Shop menü

AZ OPENAI BEJELENTETTE A GOOGLE KERESŐ RIVÁLISÁT, ÉRKEZIK A SEARCHGPT

Már hosszú ideje pletykáltak arról, hogy az OpenAI a Google babérjaira törhet, és most már nem titok, hogy tényleg MI alapú online keresőt indít a vállalat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az OpenAI bejelentette a Google Kereső riválisát, érkezik a SearchGPT

Mikor megjelent a ChatGPT, sokan már akkor temetni kezdték a Google-t, de azért az hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nem az akkori chatbot fogja a Kereső és a Google vesztét jelenteni. A most terítékre került SearchGPT azonban már tényleg veszélyes lehet hosszabb távon a Google dominanciájára.

A SearchGPT egy mesterséges intelligencia által meghajtott keresőmotor, ami már valós időben szerzi az adatokat az internetről.

A Google Keresőhöz hasonlóan itt is egy nagy szövegmező fogadja a látogatókat, ami arra invitálja az embereket, hogy egyszerűen csak írják meg, hogy mire kíváncsiak. Nem kell a keresőszavakra fókuszálni, nem szükséges rögtön abban gondolkodni, hogy mit is kellene begépelni ahhoz, hogy tényleg a legpontosabb találatok jöjjenek. A mesterséges intelligencia ezt már magától képes leszűrni az ígéret szerint.

Nagyon letisztult és információ fókuszú felületet nyújt a SearchGPT, ahol a keresőfelület kettő fő részre oszlik. Miután beírta a felhasználó, hogy mire lenne kíváncsi, kapni fog egy listát, amit lehet találati listának nevezni, de nem pont olyan, mint amit megszokhattunk az eddigi keresőknél. Jelenleg például a linkek szövegéből például semmit nem lehet látni azonnal, a forrásoldal nevét sem mindenhol emeli ki a SearchGPT. A találatokat igyekszik úgy rendezni, hogy azok a legjobban kézre álljanak. A lista mellett rögtön látszik majd egy összefoglaló, amit már teljes egészében a generatív MI hoz létre, és próbálja a vágyott információt a legjobban összefoglalni.

Galéria megnyitása

A SearchGPT a források megjelölését azért már nem fogja teljesen félvállról venni, mint ahogy az a ChatGPT esetében is sokat fejlődött mostanra. A kiemelt információk mellett át lehet majd navigálni azokra az oldalakra, ahonnan az ismeretek származnak, ha nem is fogja a szolgáltatás ezeket kiemelten kezelni. Hiszen az OpenAI azért mégiscsak arra fog hajtani, hogy az embereket kész információkkal szolgálja ki, ahogy az egy jól működő mesterséges intelligenciánál illik.

Azon a részen, ahol a SearchGPT már egy generatív MI alapú összefoglalót mutat, a képernyő alján lesz egy újabb szövegdoboz. Ez arra szolgál, hogy a témával kapcsolatosan felmerülő újabb kérdéseket meg lehessen írni. Ha bármilyen adatot hiányol az ember, vagy csak szeretne valamilyen dologról több ismeretet szerezni, azt itt lehet továbbfűzni. A felső sávból pedig teljesen új kereséseket is bármikor lehet indítani.

Lesznek „vizuális válaszok” is, ahol grafikonok, képek, videók fognak megjelenni. Ezen a területen a Sora videogeneráló szolgáltatás is munkára lesz fogva, de az OpenAI erről egyelőre több információt nem árult e.

Galéria megnyitása

Kiemelte a vállalat, hogy a fejlesztés során arra törekedett, hogy a lehető legpontosabb, leghitelesebb információkat szállítsa. Több nagy hírszolgálattal is együtt dolgozot, és a közreműködők hasznos visszajelzésekkel szolgáltak a fejlesztéshez. Vannak már kiemelt partnerkapcsolatok is a háttérben a még jobb minőségű információkért. Attól azonban nem szabad elvonatkoztatni itt sem, hogy a generatív MI továbbra is képes „hallucinálni”, valótlan állításokat közölni ugyanolyan meggyőzően, mint ahogyan a valódi tényeket közli. Éppen ezért ezt minden esetben figyelembe kell venni a találatok böngészése, generált összefoglalók olvasása során.

A SearchGPT most még csak egy prototípus, de tudjuk jól, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztéseknél hogy megy ez az utóbbi időben. Ma már egyáltalán nem úgy kell értelmezni a „prototípus” szót, mint néhány évvel korábban. Ezen a fronton, ami ma prototípus, az holnap már béta, két nappal később pedig élesben tesztelik milliók bevonásával. Persze bízunk abban, hogy az OpenAI nem fog egy félkész szolgáltatást a felhasználókra szabadítani, de a verseny jelenleg annyira éles, hogy sokszor hoznak a cégek elsietett döntéseket.

Jelenleg néhány ezer tesztelőnek van hozzáférése a SearchGPT-hez, de még nem tudni, hogy mikor léphet a következő szintre. Az OpenAI szóvivője azt elmondta, hogy a tervek már a jövőre nézve is megvannak. Készül például egy olyan eszköz, amivel direkt tartalomfolyamot lehet használni a keresési eredményekben, külső fejlesztőkkel is felvették a kapcsolatot, és a ChatGPT integráció is terítéken van.

A SearchGPT a Google számára komoly fejtörést okozhat a jövőben, de vannak olyan szolgáltatások, amiknek egyelőre több a félnivalója azért. Ilyen a Perplexity, amit az utóbbi időben többször illettek éles kritikával a hibás MI összefoglalók miatt, de a Bingnek is kellemetlenségeket okozhat az újítás. Hiszen a Microsoft keresője éppen az MI bevezetése révén kezdett nagyobb népszerűséget elérni a Google árnyékában.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére