Az Oculus nyugdíjba küldi az Oculus Go-t

Az Oculus Quest veszi át teljesen a helyét.

Az Oculus nyugdíjba küldi az Oculus Go-t

A Facebook a napokban vásárolt magának egy fejlesztőstúdiót, a Ready at Dawn csapatát, hogy még egy brigád tudja számukra biztosítani az AAA játékélményt, most azonban egy teljes termékétől int búcsút, hogy a többi platformra koncentrálhasson.

Az Oculus Go egy jó pár hónapja nem elérhető a piacon, de ez szinte bármely VR szemüvegre igaz megállapítás, így nem lehetett tudni, hogy a termék kivezetése van a dolgok mögött. Az viszont látszott, hogy a Facebook mostanában nem is erőltette a marketinget a gép körül és egyértelműen az Oculus Questet jelölték meg zászlóshajó terméknek.

Ez a bejelentő blogposztban is egyértelműen látszik. Mint írják, először a Go sikere bizonyította be számukra, hogy szükség van önálló, PC vagy konzol nélkül használható szemüvegekre, viszont az egy évvel később megjelent Quest bebizonyította, hogy a VR jövője a teljes térbeli követés, vagyis a 6DOF eszközöké. A Questtel olyan játékokat tudtak sikerre vinni, mint a Beat Saber, Dance Central vagy a The Climb, ami egyértelműen nem működő konstrukció a követési limitációkkal küzdő Go-n.

Mivel a közösség pozitív visszajelzései a Quest irányába hajlanak, így eldöntötték, hogy a Gear VR és a GO után nem készítenek több 3DOF követési rendelkező eszközt, hanem megduplázzák a Questre és a Riftre fordítható energiáikat.

Az Oculus Go nem is olyan régen, még 2018-ban jelent meg és vált az olcsó, főleg tartalomfogyasztásra szánt elsőszámú szemüveggé. Sokáig fontos szereplője is volt a piacnak, nem véletlen, hogy több más gyártó is készít a mai napig Go féle eszközt, hiszen térbeli követés híján könnyedén és gyorsan beüzemelhető, könnyebb rá akár oktató tartalmat is készíteni és olcsóbb előállítani.

Az Oculus Go-t a jól ismert Xiaomi gyártotta a Facebooknak, akik a saját hazájukban ezt az eszközt Mi VR Standalone-ként árulták saját szoftverekkel és rendszerrel. A Go a Samsung Gear VR közvetlen utódja volt, így már nem kellett többet telefont helyezni a VR headsetekbe, de cserébe a Samsung alkalmazásai is kis módosítással működtek a szemüvegen.

A készülékből egy 32 és egy 64 GB-os modell volt elérhető, amin módosított Android operációs rendszer futott. A Go-t John Carmack a végletekig optimalizálta, így 5,7K-s videók lejátszására is alkalmassá vált az Adreno 530-as grafikus vezérlőn keresztül, természetesen fejmozgás követésének szaggatása nélkül, 60 FPS mellett.

Később, szintén Carmack közreműködésével a Go legjobb játékait átültették Oculus Questre is egy ingyenes frissítés keretein belül, hogy könnyebb legyen a váltás az új szemüvegre.

A Quest mindezek mellett teljesen át is tudja venni az elődje szerepét, hiszen egyfajta „Go” módban támogatja a 3DOF-os egyszerűsített követést. Ilyenkor a böngésző, YouTube, Netflix és egyéb alkalmazások használata közben bárki nyugodtan tud például mozifilmet megnézni, miközben ül vagy fekszik, nem fogja zavarni a térbeli követés hiánya.

A Go támogatása nem szűnik meg, egészen 2022-ig biztosan érkezni fognak bug és biztonsági javítások, azonban új alkalmazást nem fognak tudni a fejlesztők feltölteni 2020. december 18-tól kezdődően. Erről a fejlesztők itt olvashatnak bővebben.

Mivel a Facebook hirdetései után a legnagyobb bevételi forrásává Oculus Store vált, így továbbra is elkötelezettek a platform mellett. Éppen ezért új módon kívánják támogatni a fejlesztőket.

Jelenleg az Oculus Store Quest részlegére csak úgy kerülhet fel egy játék, ha szigorú minőségellenőrzési folyamatokon megy keresztül. Ha a játék koncepciója alapból rossz, akkor nem engedik ki a Store-ba, ha valamiért akadna vagy bugos lenne, akkor szintén elutasítják. Ez a szigorú szabályozás abban nagy segítség, hogy bármit vásároljon a felhasználó, szinte biztos, hogy minőségi címet fog megszerezni magának, hiszen a boltban 4 csillagnál gyengébb értékelésű app nem nagyon van.

A hátulütője ennek viszont az, hogy sok fejlesztő esélyt sem kap arra, hogy felkerüljön a játéka, ezért kénytelen más platformon, például SideQuesten értékesíteni a játékát, ami nem feltétlenül legális módja a pénzszerzésnek.

Az Oculus ezért bejelentette, hogy 2021 eleje környékén alternatív app megosztó módszert fog tesztelni, akár a Store-on kívül is. Erről részletesebben a fejlesztői blogon mesélnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap