Az IBM rendszere döntetlenre hozta az első nyilvános ember-gép vitát

A Project Debater nevű AI ugyanúgy képes volt meggyőzni a közönséget igazáról, mint emberi ellenfele.

Az IBM rendszere döntetlenre hozta az első nyilvános ember-gép vitát

A mesterséges rendszerek egyre több dologban veszik fel a versenyt az emberrel: egyre bonyolultabb játékokban győzik le a legjobb emberi bajnokokat, egyre jobbak a képek felismerésében, és egy sor más területen is jeleskednek. De legalább a beszéd ereje egy ideig még megmaradhat nekünk, gondolhatnánk.

A jelek szerint azonban nem így van: az IBM egyik mesterséges intelligenciája ugyanis most vitatkozott először nyilvánosan emberi vitabajnokokkal, és közönség megítélése szerint abszolút tartani tudta magát ellenfeleivel szemben. A vitaestre az IBM San Franciscó-i irodájában került sor most hétfőn, ahol az AI két izraeli vitázóval csapott össze. Az első vita témája az volt, hogy szükség van-e még több közfinanszírozású űrkutatási projektre, a második vita során pedig a telemedicináról, vagyis a betegek távdiagnózisának és távkezelésének lehetőségeiről beszélgettek a résztvevők.

A vitázóknak először négy percük volt ismertetni saját álláspontjukat, majd négy percet kaptak, hogy reagáljanak ellenfelük véleményére, végül két-két perc zárszó következett. A végén pedig a közönség szavazott, hogy melyik vitázót tartották jobbnak. A nézők mindkét vita után úgy látták, hogy az AI több információt sorakoztatott fel érvei alátámasztására, viszont összességében rosszabbul prezentálta álláspontját. Az első vitából így végül az embert hozták ki győztesnek, a másodikban azonban úgy ítélték meg, hogy a mesterséges rendszer jobban tudott hatni a közönség álláspontjára, mint emberi ellenfele.

A Project Debater vita közben nem volt rákötve a világhálóra, hanem információit több száz millió, előre betáplált újságcikkből és tanulmányból szerezte, amelyek alapján azonban ő maga, helyben alakította ki saját álláspontját. Nem ismerte előre a témákat sem, bár azokat nagyjából 100 előre meghatározott témakörből választották ki, amelyekre viszont fel volt készülve.

Ugyan a rendszer a fejlesztők szerint sincs kész, és időnként hajlamos belegabalyodni saját érvelésébe, és ismételgetni magát, a hasonló mesterséges vitázók az alkotók reményei szerint egy napon nagy segítséget nyújthatnak különböző átfogó projektek kidolgozása során. Például rámutathatnak a tervek azok gyenge pontjaira, nem várt következményeire vagy egyszerűen új nézőpontot kínálhatnak egy-egy probléma kapcsán, megkönnyítve, átláthatóbbá téve ezzel a döntéshozók dolgát.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward