük a 2,5 hüvelykes meghajtókat, méghozzá maximum kettő darabot, mindkettőt élére állítva. 

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A kábelmenedzsment a hely szűkössége miatt az alaplaptálcán látható kivágásban merül ki, de a mellékelt rögzítőket felhasználva azért igényesen beszerelhető minden komponens, főleg, ha lapos moduláris kábelekkel ellátott tápegységet választunk. A tápegység alatt egyébként szellőzőt is találunk, igaz, ide sajnos nem jutott porszűrő.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A videokártya alá viszont jutott egy szűrő, amely mágneses kerettel rendelkezik, valamint két kivágást is tartalmaz. Utóbbiakra azért van szükség, mert a házat ellátták két polifoam-szerű csíkkal annak érdekében, hogy a videokártya megtámasztása biztosított legyen. A szűrőt egyszerű kiszerelni és visszapakolni, az egyetlen hátrány az, hogy a művelethez magát a videokártyát is ki kell szerelni, ami már nem feltétlenül lesz egy kényelmes móka a PCI Express tápkábelek miatt, már ha olyan modellt választunk, amihez kell külön külső tápellátás.

Galéria megnyitása

A piramis kapott egy 120 milliméteres átmérőjű rendszerhűtő ventilátort is, ami méréseink alapján a 800 és 1800 RPM közötti fordulatszám-tartományon belül dolgozik. Ezt egy külön konzolra szerelték, amit oldalanként 2-2 csavar tart. Extraként a kábelek rögzítését is profi módon oldották meg: külön felcsavarozható sínben fut a PWM és az aRGB kábel, így nagyon ügyesen el lehet tüntetni a ventilátor kábeleit. Erre a konzolra egyébként egy 120 milliméteres hőleadó radiátor is kerülhet, ha a processzort kompakt folyadékhűtő rendszerrel szeretnénk hűteni.

A szerelés mozzanatai

A Pyramid Mini 806 nem csak azért különleges, mert szokatlan formavilággal érkezik, hanem azért is, mert a helykínálat miatt pont fordítva kell összeállítani a konfigurációt, nem úgy, mint egy klasszikus számítógépház esetében. A könnyebb szerelés érdekében a felső konzolt és a ventilátort kiszereltük, természetesen az alumínium kábelrögzítő sínnel együtt, így valamivel több hely maradt a különböző feladatok elvégzéséhez. A zökkenőmentes munkához szükség lesz egy normál hosszúságú, illetve egy rövid kivitelű "csillag csavarhúzóra", mindkettő lehet PH2-es, nálunk bevált.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Első körben a videokártyát kell a helyére pakolni, ehhez a csomagban találunk két csavart. A csavarokat kívülről, szemből nézve jobb oldalról kell a helyükre illeszteni, és ezzel egy időben a PCI Express tápcsatlakozókat is érdemes rögzíteni, hogy a házon belül már ne kelljen többet matatni a videokártya környékén. Ha M.2-es SSD kártyát használunk, az is most kerüljön a helyére.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A videokártya után következhet a tápegység. Két módszert használhatunk: vagy előre csatlakoztatjuk a szükséges tápkábeleket, és akkor a kábelmenedzsment lesz nehezebb, vagy bevállaljuk a beszerelés utáni csatlakoztatást, ami egy picit kellemetlenebb, de a kábelmenedzsment szempontjából szebb lehet a végeredmény. Mi utóbbit választottuk és nem bántuk meg. A következő lépcső az alaplap lesz, ám mielőtt a házba szerelnénk, végezzük el a processzor, a processzorhűtő és a rendszermemória beszerelését, ugyanis házon belül ezek a feladatok már nehezek lesznek. Az alaplaphoz hátlapi takarólemezre nem lesz szükség.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A következő fázis a különböző kábelek csatlakoztatása lesz, valamint esztétikus elvezetésükről is érdemes gondoskodni, egyenként, türelmesen haladva. A kábelmenedzsment esztétikus megvalósítása nem egy lehetetlen küldetés, viszonylag könnyen lehet vállalható összképet létrehozni, ám a szűkös helykínálat miatt hosszadalmasabb lehet a szerelés, mint egy normál, nagyobb méretű ház esetében. Ezen a ponton a ház különböző kábeleit is érdemes a helyükre vezetni (audio, USB, bekapcsoló gomb).

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Amennyiben a szükséges kábelek a helyükön vannak, jöhet a 200 milliméteres PCIe Riser kábel, ami az alaplap PCI Express slotja és a videokártya között teremt kapcsolatot. A kábel alsó részén egy furatot is láthatunk, ám ennek most nincs szerepe, ugyanis nem lehet sehova rögzíteni magát a foglalatot. A kábeleket a riser esetében  picit meg lehet hajlítani befelé, hogy az edzett üveg oldallaphoz ne érjenek hozzá, viszont arra érdemes figyelni, hogy ne törjük meg őket.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Ha idáig eljutottunk, jöhet az utolsó mozzanat, az adattároló beszerelése, már amennyiben szeretnénk 2,5 hüvelykes meghajtót használni. Az előlap felőli oldalon lévő kis tartót kicsavarva, a meghajtót élére állítva szerelhetjük be a helyére – ha kettő van, akkor mindkettőt. Itt már nem lesz nehéz elvezetni a kábeleket.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A végén a helyére csavarozhatjuk az edzett üveglapokat tartalmazó sisakot, így lényegében össze is állt a rendszer. Esetünkben a rendelkezésre álló alaplap nem tartalmazott aRGB tüskesort, csak klasszikus RGB-t, így a gyári rendszerhűtő világítását nem tudtuk működésre bírni, hiszen külön vezérlő sem volt kéznél, gyárilag ilyesmi pedig nem jár. 

Galéria megnyitása

Némi trükkel természetesen sikerült fényárat varázsolni a piramis csúcsára: külön külső vezérlő híján egy másik alaplap aRGB tüskesoráról vettük le a jelet. A másik opció egy Arduino alapú vezérlés lett volna, ám az időigényessége miatt kiesett a lehetséges megoldások közül. Aki hasonló cipőben jár majd a ház kiválasztásakor, vagyis a kinézett vagy meglévő alaplapján nincs aRGB vezérlő, ne essen kétségbe, külön is lehet ilyesmit kapni, ráadásul távirányítóval együtt, néhány ezer forintért. Ha viszont szinkronizálni szeretnénk az összes RGB LED világítást, aRGB tüskesorral ellátott alaplapot érdemes választani.

Néhány mérés

A szerelés végén természetesen be is üzemeltük a rendszert, majd megvizsgáltuk, hogyan alakulnak a hőmérsékletek üresjáratban, Prime95 terhelés alkalmával, illetve Prime95 és FurMark terhelés alatt. A ventilátorok vezérlését az alaplapra bíztuk, így a PWM funkció kiteljesedhetett a tesztek folyamán. Az automatikus ventilátor-szabályzás alkalmazása mellett az alábbi eredményeket érte el a tesztrendszer:

Galéria megnyitása

A mérések alapján komolyabb terhelés alkalmával eléggé melegszik a rendszer, de a kis légteret elnézve ez aligha meglepő. A várakozásainkat így is felülmúlta a kis piramis, hiszen rosszabb értékekre számítottunk. Azt viszont érdemes kiemelni, hogy itt a maximális terhelés okozta hőtermelés hatásait szemléltettük, azaz enyhébb terhelés alatt ennél hűvösebb lesz minden komponens. Jellemzően a játékok többsége alatt sem feltétlenül éri ekkora terhelés a rendszert, így megint csak alacsonyabb hőfokokra számíthatunk, mint amit a fenti diagram mutat.

Kíváncsiságból egy második méréssorozatot is elvégeztünk, ám itt már mind a rendszerhűtő ventilátor, mint pedig a processzorhűtő légkeverője maximális fordulatszámon pörgött. Hogy ez segít-e lejjebb szorítani a hőfokokat? Az alábbiakból kiderül:

Galéria megnyitása

Üresjáratban mind a processzor, mind pedig az SSD hőfoka nagyot csökkent, de az alaplap is hűvösebb lett. Terhelés alkalmával a kis légtér miatt ez az óriási előny szépen el is aprózódott, így a PWM alapú vezérléshez képest csak néhány Celsius fokos különbség mutatkozott az egyes terhelésformák alatt. Összességében a PWM vezérlés a kifizetődő, ugyanis lényegesen alacsonyabb zajszint mellett valósítható meg a hűtés, mint a fentebb említett maximális fordulatszám alkalmazásakor. És utóbbi ebben az esetben nem is hozott akkora előnyt, mint amekkora extra zajjal jár.

Zajszint és általános tapasztalatok

A gyári rendszerhűtő ventilátornak maximális fordulatszámon már kétségtelenül van hangja: itt a szélzaj mellé motorzaj is társul, éppen ezért nem érdemes csúcsra járatni a légkeverőt. Ez a ventilátor a 800 és 1800 RPM közötti fordulatszám-tartományon belül üzemel, zajszintje alacsony fordulatszám mellett tökéletesen elviselhető, ám 1200-1400 RPM környékén már hallhatóvá válik, e felett pedig zavaró is lehet, ha közvetlen mellettünk van a PC az asztalon – márpedig miért ne lenne?

Galéria megnyitásaAz összesített zajszint alaplapi PWM vezérlés mellett teljesen vállalható, kisebb terhelés alkalmával egyáltalán nincs zajongás. Játék alatt is csak a szélzaj, illetve a gyári processzorhűtő ventilátorának zaja kezd felerősödni, de ha fejhallgatót használunk, akkor ennek nincs jelentősége. A kis légtér miatt nem érdemes csúcskategóriás hardverben gondolkodni, ahhoz ugyanis nem elegendő a légcsere, így inkább a középkategóriát érdemes megcélozni mind processzor, mind pedig videokártya tekintetében, hogy a rendszerhűtés meg tudjon birkózni a rá bízott feladattal. Processzor terén érdemes a 95 W-os TDP keret körül maradni, videokártya terén pedig érdemes a 200 W alatti régióban nézelődni, még így is erős kis Mini-ITX rendszert dobhatunk össze.

A folyadékhűtő rendszernek ilyen pici légtérben nem biztos, hogy van értelme, ugyanis a VRM-re így nem jut megfelelő mennyiségű légáramlat, hiszen nincs processzorhűtő, ami szétfújja a levegőt a memóriamodulok és a VRM irányába. Ez a ház nem a nagy teljesítményű hardverről, hanem az extrém megjelenésről és a kirakatszerű dizájnról szól, így az RGB LED világítás rajongói itt aztán remekül kiélhetik magukat. Ha viszont mindenképpen folyadékhűtőt szeretnénk, lehetőleg ne gondolkozzunk tuningban, pont a VRM hűtésével kapcsolatos helyzet miatt.

Verdikt

A Pyramid Mini 806 egy üde színfolt a Mini-ITX számítógépházak szegmensében, hála a piramis formának, illetve a minőségi anyagfelhasználásnak. Noha a klasszikus Mini-ITX értékek távol állnak a terméktől – például a kompakt, helytakarékos felépítés –, ezért mégsem haragudhatunk rá, hiszen alaposan fel tudja dobni az asztalt a rendhagyó formavilág, a bármikor megcsodálható hardver, és a színes fényár is. A kirakatként funkcionáló újdonság nem is egy igazi számítógépház, sokkal inkább egy dísz, amire jól esik ránézni, mellesleg még funkciója is van.

Galéria megnyitása

A bővíthetőségre összességében nem lehet panasz, a szellőzés a lehetőségekhez mérten rendben van, valamint a szerelhetőséggel sincs különösebb probléma, amennyiben betartjuk a fentebb vázolt beépítési sorrendet. Egy középkategóriás gamer PC számára kiváló választás lehet a kis piramis, de otthoni mindenes PC-t is elszállásolhat, csak tartsuk ésszerű kereteken belül a TDP kereteket, ne akarjunk csúcskategóriás hardvert belezsúfolni, ahhoz ugyanis kevés a szellőzés, csak felesleges túlmelegedés lesz a vége.

-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.displayName }}
  • {{ product.description }}
Értékelés ({{ product.ratingCount }})
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.displayName }}

A Pyramid Mini 806 egy remek alternatíva lehet, ha unjuk a klasszikus Mini-ITX házakat, és inkább valami egyedibb, látványosabb, szokatlanabb házat keresünk leendő vagy meglévő Mini-ITX konfigurációnk számára. Az újdonság a prémium kategóriát képviseli, ennek megfelelően árcéduláján is elég borsos összeg szerepel: rendszerint 100 000 és 110 000 forint között mozog az ára, most azonban akciósan akár 94 090 forintért is haza lehet vinni.

Arra figyeljünk oda, hogy a kiszemelt alaplap lehetőleg rendelkezzen aRGB tüskesorral, különben a felső ventilátor nem fog világítani, csak akkor, ha külön külső vezérlőt vásárolunk hozzá néhány ezresért – de így az aRGB szinkronizáció lehetőségét elveszítjük. Mérlegelni kell, mit is szeretnénk, ennek megfelelően kell összeválogatni az alkatrészeket.

Az AZZA terméke jól vizsgázott a tesztek során, különlegessége miatt mindenképpen kiérdemli az ajánlott vétel címet!

Összefoglalás

AZZA Pyramid Mini 806 – Mini-ITX üvegpiramis, avagy mindent a szemnek

AZZA Pyramid Mini 806 – Mini-ITX üvegpiramis, avagy mindent a szemnek

AZZA Pyramid Mini 806 – Mini-ITX üvegpiramis, avagy mindent a szemnek
Szerzői értékelés
91
%
Az AZZA Pyramid Mini 806 egy rendhagyó Mini-ITX számítógépház, ami különleges dizájnjával próbálja rabul ejteni leendő tulajdonosai szívét.
- Különleges, szokatlan forma
- Minőségi anyagválasztás
- Igényes kivitel
- A szükséges hardver elfér benne
- A szellőzés a kis légtér miatt sem rossz
- Az RGB LED rajongók is megtalálják számításaikat
- Picit borsos ár
- Nagy teljesítményű rendszert nem érdemes beépíteni, annyira jó szellőzés azért nincs
- A hardverkomponensek beépítését pont fordított sorrendben kell elvégezni, ami elsőre okozhat kellemetlen perceket
- A döntött edzett üveg vonzza a port, és a por a világítás miatt hamar meglátszik
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap