Shop menü

AZ INNOLUX ÉS AZ AUO MEGMUTATTA, MILYEN LENYŰGÖZŐ KIJELZŐKET KAPHATNAK A KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS GAMER TERMÉKEK

A gamereknek szánt kijelzők mellett egyéb érdekes panelek is előkerültek, most ezeket szedjük egyetlen jó nagy csokorba.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Innolux és az AUO megmutatta, milyen lenyűgöző kijelzőket kaphatnak a következő generációs gamer termékek

A Touch Taiwan show jóvoltából mind az AUO, mind pedig az InnoLux illetékesei megmutathatták, milyen új panelek készültek el a vállalatok műhelyeiben. Az újdonságok között számos különlegesség lapul, ezek egy jó része a gamereket veszi célba, de egyéb felhasználási területekre is érkeznek ütőképes megoldások. A termékekről a TechPowerUp helyszínen lévő munkatársai számoltak be, az alábbiakban a tőlük származó információkat összegezzük. Kezdjük a sort az AUO termékeivel.

Az AU Optronics nem aprózta el, számos érdekes kijelzőt villantott

Arról néhány napja már beszámoltunk, hogy az AU Optronics hamarosan új kijelzőket mutat be, a bejelentés színhelye pedig a fentebb már említett Touch Taiwan rendezvény volt. A show időközben megrendezésre került, így most már minden fontos információ rendelkezésre áll.

Az első érdekes kijelző egy 49 hüvelykes képátlóval büszkélkedő 5K-s panel, ami 5120 x 1440 pixeles natív felbontás mellett üzemel. A különlegesség persze nem ez, hanem az, hogy az ívelt kivitelű panel szédítően magas, 360 Hz-es maximális képfrissítési ráta elérésére képes, miközben a konkurens megoldások jelenleg csak 240 Hz-nél tartanak, legalábbis a hivatalosan bejelentett modelleket nézve. Az új panel hagyományos háttérvilágítással rendelkezik, nincs FALD technológia, a maximális fényerősség azonban eléri a 600 nitet HDR módban, ami nem hangzik rosszul.

Paneltípus terén egy VA származékkal van dolgunk, amit az AUO berkein belül csak PSA néven emlegetnek. A panel 5000:1 tipikus kontrasztarány elérésére képes, a DCI-P3 színteret 95%-ban tudja lefedni, valamint a GtG válaszideje sem rossz, az ugyanis overdrive módban mindössze 1 ezredmásodperc. Az 1000R hajlítási sugárral készülő kijelző remélhetőleg hamarosan megjelenhet az új monitorok fedélzetén, talán akár már a Computex 2023 folyamán.

A következő a sorban a fentebb látható 4K-s panel, ami 240 Hz-es képfrissítési rátával rendelkezik és az A.R.T technológiát ötvözi. Az A.R.T. itt a fejlett tükröződésgátló technológiát takarja, ami segít, hogy a kijelzőre eső környezeti fény kevésbé okozzon tükröződést és csillogást. A kiállított monitorokhoz képest  állítólag tényleg kisebb volt a tükröződés mértéke, azaz az A.R.T. technológia remekül működött, ám a végső verdiktet majd a független tesztek alapján lehet kimondani.

Az új panel az élvonalban van a 4K-s 240 Hz-es kijelzők között, azokból ugyanis még nem igazán lehet Dunát rekeszteni, igaz, dGPU legyen a talpán, ami képes ekkora FPS értékekkel kihajtani a 4K-s felbontással futó játékokat. A 240 Hz-es panel ebben az esetben overdrive mellett 1 ezredmásodperces GtG válaszidővel rendelkezik, a maximális fényerőssége pedig 400 nit. A színhűség itt is elég arra, hogy a panel a DCI-P3 színteret 95%-ban lefedje, igaz, az AHVA alapú megoldás ugyancsak szenved az IPS Glow jelenségtől, ahogy a hagyományos IPS panelek, ez a fenti galéria első fotóján tökéletesen látszik.

Galéria megnyitása

Ahogy az a korábbi közlemény alapján sejthető volt, a következő újdonság, vagyis az 540 Hz-es képfrissítési rátával felvértezett gamer panel tényleg TN panel köré épül, egészen pontosan egy E-TN névre keresztelt megoldásról van szó, ami a várakozásoknak megfelelően 1080p-s felbontással dolgozhat. Az AUO illetékesei szerint az új panel 400 nit fényerősség elérésére képes, azaz legjobb TN+Film alapú panelekhez képest 50-100 nit előnnyel rendelkezik, válaszideje pedig 1 ezredmásodperc alatt helyezkedik el, igaz, pontosabb értéket egyelőre nem közöltek. A főként eSportolóknak szánt monitorokhoz fejlesztett panel az sRGB színteret 99%-ban képes lefedni, ami nem hangzik rosszul, igaz, a megcélzott piaci szegmensben ez kevésbé fontos tulajdonság. Az új panel köré egy monitor már biztosan épülhet, ez az ASUS RoG Swift Pro PG248QP lesz, amit a gyártó majd csak később jelent be.

Akinek a fentieknél nagyobb képátlójú, nagyobb felbontással rendelkező panelek dobogtatják meg a szívét, örülni fog a következő terméknek, ami 7680 x 4320 pixeles natív felbontással, 120 Hz-es maximális képfrissítési rátával és 65 hüvelykes képátlóval büszkélkedik. A gamerek igényeire fókuszáló, ám televízió méretű kijelzővel rendelkező megjelenítőkbe szánt panel mögé 4608 zónából álló FALD (Full-Array Local Dimming) háttérvilágítás került, amelynek segítségével még finomabban szabályozható a fényerősség és a kontraszt is. A panel tipikus fényerőssége „csak” 400 nit, ám HDR módban 10%-os  kiterjedésű területeken akár 1800 nit maximális fényerősség elérésére is van mód, ami lenyűgöző HDR élményt nyújthat.

Galéria megnyitása

A 8K-s panel szintén megkapta az A.R.T. technológiát, ami segít a tükröződés mértékének csökkentésében. A show alkalmával a panel mögött egy MediaTek Pentonic 2000 típusú SoC egység dolgozott, ami a televíziópiacon az egyik leggyorsabb 8K-s TV processzornak minősül, extraként pedig H.266-os támogatással is rendelkezik, ami egyelőre nem sok csúcskategóriás SoC egységről mondható el. Az egyelőre nem derült ki, hogy a speciális kijelzőt pontosan mely gyártók használhatják következő generációs monitorjaikban, illetve tévéikben, de nem lennénk meglepve, ha épülnének köré BFGD típusú Nvidia monitorok is.

Az AUO szakemberei nemcsak az asztali kijelzőkre fókuszáltak, néhány noteszgép-panelt is magukkal hoztak a kiállításra. Ezek között AmLED alapú megoldások is szerepeltek, amelyek igazából Mini LED típusú megjelenítők. Az első termék 16 hüvelykes képátlóval és 2560 x 1600 pixeles natív felbontással működik, amihez 240 Hz-es maximális képfrissítési ráta, illetve 1000 nit maximális fényerősség társul. A terméket állítólag nagyon nehéz volt fotózni, ugyanis akárhogy próbálkoztak, mindig villódzás jelei mutatkoztak a kész képeken.

A második panel már 18 hüvelykes képátlóval rendelkezett, ám a natív felbontás ebben az esetben is 2560 x 1600 pixel volt. A maximális képfrissítési rátát nem árulták el a show alkalmával az AUO illetékesei, az viszont nem volt titok, hogy a maximális fényerősség ebben az esetben is 1000 nit volt. Ennél a panelnél 1 000 000:1 tipikus kontrasztarányról és 100%-os DCI-P3 lefedettségről esett só, utóbbi persze a 16 hüvelykes panel esetében is elmondható. A 18 hüvelykes példány a bemutató alkalmával 60 Hz-es képfrissítési rátával dolgozott, ám az nem világos, hogy ez-e a maximális képfrissítési ráta, vagy sem.

Végül két Micro LED kijelző is felbukkant a standon, amelyek alapján úgy tűnik, a technológia még nagyon messze van attól, hogy kereskedelmi forgalomba szánt termékekben feltűnjön. Maga a Micro LED technológia rendkívül ígéretes és idővel tényleg fontos szerephez juthat a kijelzők szegmensében, ám addig még igen sok munkára lesz szükség, hiszen messze nem tökéletes a panel, legalábbis egyelőre. Az egyik demó konfiguráció egy 17,3 hüvelykes Micro LED panelt kapott, ami 50%-os fényáteresztő képességgel rendelkezett, vagyis gyakorlatilag lehetett látni a kijelző mögötti területet. Az áttetszőség attól függött, éppen milyen tartalom jelent meg a kijelzőn. Az efféle megoldás sok esetben jöhet jól, például kamatoztathatóak a kijelző mögötti fényforrásokban rejlő lehetőségek, de akár kiterjesztett valósághoz is bevethető a termék. A standon egy 14,6 hüvelykes panel is feltűnt, ami viszont már hajlítható kivitelben érkezett, igaz, a demó konfigurációt tilos volt megérinteni.

Meglepő, de mindkét kijelző esetében rendkívül alacsony, mindössze 1280 x 720 pixeles natív felbontás állt rendelkezésre, a technológia ugyanis jelenleg csak ennyire elég. Az alacsony felbontás miatt egy másik gyengeségre is fény derült: a kijelzőn elég sok halott pixelt lehetett felfedezni, ami azt jelenti, hogy a megjelenő tartalom függvényében legalább 50-60 képpont volt fekete, ami a fotókon igazából nem igazán látszik, élőben azonban állítólag eléggé szembetűnő volt. Az AUO szakemberei dolgoznak a technológia fejlesztésén, ennek hatására a pixelek straparítóbban és stabilabban működhetnek majd, valamint a felbontást is növelni fogják. A látottak alapján eléggé valószínű, hogy néhány évet még várni kell az első olyan Micro LED kijelzőkre, amelyek kereskedelmi forgalomban is megállják a helyüket.

Lencsevégen az InnoLux következő generációs kijelzői

A gyártó számos ígéretes panellel rukkolt elő, amelyek ugyancsak a Touch Taiwan kiállításon bukkantak fel. Ezek között egyebek mellett jelenvolt két darab IGZO alapokon nyugvó, kifejezetten gamer monitorokba szánt panel. Az IGZO technológiát a Sharp még 2012-ben kezdte használni, ezt a paneltípust aztán főként mobileszközökbe szerelték, hiszen jobb energiahatékonysággal büszkélkedik, mint a normál IPS panelek, ez pedig az akkumulátoros eszközöknél kiemelten fontos tulajdonság. Mindkét IGZO alapú panel 27 hüvelykes képátlóval rendelkezik és mindketten megkapták a VESA DisplayHDR 600-as tanúsítványt, ám felbontás terén már erősen különböztek egymástól. Az egyik panel 2560 x 1440 pixeles natív felbontással működött és igencsak magas, 480 Hz-es maximális képfrissítési ráta elérésére volt képes, ami eddig csak TN+Film alapú panelekkel volt elérhető.

A másik kijelző már 3840 x 2160 pixeles natív felbontást használt, ehhez pedig magas, 240 Hz-es képfrissítési ráta társult, ami igazából nem kiemelkedő manapság, viszont mivel IGZO panelekről van szó, a VA panelekre jellemző jelenségektől nem kell tartani, például szellemképesedéstől sem. Az InnoLux igazából eléggé szűkszavú volt a termékek tulajdonságaival kapcsolatban, de annyi azért kiderült, hogy mindkét esetben 98%-os DCI-P3 lefedettségre számíthatunk. A GtG válaszidő a QHD panel esetében 3 ezredmásodperc, míg a 4K/UHD panelnél 5 ezredmásodperc. Az új panelek állítólag lenyűgöző látványvilágot kínáltak, amire a gamerek régóta vágyhatnak – az IGZO remek állomás lehet, amin eljátszadozhatnak a gamerek egészen addig, míg az OLED panellel szerelt monitorok elérhetőbb árszintre nem érkeznek.

A gyártó egy jóval nagyobb, televízió méretű monitorokba szánt panelt is bemutatott, ami 50 hüvelykes képátlóval büszkélkedett. Az újdonság 3840 x 2160 pixeles natív felbontású panelje 240 Hz-es maximális képfrissítési rátával rendelkezett, ami igazából még manapság is ritkaságnak mondható a televízió méretű panelek világában. Alapok terén egy a-si NPVA panellel van dolgunk, vagyis egy kifejezetten modern VA panelről van szó.

A 7000:1 tipikus kontrasztaránnyal dolgozó panel mellé AMD FreeSync Premium Pro támogatás is jár, ami a 48 Hz és 240 Hz közötti frekvenciatartományon belül működik, arról viszont nem esett szó, hogy a fényerősség pontosan hogyan alakul. Mivel az AMD FreeSync Premium Pro támogatáshoz HDR megfelelőségre is szükség van, legalább 400 nit lehet a panel fényereje HDR módban. Az már biztosan kiderült, hogy a GtG válaszidő 2 ezredmásodperc lesz, valamint az sem titok, hogy az új panel 96%-ban képes lefedni a DCI-P3 színteret, azaz színhűség terén sem lesz oka a szégyenkezésre.

A gyártó egy 38 hüvelykes gamer panelt is bemutatott, ami 4K-s felbontásával, 16:9-es képarányával és 144 Hz-es maximális képfrissítési rátájával próbál majd hódítani a piacon. A 38 hüvelykes panelekből egyre több és több áll rendelkezésre, így van olyan vélekedés, ami alapján rövidesen átvehetik a 32 hüvelykes példányok helyét a piacon. Hogy így lesz-e? Ez igazából kiderült, a lényeg nem is ez, hanem az, hogy milyen egyéb tulajdonságokkal rendelkezik a termék.

Alapok tekintetében itt egy AAS (Azimuthal Anchoring Switch) típusú panelről van szó, ami az IPS-hez hasonlít. A termék 5 ezredmásodperces válaszidővel dolgozhat, rendelkezik HDR 600 támogatással, valamint színhűsége sem rossz, ugyanis a DCI-P3 színteret 98%-ban képes lefedni, már ami a megjeleníthető színárnyalatok számát illeti. A panel 841 x 473 milliméteres felülettel rendelkezik, azaz nagyjából 20 centiméterrel szélesebb és 15 centiméterrel magasabb, mint az átlagosnak tekinthető 4K-s 27 hüvelykes kijelzők.

Az AUO illetékeseihez hasonlóan az InnoLux szakemberei sem feledkeztek meg a noteszgépekbe szánt panelekről. Ezúttal két terméket mutattak be, amelyek közül az egyik egy 14 hüvelykes képátlójú LTPS (Low-Temperature PolySilicon) alapú megoldás volt a maga 2560 x 1600 pixeles natív felbontásával és 500 nit fényerősségével. Ez a panel a dinamikusan váltakozó képfrissítési rátát is támogatja, méghozzá 30 Hz és 120 Hz között, ami jó lehet, hiszen a noteszgépek gyengébb dGPU-i könnyebben beesnek a 48 Hz-es VRR határ alá. Ez a panel 100%-os sRGB lefedettséggel dolgozott.

A második mobil panel, ami felsőkategóriás gamer noteszgépekben kaphat majd helyet, már 16 hüvelykes képátlóval érkezett, viszont a felbontása csak 1920 x 1200 pixel volt. Az alacsonyabb felbontást meglehetősen magas, 540 Hz-es maximális képfrissítési rátával ellensúlyozták, amelynek hallatán felcsillanhatnak az eSportolók szemei. Noha az 540 Hz rendkívül magasnak tűnik, és igazából az is, a kínai BOE már bejelentett 600 Hz-es panelt is, így jelenleg az tekinthető a leggyorsabbnak. A paneltechnológiát az InnoLux szakemberei nem árulták el, ám alighanem LTPS panelről lehet szó, és nem TN-ről, ugyanis a 300 nit fényerősséggel üzemelő kijelző 100%-ban képes lefedni a DCI-P3 színteret, ilyesmire egy TN panel esetében nem igazán számíthatunk.

Az InnoLux is bemutatott egy Micro LED technológiára támaszkodó kijelzőt, ám ebben az esetben a jelek szerint sikerült megoldást találni a felbontással kapcsolatos kihívásokra, ugyanis a 9,6 hüvelykes képátlójú panel 1920 x 1080 pixeles natív felbontás mellett üzemelt, ami 229 PPI-s képpont-sűrűséget eredményez. Arra nem derült fény, hogy a pixelhibák itt is gyakoriak-e, mint az AUO paneljénél, ugyanis a kijelzőn gyors animációk futottak, amelyeken keresztül nem igazán lehet rábukkanni a pixelhibákra, főleg, hogy a kijelző is sokkal kisebb képátlójú, ehhez nagyobb felbontás társul, ami a pixelméret jelentős csökkenését eredményezi.

Galéria megnyitása

A panel LTPS technológia köré épül, az egyes Micro LED fényforrások mindössze 40 mikron szélesek, azaz nagyon picik. A panel az NTSC színteret 115%-ban képes lefedni, míg a fényerőssége 300 nit. A képminőség a beszámoló szerint kiváló volt, ám azt nem sikerült megfejteni, pontosan mely piaci szegmensbe szánja a gyártó az újdonságot – talán a táblák piacára, már amennyiben az ár is megfelelő lesz. Az InnoLux esetében a felbontás a jelek szerint rendben van, ám itt a képátlóval van probléma, ugyanis a 9,6 hüvelykes érték eléggé kicsi, de remélhetőleg a későbbiekben nagyobb paneleket is épít a Micro LED technológia köré a gyártó, ahogy ezt a fejlődés üteme engedi.

A standon egy rendhagyó kétkijelzős noteszgép is feltűnt, ami ezúttal nem úgy kétkijelzős, hogy az egyik kijelző a normál helyén, míg a másik a billentyűzet helyén foglal helyet; hanem úgy, hogy a normál kijelző mögött, a fedlap tetején is van egy panel, amivel a lecsukott fedlap mellett is használható a rendszer, egyfajta tábla üzemmódban. A két panel ellenére a fedlap csak 4,5 milliméter vastag lett, extraként pedig mindkét panelhez jár érintő támogatás, valamint érintőceruzával is használhatóak.

A panelek képátlójára nem derült fény, az viszont kiderült, hogy 3:2 képaránnyal rendelkeznek és meglehetősen szokatlan, 1526 x 1024 pixeles natív felbontás mellett működnek. A koncepcióval az InnoLux a drágább Chromebookokat veheti célba, közülük is azokat, amelyek az oktatásra szánt eszközök táborát erősítik. Maga a dizájn kellően vonzó és ütőképes, a dupla kijelzős felépítés ellenére a fedlap vastagságával sincs probléma, azaz minden adott ahhoz, hogy a koncepcióból valós termék készüljön, már amennyiben az egyes gyártók látnak benne fantáziát.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére