Az új generációban a kétutas SLI-re fókuszál az Nvidia

A korábban már emlegetett SLI HB technológia mindkét SLI csatlakozó használja egy kétutas Multi-GPU konfiguráció esetében, ami dupla sávszélességet eredményez.

Az új generációban a kétutas SLI-re fókuszál az Nvidia

A GeForce GTX 1080 és a GeForce GTX 1070 formális rajtja alkalmával már fény derült rá, hogy az új videokártyák közül a gyorsabbik úgynevezett SLI HB rendszert használ, de akkoriban még elég homályos volt a kép, így nem igazán lehetett tudni, mit takar az elnevezés. Annyi biztos volt, hogy nagy sávszélességű megoldásról van szó.

Mostanra kiderült, hogy az SLI HB, azaz SLI High Bandwidth rendszer érkezésével a gyártó a többutas helyett inkább a kétutas SLI támogatásra fókuszál. Az új megoldás lényege, hogy a két videokártyából álló Multi GPU rendszer az új SLI csatlakozó jóvoltából a korábbihoz képest kétszer nagyobb, 1 GB/s-os adatátviteli sávszélességgel gazdálkodhat, ennek viszont ára van: le kell mondani a három- és négyutas SLI rendszer építésének lehetőségéről.

Az SLI HB híd másik oldala

Hogy miért? Azért, mert a nyomtatott áramköri lap szélén kialakított két SLI csatlakozó közül ezúttal nem egyet, hanem kettőt használnak a két videokártya összekapcsolására – mindössze ez okozza a sávszélesség-duplázódást. Az SLI HB megnövelt sávszélességének köszönhetően 4K/UHD, illetve ennél magasabb felbontás alkalmazásakor jobban skálázódhat a teljesítmény, mint korábban, így a "csatlakozó összevonás" ezen a téren mindenképpen előrelépést jelenthet. Viszont így elvész a többutas rendszer építésének lehetősége.

A feltételezések szerint az adott alaplaphoz mellékelt SLI hidak alkalmazásával így is építhető három-, vagy éppen négyutas SLI rendszer, de egy EVGA alkalmazottól származó információ alapján erre sajnos nincs mód, hisz a Pascal alapú videokártyák esetében hivatalosan csak kétutas SLI támogatás érhető el (de egyelőre még nagy a kavar, szóval nem lennénk meglepve, ha mégiscsak menne a négykártyás rendszer).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward