Az Oracle az AMD EPYC szerverprocesszorait választja

Egyre több partner sorakozik fel az AMD EPYC sorozata mögött.

Az Oracle az AMD EPYC szerverprocesszorait választja

Az AMD az elmúlt néhány év folyamán nem igazán tudott kellően versenyképes processzorokat felmutatni a felhasználóknak szánt termékek piacán, és a szerverpiacon is hasonló gonddal küzdött a cég, ami meg is látszott a piaci részesedések alakulásán. A ZEN architektúra debütálásával végre fordult a kocka mindkét piacon, ám a részesedést így is nehéz növelni, ha a piaci szereplők nem szavaznak bizalmat a cég termékeinek. Ebben talán egy picit segíthet az a tény, hogy az Intel a túlterhelt 14 nm-es gyártósorok és a nehezen rajtoló 10 nm-es csíkszélesség miatt nehéz helyzetbe került, így bizonyos szegmensekbe nem tud elegendő mennyiségű processzort szállítani. Az aktuális helyzet az AMD számára komoly lehetőség lehet, hiszen most több partner is újra felfigyelhet rájuk, ami segíthet a növekedés fokozásában. A hamarosan érkező második generációs EPYC processzorok, amelyek elsőként kapják meg a ZEN 2 archtiektúra újításait, egészen biztosan segíteni fognak a szerverpiaci részesedés további növelésében.

A nagy piaci szereplők bizalmatlanul, kivárva állnak az új termékekhez, ám a jelek szerint végre kezd beérni az EPYC és a ZEN architektúra körüli munka. Erre utal, hogy a Microsoft és a BAIDU után egy másik nagy név, az Oracle is bizalmat szavazott az AMD EPYC sorozatának, valószínűleg a jó csomagok miatt a felhős szerverekbe.

Galéria megnyitása

A nyers hardverre támaszkodó „E sorozatú” ajánlatok között megtaláljuk a Standard E2 csomagot, amelynél óránként és processzormagonként 0,03 dollárt kell fizetniük a megrendelőknek, cserébe viszont szerverenként akár 64 processzormaghoz is hozzáférhetnek. Ez az ajánlat az Oracle szerint 66%-kal jobb, mint a piac jelenleg is érvényben lévő magonkénti átlagára. A felek szerint az aktuális ajánlatokhoz képest 1 dollárnyi bérleti díjért kétszer, illetve két és félszer nagyobb teljesítményhez juthatnak majd a megrendelők.

Galéria megnyitása

Egy ilyen „nyers hardver” szervercsomag keretén belül, ami a BM.Standard E2.64szabványra támaszkodik, két darab 2 GHz-es EPYC 7551-es processzorra (64 mag), 512 GB-nyi DDR4-es rendszermemóriára, két darab 25 GbE-es hálózati vezérlőre, valamint akár 1 PB-nyi távoli blokk tárhelyre is szert tehet a megrendelő. Az Intel alapú ajánlatokhoz képest akár 33%-kal több memóriacsatorna is rendelkezésre állhat, ami bizonyos esetekben – például nagymennyiségű adat elemzését végző munkafolyamatoknál – komoly előny lehet.

Galéria megnyitása

A „nyers hardverre” támaszkodó BM.Standard.E szervercsomag mellett akár virtuális gépeket (VM) is lehet bérelni, amelyeknél egytől nyolcig terjed az elérhető processzormagok száma – vagyis egy VM processzoronként maximum egy Zeppelin lapkára támaszkodhat. Jövőre a tervek szerint már 16 és 24 maggal gazdálkodó virtuális gépeket is lehet majd bérelni. A virtuális gép többféle terhelésformára használható, így Hadoop, Cloudera, Hortonworks, MapR és Transwarp mellé egyaránt jó választás lehet, de akár időjárás-modellezésre, folyadék-dinamikai elemzésekre, szimulációk és ütközések elemzésére, valamint az olaj- és gázipari feltérképező feladatokra egyaránt be lehet vetni a bérelt rendszert.

A tervek szerint az új szolgáltatás már ma elérhetővé válik az Amerikai Egyesült Államokban, azon belül is Kelet-Ashburn régióban, de a hónap végéig Londonban is megjelenik. Az év végéig a többi amerikai régióban, illetve Európában is megnyitja virtuális kapuit a szolgáltatás.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap