Shop menü

AZ NVIDIA VEZÉRE SZERINT 20 ÉV KELLENE AHHOZ, HOGY AZ USA CHIPGYÁRTÁS TERÉN FÜGGETLENEDJEN KÍNÁTÓL ÉS TAJVANTÓL

A globális ellátási lánc rendkívül komplex, a nemzetközi függőséget nagyon nehéz kiváltani, legalábbis rövidebb távon.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Nvidia vezére szerint 20 év kellene ahhoz, hogy az USA chipgyártás terén függetlenedjen Kínától és Tajvantól

A félvezetőiparban egyre nagyobb szerephez jut a függetlenedés kérdése, vagyis az egyes térségek egyre inkább szeretnék kiépíteni saját félvezetőipari beszállítóláncaikat, illetve azon is dolgoznak, hogy a modern technológiák köré épülő félvezetőgyártás is elérhetővé váljon közvetlen környezetükben. A törekvéseket jókora támogatási keretek segítik mind az EU-ban, mind pedig az Amerikai Egyesült Államok területén, ám a függetlenedés – még ha csak részben is kerül rá sor – egy hosszú, éveken át zajló folyamat lesz, ami nem túl meglepő, hiszen a függőség kialakulása évtizedekig tartott.

Noha az USA területén is szép számmal zajlanak már a gyárépítések, az Nvidia vezetője, Jen-Hsun Huang mégis szkeptikus azzal kapcsolatban, rövidebb távon sikerül-e olyannyira fokozni a beruházásokat, hogy azok jelentősebb mértékben segítsenek a Kínától és a Tajvantól való függőségek ledolgozásában. Az Nvidia első embere szerint a függetlenség elérése az Amerikai Egyesült Államok számára akár 20 esztendőbe is telhet, ami kissé túlzottan szkeptikus állításnak tűnhet.

A vezető úgy látja, a beszállítói lánc függetlenedése terén 10 és 20 év közötti időtartamra lehetnek a céltól, ennél korábban ez nem igazán lesz realitás. Mint ismeretes, a chipgyártás fő központja Tajvan, már ami a csúcstechnológiás gyártást illeti, de Kína is jelentős szereplő a piacon, ám mindkettőtől szabadulni próbál az USA és az EU, nagyrészt a geopolitikai feszültségek miatt.

Galéria megnyitása

Az EU-hoz hasonlóan az amerikai kormányzat is megtesz mindent annak érdekében, hogy országon belülre csábítsa a modern gyártástechnológiával dolgozó félvezetőipari üzemeket. Az ösztönzés hatására már több nagy név is épít üzemeket az ország területén, egyebek mellett az Intel, a TSMC és a Samsung Foundry is új gyáregységek felhúzásán ügyködik. További jó hír lehet, hogy immár a Micron is elszánta magát arra, hogy a fejlett 3D NAND és DRAM lapkák gyártását az USA területére is elhozza, amire évtizedek óta nem volt példa. A chipgyártó üzemek mellett persze olyan létesítményekre is szükség van, amelyek a kész lapkákat tokozásba ültetik, ilyen gyáregységet egyebek mellett az Intel is épít. A modern csíkszélességek mellett persze a fejlett, kiforrott, illetve a különböző iparágak igényeihez igazított gyártástechnológiákra is szükség van, ilyeneket egyebek mellett a GlobalFoundries is kínál az amerikai gyáregységeiben.

Az Nvidia vezetője egyébként azért is lehet szkeptikus, mert a vállalat termékei számos olyan komponenssel rendelkeznek, amelyek különböző országokban készülnek, ezekkel kapcsolatban egyelőre nem látja azt, hogy a termelésüket az USA területére is elvinnék az érintett felek, legalábbis a közeljövőben biztosan nem. Ez is rámutat arra, hogy a globális chipipar mennyire komplex, már ami a beszállítói láncot és az egyes komponensek gyártását illeti, egy ilyen nemzetközi rendszert pedig nem lehet csak úgy egyről a kettőre kiváltani az országon belülre költöztetett komponensgyártással, legalábbis rövidebb távon nem.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére