Shop menü

AZ NVIDIA ÉS AZ AMD GAMER RÉSZLEGÉNEK ÁRBEVÉTELEI EGÉSZ KÖZEL VANNAK EGYMÁSHOZ

A legutóbbi pénzügyi eredmények érdekes képet mutatnak ezen a téren.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Nvidia és az AMD gamer részlegének árbevételei egész közel vannak egymáshoz

Az AMD és az Nvidia legutóbbi pénzügyi eredményeit összehasonlítva egy érdekességre derül fény, már ami a két vállalat játékosokat kiszolgáló divíziójának teljes árbevételét illeti. A két csoport teljesítménye nincs olyan messze egymástól, mint azt sokan gondolnák, igaz, ebben szerepet játszik az is, hogy az elmúlt negyedév pénzügyi teljesítménye ezen a téren igen komoly, 46%-os visszaesést mutat éves szinten.

Az Nvidia esetében a Gaming divízióiba tartoznak az asztali és mobil videokártyák eladásából származó árbevételek, valamint a GeForce Now streaming szolgáltatásból és az Nintendo Switch játékkonzolokhoz gyártott SoC egységekből befolyó összegek is. A 2023-as pénzügyi esztendő negyedik negyedéves teljesítményét részletező adatok szerint a vállalat Gaming üzletága mindössze 1,831 milliárd dolláros teljes árbevételt ért el. Ha vetünk néhány pillantást az alábbi táblázatra, akkor remekül látszik, hogy a visszaesés mértéke tényleg rendkívül számottevő éves szinten.

Galéria megnyitása

Ezzel szemben az AMD Gaming üzletága, amelyben az asztali- és mobil videokártyák, valamint a Microsoft és a Sony játékkonzoljaiba gyártott SoC egységek is benne foglaltatnak, nincs nagyon lemaradva a fentebb említett 1,831 milliárd dolláros szinthez képest. Az AMD esetében a Gaming divízió a legutóbbi pénzügyi negyedév folyamán 1,644 milliárd dolláros teljes árbevételt produkált, ami itt éves szinten 7%-os visszaesést jelent, vagyis az Nvidia Gaming árbevételének 89%-át éri el, azaz mindössze 10-11% a lemaradás ezen a téren.

Galéria megnyitása

A More than Moore elemző cég vezetője, Dr. Ian Cutress, aki korábban az AnandTech stábját erősítette, egy érdekes kis statisztikát is mutatott az Nvidia árbevételeinek alakulásáról. A diagram tartalmazza, hogy az elmúlt évek folyamán hogyan oszlott meg a vállalat teljes árbevétele az egyes divíziók között. Ez alapján látszik, hogy a Gaming üzletág igen nagy növekedést produkált a pandémia és a kriptovaluta-láz idején, ám mivel mostanában már egyik tényező sem igazán befolyásolja a dGPu forgalmat, ráadásul még a gazdasági lassulás is bejött a képbe, eléggé látványosan esett a Gaming divízió bevétele az elmúlt negyedévek folyamán – a fordulat a 2023-as pénzügyi év első negyedévében kezdődött.

Galéria megnyitása

Az aktuális esztendő folyamán tovább bővül a GeForce RTX 40-es sorozat, valamint a mobil GeForce RTX 40 Laptop GPU sorozat tagjai is megkezdik a pályafutásukat – a napokban rajtoltak el a velük felszerelt noteszgépek –, így jó eséllyel ismét növekedésnek indulhat a vállalat Gaming divíziójának árbevétele. Ezzel egy időben persze az AMD sem tétlenkedik, érkezhetnek az olcsóbb Radeon RX 7000-es sorozatú asztali videokártyák, valamint a mobil modellek is megkezdhetik térhódításukat a piacon.

Az aktuális Steam Hardware Survey alapján az Nvidia piaci részesedése 75% körül helyezkedik el, míg az AMD 15%-ot birtokol, a maradék 10% az egyéb szereplők között oszlik meg, ha az elmúlt 18 hónapot vesszük alapul. Hogy az AMD piaci részesedése növekedésnek indul-e a Radeon RX 7000-es család bővülésével? Erre az elkövetkező hónapok folyamán kaphatunk választ.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére