Shop menü

AZ NVIDIA VEZÉRE SZERINT 20 ÉV KELLENE AHHOZ, HOGY AZ USA CHIPGYÁRTÁS TERÉN FÜGGETLENEDJEN KÍNÁTÓL ÉS TAJVANTÓL

A globális ellátási lánc rendkívül komplex, a nemzetközi függőséget nagyon nehéz kiváltani, legalábbis rövidebb távon.
Víg Ferenc
Víg Ferenc
Az Nvidia vezére szerint 20 év kellene ahhoz, hogy az USA chipgyártás terén függetlenedjen Kínától és Tajvantól

A félvezetőiparban egyre nagyobb szerephez jut a függetlenedés kérdése, vagyis az egyes térségek egyre inkább szeretnék kiépíteni saját félvezetőipari beszállítóláncaikat, illetve azon is dolgoznak, hogy a modern technológiák köré épülő félvezetőgyártás is elérhetővé váljon közvetlen környezetükben. A törekvéseket jókora támogatási keretek segítik mind az EU-ban, mind pedig az Amerikai Egyesült Államok területén, ám a függetlenedés – még ha csak részben is kerül rá sor – egy hosszú, éveken át zajló folyamat lesz, ami nem túl meglepő, hiszen a függőség kialakulása évtizedekig tartott.

Noha az USA területén is szép számmal zajlanak már a gyárépítések, az Nvidia vezetője, Jen-Hsun Huang mégis szkeptikus azzal kapcsolatban, rövidebb távon sikerül-e olyannyira fokozni a beruházásokat, hogy azok jelentősebb mértékben segítsenek a Kínától és a Tajvantól való függőségek ledolgozásában. Az Nvidia első embere szerint a függetlenség elérése az Amerikai Egyesült Államok számára akár 20 esztendőbe is telhet, ami kissé túlzottan szkeptikus állításnak tűnhet.

A vezető úgy látja, a beszállítói lánc függetlenedése terén 10 és 20 év közötti időtartamra lehetnek a céltól, ennél korábban ez nem igazán lesz realitás. Mint ismeretes, a chipgyártás fő központja Tajvan, már ami a csúcstechnológiás gyártást illeti, de Kína is jelentős szereplő a piacon, ám mindkettőtől szabadulni próbál az USA és az EU, nagyrészt a geopolitikai feszültségek miatt.

Galéria megnyitása

Az EU-hoz hasonlóan az amerikai kormányzat is megtesz mindent annak érdekében, hogy országon belülre csábítsa a modern gyártástechnológiával dolgozó félvezetőipari üzemeket. Az ösztönzés hatására már több nagy név is épít üzemeket az ország területén, egyebek mellett az Intel, a TSMC és a Samsung Foundry is új gyáregységek felhúzásán ügyködik. További jó hír lehet, hogy immár a Micron is elszánta magát arra, hogy a fejlett 3D NAND és DRAM lapkák gyártását az USA területére is elhozza, amire évtizedek óta nem volt példa. A chipgyártó üzemek mellett persze olyan létesítményekre is szükség van, amelyek a kész lapkákat tokozásba ültetik, ilyen gyáregységet egyebek mellett az Intel is épít. A modern csíkszélességek mellett persze a fejlett, kiforrott, illetve a különböző iparágak igényeihez igazított gyártástechnológiákra is szükség van, ilyeneket egyebek mellett a GlobalFoundries is kínál az amerikai gyáregységeiben.

Az Nvidia vezetője egyébként azért is lehet szkeptikus, mert a vállalat termékei számos olyan komponenssel rendelkeznek, amelyek különböző országokban készülnek, ezekkel kapcsolatban egyelőre nem látja azt, hogy a termelésüket az USA területére is elvinnék az érintett felek, legalábbis a közeljövőben biztosan nem. Ez is rámutat arra, hogy a globális chipipar mennyire komplex, már ami a beszállítói láncot és az egyes komponensek gyártását illeti, egy ilyen nemzetközi rendszert pedig nem lehet csak úgy egyről a kettőre kiváltani az országon belülre költöztetett komponensgyártással, legalábbis rövidebb távon nem.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére