Shop menü

AZ OPENAI UTÁN A GOOGLE IS KIAD EGY API-T, MELLYEL MI FUNKCIÓKAT LEHET APPOKBA PAKOLNI

A Google próbál nem lemaradni a versenyben, ezért elérhetővé tett egy API-t a PaLM nevű nagy nyelvi modelljéhez.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az OpenAI után a Google is kiad egy API-t, mellyel MI funkciókat lehet appokba pakolni

Múlt héten jelentette be az OpenAI, hogy a ChatGPT alapját is biztosító GPT-3.5, illetve annak egy finomított változata, elérhetővé válik egy új API révén az alkalmazásfejlesztők számára. Ma pedig már azt is tudjuk, hogy itt a GPT-4, és ezt is használhatják majd a jövőben a partnerek applikációi. Erre reagálva a Google is kiadott egy ilyen megoldást, amivel a saját fejlesztésű nagy nyelvi modelljét lehet munkára fogni.

A ChatGPT-ről nagyon sokat lehetett hallani az utóbbi időben, emögött a GPT nagy nyelvi modell üzemel, és hasonló fejlesztéssel a Google is rendelkezik, ez a PaLM. Ezt felhasználva lehet olyan funkciókat létrehozni, amikre generatív mesterséges intelligenciaként hivatkozhatunk. A PaLM sokszínű alkalmazási lehetőségeket biztosít, bár annyira nyíltan eddig nem lehetett kipróbálni, mint a GPT-t, ahol a ChatGPT-re ugyebár rövid idő alatt több mint 100 millió felhasználó kapott rá világszerte.

A PaLM használatával a Google elmondása szerint lehet szövegeket generálni, képes programkódokat létrehozni, tehát segítheti a programozók munkáját, sőt mi több, igazából a médiatartalmak alkotása sem áll tőle távol. Állítólag természetes nyelvi parancsokat használva lehet majd vele képet generálni, sőt mi több, videót is létre tud hozni, valamint audió anyagot is támogathat. A vállalat elmondása alapján a PaLM nagyon hatékony, gond nélkül képes egy chatbot alapjául szolgálni, amit egyedi tartalmakkal tréningezhetnek majd a partnerek.

Galéria megnyitása

Az új API révén vállalati partnereknek és fejlesztőknek lett elérhető a PaLM használata.  Ezt a Google először 2022 áprilisában jelentette be. Nagyon flexibilisen használható modellről beszélhetünk a keresőóriás elmondása alapján. Bevethető lesz ez például szerkesztési feladatok alkalmával is. Megoldható vele, hogy bevisznek egy nagyobb szövegrészt, és a PaLM készít belőle egy lényegi leírást, a legfontosabb információkat kiemelve.

Megoldotta a Google, hogy a PaLM esetében könnyebben tudják a partnerek a modellt a konkrét feladatok ellátására kihegyedni, az API mellé elindított egy MakerSuite nevű csomagot is. „A MakerSuite-tal képes leszel iterálni a parancsokat, bővíteni az adatállományt szintetikus adatokkal, és egyszerűen finomhangolni az egyéni modelleket.” – olvasható a Google beszámolójában. Kiemelte a Google, hogy nagyon fontos, hogy a rendszert az emberek felhasználóbarát formában tudják tálalni, és erre a kezdetektől ügyeltek, ehhez számos eszközt biztosítanak is az érdeklődők számára.

A szolgáltatás hátterét a Google Cloud biztosítja, éppen ezért a futtatás nem fogja a hardvert terhelni, és még a fejlesztés során is a Cloudra fog támaszkodni a rendszer, hogy minél kényelmesebb legyen a használata. Azt pontosan nagyon nehéz belőni, hogy a PaLM hogyan teljesíthet a GPT-vel szemben, de a fejlesztése a GPT-3-mal párhuzamosan futott, és a Google a színfalak mögött minden bizonnyal azzal a modellel igyekezett versenyezni. A cég röviden már mutatott egy chatbotot Bard név alatt, ami azonnal hibázott is az adatközlésben, de mint azt ma már tudjuk, ez semmit nem jelent, mert a hibák a Bing esetében is bőven jelen vannak.

Galéria megnyitása

A Google a Vertex AI platformon belül is használni kezdi a PaLM modellt, ezzel kiterjesztve a vállalkozások számára biztosított eszközt, ami segít a cégeknek a tréningezésben és a gépi tanulási rendszerek használatba vételében. A cég elmondása alapján a Vertex számára elérhetővé válik több olyan modell, amit a Google Research hozott létre, valamint azon belül a DeepMind csapata. Ez pedig csak a kezdet, mert a jövőben még több rendszerhez szerezhetnek majd ezáltal hozzáférést.

Végül a Google létrehozott egy új platformot is, amit Generative AI App Builder névre keresztelt el, és ezzel nagyjából nyilvánvalóvá teszi, hogy ez mire szolgál. A keresőóriás elmondása szerint ez a platform lehetővé teszi majd a fejlesztőknek, hogy aránylag gyorsan tudják beépíteni az új élményeket jelentő technológiai megoldásokat, így a botokat, csevegő felületeket, egyedi keresőmotorokat, digitális assziszteneseket és más egyéb funkciókat.

A Google pontosan tudja, hogy ezt a buszt egy kicsit lekéste, de azért azt látni, hogy neki is vannak mozgósítható eszközei. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy ezek a lépések most eléggé komoly kapkodás mellett zajlanak, és az is egyértelmű, hogy az utóbbi időben az OpenAI és a Microsoft minden fontosabb bejelentésére próbál valamilyen reakciót mutatni. A Bard esetében ez elér rosszul sült el, most talán jobb a helyzet, de azt csak később fogjuk látni, hogy a PaLM API mire képes élesben és mennyire széles fejlesztői közönséget mozgat meg.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére