Az UEFI érkezésével nehézkes lesz a Linux telepítése?

A Windows 8-cal kapcsolatban az elmúlt napok, illetve hetek folyamán már rengeget érdekes információ jelent meg, a legutóbbit például itt találják az érdeklődők. Sajnos úgy tűnik, hogy a sok-sok jó hír mellé most egy rossz hírrel is szolgálnunk kell: a hírek szerint az előtelepített Windows 8 operációs rendszerrel érkező, UEFI firmware-t használó alaplappal ellátott noteszgépek és asztali konfigurációk esetében nem lesz majd lehetőség a Windows 8 mellé második operációs rendszerként Linux disztribúciót telepíteni, sőt, elsődleges operációs rendszerként, a Windows 8 helyére sem pakolhatunk majd Linuxot (úgy, hogy mellette másodlagos legyen a Win8). Erről persze nem a Microsoft tehet, sőt, a WIndows 8 számlájára sem írható a probléma, hiszen egy UEFI alapú funkcióról van szó.

Az UEFI érkezésével nehézkes lesz a Linux telepítése?

A hírek szerint az előtelepített Windows 8 operációs rendszerrel érkező, UEFI firmware-t használó alaplappal ellátott noteszgépek és asztali konfigurációk esetében nem lesz majd lehetőség a Windows 8 mellé második operációs rendszerként Linux disztribúciót telepíteni, sőt alapbeállítások mellett a Windows 8 helyére sem pakolhatunk majd Linuxot.

Hogy miért lehet majd nehézkes a Linux telepítése, pontosabban a felhasználó által testre szabott, majd lefordított disztribúcióé? Nos, az ok a BIOS utódjaként aposztrofált UEFI. Néhány hónappal ezelőtt, egészen pontosan áprilisban, amikor a technológia 2.3.1-es verzióját publikálták, bemutatkozott egy új szolgáltatás, amely a Secure Boot nevet viseli. Ennek a szolgáltatásnak a lényege abban rejlik, hogy az adott rendszerre csak olyan operációs rendszer, illetve bootloader kerülhet, amely korábban már alá lett írva egy nyilvános kulcsú titkosítási eljárás segítségével, sőt, ez még mindig nem elég, hiszen a hitelesítéshez szükséges kulcsnak is jelen kell lennie az adott konfiguráció UEFI firmware-jében. Amennyiben nincs kulcs, vagy az nem megfelelő, akkor az adott konfigurációra az adott operációs rendszer, illetve boot loader bizony nem telepíthető.

Ez a megoldás egyrészről jó, mert a rosszindulatú szoftverek – különböző rootkitek, vírusok, stb… – futtatását így meg lehet akadályozni, hiszen ha az adott szoftver nem rendelkezik a támogatott kulcsok valamelyikének aláírásával, akkor nem fog futni. A Linux esetében az a probléma, hogy egy olyan bootloaderre lenne szükség, amely nem GPL licenccel érkezik, méghozzá azért, hogy ne kelljen kiadni a szoftver futtatásához szükséges kulcsokat. Ez a disztribúciók esetében még bőven járható út is lenne, ha a PC gyártók hajlandóságot mutatnának az együttműködésre, de az egyszerű átlagfelhasználók kulcs híján nem készíthetnének maguknak olyan linux kiadásokat, amelyeket előzőleg már saját igényeiknek megfelelően testre szabtak. Azaz készíthetnek, de mivel nem állna rendelkezésre a megfelelő kulcs, így az egyedi „disztribúció” nem indulna el a fent említett konfigurációkon. További probléma, hogy a kernelt is alá kéne írni, ugyanis az is a bootloader része lesz majd. Kulcs nélkül a kernel saját kezűleg történő aláírására sem lesz mód. Az egyes Linux disztribúciók esetében valószínűleg nem okoz majd problémát a Secure Boot funkció, csak az egyénileg testre szabott Linux telepítők esetében jelentkezhetnek majd problémák.

A megoldás az lesz, hogy a gyártók lehetőséget biztosítanak majd a Secure Boot kikapcsolására. Az EU törvényei miatt mást nem is igazán tehetnek, csak érdemes tudni, hogy aki saját Linuxot pakol fel a gépére, az előbb kapcsolja ki a Secure Boot-ot. Valószínűleg a Win8-as gépeknél az alapbeállítás a bekapcsolt állapot lesz, a többieknél majd kiderül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap