Az Intel tulajdonába kerülhet az eASIC

Az eASIC segítségével házon belülre kerülhet a strukturált ASIC technológia, ami az FPGA és ASIC chipek között helyezkedik el, valahol félúton.

Az Intel tulajdonába kerülhet az eASIC

Az Intel és az eASIC között legalább 2015 óta zajlik együttműködés, ugyanis az eASIC technológiájával FPGA kerülhet egyes Xeon processzorok tokozásába, amely segít, hogy bizonyos munkafolyamatoknál sokkal jobb legyen a teljesítmény. A koncepció bejöhetett az Intelnek, ugyanis a jelek szerint szeretné felvásárolni az eASIC csapatát, amelynek eredményeként a Programmable Solutions Group kötelékébe kerülhet az eASIC 120 munkavállalója. Hogy ez miért jó? Mert ezzel új lehetőségek nyílnak az Intel előtt, hiszen az FPGA lapkákat és a strukturált ASIC lapkákat hatékonyan ötvözhetik a vállalat különböző termékeivel, ebben pedig az EMIB (Embedded Multi-Die Bridge) technológia is segíteni fog, amelyről elsőként a VEGA pGPU-val szerelt Kaby Lake-G processzoroknál hallhattunk. Az eASIC 19 éve foglalkozik különböző lapkák tervezésével, amelyek átmenetet képeznek a programozható FPGA lapkák, illetve a fix funkciós ASIC lapkák között.

Hogy mit jelent e két kifejezés? Az FPGA (Field Programmable Gate Arrays) lapkák a programozható logikai kapuknak köszönhetően sokféle feladatra bevethetőek, hiszen mindig az aktuális feladathoz lehet igazítani őket. Ilyen termékeket az Altera és a Xilinx is gyárt, amelyekben néhány millió logikai cella foglal helyet. Ezek a lapkák szükség szerint fix funkciós építőelemeket is tartalmazhatnak, például ARM processzormagokat vagy a chipen kívüli kommunikációt segítő komponenseket is.

Az ASIC, vagyis az Application Specific Integrated Circuit már egy speciális, fix feladatokra tervezett áramköri megoldás, amit komolyan optimalizálnak, így nem marad „felesleges” lapkaterület egyéb funkciók megvalósításához, mint például egy FPGA-nál. Az ASIC lapkák ennek köszönhetően nagyon gyorsak és nagyon energiahatékonyak, viszont sokba kerül az előállításuk, ha fejlettebb gyártástechnológia alkalmazására kerül sor, éppen ezért néhány vállalat FPGA-k segítségével készíti el ezeket a lapkákat, mert kisebb mennyiség esetén ez a módszer költséghatékonyabb és sok időt is megspórol, viszont az energiahatékonyság nem is lesz olyan jó, mint egy ASIC, vagyis egy célhardver esetében.

Galéria megnyitása

Az eASIC termékei strukturált ASIC lapkák. Ezek alapjaikat tekintve az FPGA-kra hasonlítanak, ezért rövidebb a fejlesztési idejük, mint az ASIC lapkáknak. Teljesítményben nem is érik el azokat, de gyorsabbak a sima FPGA-knál és kevesebbet is fogyasztanak. Alapvetően máshogy programozhatóak, de ebbe egy hír keretein belül, most nem mennénk bele (akit érdekel, nézze meg a wiki oldal alján található PPT diasort róla). A kész struktúrált ASIC-ból az eASIC technológiájával szükség esetén könnyen tovább lehet lépni egy ASIC tervezésére, de addigis van termék a piacon, amivel gyűlhetnek a tapasztalatok.

Az eASIC aktuális termékcsaládjai főként a GlobalFoundries 28 nm-es gyártástechnológiáját használják, a régebbi termékek pedig a TSMC gyártósorain készülnek. A felvásárlást a tervek szerint már a következő hónap folyamán lebonyolíthatják a felek, így ha sikerül nyélbe ütni a tranzakciót, remélhetőleg több konkrétum is napvilágot lát majd az Intel távolabbi terveivel kapcsolatban. Az új szerzemény segítségével számos területen kínálhat majd új megoldásokat a vásárlók számára az Intel, így a 4G-s és 5G-s vezeték nélküli kommunikációs rendszerek mellett az IoT szegmens és a hálózati eszközök piaca is profitálhat a felvásárlásból.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward