Shop menü

AZ USA KORMÁNYZATI VIZSGÁLATOT INDÍTOTT A HUAWEI MATE 60 SZÉRIA MIATT

Az Egyesült Államok érdeklődését is felkeltette a Huawei új mobiltelefonja, mindenkit sikerült a cégnek meglepnie, de a kormány ennek nem igazán örül.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az USA kormányzati vizsgálatot indított a Huawei Mate 60 széria miatt

A Huawei-t az Egyesült Államok 2019 óta próbálja radikális eszközökkel ellehetetleníteni. Azonban ahelyett, hogy a vállalat összeomlott volna a rengeteg korlátozás miatt, és évről évre egyszer szerényebb termékeket hozna ki zsugorodó közönségnek, most teljesen egyedi fejlesztéseket húzott elő a kalapból még a fogyasztói eszközök frontján is – ami egyébként a legnehezebb helyzetben van.

A vállalat először bejelentette a Mate 60 szériát, mostanra pedig a Mate X5 is befutott, szóval az elmúlt napokban felpörögtek az események, és egyre többen beszélnek arról, hogy a Huawei visszatér.

Sorra jönnek a különböző elemzések annak kapcsán, hogy milyen komponensek találhatóak a mobilokban, és hogy azokat kik gyártják. Még az is érdekes, hogy maguk a gyártók milyen eljárásokat alkalmaznak az eszközökben felhasznált alkatrészek esetén. Mindenki felkapta a fejét arra, hogy mit tudnak a mobilok.

Galéria megnyitása

A Mate 60 Pro több szempontból is világelsőnek számít. Elsőként sikerült itt megvalósítani, hogy akár telefonhívásokat is lehessen vele indítani műholdas összeköttetés mellett. Már azt is tudjuk, hogy a mobilban található rendszerchip elsőként biztosít HT támogatást, a 8 mag mellett 12 szálat kezel. A vállalat rengeteg pénzt költött fejlesztésekre az elmúlt években, hogy talpont tudjon maradni, és a chipgyártók támogatására is gondolt, amibe a kormány is beszállt. Nagyon sok chipgyártással kapcsolatos fejlesztés valósult meg Kínában az utóbbi időben kormányzati támogatással.

Az újdonságokban használt Kirin 9000S esetében az Egyesült Államok több dolgot is vizsgálhat. A lapka minden jel szerint a SMIC gyárában készül, és egy olyan „fejlett” 7 nm-es eljárással, amiről korábban azt gondolták, hogy sosem fog a cégnek összejönni. Azért gondolták, hogy ebből nem lehet semmi, mert eltiltották a holland ASML-től a SMIC bérgyártót, így nem férhetett hozzá az EUV eljáráshoz szükséges berendezésekhez. Ezért is tettük idézőjelbe a fejlett szót fentebb, mivel a SMIC még a DUV eszközökkel képes volt megalkotni a saját 7 nm-es csíkszélességét.

Galéria megnyitása

Az USA minden bizonnyal azt is közelebbről megvizsgálja, hogy a SMIC tényleg betartja-e a rá vonatkozó korlátozásokat. De a kormánynak minden bizonnyal az is érdekes a Kirin 9000S kapcsán, hogy a lapka 5G mobil hálózati modemet használ. Az egyik legnagyobb szankció az volt, hogy minden 5G modemtől elzárták a céget, és mindenki arról beszélt, hogy egész egyszerűen nem lesz 5G-s Huawei okostelefon a jövőben. Ehhez képest eltelt 4 év, és itt van egy olyan eszköz, ráadásul a jelek szerint a gyakorlatban nincs látványos lemaradása más csúcsmobilokhoz képest.

Rengeteg kérdése van a kormányzatnak a Huawei Mate széria legújabb készülékei kapcsán. Még az 5G modem is egy dolog, de az önmagában nem elég az 5G támogatás biztosításához. Kellenek a modem köré egyéb komponensek, különböző jelerősítők, antennák, szűrőegységek, és így tovább. Azt is vizsgálják, hogy ilyenekre honnan tett szert a cég, mivel a szankciók ezekre is kiterjednének elvileg.

Galéria megnyitása

Jake Sullivan, az USA nemzetbiztonsági tanácsadója nyilatkozott annak kapcsán, hogy igyekeznek minél többet megtudni a Huawei legújabb megoldásairól. Precízen meg kell vizsgálni mindent több szempontból is. Ha pedig valamilyen visszaélés történt, akkor abban az esetben meg kell tenni a szükséges lépéseket. Kiemelte Sullivan, hogy az Egyesült Államoknak „folytatni kell a „kis udvar, magas kerítés” technológiai korlátozásokat, amelyek kiemelten összpontosítanak a nemzetbiztonsági aggályokra... függetlenül az eredménytől”.

A Huawei-nek alaposan sikerült felkavarnia az állóvizet, minden bizonnyal számíthatott erre a cég, és talán éppen ezért döntött úgy, hogy nem csinál nagy rendezvényt a bemutatóknak. A Mate 60 széria és a Mate X5 is csendes rajtot vett ahhoz képest, hogy milyen horderejű fejlesztésről van szó a háttérben. Éppen ezért minden részletet még egészen biztos, hogy most sem ismerünk a készülékek kapcsán.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére