Shop menü

AZ INTEL GPU DRIVER A LEGUTÓBBI BÉTA KIADÁSTÓL KEZDVE GYŰJTI A TELEMETRIA-ADATOKAT

A funkció kikapcsolható, amennyiben nem szeretnénk részt venni az adatgyűjtésben.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Intel GPU driver a legutóbbi béta kiadástól kezdve gyűjti a telemetria-adatokat

Az Intel háza táján nemrégiben jelent meg egy új béta GPU/iGPU driver, ami a 101.4578 verziószámot viseli. Ez a kiadás azért is fontos, mert ettől kezdve rendelkezésre áll egy telemetria-funkció, amelyen keresztül különböző adatokat gyűjt a driver és „hazaküldi” az Intel szervereinek. A szolgáltatás gyakorlatilag azért szükséges, hogy a gyártó hatékonyabban tudja fejleszteni a szoftvereket, illetve a különböző bugok kiváltó okainak elemzésénél is jól jöhet egy efféle, meglehetősen szerteágazó adatkészlet. Magát a Computing Improvement Program névre keresztelt funkciót egyébként nem említették az új driver dokumentációjában, viszont van lehetőség a kikapcsolására, ha nem szeretnénk adatokat szolgáltatni a gyártónak.

A CIP funkció alapértelmezetten aktív, ha a „typical/tipikus” opciót választjuk a driver telepítésénél, az egyedi opció esetében a CIP természetesen igény szerint ki is kapcsolható, viszont ehhez mindenképpen a „custom/egyedi” telepítési módot kell választani. Időközben kiderült, hogy a CIP csak akkor lesz alapértelmezetten aktív, ha a driver első tiszta telepítésénél nemcsak a driverrel kapcsolatos licencmegállapodást fogadjuk el, hanem az utána megjelenő második licencmegállapodást is, ugyanis az szabályozza a CIP engedélyezését. Ha az első telepítés alkalmával ez megtörténik, akkor a további telepítések alkalmával a CIP alapértelmezetten aktív marad, de a „custom/egyedi” telepítési mód kiválasztásával módosítható a beállítás, valamint a CIP utólagos eltávolítására is van mód, ha ellátogatunk az  Windows „Alkalmazások és szolgáltatások" menüjébe, ahol a programok eltávolítása és hozzáadása menün belül megtaláljuk az Intel driver telemetriai részét is. Ezt büntetlenül el lehet távolítani, semmibe nem szól bele, maga a driver továbbra is intakt marad. Fontos odafigyelni, hogy a driver telepítésénél az első megjelenő ablak a driverre vonatkozó licenc-megállapodás, amit kötelező elfogadni, a második ablak viszont, ami ugyanolyan dizájnnal rendelkezik, már a CIP telepítésére vonatkozik, ezt el lehet utasítani, ha nem szeretnénk telemetriát. A CIP persze akkor is eltávolítható utólag, a licenc-megállapodás elfogadása és a driver telepítése után, ha valamiért később meggondoljuk magunkat.

A telemetria elsődleges feladata, hogy különböző adatokat gyűjtsön az adott konfigurációval kapcsolatban, így egyebek mellett a pontos hardverspecifikációt, a regionális információkat, az eszközök gyártóival kapcsolatos részleteket, illetve a felhasználó által meglátogatott weboldalak típusát is rögzíti a telemetria. Utóbbi esetben nem konkrét URL linkre kell gondolni, csak az adott weboldal kategóriájára. A telemetria gyakorlatilag abban segít, hogy az Intel szoftverek és driverek hatékonyabban és stabilabban működjenek, illetve az esetleges hibák felderítésében is hathatós segítség a begyűjtött adatkészlet, ami természetesen teljesen anonim. Az adatok között nincsenek személyes, a felhasználó azonosítására használható bejegyzések, mint például név, cím, telefonszám, e-mail cím, fizikai lokáció, illetve egyebek. Lokáció terén csak az országot tárolja el a telemetria, valamint a közel lévő eszközökről is gyűjt információt, például az okostelevíziókról.

Galéria megnyitása

Aki nem szeretné segíteni a telemetrián küldött adatokkal a szoftverek fejlesztését, vagy csak éppen nem bízik a funkcióban, természetesen a fentebb említett módon, a driver telepítésekor kikapcsolhatja az újítást. Hasonlót egyébként az Nvidia és az AMD is alkalmaz, hasonló célok érdekébe, viszont a három közül az AMD megoldása a legátláthatóbb és legkönnyebben kezelhető, az ugyanis az összes driver telepítési metódus esetén könnyedén elérhető és engedélyezhető vagy tiltható, akár későbbi telepítésnél is. Az Nvidia esetében a telemetria automatikusan működik, egyedi telepítés alkalmával sem kapcsolható ki, ráadásul a GeForce Experience használatához külön felhasználói fiókra is szükség van. Az Nvidia telemetriája egy utólagos eszközzel kapcsolható ki, ami az NVCLeanstall nevet viseli és innen tölthető le.

Az persze érthető, hogy a gyártók egyre inkább szeretnének tudni a különböző rendszerparaméterekről annak érdekében, hogy a szoftverek fejlesztése és a hibák javítása gyorsabb, zökkenőmentesebb legyen, ugyanakkor arra is lehetőséget kell biztosítaniuk, hogy azok a vásárlók, akik ebben nem szeretnének részt venni, kikapcsolhassák az opciót. Ez utóbbi nyilván csökkenti a telemetria működésének hatékonyságát, ha tömegesen kapcsolják ki a felhasználók, hiszen így kisebb adatmennyiség érkezik be, amelyekből kevesebb következtetést lehet levonni a bugokkal és egyéb dolgokkal kapcsolatban.

Az Intel telemetriája, vagyis a Computing Improvement Program egy külön magyarázó weboldalt is kapott annak érdekében, hogy a gyártó részletezze, hogyan is működik és pontosan mit csinál a CIP. Ez a weboldal ide kattintva érhető el.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére