Az OSIRIS-REx stabil pályán kering a Bennu körül

A NASA űrszondája az első űreszköz, amely egy ennyire piciny, mindössze 500 méteres égitest körül állt pályára.

Az OSIRIS-REx stabil pályán kering a Bennu körül

Az OSIRIS-REx jelenleg 61,4 óránként kerüli meg a kisbolygót, amelyet pályája során 1,6–2,1 kilométerre közelít meg. A fenti képet is ebben a fázisban készítette, 1,6 kilométer magasról: a középtájt látható nagy szikla nagyjából 50 méter átmérőjű. Jelen szakaszban az aszteroida fotózásán kívül más tudományos műveletek nincsenek betervezve, a mostani fázis célja ugyanis az, hogy a navigációs csapat minél jobban kiismerje az űreszközt és annak környezetét.

Ennyire picike égitest körül ugyanis még egyetlen űreszközt sem sikerült stabil pályára állítani. A Bennu mindössze 500 méter átmérőjű, és gravitációja annyira gyenge, hogy hasonló nagyságrendű, mint a Nap fotonnyomása. Így az OSIRIS-REx folyamatosan úgy orientálja magát, hogy merőlegesen érjék a beeső fotonok, és állandóan a terminátor, vagyis a nappali és az éjszakai oldalt elválasztó vonal felett halad. Ez a taktika a jelek szerint bevált, hiszen az űreszköz pályája olyan stabil, hogy eddig egyszer sem kellett a hajtóműveket bekacsolni, hogy korrigálják azt.

Galéria megnyitása

Ami a begyűjtött adatokat illeti, az OSIRIS-REx képei alapján a Bennun sokkal több becsapódási kráter van, mint amire a szakértők számítottak. Mivel a kisbolygó gyakorlatilag kisebb nagyobb sziklák és kövek lazán összekapcsolódó együttese, vagyis egy jókora törmelékhalom, a kutatók eredetileg azt feltételezték, hogy a felszín annyira dinamikus lesz, hogy viszonylag gyorsan eltünteti a becsapódásnyomokat. A krátersűrűség alapján azonban a Bennu kérgének kora 100 millió és 1 milliárd év közötti.

Ami rendkívül érdekes és rejtélyes, ugyanakkor megnehezíti a mintagyűjtést. A szondának egy viszonylag nagy, finom szemcsékkel borított, de egyébként tiszta területre lenne szüksége a manőverhez. Egyelőre csak 10–20 méter átmérőjű foltokat találtak a szakértők, ami kisebb, mint amit eredetileg elképzeltek, így most azon dolgoznak, hogy az új körülményekhez igazítsák a műveletet. A mintagyűjtést eredetileg 2020. július 4-re tűzték ki, de ez a dátum akkor került meghatározásra, amikor még úgy hitték, könnyen találnak mintavételi helyet. Így az sem kizárt, hogy a manőver ideje csúszik majd.

A jelenlegi keringési fázis február végéig tart, ezt követően a szonda megkezdi a Bennu szisztematikus feltérképezését. Ennek során rengeteg adatot gyűjt össze a kisbolygóról, amelynek a 80 százalékát példátlan felbontásban végig is fényképezi: a legjobb képeken egy pixel egy mindössze 5 centiméteres oldalhosszúságú négyzetet fog reprezentálni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap