Shop menü

AZ INTEL MEGMUTATTA A 6 GHZ-EN KETYEGŐ CORE I9-13900KS PROCESSZORT

A megmutatás erősen idézőjeles, ugyanis a konkrét termék nem került lencsevégre, de az igen, hogy képes a 6 GHz-es órajel elérésére. Az újdonság az eddigi pletykák alapján akár már 2023. január 12-én, azaz holnap debütálhat.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Intel megmutatta a 6 GHz-en ketyegő Core i9-13900KS processzort

Az Intel már régen beharangozta, hogy egy speciális, gyárilag 6 GHz-es maximális Turbo Boost órajelen ketyegő processzor piacra dobására készül, igaz, eddig még egyszer sem nevezték nevén az érkező jövevényt, ám az eddigi gyakorlat alapján nyílt titok, hogy a Core i9-13900KS-ről lehet szó. Az új processzor a napokban felbukkant egyes európai viszonteladóknál, ami arra utalhat, hogy hamarosan hivatalos rajtjára is sor kerülhet.

Azt egyelőre nem erősítették meg az Intel illetékesei, hogy pontosak-e a pletykák, azaz tényleg 2023. január 12-én rajtolhat-e el a friss központi egység, ám a gamer-központú termékek technikai marketingjéért felelős szakember, Jason Xie egy érdekes bemutatót tartott a minap, amelynek keretén belül működés közben is megcsodálható volt az említett 6000 MHz-es Turbo Boost órajel.

Galéria megnyitása

A Core i9-13900KS gyakorlatilag ugyanúgy Raptor Lake-S lapka köré épül, mint a Core i9-13900K, ám jó eséllyel válogatott lapkákat használnak hozzá, amelyek képesek gyárilag is stabilan elérni és tartani a 6 GHz-es Turbo Boost órajelet. Az új processzor fedélzetén 8 darab P-Core és 16 darab E-Core található, valamint egyéb tekintetben is megegyezik az aktuális csúcsmodellel, a Core i9-13900K-val, ám a TDP kereten alakítottak egy kicsit, az ugyanis 125 W helyett már 150 W-ról indul, míg a maximális fogyasztás (MTP) továbbra is 253 W lesz.

A bemutató videón egy RVP (Reference Validation Platform) jutott szerephez elsőként, ami nem támogatja a tuningot. Ennél a platformnál egy kompakt folyadékhűtő szettet használtak a processzor hűtésére, ami a Corsair háza tájáról érkezett, és egy EVGA videokártya is helyet foglalt a rendszerben. A konfiguráció a 7 Zip tesztjét futtatta, amelynél be lehet állítani, hány szálat terheljen a mérés, míg az órajel visszajelzésére a HWiNFO névre keresztelt segédprogramot használták. A Core 4 és a Core 5 tényleg elérte a 6 GHz-es maximális Turbo Boost órajelet a teszt során, ám ezt nem tartották folyamatosan.

Ennek oka az, hogy a végleges órajel mindig a fogyasztástól, a hőfokoktól, illetve az adott terhelésformától függ, azaz nem mindig ketyeg majd 6 GHz-en az adott processzor. Egy másik konfiguráció segítségével azt is megmutatták, hogy a termék nemcsak az RVP segítségével futhat 6 GHz-en, hanem egy kereskedelmi forgalomba szánt Z790-es ASUS alaplappal is. Annak érdekében, hogy bebizonyosodjon, nincs szó tuningról, az Intel XTU alkalmazása is előkerült, amelynél a releváns részek szürkék, azaz inaktívak voltak, azaz a processzor tényleg gyári paraméterek mellett dolgozott.

Arról sajnos nem esett szó, hogy az új Intel csúcsprocesszor mikor érkezik meg a klienspiacra, csak annyi biztos, hogy hamarosan elrajtolhat. A várható listaárról sajnos szintén nem esett szó, ám erre is rövidesen fény derülhet, ha tényleg holnap, vagy az elkövetkező napokban debütál a termék.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére